Natrag   Forum.hr > Razno > Arhiva > Ex-YU

Ex-YU Teme o bivšoj nam državi

 
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.10.2008., 15:37   #1
Općinski izbori u Bosni i Hercegovini

5. listopada 2008. godine, općinski izbori u Bosni i Hercegovini

Nedjeljnji općinski izbori u Bosni i Hercegovini ponudit će odgovore na brojne dvojbe te na određeni način dobiti epitet još jednih povijesnih opredjeljenja, budući da će biti pretpopis pučanstva i uvod u ustavne promjene u zemlji. Stranke će se boriti za učvršćenje pozicija, no istodobno očekuje se da će ovi izbori u značajnoj mjeri odrediti budućnost demokracije unutar tri narodna korpusa, budući da bi većinu u općinskim i gradskim vijećima trebale činiti koalicije više stranaka.

U manjini će, po svemu sudeći, biti sredine u kojima će jedna stranka imati načelnika, ali i većinu u vijeću. I dok političke stranke već duže vremena imaju procjene svoga udjela u izbornome kolaču, a birači odlučili komu će povjeriti svoj glas, sve je jasnije da će demokratizacija lokalne razine otežati funkcioniranje vlasti te su moguće blokade.

Odgovornost i odziv
Naime, u slučaju scenarija da načelnik bude iz jedne političke stranke, a pak većina u općinskome vijeću može osporiti ključne odluke, poput proračuna, što bi praktično prouzročilo prijevremene izbore u toj općini. Jedna od najkompliciranijih sredina je Mostar, u kojemu će u svakom slučaju koalicija vlasti, pa tko god to bio, iznjedriti ime gradonačelnika.

Ovi su izbori na poseban način značajni Hrvatima i u brojnim mješovitim sredinama praktički su popis pučanstva. Vjerski i narodni vođe posebno naglašavaju odgovornost i poziv na što masovitiji odziv na glasovanje.

Ne budu li Hrvati prepoznali značenje trenutka, onda bi u sredinama poput Novog Travnika, Jajca mogli biti gurnuti iz vlasti, što bi ih pak nakon posljednjih općih izbora i slabljenja pozicije na državnoj razini, smanjenja utjecaja u Federaciji, a napose loše vlasti u županijama, moglo u pravom smislu politički nokautirati.

Osvajanje ili zadržavanje
Osvajanje ili zadržavanje vlasti u općinama moglo bi biti presudno i za nove ustavne promjene, možebitno pomicanje unutarnjih granica na srednjoj razini vlasti. Hrvatske političke stranke i lideri koji budu sudjelovali u pregovorima puno će komotnije i s više argumenata moći inzistirati na jednakopravnosti Hrvata i zahtjevima za unutarnje prekrajanje ako zadrže vlast ili naprave još jedan iskorak u sredinama gdje je na prošlim izborima zbog nejedinstva dodatno pogoršana narodna pozicija.

Zbog toga su se uoči ovih izbora oglasili svi vjerski vođe, prepoznajući njihovo značenje. Ako, pak, hrvatski birači te poruke ne prepoznaju, a dogodi se apstinencija, onda se neće morati čekati rezultati popisa birača 2011. godine. Oni će uvelike biti poznati tri godine ranije, a jedan narod sam potvrditi status manjine.
Zapadni_Mostar is offline  
Old 04.10.2008., 21:09   #2
SNSD pobjeđuje u 90% opština RS + Grahovo,Glamoč,Drvar,Petrovac
08 IBRA is offline  
Old 04.10.2008., 21:36   #3
Quote:
08 IBRA kaže: Pogledaj post
SNSD pobjeđuje u 90% opština RS + Grahovo,Glamoč,Drvar,Petrovac
Bez sumnje da će SNSD biti najjača stranka u RS, mada mi se čini da će mu se dogoditi blagi pad u odnosu na prošle izbore. Za SNSD je Bijeljina npr. bila neosvojiva. očekuju da će ovaj put izbeći frustrciju zbog poraza u BN.
Kod Bošnjaka se čini da će SDA i SDP rasti, a da će SBiH biti u padu, pa će se posle ovih izbora pozicionirati kao treća po snazi stranka. A to opet nije dobro zbog toga što će Harisa prisiliti da bude još ekstremniji kao član Predsedništva.
Čini se da Hrvati nemaju nikakavu dilemu. Slučaj "Komšić" izazvaće homogenizaciju oko HDZ-a.
aleksije radicevic is offline  
Old 04.10.2008., 21:41   #4
Quote:
aleksije radicevic kaže: Pogledaj post
Bez sumnje da će SNSD biti najjača stranka u RS, mada mi se čini da će mu se dogoditi blagi pad u odnosu na prošle izbore. Za SNSD je Bijeljina npr. bila neosvojiva. očekuju da će ovaj put izbeći frustrciju zbog poraza u BN.
Kod Bošnjaka se čini da će SDA i SDP rasti, a da će SBiH biti u padu, pa će se posle ovih izbora pozicionirati kao treća po snazi stranka. A to opet nije dobro zbog toga što će Harisa prisiliti da bude još ekstremniji kao član Predsedništva.
Čini se da Hrvati nemaju nikakavu dilemu. Slučaj "Komšić" izazvaće homogenizaciju oko HDZ-a.
u brčkom i još nekim općinama srednje bosne, kao i u sarajevu postoje 2 opcije za hrvate HDZ(koji u ovim navedenim općinama ide posebno na izbore) i ostale hrvatske stranke idu u koaliciji zajedno, HDZ je uvjetovao da budu nositelji lista za sve općine na što ostale stranke nisu pristale(npr u ilijašu uvijek pobjedi HSS-NHI)
dammi777 is offline  
Old 04.10.2008., 21:47   #5
Quote:
aleksije radicevic kaže: Pogledaj post
Čini se da Hrvati nemaju nikakavu dilemu. Slučaj "Komšić" izazvaće homogenizaciju oko HDZ-a.
Tu si u potpunosti u pravu. Znam po pričama, ljudi će većinom glasati za HDZ, a druga po snazi bi trebala biti devedesetka, pa onda HSP. Možda čak se dogodi da HDZ '90. bude jači od starog HDZ-a. Uglavnom hrvatske stranke će pobijediti u svim većinskim hrvatskim općinama, pa i u onima sa upitnom hrvatskom većinom Jajcu i Novom Travniku. Što se Republike Srpske tiče, hrvatske stranke će se više uključiti u sudjelovanje u vlasti u Derventi i Brodu. Ne znam postoji li šansa da načelnik Broda bude Hrvat?
Zapadni_Mostar is offline  
Old 05.10.2008., 00:14   #6
a kad se ocekuju prvi rezultati ?
__________________
Komunizam se od laži rodio, od laži živi, i od laži će umrijeti.
frane2110 is offline  
Old 05.10.2008., 12:43   #7
Quote:
frane2110 kaže: Pogledaj post
a kad se ocekuju prvi rezultati ?
Središnje izborno povjerenstvo BiH bi večeras u ponoć trebalo objaviti prve nepotpune preliminarne izborne rezultate.
Zapadni_Mostar is offline  
Old 05.10.2008., 14:48   #8
Povodom lokalnih izbora koji se u našoj zemlji održavaju danas Svevijesti.ba omogućuje svojim posjetiteljima da iz minute u minutu prate sva dešavanja na biralištima, kao i prve preliminarne rezultate koje bi večeras u ponoć trebala objaviti Centralna izborna komisija BiH.

Podsjetimo izborima učestvuje ukupno 280 političkih subjekata - 72 političke partije, 41 koalicija, 147 nezavisnih kandidata i 20 listi nezavisnih kandidata.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bira se 3.186 redovnih mandata u Općinskim vijećima/Skupštinama općina i 37 mandata za predstavnike nacionalnih manjina. Bira se 139 načelnika općina i gradonačelnik Banje Luke.

Ukupno je ovjereno 29.043 kandidata, od toga 18.798 (64,72 posto) muškaraca i 10.245 (35,28 posto) žena. Do 30 godina je 7.049 kandidata (24,27 posto), a iznad 30 godina 21.994 (75,73 posto).

Za načelnike je ovjereno 566 kandidata, dok je za OV/SO ovjereno 28.371, a za nacionalne manjine 106 kandidata.

Od ukupno 3.024.127 birača upisanih u Centralni birački spisak, 2.966.997 je redovnih birača, 5.002 birača koji glasaju lično, 18.450 birača koji glasaju u odsustvu te
33.678 birača registrovanih za glasanje putem pošte.

Birači će danas od 7.00 do 19.00 sati svoje biračko pravo moći ostvariti na 4.986 biračkih mjesta (4.710 redovnih, 147 za odustvo i 129 za lično glasanje).

Prema instrukciji koju je donijela Centralna izborna komisija BiH, na biračkim mjestima je zabranjeno nošenje i pokazivanje oružja, te korištenje fotoaparata, diktafona, videokamera i mobilnih telefona.

Izborna šutnja koja je počela jučer u 7.00 sati trajat će danas do 19.00 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

______________________________

Zadovoljavajući odziv birača do 10:00 sati

Na glasačkim mjestima za izbore u sarajevskoj općini Stari Grad je do 10:00 sati glasalo 2.384 birača, što je 6,54% od ukupno 36.453 birača, koliko ih je na biračkom spisku na području ove općine. Na području Centra je do 10:00 sati od ukupno 58.883 birača glasalo njih 3.671, što je 6,23%. Na području općine Novi Grad Sarajevo je na biračkim mjestima za 102.134 registrovana glasača, te dva biračka mjesta u odsustvu za 770 birača, do 10:00 sati glasalo 6% birača. U općini Novo Sarajevo je do 9.00 sati glasalo 3,12% glasača od ukupno 64.568, koliko ih je na biračkom spisku u ovoj općini, prenosi Federalna televizija.

U Novom Travniku je do 10:00 glasovalo 11,7% birača, a izbori protiču bez ikakvih problema. Na biračkom popisu upisano je ukupno 17.916 birača, od čega se 17.910 nalazi na redovnim listama.

