Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija
Korisničko ime
Lozinka

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.09.2008., 20:28   #1
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Registracija: Jan 2008.
Eutanazija, dostojanstvo ili kukavicluk

Quote:
kokobill kaže: Pogledaj post
Detaljan odovor imas ovdi.

http://www.katolici.org/nauk.php?act...o=samoubojstvo

Procitaj i pamti, drugoga nasavjetuj. Hvala.
Eutanazija, pojam potjece iz stare Grcke (eu) dobar (thanatos) smrt, milostiva smrt ili usmrcenje iz milosti su nazivi za namjerno izazvanu smrt u kojem ucestvuje izvrsioc i osoba koja se usmrcuje, ali koja je svojevoljno to zahtijevala.
Cilj eutanazije je staviti tocku na bezgranicno i nepodnosljivo trpljenje pacijenta. Sa drugim rijecima, radi se o;

-Namjerno izazvanoj smrti
-na izricito trazenje
-od samog pacijenta
-kroz drugu osobu (doktor)

U Europi je eutanazija dozvoljena u Belgiji , Holandiji , Luxemburgu i Svicarskoj.
Svicarska je jedina zemlja u kojoj stranci mogu pociniti samoubojstvo (zakonski regulisano ).

U etanaziju dolaze u obzir samo osobe koje su terminalno bolesne, kojima nema pomoci i koje pate od bezgranicno nepodnosljivih bolova.

Jos jednom naglasavam ; eutanazija se izvrsava jedino na trazenje pacijenta (pod uslovima koji su zakonski regulisani).

Gore navedeni clanak me je ponukao da otvorim ovaj topic.
Crkva i ostale religiozne ustanove se bore za svoju nadmoc i pljuju po svim odlukama koje nisu izasle iz njihovih svetih knjiga.
Ovdje sam ukratko opisao eutanaziju.
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 20:34   #2
Lastan
… a ne Genije

Lastan Avatar

Registracija: Mar 2008.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Lastan Pošalji poruku preko MSN korisniku Lastan Pošalji poruku preko Yahoo korisniku Lastan Pošalji poruku preko Skype korisniku Lastan
Što se mene tiče, riječ je o pravu na dostojanstvenu smrt. Ako već imam pravo na život, i ako već moram umrijeti, valjda mogu umrijeti dostojanstveno, a ne biti na teret i sebi i svima oko sebe.
Lastan is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 20:48   #3
kokobill
Tutor zalutalih ovcica

kokobill Avatar

Registracija: Apr 2007.
Quote:
homer11 kaže: Pogledaj post

U Europi je eutanazija dozvoljena u Belgiji , Holandiji , Luxemburgu i Svicarskoj.
Svicarska je jedina zemlja u kojoj stranci mogu pociniti samoubojstvo (zakonski regulisano ).
Interesantno u protestantskim- otpadnickim drzavama.

Quote:
U etanaziju dolaze u obzir samo osobe koje su terminalno bolesne, kojima nema pomoci i koje pate od bezgranicno nepodnosljivih bolova.
Jos jednom naglasavam ; eutanazija se izvrsava jedino na trazenje pacijenta (pod uslovima koji su zakonski regulisani).
Ti bi svetonazorne zakone preferirao i ubijao sve nepotrebne i drustu na teret poslane.

Quote:
Gore navedeni clanak me je ponukao da otvorim ovaj topic.
Crkva i ostale religiozne ustanove se bore za svoju nadmoc i pljuju po svim odlukama koje nisu izasle iz njihovih svetih knjiga.
Ovdje sam ukratko opisao eutanaziju.
Crkva se brine o covjeku do kraja njegovog bioloskog zivota da ima zivot vjecni. Tvojom ubistvenom idejom to mu sprecavas. S kojim pravom?
Old 09.09.2008., 21:47   #4
dushica
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2007.
Glasam za pravo na eutanaziju. ako psi imaju pravo da se pred smrt ne muce zasto to pravo ne bi imali i ljudi?
dushica is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 09.09.2008., 21:49   #5
PIPBoy 2000
Registrirani korisnik

PIPBoy 2000 Avatar

Registracija: Sep 2007.
Ja sam za dostojanstvenu smrt iliti eutanaziju, ALI samo u krajnje ozbiljnim slučajevima u kojima se sa sigurnošću zna da se radi o umirućoj osobi u terminalnoj fazi kojoj takav način velike patnje u životu nije prihvatljiv. Svaki takav proces bi bio zaseban, paranoično rigorozan po pitanju odobrenja, a svaki slučaj bi nadgledala ne jedna nego više nadzornih službi. Nikako nebi bio slučaj kao u Švicarskoj gdje ti potpišeš i onda popiješ "čaj" bez nadzora pa kad umreš poslije pozovu policiju.
PIPBoy 2000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 21:59   #6
Death-of-Art
...

