Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i fotići, ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
 |
|
24.10.2008., 12:50
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Jel bi mi moga prisnimit taj HQV Benchmark za PAL?
Ja san napisa samo šta san proćita, ne iz vlastitih iskustava......,
Ja iman Sony NS76 volija bi vidit kako se on ponaša...
|
|
|
24.10.2008., 12:56
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
uh, imam samo HD varijantu...hmm...možda se može downscalati na PAL, zapis je VC1, ne znam može li to koji softver za montažu ili kompoziting pročitat...
|
|
|
24.10.2008., 12:58
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MytByte kaže:
uh, imam samo HD varijantu...hmm...možda se može downscalati na PAL, zapis je VC1, ne znam može li to koji softver za montažu ili kompoziting pročitat...
|
Ma nema veze, netribaš se zahebavat sa time ako nemaš dvd verziju.....
|
|
|
24.10.2008., 13:03
|
|
|
Registrirani korisnik
|
moram vidjet uopće otkud sam to skunuo, možda ima DVD varijanta...
|
|
|
24.10.2008., 13:05
|
|
|
Registrirani korisnik
|
dooms, 576i na pv70 ne radi dobro...ako i pv80 ima taj problem, odmah će ti to biti očigledno...
|
|
|
24.10.2008., 13:10
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
|
Na njihovom site-u: HQV Benchmark
pise da imaju PAL, NTSC i HD verzije...
|
|
|
24.10.2008., 13:13
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
HasoMujo kaže:
Bok svima,
Na njihovom site-u: HQV Benchmark
pise da imaju PAL, NTSC i HD verzije...
|
Bilo bi dobro nabavit tu PAL verziju......
|
|
|
24.10.2008., 13:15
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
pinco kaže:
Bilo bi dobro nabavit tu PAL verziju......
|
A i HD (za svaki slucaj)... "MytByte" to sigurno pogoni sa svog PC-a pa na njegov Panasonic plazmu...
|
|
|
24.10.2008., 13:16
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Myt, izgleda da je PV80 sa istim problemom, 576i ulaz mu lošije procesira signal sa DVD-a nego Vivax 200 na 576p, a on je po default-u jeftilen kanta sa vrlo niskom kvalitetom slike... Ali, šta se filmova tiče, ja san ka filmaši, bitnije mi je ŠTO gledam nego KOLIKO kvalitetno to izgleda... Dobra kvaliteta pomaže, ali nije imperativ... Eh, da je bar tako kod audio opreme...
Ipak, kad san nešto već kupija, volin iskoristit do maximuma mogućnosti uređaja... Thnx na pomoći... 'Avanture male Chihiro' su otkrile što je bolje... 
|
|
|
24.10.2008., 13:29
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Nasao sam PDF manual za HD HQV Benchmark pa da se vidi sto sve ima u tome:
HD HQV Benchmark Manual (PDF)
|
|
|
24.10.2008., 13:33
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Evo nasao sam i jedan FREE test DVD (PAL i NTSC):
TVblink Benchmark DVD
Zvuci zanimljivo...
P.S.
Ja doma za sebe koristim Extronov originalni "Shootout" DVD.
Quote:
TVblink Benchmark DVD
New version 1.7 is here, it includes refinements based on your feedback.
Now it comes in two flavors, NTSC an PAL.
The DVD is designed so you can access any Test/Clip very fast. I have included a “play all” button because it is very common that the guy at the store never finds the DVD remote, this way you can do the tests with just the play button on the player.
The quick reference PDF booklet now comes in a standard jewel case size, so you can print it out and check to see what to look for on each test.
You can score your HDTV using the simple scoring system on the booklet. Go to the scores page to rate an HDTV or to see how the different TVblink scores.
For instructions on how to burn the DVD-ISO go to de downloads page.
Important note: When you test at the store be sure to do it with a regular DVD player connected via the composite video out or the S-Video out. This way you are really testing the capabilities of the HDTV. If you use a DVD with progressive output (via component cables) you will not see the true performance of the HDTV. The same goes for the newer HDMI up converting DVD players.
The Benchmark DVD is divided in five sections:
A,B,C,D Tests - To test for panel flaws and general quality of the HDTVs
E Tests - Real video from different common SD sources. I selected each video so that it would expose different capabilities of the high definition televisions sets.
A- Panel Integrity Tests:
* Grayscale range - What to look for: At the low grayscale values look for banding and clouding on the panel.
* Moving low contrast image - What to look for: This helps to identify irregular patterns on the panel, look for areas that have constant darkened patterns that do not move.
* Dead Pixels - What to look for: As the screen changes color look for small dead pixels (dots of different color on the screen).
* Response Time - What to look for: The white squares stay a few seconds on the screen and then disappear. As the squares disappear, the screen should be completely black, if you se a residual gray tone where the squares were before, the panel has a slow response time.
B- Color Tests:
* Color smoothness - What to look for: look for continuity on the ranges specially on the part where the color becomes black.
* Hue Smoothness - What to look for: look for continuity on the color ranges
* Color Bleed test - What to look for: look for color bleed on the text or over the backgrounds, specially on red tones.
* Contrast test - What to look for: you should see good enough contrast to display the detail on the dark walls of the canyon. Most panels with bad contrast ranges crush blacks and loose details on the shadows.
C- Field Rendering Tests:
* Field Rendering V - What to look for: This test is rendered at 60 fields per second. A panel with good de interlacing resolves this with something that looks like motion blur. You should not see jumping thin lines or irregularities in motion.
* Field Rendering H - What to look for: This test is rendered at 60 fields per second. A panel with good de interlacing resolves this with something that looks like motion blur. You should not see jumping thin lines or irregularities in motion.
* Field Response - What to look for: This test is rendered at 60 fields per second. The cubes should move with fluid motion, look for strange lines or jumps on the fast moving cubes.
* Pixelation - What to look for: Look for no pixelation or blurring on the moving circles
D- Scaler/Resolution Tests:
* Color Antialiasing- What to look for: Everything should look smooth, Look for aliasing (stepping) on the circles and lines.
* BW Antialiasing - What to look for: Everything should look smooth, Look for aliasing (stepping) on the angled lines
* Resolution - What to look for: Everything should look smooth and sharp, look for moiré effects where the lines become thin.
* Resolution lines - What to look for: Everything should look smooth and sharp, look for moiré effects where the lines become thin, and aliasing (stepping) on the lines.
E- Video Tests:
o Movie 1 - This movie segment was chosen for the wonderful range of colors and tone subtleties.
What to look for: you should be able to see the mud and threads on the wheels of the cars. The shadows should have subtle variations.
o Movie 2 - This movie segment was chosen because it has very dark scenes.
What to look for: you should see the details on the cave and monster.
o Cartoon - This was chosen because of the nice flat colors and dark thick outlines.
What to look for: the outlines of the characters should be smooth with no aliasing (stepping).
o Commercial - A colorful commercial with moving objects.
What to look for: smooth movement all the time.
o Novela - Novelas are recorded with digital NTSC video, this is a good example because it has a lot of skin tones.
What to look for: smooth movement and good color on the skin tones
o Game - A nice video game to test contrast and response time.
What to look for: detail on dark surfaces and no ghosting.
o Series - Nice series recorded on film with a good amount of grain.
What to look for: excessive noise on the video.
o Internet - A trailer downloaded from the internet at 480p.
What to look for: good range of color on the squirrel coat, and fine detail on the hairs.
o Xvid - A piece of movie encoded with Xvid (very popular on the internet).
What to look for: Look for excessive blocked pixelation.
|
|
|
|
24.10.2008., 14:15
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Meni nikako ne paše Full range rgb na mojem Pioneeru DV-600, slika je pretamna i nikakvim korekcijama u postavkama dvd-a i plazme 37pv80 se ne može popraviti, jednostavno se gube detalji koji bi se trebali vidjeti kao npr. u ovoj sceni LOTR 3:
component:
(gotovo) ista scena na full range rgb:
nešto slabije se vidi nego uživo, ali ono bitno je da Aragornov konj u component načinu ima mnogo detalja dok je na donjoj cijela desna strana konja crna, isto tako pazite plašt.
druga scena component:
full range rgb:
pazite na kosu s desne strane u obje slike, na donjoj slici se ne vidi gotovo ništa.
Inače, namještao sam kontrast, boje, gammu, svjetlinu na dvd-u i na plazmi i jednostavno na nemogu dobiti detalje na full rangeu.
|
|
|
24.10.2008., 14:47
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
Hugh Jass kaže:
Meni nikako ne paše Full range rgb na mojem Pioneeru DV-600, slika je pretamna i nikakvim korekcijama u postavkama dvd-a i plazme 37pv80 se ne može popraviti, jednostavno se gube detalji koji bi se trebali vidjeti kao npr. u ovoj sceni LOTR 3:
component:
(gotovo) ista scena na full range rgb:
nešto slabije se vidi nego uživo, ali ono bitno je da Aragornov konj u component načinu ima mnogo detalja dok je na donjoj cijela desna strana konja crna, isto tako pazite plašt.
druga scena component:
full range rgb:
pazite na kosu s desne strane u obje slike, na donjoj slici se ne vidi gotovo ništa.
Inače, namještao sam kontrast, boje, gammu, svjetlinu na dvd-u i na plazmi i jednostavno na nemogu dobiti detalje na full rangeu.
|
Nazalost ne vidimo slike (vec crvene "X") - postavio sam u mom replay-u kako bi trebali izgledati linkovi...
Inace i ja sam primjetio skoro sve sto si napisao jucer kada sam testirao (nazalost malo na brzinu jer nisam imao vremena) i zato sam napisao moj originali post (vidi gore) te da sam morao raditi korekciju "Gamma" na "-1" kao rjesenje na brzinu (moram to sve detaljno prouciti kad uhvatim vremena)!
Ja sam ostavio "HDMI Color" na "Component" za sada u Pioneer DVD-u.
Zadnje uređivanje HasoMujo : 24.10.2008. at 15:06.
Reason: Namjestanje ispravnih linkova za slike originalnog autora.
|
|
|
24.10.2008., 14:57
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
skinuo sam TVBlink malo prije i ono što sam zapazio je da moj player dv-600 ima jako loše procesuira sliku o testu 'cartoon' star wars: the clone wars. Jdnostavno rubovi likova i statičnih predmeta previše 'drhte' i iskaču, devele linije nisu mirne..mislim da se tome ne može doskoćiti
|
|
|
24.10.2008., 15:24
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Hugh Jass kaže:
skinuo sam TVBlink malo prije i ono što sam zapazio je da moj player dv-600 ima jako loše procesuira sliku o testu 'cartoon' star wars: the clone wars. Jdnostavno rubovi likova i statičnih predmeta previše 'drhte' i iskaču, devele linije nisu mirne..mislim da se tome ne može doskoćiti
|
Ta jeftinija klasa dvd playera je bila ultrapopularna na crt-ovima, a sad se vidu sve mane na većin ekranima, ipak ne košta bezveze jedan ozbiljniji dvd player 2k kn i više......,
|
|
|
24.10.2008., 15:59
|
|
|
Registrirani korisnik
|
hugh, zaista ne znam kako ne možeš izvuć detalje na full RGB pomoću brightness ili gamma postavki (gamma je također vro važna tj imaš li na TV-u gamma kontrolu - jer možda je postavljena za raspon tipičan za SCART i "skraćeni" RGB ili component...kod mene se to ne dešava, a kod tebe vidim su crni jako "crushed"...postoji jedna opasnost u inzistiranju na detaljima u crnom - zbog prirode kompresijskih alogoritama, kod pretjerivanja sa svjetlinom slike (dizanju brightnessa) pokazuju se "teški" kompresijski artefakti zbog malog svjetlosnog raspona među pixelima/makroblokovima (kod divx je to dignuto na n-tu potenciju, makroblokovi u crnom su uvijek vidljivi)
P.S. tek sad vidim da imaš pv80 dakle nemaš gamma kontrolu...provjeri onda gamma kontrolu na playeru da ti je na default postavci
Zadnje uređivanje MytByte : 24.10.2008. at 16:04.
|
|
|
24.10.2008., 16:06
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
hugh, zaista ne znam kako ne možeš izvuć detalje na full RGB pomoću brightness ili gamma postavki (gamma je također vro važna tj imaš li na TV-u gamma kontrolu - jer možda je postavljena za raspon tipičan za SCART i "skraćeni" RGB ili component...kod mene se to ne dešava, a kod tebe vidim su crni jako "crushed"...postoji jedna opasnost u inzistiranju na detaljima u crnom - zbog prirode kompresijskih alogoritama, kod pretjerivanja sa svjetlinom slike (dizanju brightnessa) pokazuju se "teški" kompresijski artefakti zbog malog svjetlosnog raspona među pixelima/makroblokovima (kod divx je to dignuto na n-tu potenciju, makroblokovi u crnom su uvijek vidljivi)
|
Kod njega je definitivno rijec o tzv. "Black Crush" efektu...
|
|
|
25.10.2008., 15:36
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Bas sam citao malo po AV forumima (uglavnom avforums.com) i uopce nema koncenzusa oko postavki HDMI boja na HDMI-u kada se koriste BluRay i DVD playeri (pa cak i PS3)...
Uglavnom ljudi kazu da drze na "Y Pb / Cb Pr / Cr" (tj. "Component) a manji broj koristi "Full RGB" dok "RGB" koristi neznatni dio.
Isto tako (koliko sam vidio) vecina tvrdi (bez obzira na televizore: LCD / plazma i marku: Sonym, Pioneer, Panasonic) da je "Full RGB" puno pretaman i da se nikako ne moze posteno kalibrirarti...
E sad... sto i kome vjerovati... pitanje je sad... 
|
|
|
25.10.2008., 15:38
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
A pazi sad ovo...
Quote:
AV Forum, Stephen Neal (Posts: 3,975)
I think people are confused as to what FULL and LIMITED RGB are for - they are NOT to do with Deep Colour and xycc colour.
They are to do with support for legacy RGB DVI displays which support only 0-255 RGB levels and not the broadcast/studio standard of 16-235 RGB levels which almost all HDMI displays should support, and is the levels standard used for DVDs and BluRays.
Many displays will cope with either setting and deliver near identical results - though will need re-calibration depending on which one you chose. If you do not recalibrate, then FULL will appear to have deeper, crushed blacks and thus more saturated colours, and brighter whites. However with correct calibration on a studio level capable display there should be no difference. Additionally Limited levels will allow blacker-than-black and whiter-than-white to be passed through, whereas Full levels can't allow this as anything below 16 or above 235 in studio levels terms is mapped to 0 or 255 in Full (aka PC level terms)
|
Quote:
In FULL mode the source - which is 16-235 - is remapped to 0-255 - so blacks which are encoded on the BluRay source at level 16, are not output at 16 and instead reduced to 0. Whites which are encoded on the BluRay source at level 235 are scaled to hit 255. Anything below 16 or above 235 (so called Blacker than Black and Whiter than White information) is clipped in FULL mode - it is NOT passed.
The key thing to understand is that broadcast TV, DVDs, HD-DVDs and BluRay are mastered with black at 16 and White at 235 (whether RGB or YCrCb representation are used - and Cr Cb are 16-240 centred around 127) These are known as studio or broadcast levels - and have a narrower black-to-white range to allow for below-black and above-white excursions to be carried without clipping - which is an important issue when you are mixing analogue and video sources (Transitions can cause spikes in analogue circuitry that will go past black and white levels, if these are clipped, they will cause ringing - i.e. artificial black/white edge distortion - when converted back to analogue.)
The fact that FULL and LIMITED are not simply different ways of displaying a signal with the same range - as you suggest - is clearly visible when you flip between modes - as in FULL mode the black level drops and white level increases. This is NOT what would happen if the switch was simply between passing <16 and >235 or not and keeping black at 16 and white at 235 - you would get no black or white level shift. But you do.
Super White is the option that allows whiter-than-white to be passed - not FULL.
FULL is simply an option Sony added to remap 16-235 studio levels to the older DVI RGB standard (previously uncatered for in PS3) using PC levels of 0-255. It is NOT to do with passing blacker than black or whiter than white - as it clips <16 and >235 levels in the remap process. This is important for projectors and owners of older HDTVs with DVI inputs added for use with PCs rather than video sources.
|
Quote:
My understanding of the situation is that RGB Full is only there for owners of PC level DVI displays (which are 0-255 RGB only - and not 16-235 RGB or YCrCb compatible)
AIUI they only have an effect if you are forcing RGB for BD/DVD replay rather than using YCrCb?
I'd have the BD/DVD settings for BD/DVD replay as YCrCb for a modern HDMI TV - like a Sony Bravia - so that YCrCb rather than RGB was passed via HDMI (YCrCb is what is recorded on the disc) and try Superwhite on in the separate Display settings menu - odd that they have two menus for these - I think they treat BD/DVD very separately to XMB and Gameplay (My understanding is that Superwhite is for >235 levels to be passed - but I may be wrong - and it may be some optional HDMI colourspace mangling thing)
The advantage - in theory - of YCrCb carriage is that it avoids the source making mistakes in colourspace conversion - as there are two different YCrCb to RGB conversion standards in use (SD uses CCIR 601, HD uses CCIR 709 - mainly) which can alter the colour cast of a source subtly if not correctly selected - though it then leaves the display to make the mistake! (Early HD-DVD players got this wrong in 720p mode as they went via RGB to scale from 1080 to 720 and got the colourspace conversion wrong during one of the processes)
The option to force RGB is there, again, for DVI RGB-only display owners AIUI.
I have never clearly seen well documented evidence that the current PS3 firmware successfully passes <16 blacker-than-black information via YCrCb or RGB - but I'm pretty certain that RGB FULL levels mean it can't possibly...
|
Zadnje uređivanje HasoMujo : 25.10.2008. at 15:53.
Reason: Jos par "quotanja" dodano...
|
|
|
25.10.2008., 15:47
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Ovo je prvi Extronov test (sa mog Extron Shoout DVD-a) kojim se gleda da li kombinacia DVD Player - TV moze dati sve nijanse crne / sive i bijele boje - KLIKNI NA SLIKU DA JE POVECAS:
Trebale bi se vidjeti (raznantljivo) sve "kucice" (pa cak i one na samim krajevima skale)!
Ovo je drugi Extronov test (sa mog Extron Shoout DVD-a) kojim se gleda da li kombinacia DVD Player - TV moze dati pravilan prikaz crne i sive boje - KLIKNI NA SLIKU DA JE POVECAS:
Trebao bi se vidjeti sivi pravokutnik na lijevoj strani koji je unutar crnoga!
|
|
|
25.10.2008., 18:06
|
|
|
Registrirani korisnik
|
hasomujo, ja kad kalibriram pomoću DVE diska sa reverse gray ramp i na FullRGB ne vidim da se bilo koja od kućica spaja...ne kažem da su rezultati na RGB i FullRGB potpuno identični nakon kalibracije, ali sigurno ništa nije "odrezano"...i slika na FullRGB preko HDMI-ja je DALEKO konzistenija i "dublja" nego preko komponentnog ma koliko se kalibriralo taj kompionentni signal...
Pažljivo sam i sustavno testirao Pioneera 490 i uspoređivao ga sa JVC DRM100 rekorderom po pitanju de-interlacinga. Testni film je bio Star Wars: Attack of the Clones, chapter 11, za one koji žele testirati svoj setup...ovaj chapter je već iznešen kao primjer lošeg PAL 2:2 de-inetrlacinga kod 490-tke...
Dakle, ovo su rezultati:
Pioneer 490 (576i/576p/720p/1080i - HDMI i component):
JVC DRM100 (576p - component - film mode deinterlacing):
Nažalost, vidljivo je da Pioneer 490 baca van cijelu polusliku tj ne uspijeva prepoznati da je riječ o progresive materijalu...istovremeno JVC DRM100 također na prepoznaje d aje riječ o progresive izvoru (na Auto1 i 2) već tek kad se ručno postavi na "film" dobije se gornja (i korektno deinterlacirana - weavana) slika....najbeća je žalost što se pioneera ne može ručno prisiliti da korisiti film mod...isti problemi se pojavljuju i na drugim filmovima (Apollo 13)...također, kad je izlaz u interlaciranom modu, dakle na televizoru je da napravi de-interlacee sad, ostaje mi da ispitam NTSC diskove (što nije tako važno za HR kupce), ali definitivno i Panasonic PV70 i Pioneer 490 su pali na testu de-interlacinga filmskog materijala...dakle treba jako dobro paziti kad se uparuju DVD playeri i televizori da barem jedan od njih korektno radi de-interlacing...
volio da ljudi koji imaju ovaj film na DVD-u (ne HD-u) malo pročeprkaju i izvijeste o rezultatima i navedu koji player i koji TV su u pitanju...
|
|
|
25.10.2008., 19:14
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
hasomujo, ja kad kalibriram pomoću DVE diska sa reverse gray ramp i na FullRGB ne vidim da se bilo koja od kućica spaja...ne kažem da su rezultati na RGB i FullRGB potpuno identični nakon kalibracije, ali sigurno ništa nije "odrezano"...i slika na FullRGB preko HDMI-ja je DALEKO konzistenija i "dublja" nego preko komponentnog ma koliko se kalibriralo taj kompionentni signal...
Pažljivo sam i sustavno testirao Pioneera 490 i uspoređivao ga sa JVC DRM100 rekorderom po pitanju de-interlacinga. Testni film je bio Star Wars: Attack of the Clones, chapter 11, za one koji žele testirati svoj setup...ovaj chapter je već iznešen kao primjer lošeg PAL 2:2 de-inetrlacinga kod 490-tke...
|
Puno hvala na infu i trudu!
Ako ti nije tesko mozes li postati sliku od DVE "Reverse Gray Ramp" (i da li su slicni mojim Extron test patternima koje sam postao na predhodnu stranicu)?
Jos mi je nest palo na pamet - nisi li rekao (IIRC) da je DVE samo HD pa ga imas tek na racunalu?
Ako sam to dobro razumio sto koristis za kalibraciju DVD Pioneera 490 i DVD JVC DRM100?
I na kraju sto kazes / mislis na postove sa AV Foruma oko "Full RGB" sto sam quotao stranicu prije?
Quote:
Dakle, ovo su rezultati:
Pioneer 490 (576i/576p/720p/1080i - HDMI i component):

|
Da li je rezultat isti kada saljes 576i / 576p preko komponentnog kabela?
Da li je rezultat isti kada saljes 576i / 576p / 720p / 1080i preko HDMI kabela?
Quote:
JVC DRM100 (576p - component - film mode deinterlacing):

Nažalost, vidljivo je da Pioneer 490 baca van cijelu polusliku tj ne uspijeva prepoznati da je riječ o progresive materijalu...istovremeno JVC DRM100 također na prepoznaje d aje riječ o progresive izvoru (na Auto1 i 2) već tek kad se ručno postavi na "film" dobije se gornja (i korektno deinterlacirana - weavana) slika....najbeća je žalost što se pioneera ne može ručno prisiliti da korisiti film mod...isti problemi se pojavljuju i na drugim filmovima (Apollo 13)...također, kad je izlaz u interlaciranom modu, dakle na televizoru je da napravi de-interlacee sad, ostaje mi da ispitam NTSC diskove (što nije tako važno za HR kupce), ali definitivno i Panasonic PV70 i Pioneer 490 su pali na testu de-interlacinga filmskog materijala...dakle treba jako dobro paziti kad se uparuju DVD playeri i televizori da barem jedan od njih korektno radi de-interlacing...
volio da ljudi koji imaju ovaj film na DVD-u (ne HD-u) malo pročeprkaju i izvijeste o rezultatima i navedu koji player i koji TV su u pitanju...
|
Ahhh... zbilja covjeku stane mozak kada pocne razmisljati o svim mogucnostima... ima toliko toga (PAL, NTSC, interlaced, progressive, DivX/XviD, BluRay, PC over DVI-to-HDMI, razni framerateovi)...
|
|
|
25.10.2008., 19:52
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Da, rezultat je isti u svom modovima, čak i interlaciranim, što mi govori da je i Panasonic podbacio...dobro, to sam znao pa sam računao na DVd player da će to riješit al očigledno ne...tu 490-tku nisam kupio nego zamijenio za stari 380 pa ajde...
Imam DVE PAL DVD-video disk s kojim kalibriram sliku s DVD-a (i HTPC-ja) te HQV Benchmar HD (dakle nema DVE HD)...DVE je rađen u suradnji Extrona i Joe Kanea,...grey ramp koji je na DVE PAL je dakle jako sličan onom tvom prvom patternu od Extrona
DVE gray ramp: http://www.ramelectronics.net/templa...teps-ramps.jpg
DVE Pluge: http://www.audioholics.com/tweaks/ca.../image_preview
HQV Benchmark je samo za testiranje de-interlacinga i procesinga, ne za kalibraciju...
da, čovjek može izludit...ovo nam sve govori da tehnologija nije sazrela tj nije foolproof i da nešto što bi se moralo podrazumijevati zapravo nije tako...
Ajde malo se poigraj ako imaš ovaj SW (znam, George je ujebo motku...) i javi kako je to kod tebe...(mogu probat skunut taj chapter pa stavit na rapid)...
|
|
|
25.10.2008., 20:29
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
Da, rezultat je isti u svom modovima, čak i interlaciranim, što mi govori da je i Panasonic podbacio...dobro, to sam znao pa sam računao na DVd player da će to riješit al očigledno ne...tu 490-tku nisam kupio nego zamijenio za stari 380 pa ajde...
|
OK... znaci ne radi ti niti u jednoj kombinaciji... k'vragu... <SIGH>
Sada je jasno (ja sam pobrkao stvari)!
I da tvoji DVE testovi su jako slicni mojim Extron testovima (ionako se tu ne otkriva topla voda)!
Uzgred, bilo bi jako zanimljivo cuti koliko ljudio uopce zna da se tako (i uz druge testove) moze dosta dobro podesiti kombinacija DVD Player - TV (vjerojatno velika vecina sve drzi na "nabrijanim" defaultima)...
Quote:
|
da, čovjek može izludit...ovo nam sve govori da tehnologija nije sazrela tj nije foolproof i da nešto što bi se moralo podrazumijevati zapravo nije tako...
|
Ahhh... no to je zato sto ima toliko more "standarada"...
Quote:
|
Ajde malo se poigraj ako imaš ovaj SW (znam, George je ujebo motku...) i javi kako je to kod tebe...(mogu probat skunut taj chapter pa stavit na rapid)...
|
Nazalost sve Star Wars filmove imam samo u ".mkv" (1080p) od po 8GB skinute sa satelita pa prekodirane u H264 (zbilja me to zacudilo jer znam da oni cak jos nisu izdali BluRay verzije no zbila svih 6 filmova je 1920x1080 i sa FANTASTICNIM detaljima slike)...
Ako ti se bude dalo daj skini samo taj Chapter i stavi na RapidShare pa da pogledamo!
Uzgred, bas sam razmisljao o tome da bi se vrlo jednostavno dao napraviti mali forumski DVD ".iso" i stavio na RapidShare!
Na njega stavimo:
- TEST patterne (sve zanimljive kojih se dokopamo)
- par referentnih scena za deinterlacing i druge pokazne efekte
To sve bi cak moglo biti jako jako malo po velicini a jako jako korisno i zgodno!
Sto mislis / mislite o tome?
|
|
|
25.10.2008., 21:36
|
|
|
Registrirani korisnik
|
da, mislio sam napravit nešto takvo, al ne znam kako je s pravima recimo, za korištenje...Pluge pattern je recimo, BBC-jev izum i vjerojatno je free, DVE koristi neke patterne od Snell & Willcoxa za testiranje procesinga...meni su najjasniji ovi na HQV ali to je definitivno copyrighted...trebalo bi staviti neke za koje znamo kako se s njima radi tj što se treba gledati a da su public domain...recimo čini mi se da su ovi glavni sa DVE diska takvi, koriste ih i ovi kitovi:
http://www.avforums.com/forums/plasm...-out-here.html
klikni na linkove, jako poučno...
|
|
|
25.10.2008., 21:37
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Šta mislin...? Satralo me ovo sve skupa, najbolje dignit ruke od svega, i kako si sam reka, držat sve na nabrijanim default-ima...
Iako, provat ću večeras, kad stignen, ovo sa chprt11, Vivax 200 priko component na PV80, pa ću javit... Umrit ću od smija ako bude to odradija bolje od Pioneer-a... 
|
|
|
25.10.2008., 21:43
|
|
|
Registrirani korisnik
|
ajde, ajde, ne mogu dočekati...al moraš probat i 576i ili 1080i da vidimo da li je PV80 na razini zadatka...
|
|
|
25.10.2008., 21:50
|
|
|
Registrirani korisnik
|
ooops, ima li taj vivax uopće upscaler...
|
|
|
25.10.2008., 21:51
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
da, mislio sam napravit nešto takvo, al ne znam kako je s pravima recimo, za korištenje...Pluge pattern je recimo, BBC-jev izum i vjerojatno je free, DVE koristi neke patterne od Snell & Willcoxa za testiranje procesinga...meni su najjasniji ovi na HQV ali to je definitivno copyrighted...trebalo bi staviti neke za koje znamo kako se s njima radi tj što se treba gledati a da su public domain...recimo čini mi se da su ovi glavni sa DVE diska takvi, koriste ih i ovi kitovi:
http://www.avforums.com/forums/plasm...-out-here.html
klikni na linkove, jako poučno...
|
Hvala na linku za video (nisam prije znao za njih)!
Sto se tice upotrebe za doma tu su "dozvoljene" male slobode (ja sam za sebe i prijatelja napravio malu kompilaciju Extron Shootout DVDa i "Multichannel Universe" DVDa) no ako se nesto stavi da svi drugi mogu skinuti onda je to ozbiljnija stvar, bas kako si i napisao, no zbilja bi bilo super zgodno imati jednu takvu stvar da si ljudi mogu podesiti kombinaciju DVD Player - TV... ahh... Catch22...
|
|
|
25.10.2008., 21:55
|
|
|
Registrirani korisnik
|
čekirat ću da vidim prava za pluge, grayscale ramp i prim i sec color bar...a de-interlace test mogu sam napravit...ili vidjet je li ovaj od hqv-ja uopće copyrightiran...mislim da sam ga vuidio i kod drugih...
u međuvremenu, evo inserta iz SW ch11 pa se igrajte...mislim da je dovoljno samo zapržit na DVD-R i zaplejat u playeru na repeat...
http://rapidshare.com/files/15749006..._CH11.mpg.html
|
|
|
25.10.2008., 21:57
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
DoomsdayST kaže:
Šta mislin...? Satralo me ovo sve skupa, najbolje dignit ruke od svega, i kako si sam reka, držat sve na nabrijanim default-ima...
Iako, provat ću večeras, kad stignen, ovo sa chprt11, Vivax 200 priko component na PV80, pa ću javit... Umrit ću od smija ako bude to odradija bolje od Pioneer-a... 
|
Ma nije sve tako crno... nemojte klonuti duhom...
Cak i najosnovnija bazicna kalibracija svjetline je korak u pravom smjeru i poboljsava sliku i uzitak u gledanju jako jako puno!
Na primjer samo ako se napravi TEST DVD sa ona cetri slike (koje smo kao ilustraciju postali "MytByte" i ja) u najjednostavnjem "SlideShow" modu moze svatko sebi podesiti svoju kombinaciju DVD Player - TV za optimalni odnos i prikaz crne, sive i bijele boje!
|
|
|
25.10.2008., 22:06
|
|
|
Registrirani korisnik
|
rado bih uključio i SMPTE colorbar za štelat saturaciju, ali treba imat precizno napravljen kolor filter (recimo plavi)...ne znam da li bi kartonske 3d naočale pomogle...  
|
|
|
25.10.2008., 22:11
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Čuj, iman oriđiđi sve SW, 1-6, THX optimizer mi služi za osnovnu kalibraciju geometrije, kontrasta i svjetla... Dalje mi se neda niti gledat... A iz dosadašnjeg iskustva i vlastitih preferenci, na OK TV uređajima, toplina boja mi paše na HLADNO...
Myt, Shitax 200 nema uspcaler, mogu provat 576i i 576p, šta san već i prova na oni crtić, i 576p je bolje, 200-tica odradi posa bolje nego PV80... Eh, amnezijo, i Bogu si teška...  Ali, provat ću i cptr11, čisto da vidin... Neznan kad, možda i jako kasno noćas... 
|
|
|
25.10.2008., 22:17
|
|
|
Registrirani korisnik
|
THX Optimizer je generalno sve što ti treba, al ne vole svi Star Warse ili Indianu Jonesa pa nemaju te DVD-e...
|
|
|
26.10.2008., 00:43
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
rado bih uključio i SMPTE colorbar za štelat saturaciju, ali treba imat precizno napravljen kolor filter (recimo plavi)...ne znam da li bi kartonske 3d naočale pomogle...  
|
SMPTE Color Bar je, ipak mislim, 100% free pa bar tu nece biti problema...
P.S.
Idem isprobati Chapter 11...
|
|
|
26.10.2008., 00:56
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Quote:
MytByte kaže:
|
Nije radilo sa USB sticka pa radim pravi mali DVD... bit ce gotovo za par minuta...
|
|
|
26.10.2008., 01:03
|
|
|
Registrirani korisnik
|
ajdeeeeee!!!!
da SMPTE ikma i pluge u sebi...trenutno testiram de-inetrlacing PowerDVD-a i nisam jako sretan...
|
|
|
26.10.2008., 01:07
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Evo bas sam isprobao doma malecki DVD sa Chapter 11 isjeckom iz "Star Wars: Attack of the Clones".
U mojoj kombinaciji:
Pioneer DV-410 (HDMI izlaz 576i)
Pioneer 42" 428XD
sve radi OK (dakle Pioneer TV shvaca da je rijec o "Progressive" izvoru i ne pokusava sam nista "ispraviti"!
P.S.
"MytByte" kada pogledam properies od tvog "SW_AOTC_CH11.mpg" filea nije setiran "Progressive" flag (moj najcesce koristen program "G-Spot" ga vidi kao "Interlaced"). Isto tako morao sam mu rucno reci u "TMPGenc DVD Author" da je izvorni materijal "Progressive" i tamo je program mislio da je rijec o "Interlaced" materijalu (i sve je bilo OK - nije bilo prekodiravanja - "TMPGenc DVD Author" je shvatio da nema potrebe za tim i rekao je "SR = Smart Rendering")
|
|
|
26.10.2008., 01:16
|
|
|
Registrirani korisnik
|
čekaj da isčekiram original DVD-u u DVDAuthoru...možda je upravo taj interlace flag razlog zašto moj pioneer ne radi dobro...ali nije štop da ti mijenjaš flag, flag mor abiti kakav je na original streamu...e morat ću napravit svoj test, jedan sa interlace flagom i drugi bez (recimo dijagonalna linija koja se kreće preko ekrana u progresive modu)...
jesi li probao progessive iz playera (576p ili 720p)???
|
|
|
26.10.2008., 01:16
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok svima,
Probao sam i sve druge kombinacije - dakle sve HDMI rezolucije koje mi moj Pioneer DV-410 dopusta preko HDMI izlaza...
Sve je radilo isto kao i u mom prvom testu - dakle bio je 100% ispravno dekodiranje streama i bez ikakvih problema oko deinterlacinga!
576i (ide originalni stream van - na Pioneer DV-410 nista ne indicira)
576p (ide van progressive - Pioneer DV-410 na sebi indicira crveni "PRGSVE")
720p (ide van progressive - Pioneer DV-410 na sebi indicira crveni "PRGSVE")
1080i (premda bi ovo zapravo trebao biti "interlaced" izlaz originalni izvor se prvo ipak mora prebaciti, ako treba, u "progresive" pa onda opet u "interlaced" te stoga Pioneer DV-410 ipak na sebi indicira crveni "PRGSVE")
1080p (ide van progressive - Pioneer DV-410 na sebi indicira crveni "PRGSVE")
|
|
|
| Tematski alati |
|
|
| Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Pravila postanja
|