Na području općine Velika Kladuša za sada nema nikakvih problema i glasanje za načelnika i članove Općinskog vijeća Velika Kladuša odvija se po planu, izjavio predsjednik Općinske izborne komisije Sulejman Ćufurović. On je dodao da gužvi za sada nema i da je odziv birača zadovoljavajući, jer je do sada glasalo oko 20% biračkog tijela. U općini Velika Kladuša registrovano je 56.000 glasača. Za Općinsko vijeće Velika Kladuša natječe se 14 političkih subjekata, dok građani načelnika biraju između tri kandidata.

U općini Neum je do 10:00 glasovalo je 430, odnosno 14% birača, kazao je predsjednik Izbornog povjerenstva te općine Patar Raguž. On je dodao kako su sva biračka mjesta, njih šest otvorena na vrijeme te da je u toj općini registrirano 3.200 birača. Za mjesto načelnika u općini Neum natječu se tri kandidata, a za Općinsko vijeće osam političkih subjekata.

Na području općine Bosanska Krupa otvoreno je 30 biračkih mjesta, od kojih je 29 redovnih, a jedno za glasanje u odsustvu. Prema riječima predsjednice Općinske izborne komisije Slađane Mesić, za sada nema nikakvih problema i glasanje za načelnika i članove Općinskog vijeća Bosanska Krupa odvija se po planu. Ona je dodala da gužvi za sada nema i da je odziv birača zadovoljavajući, jer je do 10.00 sati glasalo oko 20% birača. U općini Bosanska Krupa registrovano je 22.538 glasača. Za Općinsko vijeće Bosanska Krupa natječe se 11 političkih subjekata, dok građani načelnika biraju između četiri kandidata.

U općini Čapljina je do 10:00 glasovalo je 2.743, odnosno 14% birača, kazala je predsjednica Izbornog povjerenstva te općine Jasna Jelčić. Ona je dodala kako su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme - 35 redovitih, jedno za glasovanje u odsustvu i jedno mobilno. U toj je općini registrirano 20.051 birač, a za mjesto načelnika natječu se tri kandidata, dok se za Općinsko vijeće natječe 13 političkih subjekata.

Na biračkim mjestima na području općine Lopare do 10:00 je glasao 1.761 birač, ili 14,5 %. Za lokalne izbore je na području ove općine registrovano 12.115 birača, a za glasanje su otvorena 22 redovna i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkm listićima. Formiran je i jedan mobilni tim za glasanje bolesnih i nepokretnih osoba. Na izborima je za načelnika prijavljeno pet kandidata, četiri ispred političkih stranaka i jedan nezavisni, a za odbornike u Skupštini općine Lopare 11 političkih stranaka i dva nezavisna kandidata.

Na području općine Ključ otvoreno je 21 biračko mjesto, od kojih je 20 redovnih, a jedno za glasanje u odsustvu. Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije Hasana Bašića, za sada nema nikakvih problema i glasanje za načelnika i članove Općinskog vijeća Ključ odvija se po planu. Dodao je da gužvi za sada nema i da je odziv birača zadovoljavajući, jer je do 10:00 glasalo 1.787, od ukupno 13.534 registrirana birača. Za Općinsko vijeće Ključ natječe se 12 političkih subjekata, dok građani načelnika biraju između četiri kandidata.

U općini Posušje do 10:00 glasovalo je 1.047 birača, bez glasačkog mjesta Tribistovo, gdje traje brojanje glasova, kazala je predsjednica Izbornog povjerenstva te općine Ivanka Arapović Galić. Sva biračka mjesta, njih 19 i jedno mobilno, otvorena su na vrijeme i do sada glasovanje protječe bez problema.

U Srebrenici je do 10:00 na 15 biračkih mjesta glasalo 526 od 9.523 registrovana birača, a zbog nepokrivenosti telefonskim signalom nema podataka o izlaznosti na još 10 biračkih mjesta, rekao je predsjednik Općinske izborne komisije Hajrudin Halilović. Najviše birača, njih 96, do sada je glasalo na biračkom mjestu u Donjim Potočarima. Halilović je dodao da nije bilo problema u izbornom procesu i da OIK-u nisu prijavljene bilo kakve nepravilnosti.

______________________________

Narušavanje javnog reda i mira u Unsko-sanskom kantonu

Prema informacijama koje su do 10.00 sati stigle sa terena, na biračkim mjestima na području Federacije BiH, stanje sigurnosti je povoljno.

Jedini slučaj narušavanja javnog reda i mira zabilježen je na području Unsko-sanskog kantona ispred objekta u kojem je smješteno biračko mjesto, ali nije došlo do prekida procesa glasanja niti ugrožavanja sigurnosti građana birača.

U ovom periodu nije zabilježena niti jedna primjedba građana na proces glasanja, a koji se tiče aspekta sigurnosti.

Štab akcije "Lokalni izbori 2008" podsjeća građane da će i danas, 5. oktobra od 07.00 do 19.00 sati raditi sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata, saopćeno je iz Izbornog štaba.

(Fena)
Prolaznik_ is offline  
Old 05.10.2008., 14:49   #9
______________________________


Odziv birača u Mostaru, Bihaću i Banjaluci

MOSTAR: NA BIRALIŠTIMA DO DESET SATI GLASOVALO OKO 10 POSTO BIRAČA

Na biralištima u Mostaru do 10 sati izašlo je 9 159, odnosno oko 10 posto birača, kazao je u izjavi za FENU član Izbornog povjerenstva Mostar Ahmet Šantić.

On je dodao kakao glasovanje protječe u redu te da nije zabilježe nijedan veći incident.

U Mostaru je otvoreno ukupno 129 biračkih mjesta, od čega 126 redovitih birališta, jedno za glasovanje u odsutnosti, te dva mobilan tima, a na popisu birača nalazi se 90,536 osoba.

Izborni proces nadgledat oko 1 100 stranačkih i međunarodnih promatrača te promatrača nevladinih udruga.


U BIHAĆU DO 10.00 SATI GLASALO 14,34 POSTO BIRAČKOG TIJELA

Na području općine Bihać do 10.00 sati glasalo je 14,34 posto od ukupno 50.398 registriranih glasača, izjavila je predsjednica Općinske izborne komisije Zlata Ibrahimpašić.

U Bihaću je otvoreno 70 biračkih mjesta, od kojih je 69 redovnih i jedno za glasanje u odsustvu, a na terenu su i tri mobilna tima.

Za Općinsko vijeće Bihać natječe se 14 političkih subjekata, dok građani načelnika biraju između tri kandidata.


BANJA LUKA: GLASALO 10,5 POSTO BIRAČA

U Banjoj Luci je do 10.00 sati glasalo oko 10,5 posto upisanih glasača, potvrdio je predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

On očekuje da će odziv birača biti veći u narednom periodu.

Banja Luka je najveća izborna jedinica u BiH sa ukupno 168.937 birača, od čega 2.551 glasač ima pravo glasa nepotvrđenim glasačkim listićima, odnosno prijavili su se za glasanje u odsustvu, a ukoliko se pojave u Banjoj Luci, moći se ostvariti svoje pravo glasa.

Za oko 600 birača obezbijeđeno je i jedno glasačko mjesto za glasanje u odsustvu za druge općine u BiH.

Banja Luka ima 241 birački odbor, obezbijeđeno je i 15 mobilnih timova, a angažirno je i 2.300 osoba koje će raditi za izbore.

Banjalučka Gradska Skupština ima 31 odborničko mjesto za koje se na izborima bori 570 kandidata iz 29 političkih subjekata i devet kandidata za gradonačelnika.

(Fena)


______________________________

Odziv birača u sarajevskim općinama

U sarajevskoj općini Centar do 10.00 sati je glasao 3.671 birač ili njih 6,23 posto, potvrđeno je Feni u Općinskoj izbornoj komisiji Centra.

U ovoj općini su na vrijeme otvorena sva biračka mjesta, njih 77 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu.

U općini Stari Grad do 10.00 sati je na izbore izašlo sedam posto birača. U ovoj općini je u 7.00 sati otvoreno svih 46 biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu.

Do 10.00 sati u općini Novi Grad Sarajevo glasalo je 6,22 posto birača. Glasa se na 125 redovnih biračkih mjesta, te na dva mjesta za glasanje u odsustvu.

U općini Novo Sarajevo na izbore je do 11.00 sati izašao 6.431 birač ili 9,96 posto registriranih s pravom glasa, koji glasaju na 82 redovna biračka mjesta, te jednom biračkom mjestu u odsustvu.

U općini Vogošća do 10.00 sati je glasalo je 9,4 posto birača, u općini Ilijaš 13 posto, a u općini Ilidža osam posto birača.

(Fena)

______________________________

CIKBiH: Kašnjenje na 24 biračka mjesta

Na 24 biračka mjesta u 11 općina u BiH zabilježena su kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta, saopćila je Centralna izborna komisija BiH (CIK).

Najveći problemi su zabilježeni u Visokom, gdje je predsjednica biračkog mjesta, koja je nosila birački materijal, imala saobraćajanu nesreću i sada je zbrinuta u bolnici Koševo.

Na području općine Čapljina zabilježeni su problemi u otvaranju četiri biračka mjesta, na kojima je zbog nevremena nestalo električne energije.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je na pres-konferenciji da uprkos nestanku električne enrgije na ovim biračkim mjestima nema nikakvih problema u proceduri glasanja.

Također, jedno biračko mjestu u općini Vlasenica prekinulo je rad na 15-tak minuta, jer nije bilo završeno prebrojavanje glasačkih listića.

Zabilježeno je i kašnjenje u otvaranju jednog biračkog mjesta u Srebrenici, te na tri birališta u Sanskom Mostu.

Iz CIK-a su saopćili da su primili 14 prijava o povredama izborne šutnje, koje će Komisija ispitati i donijeti odgovarajuće odluke.

Dosad nije bilo izvještaja o kršenju Instrukcije o zabrani nošenje i pokazivanje oružja, te korištenja fotoaparata, diktafona, videokamera i mobilnih telefona na biračkim mjestima.

CIK će na pres-konferenciji u 13.00 sati saopćiti i podatke o odzivu birača do podne.

(Fena)
Prolaznik_ is offline  
Old 05.10.2008., 14:49   #10
______________________________

Bijeljina: Policija održava bezbjedan izborni ambijent

Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina od ranih jutarnjih časova raspoređeni su na svim mjestima za glasanje i održavaju bezbjedan izborni ambijent, potvrdio je jutros portparol ovog centra Dragomir Perić.

On je rekao da pripadnici CJB Bijeljina na taj način građanima omogućavaju bezbjedno i nesmetano glasanje, a u slučaju potrebe pružaju i neophodnu pomoć.

Povodom održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora na području CJB Bijeljina formiran je Štab za nesmetano i bezbjedno odvijanje izbora, kao i svih predizbornih, izbornih i postizbornih aktivnosti.

"Pojačane su i mjere pozorničko-patrolne djelatnosti, kao i saobraćajne kontrole", rekao je Perić i dodao da će Štab tokom dana ostvarivati redovne kontakte sa izbornom komisijom.

Nakon završetka pripadnici ovog štaba obezbjeđivaće i prevoženje glasačkih kutija.

Perić je naveo da za sada nema nikakvih informacija o bilo kakvom incidentu na području CJB Bijeljina.


(Srna)

______________________________

Zvornik: Glasanje kasnilo na četiri biračka mjesta

Na području zvorničke opštine jutros u 7.00 časova otvorena su 64 biračka mjesta, dok je glasanje na četiri biračka mjesta kasnilo od pet do 20 minuta zbog tehničkih problema, saopštio je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Vojin Čuturić.

Čuturić je rekao Srni da će na tim biračkim mjestima biti produženo glasanje za onoliko vremena koliko je kasnio početak glasanja.

On je podsjetio da je za oktobarske izbore registrovano 49 492 glasača, od kojih prema redovnom spisku ima 46 336 birača, dok će u odsustvu glasati 2 134, lično 417 i poštom 605 glasača.

Prema njegovim riječima, na području opštine organizovano je 68 biračkih mjesta, od kojih je jedno predviđeno za lično i glasanje u odsustvu. Ova biračka mjesta opsluživaće 78 biračkih odbora.

Čuturić je podsjetio da se za funkciju načelnika opštine Zvornik prijavilo devet kandidata, od kojih su šest predložile političke partije, dok su tri nezavisna kandidata.

Za 31 odbornički mandat u Skupštini opštine Zvornik prijavljeno je 17 izbornih lista političkih stranaka i sedam nezavisnih kandidata.

(Srna)

______________________________

Banjaluka: Biračka mjesta otvorena na vrijeme i bez problema

Biračka mjesta u Banjaluci otvorena su jutros na vrijeme i bez problema, potvrdio je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

On je pozvao građane da izađu na lokalne izbore i obave svoju građansku dužnost.

Radeta je podsjetio da je na glasačko mjesto zabranjeno nositi mobilni telefon, kameru, fotoaparat i diktafon, naglasivši da se ovo pravilo neće primjenjivati za novinare koji će izvještavati sa biračkih mjesta.

Banjaluka je najveća izborna jedinica u BiH sa 168 937 birača, a za 31 odborničko mjesto kandidovalo se oko 570 lica iz 29 političkih subjekata i devet kandidata za gradonačelnika.

"Otvoreno je 196 biračkih mjesta, aktivan je 241 birački odbor, od kojih je 15 mobilnih timova, a obezbijeđeno je jedno glasačko mjesto za glasanje u odsustvu za druge opštine i jedno biračko mjesto, takozvano NNN, gdje mogu glasati svi oni koji su se registrovali da glasaju putem pošte, a zadesili su se u Banjaluci", rekao je Radeta.

On je dodao da je angažovano 2 300 članova biračkih odbora koji su obučeni i pripremljeni da rade za lokalne izbore.

Radeta je istakao da je akreditovano više od 3 000 posmatrača političkih subjekata.

"Oko 3 100 lica će nadgledati 2 300 članova biračkih odbora. Na svakom biračkom mjestu biće posmatrači najmanje desetak političkih subjekata, uključujući članove biračkih odbora koji su iz različitih političkih subjekata, tako da ne očekujemo bilo kakve manipulacije", naveo je Radeta.

On je naglasio da se sva biračka mjesta zatvaraju u 19.00 časova, a ukoliko se na vratima biračkog mjesta pojave građani u 19.00 časova ili minut prije - imaće pravo da glasaju.

Radeta je podsjetio da je izmjenom i dopunom Izbornog zakona predviđeno da raseljene osobe u BiH, po automatizmu, pravo glasa imaju u opštini u kojoj su bili prijavljeni 1991. godine, osim ako se ne preregistruju.

"Lice koje je raseljeno, a sada živi u Banjaluci, biračko pravo ima u opštini iz koje je raseljeno, ukoliko nije izvršilo promjenu svoje biračke opcije u sobi broj 15 u Administrativnoj službi grada", rekao je Radeta.

On je istakao da je izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđeno da na jednom mjestu ne smije glasati više od 800 građana.

(Srna)


______________________________


U Cazinu otvorena 72 biračka mjesta

Na području općine Cazin jutros u sedam sati otvorena su 72 biračka mjesta, od kojih je 71 redovno, a jedno za glasanje u odsustvu.

Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije Admira Pjanića, za sada nema nikakvih problema i glasanje za načelnika i članove Općinskog vijeća Cazina protiče bez problema.

U općini Cazin registrovana su 46.622 glasača. Za Općinsko vijeće Cazin natječe se 12 političkih subjekata, dok će građani načelnika birati između četiri kandidata.

(Fena)


______________________________


Ravno: Do deset sati glasovalo 8,5 posto birača

U općini Ravno na vrijeme su otvorena sva biračka mjesta, a do deset sati glasovalo je 8, 5 posto birača, kazala je u izjavi za FENU predsjednica Izbornog povjerenstva u toj općini Stana Burić.

U općini Ravno glasovanje se može obaviti na pet mjesta na kojim je prijavljeno 888 birača.

Inače, u toj se općini za mjesto načelnika natječe samo jedan kandidat, a za Općinsko vijeće dva politička subjekata.

(Fena)
______________________________
Prolaznik_ is offline  
Old 05.10.2008., 14:50   #11
Ljubuški: Do 9 sati mali odaziv birača, kašanjenje na biračkim mjestima

U općini Ljubuški sva su biračka mjesta otvorena na vrijeme izuzev četiri mjesta zbog kašnjenja pojedinih članova biračkih odbora, kazao je u izjavi za FENU predsjednik Izbornog povjerenstva općine Ljubuški Tomo Šimić dodavši ako je do 9 sati zabilježen mali odaziv birača.

U toj općini otvoreno je 29 redovitih biračkih mjesta, jedno za glasovanje u odsutnosti te jedan mobilni tim, a za glasovanje je prijavljeno 19 403 birača.

U općini Ljubuški za mjesto načelnika natječu se četiri kandidata, a za Općinsko vijeće 11 političkih subjekata.

(Fena)

______________________________


U Srebrenici sva biračka mjesta otvorena na vrijeme

U Općini Srebrenica, sva biračka mjesta, osim u najudaljenijem selu Luka, otvorena su na vrijeme. 9.523 Srebreničanina moći će da glasa na 25 biračka mjesta za sedam kandidata za načelnika općine i odbornike iz deset političkih partija i koalicija.

Još 5.855 Srebreničanina u 27 općina BiH i dijaspori moći će da ostvari svoje građansko pravo.

Već od prvih jutarnjih sati, u srebreničkom Domu kulture brojni građani izašli su na izbore, a slična je situacija i na ostalim biračkim mjestima u Srebrenici.

To potvrđuje da će odziv Srebreničana na današnjim lokalnim izborima biti izuzetno veliki.

(Fena)

______________________________


U općini Novi Grad Sarajevo otvoreno 127 glasačkih mjesta

Na području općine Novi Grad Sarajevo u 7.00 sati otvoreno je 125 redovnih glasačkih mjesta te dva mjesta za glasanje u odsustvu, potvrdila je Feni glasnogovornica Općinskog izbornog štaba Novi Grad Naliha Šabanović.

Prijavljenih glasača s područja ove općine je 102.134.


______________________________

Kašnjenje u Širokom Brijegu zbog uklanjanja stranačkih plakata

U općini Široki Brijeg jutros u 7 sati otvorena su sva biračka mjesta, osim mjesta 150A021 koje se nalazi u Hrvatskom kulturnom domu u Širokim Brijegu, a koje je otvoreno u 7.30.

Kako je u izjavi za FENU kazala članica Izbornog povjerenstva općine Široki Brijeg Mirjana Primorac, to je mjesto otvoreno kasnije zbog uklanjanja stranačkih plakata u krugu od 50 metara.

Inače, za mjesto načelnika općine Široki Brijeg bore se četiri kandidata, dok se za mjesto u Općinskom vijeću natječe 16 političkih subjekata, od kojih je 7 neovisnih kandidata.

(Fena)

______________________________

Otvorena sve birališta

Na području četiri gradske općine u Sarajevu glasanje teče bez problema. Biračka mjesta su otvorena i da trenutno nema informacija o problemima, a mobilni timovi krenuli su na teren.

Na području Distrikta Brčko otvorena su sva 133 biračka mjesta, od kojih 4 mobilna i jedno biračko mjesto za glasovanje u odsutnosti. Za zastupnička mjesta u Skupštini Distrikta natječe se 471 kandidat iz 28 političkih subjekata i 12 iz nacionalnih manjina. Izbore provode 1.162 člana biračkih odbora i 829 promatrača.

U Banjoj Luci je otvoreno svih 196 biračkih mjesta. Banja Luka je najveća izborna jedinica u BiH sa ukupno 168.937 birača, od čega 2.551 glasač ima pravo glasa na nepotvrđenim glasačkim listićima, odnosno ukoliko se prijavio za glasanje u odsustvu. Formiran je 241 birački odbor, osigurano je i 15 mobilnih timova koji će posjetiti nepokretne i starije osobe sa pravom glasa, te osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne u zatvorima. Banjalučka Gradska skupština ima 31 odborničko mjesto za koje se na izborima bori 570 kandidata iz 29 političkih subjekata. Banjalučani biraju i gradonačelnika između devet kandidata koji se bore za tu funkciju.

U prijedorskoj općini otvorena su sva biračka mjesta. Radi se o 122 biračka mjesta, od čega su tri mobilna tima, a jedno je predviđeno za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Prijedorsko glasačko tijelo broji 75.215 lica sa pravom glasa, od kojih će 72.117 moći glasti direktno na biračkim listićima, dok ih se 2.947 prijavilo da će glasati putem pošte, a 151 građanin glasat će u drugim bh. općinama. Na ovim lokalnim izborima se 22 politička subjekta sa svojim kandidatskim listama bore za naklonost birača i ulazak u Skupštinu općine koja broji 31 odborničko mjesto, a pet političkih partija i jedna koalicija imaju kandidate za načelnika.

U općini Čitluk su otvorena sva biračka mjesta - 21 biračko mjesto i dva mobilna tima. Sva su otvorena na vrijeme i do sada sve protječe u najboljem redu. Na popisu se nalazi se 12.036 birača.

Od 316 biračkih mjesta u osam općina USK-a otvoreno je 313, dok otvaranje tri biračka mjesta u Sanskom Mostu kasni zbog džambo plakata sa stranačkim sadržajem koji treba biti uklonjen. U Velikoj Kladuši su dva biračka mjesta otvorena sa deset minuta zakašnjenja, zbog preuzimanja glasačkih listića, odnosno brojanja. Na području USK-a pravo glasa ima 217.466 birača VIDEO

U Mostaru su otvorena sva biračka mjesta za općinske izbore. Otvoreno je ukupno 129 biračkih mjesta, od čega 126 redovitih birališta, jedno za glasovanje u odsutnosti, te dva mobilna tima, a na popisu birača nalazi se 90.536 osoba. Izborni proces nadgleda oko 1.100 stranačkih i međunarodnih promatrača te promatrača nevladinih udruga.

Izborni dan u Zenici, najvećoj izbornoj jedinici u Federaciji, počeo je na vrijeme. Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme. Do sada nisu zabilježeni veći problemi.

Na području Gradačca otvorena su sva biračka mjesta, odnosno 51 biračko mjesto, od kojih jedno mobilno i jedno biračko mjesto u za glasovanje odsutnosti. Na ovim izborima 32.700 birača ima pravo glasa, a za zastupnička mjesta u Općinsko vijeće Gradačac prijavilo se ukupno 268 kandidata iz 15 političkih subjekata i 3 kandidata za mjesto načelnika općine.

U Bijeljni je na vrijeme i bez problema otvoreno svih 113 biračkih mjesta. Pravo glasa ima 93.385 registriranih birača Bijeljine. Na redovnim biračkim mjestima glasat će 92.657 birača, u odsustvu 180, dok je lično glasanje omogućeno za 107 osoba koje su do 1991. godine imala prebivalište u Bijeljini, a sada žive u nekoj drugoj općini u BiH. Putem pošte iz inozemstva glasat će 441 osoba. Za glasove u Bijeljini bore se 23 politička subjekta i šest kandidata za načelnika općine.

U općini Grude su otvorena sva biračka mjesta - 18 redovitih i jedno za glasovanje u odsutnosti. Na popisu je 11.100 birača i do sada sve protječe u najboljem redu.

Ni sat i po nakon početka glasanja na lokalnim izborima u BiH, Općinska izborna komisija u Srebrenici nije dobila informaciju o otvaranju glasačkih mjesta u Sučeskoj, Luci, Sasama, Osatu, Kalimanićima i Radoševićima. Razlog je nepokrivenost tog područja mobilnom i fiksnom telefonskom mrežom. Ostalih 19 glasačkih mjesta otvoreno je na vrijeme.

Na području općine Goražde je registrirano 20.122 birača, dok je za glasanje u odsustvu prijavljeno njih 517. Svih 30 biračkih mjesta je otvoreno na vrijeme, a pomoć onima koji nisu u mogućnosti da se lično pojave na glasačkom mjestu pruža jedan mobilni tim.


______________________________

Jutros u 7 sati otvorena su birališta širom Bosne i Hercegovine, te su tako počeli lokalni, odnosno općinski izbori, na kojima građani biraju lokalne organe vlasti na mandat od četiri godine.

Svevijesti.com
Prolaznik_ is offline  
Old 05.10.2008., 14:59   #12
Da li HDZ i HDZ-1990. zajedno izlaze na izbore u mjstima kao N.Travnik,Jajce ili Vitez?
Michael Collins is offline  
Old 05.10.2008., 15:28   #13
Nakon ovih izbora će se dogoditi promjene,ali minimalne,barem u općinama FBiH.U Mostaru Ljubo Bešlić ostaje gradonačelnik po mome mišljenju.Nepobjediv je.Mogao bi i SDA malo ojačati.A pretpostavljam da će HSP osvojiti više glasova nego na posljednjim izborima,što ne bi bilo loše da se Hrvati malo okane HDZ-a.Građanska opcija (SDP,LDS i slične stranke) će i dalje ostati na marginama,što Mostar i dalje udaljava od Europe.
Brankovac is offline  
Old 05.10.2008., 15:44   #14
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Da li HDZ i HDZ-1990. zajedno izlaze na izbore u mjstima kao N.Travnik,Jajce ili Vitez?
N. Travnik - zajedno izlaze SDU-LDS, Hrvatska koalicija (HDZ 1990-HSS-NHI) ... ostale stranke idu samostalno. Šest kandidata za načelnika - SDA, nezavisni kandidat Vidak Marko, SBiH, HSP BiH Đapić-Dr.Jurišić, HDZ BiH, Hrvatska koalicija (HDZ 1990-HSS-NHI).

Jajce - zajedno izlaze oba HDZ-a i HKDU BiH, savez SDA-SBiH, te HSS-NHI ... ostale stranke idu samostalno. Tri su kandidata za načelnika - SDP, savez SDA-SBiH i Hrvatska koalicija. Tako da je vrlo moguće da načelnik bude iz Hrvatske koalicije (HDZ BiH-HDZ 1990-HKDU BiH).

Vitez - jedino Hrvatska koalicija (HDZ 1990-HSS-NHI) ima zajedničku listu, sve ostale stranke izlaze samostalno. Četri su kandidata za načelnika - SDP, SDA, SBiH i HDZ BiH.


Ako vas zanima još nešto pitajte.
__________________
Nikada ne raspravljaj sa budalom, ljudi možda neće vidjeti razliku...
- When I came to Makarska I saw Bosance how eat on beach I thought to myself: What the fuck!? I couldn't believe what I was watching. So I called my babo and I said to him: Babo, La Bosanci esta muy locco, What the fuck!?
posmatrač is offline  
Old 05.10.2008., 16:35   #15
od kad do kad se moze glasati...
2211 is offline  
Old 05.10.2008., 16:42   #16
ako se SDP prikloni SDA-SBiH u Jajcu onda muslimani dobivaju tu opcinu

Vitez su se trebale sve hrvatske stranke koalirati ( mada valjda znaju sto rade)

N-Travnik bit ce tjesno
sta je to SDU ,LDS ? jesu li to hrvatske ili bosnjacke stranke ?
__________________
Komunizam se od laži rodio, od laži živi, i od laži će umrijeti.
frane2110 is offline  
Old 05.10.2008., 16:56   #17
Quote:
frane2110 kaže: Pogledaj post
sta je to SDU ,LDS ? jesu li to hrvatske ili bosnjacke stranke ?
A ono k'o građanske, ali većina su to Bošnjaci, uglavnom preslabe stranke.

Pobjeda hrvatskih stranaka u općinama sa hrvatskom apsolutnom i upitnom (Jajce, Novi Travnik) većinom. Ovi su izbori vrlo važni za BiH i njene narode, budući da će biti pretpopis pučanstva i uvod u ustavne promjene u zemlji.
Zapadni_Mostar is offline  
Old 05.10.2008., 17:13   #18
Ima li neka web stranica gdje bi se moglo pronaći kvalitetne ankete
za ove izbore? Zanima me prije svega u Čapljini.
prince lorang is offline  
Old 05.10.2008., 17:17   #19
U Gornjem Vakufu-Uskoplju je do 14.00 sati glasalo 6.388 birača (43 posto), od ukupno 14.717 koliko ih je upisano u birački spisak.

Najveći odziv zabilježen je na biračkim mjestima u Voljevcu (64 posto), Borovoj Ravni (59 posto), Bojskoj (57 posto), Svilići (56 posto), Grnica (54 posto) i Vrse (51 posto).

Sve bošnjačka naselja u Uskoplju .
JBG
Ultras1986 is offline  
Old 05.10.2008., 17:20   #20
Quote:
prince lorang kaže: Pogledaj post
Ima li neka web stranica gdje bi se moglo pronaći kvalitetne ankete
za ove izbore? Zanima me prije svega u Čapljini.
a slabo, za Mostar je pravio Bljesak.info

Evo sa Bljeska:

Svoj glas na lokalnim izborima u Mostaru ću dati za:
HDZBiH
600 22%

HDZ1990
592 21.7%

SDP
431 15.8%

HSP Đapić-dr. Jurišić
263 9.7%

Neću izaći!
217 8%

SBIH
205 7.5%

Ostale (HKDU, UHSP, HZHB, Naša stranka, Stranka umirovljenika, BSP, BOSS)
148 5.4%

SDA
119 4.4%

NSRZB
96 3.5%

SNSD-PDP
29 1.1%

HSS-NHI
25 0.9%


Broj Odgovora : 2725
Prvi Odgovor : Ponedjeljak, 15 Rujan 2008
Zadnji Odgovor : Četvrtak, 25 Rujan 2008Evo ti za Čapljinu (nema ankete, ali sva događanja uz izbore):
http://capljina-online.com/index.php...=18&Itemid=345
Zapadni_Mostar is offline  
 


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:27.