Death-of-Art Avatar

Registracija: Sep 2008.
Pošalji poruku preko MSN korisniku Death-of-Art
naravno da je dostojanstven i štoviše normalan čin.

ako čovjek recimo pati ... a na kraju iz te patnje izađe nešto konstruktivno... to bi se zvala smislena patnja.

ali koja je svrha patnje od koje nitko nema koristi (osim eventualno izopačenih i poremećenih sadista koji uživaju u mučenju drugih)?...

zapravo kršćani.. a i ostali vjernici koji eutanaziju proglašavaju grijehom... zapravo .... zbilja... duboko u sebi... osjećaju porive... da se smiju i likuju nad tuđim patnjama. o tome se zapravo i radi.
ove monoteističke religije očigledno neprestano proklamiraju patnju patnju patnju... kao da je to bit i temelj cjelokupnog života.
gdje je god moguće nametnuti patnju... oni je nameću.
a glavni je argument:
"naš je Gospodin Isus Krist patio za nas i umro na križu za nas..."

Aha... Isus se predao na muku samo da bi kršćani danas mogli bolesnima i bijednima nabijati na nos to da je ISus patio pa svi ostali moraju patiti.

koja je onda uopće svrha bila ISusove patnje i muke?...

da bi dan danas kršćani to čisto zlouptrebljavali u svrhu svoje žudnje za manipulacijom i nametanjem apsurdnih pravila morala i sličnih nebuloza.

bolesnog li naroda...
najlakše je tuđom glavom lupati o stol. naravno. s tim se slažem.
može li itko od nas pomisliti kako je ljudima koji su u brutalnoj agoniji?....
pa ne da je eutanazija u tom slučaju nemoralan čin, eutanazija je u tom kontekstu sasvim HUMAN, OPRAVDAN I NUŽAN ČIN...

al eto...
Isus je patio i umro za sve nas... pa jebiga... patite dok možete.
bog vas voli. i milostiv je.
Old 09.09.2008., 22:03   #7
lescolxl
lescolxl

Registracija: Feb 2008.
Eutanazija se kako je rečeno u ovodu izvodi uz izričitu želju pacijenta. No dobro, do sada nikada niti od jedne osobe koja je u završnoj fazi maligne bolesti nisam čula niti pomisao o smrti, a kamoli o eutanaziji. Na kraju života svi se hvataju za slamku i bore kao lavovi. Spoznaja o smrti nije tako jednostavna , te svi žele makar još sekundu živjeti na ovom svjetu, bez obzira na bolove i patnju kroz koju prolaze.
lescolxl is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 22:05   #8
itreius
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2008.
Quote:
Crkva se brine o covjeku do kraja njegovog bioloskog zivota da ima zivot vjecni.
Što nakon biološkog života? Crkva onda više ne može pružati "život vječni"?
itreius is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 23:27   #9
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Quote:
Interesantno u protestantskim- otpadnickim drzavama.

Ti bi svetonazorne zakone preferirao i ubijao sve nepotrebne i drustu na teret poslane.

Crkva se brine o covjeku do kraja njegovog bioloskog zivota da ima zivot vjecni. Tvojom ubistvenom idejom to mu sprecavas. S kojim pravom?
Bas te ne razumijem, ti kao da misionaris
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 23:29   #10
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Quote:
dushica kaže: Pogledaj post
Glasam za pravo na eutanaziju. ako psi imaju pravo da se pred smrt ne muce zasto to pravo ne bi imali i ljudi?
Bas tako
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2008., 23:36   #11
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Quote:
PIPBoy 2000 kaže: Pogledaj post
Ja sam za dostojanstvenu smrt iliti eutanaziju, ALI samo u krajnje ozbiljnim slučajevima u kojima se sa sigurnošću zna da se radi o umirućoj osobi u terminalnoj fazi kojoj takav način velike patnje u životu nije prihvatljiv. Svaki takav proces bi bio zaseban, paranoično rigorozan po pitanju odobrenja, a svaki slučaj bi nadgledala ne jedna nego više nadzornih službi. Nikako nebi bio slučaj kao u Švicarskoj gdje ti potpišeš i onda popiješ "čaj" bez nadzora pa kad umreš poslije pozovu policiju.
Pa nije to bas tako ni u svicarskoj, u Svicarskoj te snima kamera citavo vrijeme.Moras sve crno na bijelo dostaviti.
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 00:08   #12
twinkly doo
twinkly creature

Registracija: Jul 2008.
hah, teško pitanje.

mogu reć samo za sebe da bih dala da me eutanaziraju definitivno.

naime, ovo sad možda zvuči glupo, ali imala sam napadaj migrene koji je eto trajao 5 punih dana. nikakvi lijekovi nisu pomagali.
u tom trenutku shvatila sam što je bol i da definitivno, da imam bolest koja je u terminalnoj fazi ne bih htjela podnositi takvu bol danima, možda mjesecima. eto.
twinkly doo is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 00:48   #13
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Podržavam, uz uvjet da se izvršava maksimalno strogo. Dakle, da je nadzorna služba u suradnji s etičkim odborom, da je u proces uključeno mnoštvo ljudi i da je sve maksimalno transparentno. Čisto da se spriječe zlouporabe.
To bi trebalo biti pravo svakog od nas.
Old 10.09.2008., 01:11   #14
patak
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2006.
ja ne kužim zašto bi eutanazija značila dostojanstvo??
što je nedostojanstveno u smrti koja je došla nakon borbe za život do posljednjeg daha?
patak is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 01:29   #15
Lastan
… a ne Genije

Lastan Avatar

Registracija: Mar 2008.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Lastan Pošalji poruku preko MSN korisniku Lastan Pošalji poruku preko Yahoo korisniku Lastan Pošalji poruku preko Skype korisniku Lastan
Quote:
patak kaže: Pogledaj post
što je nedostojanstveno u smrti koja je došla nakon borbe za život do posljednjeg daha?
Da umreš dok si još svjestan sebe, dok ti bolovi i bolest u kombinaciji ne popiju mozak, dok još imaš makar osnovnu kontrolu nad svojim pokretima, govorom… Volio bih maksimalno skratiti period nemoćnog životarenja, barem sebi. To nije život. Ne znači da živim ako se borim za još jedan dah i znam da ću vrlo skoro i tu borbu izgubiti. To je umiranje; u slučaju kad je toliko sporo, bolno i posve neizbježno, ne vidim zašto se ne bi skratilo, onima koji to žele.
U trenutku kad ti bolest uzima kretanje, vid, sjećanja i govor, eutanazija je ona jedna, posljednja odluka koju možeš sam donijeti.
Lastan is online now  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 01:33   #16
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Quote:
patak kaže: Pogledaj post
Ovdje se govori o osobama koje su terminalno bolesne, znaci nema im spasa, zive u bolovima, jednostavno svaki dan im je pakao 24/24.

Nije nista nedostojanstveno u smrti do poslednjeg daha
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 01:42   #17
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Quote:
Lastan kaže: Pogledaj post
U trenutku kad ti bolest uzima kretanje, vid, sjećanja i govor, eutanazija je ona jedna, posljednja odluka koju možeš sam donijeti.
Bas tako, kad jos imas priliku da kazes "JA"
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 01:52   #18
homer11
Gelipter

homer11 Avatar

Quote:
Endimion17 kaže: Pogledaj post
To bi trebalo biti pravo svakog od nas.
To je prava recenica .
homer11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 02:03   #19
patak
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2006.
@Lastan i homer11

Nisam protiv eutanazije. U slučajevima kakve opisujete ona znači olakšanje. I za umirućeg i za njegove bližnje.
Čuda postoje, ali su rijetka tako da eutanazija vjerojatno jest bolji izbor u većini slučajeva.
Ipak, mislim da tu nije u pitanju dostojanstvo, već naprosto olakšanje.
patak is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2008., 02:30   #20
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Naravno, eutanazija bi trebala raditi skupa s palijativnom skrbi, a ona kod nas nije nešto naročito razvijena. Postoje napori, ali...
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja