Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.02.2004., 13:26   #1
xxGaladrielxx
The Lulek, prosim lepo
 
xxGaladrielxx Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Zagreb
Postova: 7,881
Palenta/žganci/pura

Tek sam nedavno otrila kako je dobra naknadno pecena (nakon kuhanja) i sad nemrem stati u kombiniranju. Pekla ju tako kao glavno jelo, cak "punila" sirom, pa prelili vrhnjem, ili u kombinaciji s prilogom, dodavala joj kod kuhanja zacine...
Imate li neki zanimljivi recept?
xxGaladrielxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2004., 13:35   #2
verica
vof
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 4,615
Ohladiš u nekom kalupu, narežeš na šnite, složiš u oblik za pečenje, gore narežeš šnite gorgonzole, preliješ bešamel umakom i zapečeš
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2004., 13:47   #3
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
Re: palenta

Quote:
xxGaladrielxx kaže:
Tek sam nedavno otrila kako je dobra naknadno pecena (nakon kuhanja) i sad nemrem stati u kombiniranju. Pekla ju tako kao glavno jelo, cak "punila" sirom, pa prelili vrhnjem, ili u kombinaciji s prilogom, dodavala joj kod kuhanja zacine...
Imate li neki zanimljivi recept?
nemam.

Ali si me podsjetila kako je to radila moja baka

Njen razlog je bila stedljivost ali je bilo super fino - zgance koji bi ostali od dan prije bi prepekla, pa polila domacim kiselim vrhnjem. Ovo od verice zvuci super.

Nego, kakov i radite palentu, zgance ?

Moja mama i baka su radile onu verziju koja se mijesa dok ruka ne otpadne, ja sam dosad probala instant verziju i nije mi bila fina ko njihove.

Kao mala najradiej sam jela friske s tropom i maslom, oni skolski , plivajuci u mlijeku su mi bili
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2004., 16:40   #4
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 18,024
mene instant palentu zovu puding i nitko ju ne jede.

Sad sam se vec ispraksirala, pa onu 'pravu' kuham na najnizhoj temperaturi pa se bar mogu skochit popishkit dok ju kuham

Okus i aroma su nemjerljivi.

Variram u dodacima ~ ponekad u kuhanju dodam maslinovog ulja, zachine, sira, suhe gljive, slane ribe, kapere i slichno.

A chesto serviram brodet ili gulashe na nachin kako je opisala verica.

Jako je ukusno izliti palentu u kalup za kuglof, tako da se dobije ona rupa u redini, pa u nju servirati npr. umak od gljiva, sve prekriti grubo naribanim sirom pa zapeci.

Ili jednostavno na grill zapeci fete palente i koristiti mjesto kruha ili zachiniti kao bruschette.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 15.02.2004., 19:16   #5
iggix
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Utrecht
Postova: 1,179
Moj tetak nas je naucio praviti sos od fete i vode u kojoj se kuhalo kukuruzno brashno, pa preko pure (joj, ova rijec me uvijek podsjeti na baku ) dinstani kiseli kupus i onda taj sos.
A nekada prelijem samo jogurtom. Ljeti mi je to fantastican, lagan i zdrav obrok.


Takodjer sam luda za kukuruznim kruhom, onim tvrdim i teshkim, pomalo mljeckavim, no to mozesh zbilja raditi samo od domace mljevenog brashna (i to ne od hibridnih kukuruza ), a i malo ljudi ga zna napraviti kako treba - da bude sladak, a ne gorak.

U ratu sam se zaljubila u ovaj dezert: takav kruh star par dana se ukuha na mlijeku i doda se malo shecera. Moze se raditi i od pure, ali onda je to vishe puding.

Inace, meni je kukuruzno brashno bilo odvratno kao djetetu, a sad - sad sam luda za tim....A sjecam se kako je moj djed prijetio: "Eh, djeco, ne daj Boze da dozivite vremena kad i kuruza bude slatka ko med.". Docekasmo. I ne bunim se.
iggix is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2004., 15:54   #6
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
Quote:
Takodjer sam luda za kukuruznim kruhom, onim tvrdim i teshkim, pomalo mljeckavim, no to mozesh zbilja raditi samo od domace mljevenog brashna (i to ne od hibridnih kukuruza ), a i malo ljudi ga zna napraviti kako treba - da bude sladak, a ne gorak.


najdraza baka. Tako vruci kruh i svjezi kravlji sir ( a sve domace ) - vrhunski gurmanski dozivljaj
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2004., 16:06   #7
Marija_1963
ex gusjenica
 
Marija_1963 Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: istočno od Zagreba
Postova: 387
Smile Nostalgija...

I mene podsjeća na baku, ali ona je to kuhala duuuugo, na "drvenom" šporetu, pa onda pravo mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šećera, a može i kiseli kupus, čvarci ili slanina preprženi, pa preko svega...mljac mljac mljac...
Ja skuham one instant, ali nije ni slično tome...šmrc
Marija_1963 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2004., 18:37   #8
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
Quote:
mene podsjeca na baku, ali ona je to kuhala duuuugo, na "drvenom" šporetu, pa onda pravo mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šecera, a može i kiseli kupus, cvarci ili slanina preprženi, pa preko svega...mljac mljac mljac...
to, to Marija, pozdrav
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2004., 07:12   #9
emili
Registrirani korisnik
 
emili Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,351
Re: Nostalgija...

Quote:
Marija_1963 kaže:
I mene podsjeća na baku, ali ona je to kuhala duuuugo, na "drvenom" šporetu, pa onda pravo mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šećera, a može i kiseli kupus, čvarci ili slanina preprženi, pa preko svega...mljac mljac mljac...
Ja skuham one instant, ali nije ni slično tome...šmrc
ovo me podsjeća na bakinu škrinjicu i tradicionalne dane zaboravljenih jela koji se održavaju u Vrbocu pod motom; Kaj su jeli naši stari....
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2004., 12:50   #10
Denys
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: Dalmacija
Postova: 1,265
Obozavam friganu polentu, koja dobije hrskavu koricu, s umakom od vrganja.
Denys is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2004., 22:42   #11
Samantha
Prêt-à-Porter prostitute
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: NewYork London Milan Paris
Postova: 8,025
ja pravim lazanje s palentom.

Skuvam palentu i izlijem je u plitku tepsiju sto vecu.razvaljam je tanko pola cm.
kad se ohladi rezem plocice/lazanje i slazem kao s pastom...znaci palenta,dinstano meso,sir,besamel,palenta....

pa sve u rernu zapeci.
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 05:08   #12
hellie
širim dezinformacije
 
hellie Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: rijeka
Postova: 19,807
moj brat je pravi kao pizzu. normalno je skuha izlije u tepsiju, tanko je razvuče i poslaže sve ko i inače za pizzu i malo zapeče, meni nije baš to privlačno. ja je više volim umjesto brašna kad radim popečke, budu fino hrskavi. kad sam bila mala jela bi je kad bi se ohladila onako bez ičega, a sad jednostavno ne mogu je nikako.
hellie is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 05:13   #13
Kiki
Nikon shawtay
 
Kiki Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Big Smoke
Postova: 23,481
Sta je instant, a sta je prava polenta? Ja nisam ni znala da imaju dvije vrste.
Kod nas ima gotova kaj se kupi...ti je samo narezes...(ta ne valja) i ima ona kaj su mrvice zute i ti onda kuhas i mijesas.
A o kakvoj instant vi pricate????
Kiki is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 06:10   #14
hellie
širim dezinformacije
 
hellie Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: rijeka
Postova: 19,807
instant palenta se skuha za cca 5 min, dok se prava palenta mora kuhati oko 45 min na laganoj vatri uz stalno mješanje i ima potpuno drugačiji okus od instant palente.
hellie is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 10:43   #15
iggix
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Utrecht
Postova: 1,179
Kiki, to shto prodaju u prodavnicama je vishe kukuruzni griz (ne znam kako bi drugacije opisala),bude nekako plasticnijeg okusa, glatko pod jezikom , a pravo kukuruzno brashno je teshko, oshtro, sitnije i potrebno ga je malo dulje kuhati.
iggix is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 11:15   #16
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 18,024
I razlika u okusu je nevjerovatno primjetna.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2004., 13:39   #17
Roko
Prch
 
Roko Avatar
 
Registracija: Mar 2003.
Lokacija: u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu
Postova: 2,867
Žganci iliti Palenta

Dajte please napisite sve recepte i kombinacije koje se mogu napraviti sa zgancima ili ti palentom i uz koja jela idu dobro kao prilog.
Roko is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2004., 13:54   #18
Prvi Vozač
Registrirani korisnik
 
Prvi Vozač Avatar
 
Registracija: Feb 2004.
Postova: 259
jetrica na naglo ili a la veneciana sa palentom

čista palenta i vrhnje

čista palenta i travnički sir, u kockicama i ubačen unutra netom prije serviranja
Prvi Vozač is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2004., 15:38   #19
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,469
heloooouuuu pa sa cime se ide brujet nego sa purom!!!!! ja volim veucu puru sa ladnim jogurtom ili sa mlikom. a draga mi je i pura sa salsom. koji pur umisto manistre skuvam puru sa kakvim umakom, ali ne bas cesto... mogla bi ja sutra buru. fala sta si mi da ideju
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2004., 16:28   #20
Roko
Prch
 
Roko Avatar
 
Registracija: Mar 2003.
Lokacija: u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu
Postova: 2,867
e ma znam za Brujet i puru ali zanimaju me svi recepti ima i neki sa zapecenom purom. Pura je zakon znam.
Roko is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 11:16.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger