Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo

Pravo Pravna pitanja i problemi, pravna pomoć, javne rasprave o budućim zakonima. Živjela pravna država!
Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo , Radno, socijalno i obiteljsko pravo , Nekretnine

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.05.2009., 23:03   #41
Quote:
ema_s kaže: Pogledaj post
A da li se tih devedaset dana evidentiraju i kad ulazis s osobnom u slo?I koliko dugo traje ta zabrana i ima li kakve poslijedice,tj.da li je to kazneno djelo?
Ja se ne bih igrao na tvom mjestu jer je sad schengenska granica na hrv-slo granici i mozes imati problema ako te uhvate.

Ja sam prije par godina bez problema dobio jednogodisnju vizu za Madjarsku jer mi je cura tamo zivila. Tada na granici u najvecem broju slucajeva nisu nista provjeravali, pa bi im bilo tesko izracunati koliko sam stvarno bio u Madjarskoj, ali svejedno nisam htio riskirati.
Ancient Mariner is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 02:04   #42
Quote:
Pijetaop kaže: Pogledaj post
Mislim da nije bitan spol roditelja.
Jedino što me zbunjuje je to što mi majka nije bila državljanka BiH za vrijeme mog rođenja
(Jeli BiH uopće izdavala dokumente 1993?) i što sam maloljetan.
http://www.mup.vladars.net/zakoni_lt...govine_lat.pdf

clanak 5 i 6

vidis da ne ispunjavas uvjete

tvoja majka je bila drzavljanka automatski,ona samo nije imala putovnicu tada.al to ne mjenja na stvari da je imala drzavljanstvo
freakingfreak is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 03:27   #43
Quote:
Pijetaop kaže: Pogledaj post
Mislim da nije bitan spol roditelja.
Jedino što me zbunjuje je to što mi majka nije bila državljanka BiH za vrijeme mog rođenja
(Jeli BiH uopće izdavala dokumente 1993?) i što sam maloljetan.
Možeš dobiti! Po majci,pročitaj kompletno cijeli zakon!
babaluj is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 03:59   #44
Quote:
babaluj kaže: Pogledaj post
Možeš dobiti! Po majci,pročitaj kompletno cijeli zakon!
ajd molim te navedi clanak u kojem to pise.moj slucaj je isti ko i kod Pijetaop,samo sto sam ja nesto stariji 10g.

moja majka je dobila,ovaj tjedan uvjerenje o bih drzavljanstvu ono just like that,otisla u maticni i podigla ga.,i ja nemam pravo.to mi je receno u maticnom uredu.

preko majke dobis automatski samo ako ispunjavas uvjete iz clanka 6 zakona o drzavljanstvu.

vec mi je to i prije par godina receno,al mislio sam da se nesto promijenilo
freakingfreak is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 19:32   #45
Quote:
freakingfreak kaže: Pogledaj post
ajd molim te navedi clanak u kojem to pise.moj slucaj je isti ko i kod Pijetaop,samo sto sam ja nesto stariji 10g.

moja majka je dobila,ovaj tjedan uvjerenje o bih drzavljanstvu ono just like that,otisla u maticni i podigla ga.,i ja nemam pravo.to mi je receno u maticnom uredu.

preko majke dobis automatski samo ako ispunjavas uvjete iz clanka 6 zakona o drzavljanstvu.

vec mi je to i prije par godina receno,al mislio sam da se nesto promijenilo
Do 18 godina može se dobiti, a nakon toga ne- ukoliko je jedan od roditelja državljanin.

Pa tako Pijetaop, koji ima 16 godina može dobiti bh državljanstvo...
!hej is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 19:42   #46
ako ima stalni boravak dolje.

koliko sam shvatio to kod njega nije slucaj
freakingfreak is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 20:00   #47
Quote:
!hej kaže: Pogledaj post
Do 18 godina može se dobiti, a nakon toga ne- ukoliko je jedan od roditelja državljanin.

Pa tako Pijetaop, koji ima 16 godina može dobiti bh državljanstvo...
ne bas.

Dijete rodeno nakon stupanja na snagu Ustava stice državljanstvo BiH porijeklom:
1. cija su oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme rodenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rodenja;
2. ciji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme rodenja djeteta i dijete je rodeno na teritoriji BiH;
3. ciji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rodenja, a dijete je rodeno u inostranstvu, ako bi ono inace bilo bez državljanstva;
4. rodeno u inostranstvu, a ciji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rodenja, pod uslovom da do vremena kada napuni 23 godine:
- bude registrovano u svrhu evidentiranja BiH državljana kod kompetentnih vlasti u BiH u zemlji ili inostranstvu;
- ima stalno mjesto boravka na teritoriji BiH.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 20:04   #48
Zahvaljujem vam svima na odgovorima.
Moja majka isto ne živi u BiH, ali joj je kao mjesto stanovanja u bh dokumentima zapisano mjesto stanovanja njenog ujaka, u Sarajevu.
Bi li se ja mogao prijaviti na istoj adresi?
Quote:
freakingfreak kaže: Pogledaj post
tvoja majka je bila drzavljanka automatski,ona samo nije imala putovnicu tada.al to ne mjenja na stvari da je imala drzavljanstvo
Živila je u Hrvatskoj i prije rata.
Quote:
Katrin kaže: Pogledaj post
ne bas.
4. rodeno u inostranstvu, a ciji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rodenja, pod uslovom da do vremena kada napuni 23 godine:
- bude registrovano u svrhu evidentiranja BiH državljana kod kompetentnih vlasti u BiH u zemlji ili inostranstvu;
- ima stalno mjesto boravka na teritoriji BiH.
Ja bih spadao pod tu skupinu? Jedini je problem što je moja majka živila u Hrvatskoj prije rata,
a Bosna i Hercegovina bila u rasulu 1993. i sumnjam da su izdavali ikakve dokumente.
Pijetaop is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 20:19   #49
pa ak se prijavis,mozda bi mogao dobit.samo neznam kako to ide posto si maloljetan.

da moja majka je zivjela u Hrvatskoj prije rata,kaj mislis kak je dobila hrvatsko

nema veze sto ti je majka zivjela prije rata u Hrvatskoj,drzavljanstvo BiH je

postojalo i za vrijeme SFRJ,berem meni rekose....
freakingfreak is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 21:11   #50
Quote:
Wapa kaže: Pogledaj post
Prije više od deset godina sam u Velikoj Britaniji radila kao au-pair. Na ulasku su mi lupili au-pair vizu na dvije godine, a u roku od dva tjedna od dolaska sam se morala prijaviti na policiji, što sam i učinila. Poslije šest mjeseci sam se vratila natrag u Hrvatsku, pri čemu se zbog žurbe nisam uspjela odjaviti na policiji. Poslije nisam išla u Englesku, ali sad razmišljam da odem na par dana, pa me zanima da li postoji šansa da me na aerodromu nađu negdje u nekom kompjuteru i zabrane mi ulazak.
Da li bi pomoglo da ponesem tu staru putovnicu gdje imam ulaznu i izlaznu vizu, gdje lijepo piše kad sam ušla i da sam izašla 6 mjeseci kasnije, samo što se nisam odjavila na policiji?
Velika Britanija je prije 10-ak godina ukinula kontrole putovnica na izlazu iz zemlje. Dakle UK Border Agency uopce ne vodi podatke o ljudima koji napustaju zemlju. Iz tog razloga ne vidim mogucnost da ti rade bilo kakve probleme pri ponovnom ulasku.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 21:18   #51
Putovanje u Schengen - 90 dana

Slovenci prakticiraju redovito upisivanje podataka sa osobne karte u svoja racunala, a stambilje su duzni utisnuti u posebni papiric. Na taj nacin putnik ima isti tretman kao i da je putovao sa putovnicom i boravak ulazi u onaj rok od 90 dana unutar 6 mjeseci.

S druge strane postoji Italija: Na izlasku sa brodova u Anconi talijanski carabinieri imaju obicaj samo vrlo povrsno pogledati osobnu kartu koju nigdje ne ukucavaju niti im se da utiskivati zigove, to ne rade cak ni u putovnice osim ukoliko to putnik od njih izricito zatrazi (jer mozda iz Italije nastavlja put u neku drugu Schengen zemlju). Ne znam kakvi su Madjari nakon uvodjenja Schengena, svojedobno sam preko njihove granice jednom prosao u trecoj brzini bez zaustavljanja, ali tada jos nisu bili u Schengenu.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 05:11   #52
da ali taj papirić ne vrijedi u Francuskoj!
agent is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 09:26   #53
Quote:
agent kaže: Pogledaj post
da ali taj papirić ne vrijedi u Francuskoj!
hm da... kuzim sto hoces reci - je li se ulaz sa papiricem koji vrijedi samo u SLO racuna isto kao i sa putovnicom koja vrijedi u cijelom Schengenu? Precizan odgovor ne znam, mogu samo pretpostavljati - a bio bi sklon pretpostaviti da se sa stajalista euro-birokracije ulazak racuna kao ulazak, bez obzira koji si modalitet izabrao.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 19:03   #54
papirić vrijedi damo u SLO, ITA i HUN! za ostalo moraš imati putovnicu sa žigom ulaska, jer ak te uhvate sa putovnicom u FRA a bez žiga onda se smatra da si ušo ilegalno u EU!
agent is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 23:45   #55
Quote:
agent kaže: Pogledaj post
papirić vrijedi damo u SLO, ITA i HUN! za ostalo moraš imati putovnicu sa žigom ulaska, jer ak te uhvate sa putovnicom u FRA a bez žiga onda se smatra da si ušo ilegalno u EU!
To razumijem i nije sporno. Sporno je medjutim da li se dani koje proboravis sa "papiricem" u SLO, ITA i HUN broje u onaj rok od 90 dana unutar 6 mjeseci koliko smijes boraviti u schegenskoj zoni.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2009., 17:08   #56
Quote:
PowerLock kaže: Pogledaj post
To razumijem i nije sporno. Sporno je medjutim da li se dani koje proboravis sa "papiricem" u SLO, ITA i HUN broje u onaj rok od 90 dana unutar 6 mjeseci koliko smijes boraviti u schegenskoj zoni.
Bio bih i više nego iznenađen da se to također ne ubraja pogotovo kad su u pitanju Slovenci, jer kao što je već spomenuto i osobna ide u kompjutor. Jedino ako nekim slučajem ne znaju povezat istu osobu s osobne i s putovnice.
__________________
Archaeological investigation has identified evidence of irrigation in Mesopotamia and Egypt as far back as the 6th millennium BCE.
Hrvatska danas navodnjava samo 9264 ha ili 0,86 % korištenih oranica i po tome je posljednja u Europi, pretekla nas je i Albanija.
kaneshiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2009., 15:14   #57
Quote:
kaneshiro kaže: Pogledaj post
Bio bih i više nego iznenađen da se to također ne ubraja pogotovo kad su u pitanju Slovenci, jer kao što je već spomenuto i osobna ide u kompjutor. Jedino ako nekim slučajem ne znaju povezat istu osobu s osobne i s putovnice.
Ne sumnjam da je osobu lako povezati, uostalom onaj alfa-numericki zapis na dnu osobne i na dnu photo-stranice u putovnici je identican sa iznimkom oznake tipa dokumenta - medjutim dva su mi pitanja s tim u svezi nejasna:

1. Sa osobnom mozes boraviti samo u tri zemlje Schengen-zone, dakle ne koristis punu privilegiju koja bi ti bila dostupna kada bi usao sluzbeno sa putovnicom i mogao putovati po svih 20-ak

2. Ulazak HR gradjana sa osobnom iskaznicom u SLO, HUN i ITA reguliran je bilateralnim sporazumima koji su stariji od Schegenskog rezima, dok je ulazak u Schegen-zonu uredjen na temelju sporazuma izmedju HR i EU. Jedan od temeljnih principa pravne teorije je onaj o nepovredivosti stecenih prava. Buduci da se po ranijem sporazumu u Italiji moglo neprekidno boraviti do 6 mjeseci sa osobnom, ne vidim kako bi se rijesila situacija kada bi netko tko je vec "ispucao" 90 dana boravka u Schengenu sa putovnicom, nakon toga sa osobnom htio uci u npr Italiju.

Postoji jos nejasnoca u vezi sa Schegenskim rezimom: U problemima su naprimjer gradjani koji imaju rezidencijalni status/prebivaliste u zemljama EU-a koje nisu u Schegenu (tipa UK/Irska) a drzavljanstvo zemlje koja nije clanica EU-a. Njima povelja Europske Unije jamci slobodno kretanje u cijeloj EU, no buduci da pravo na rad imaju samo u zemlji koja im je dozvolila prebivaliste, oni su kad udju u Schengen zapravo samo turisti na koje se primjenjuje ta klauzula o 90 dana unutar razdoblja od 180 dana. U slucaju da su u GB zaposleni na poslovima koje uvjetuju ucestala putovanja duzni su vaditi posebne Schegen vize i svasta dodatno dokazivati.

Da ne govorimo da Francuzi u Calaisu i na izlazu iz euro-tunela uopce nemaju policijsku kontrolu putovnica, sto onda uvjetuje da se putnicima sa HR putovnicama u boravak u Schegen zoni ukljucuju i svi dani od zadnjeg slovenskog pecata na izlazu iz Hrvatske, iako su mozda u Schegenu bili samo 2 ili 3 dana, a ostatak proveli u Britaniji ili Irskoj koje nisu u Schegenu.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2009., 14:46   #58
Viza za Hrvatsku

Moje pitanje se odnosi na vizu za ulazak u Hrvatsku... da da, i to postoji

Jako sam dobro upoznata sa turističkim, radnim i sličnim vizama koje se mogu pronaći na web stranici mvpei, ali me zanima da li Hrvatska mozda ima zaručničke vize, kao npr. USA. Sto se dogodi ako se hrvatski drzavljanin vjenca sa drzavljaninom zemlje koja treba vizu za ulazak u Hrvatsku? da li ta osoba automatski dobiva ovdje stalno boraviste, ili kako to ide?
Sublime Freaky is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2009., 15:28   #59
postoji svrha spajanja obitelji - privremeni boravak na godinu dana
brak vise kod nas nije razlog za dobivanje stalnog boravka
ZgSash is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2009., 15:52   #60
i sta onda nakon godinu dana? onda se obitelj opet mora razdvojiti? uopce ne kuzim kak to funkcionira. koji su onda razlozi za dobivanje stalnog boravista?
Sublime Freaky is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:07.