Kuhinja bez mesa Vegetarijanstvo, veganstvo, makrobiotika i ostala bezmesna prehrana |
|
|
10.10.2008., 17:56
|
#1
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Tikve, buče, bundeve
Imam dosta recepata za jela od tikava, buca, bundeva (nazalost, nemam u digitalnom obliku, ali pretipkat cu neke ako uhvatim vremena). Probala sam tikvu koja izgleda kao leteci tanjur, ok je, ali se jako tesko guli i ima malo korisnog materijala s obzirom na potreban trud. Tikva oblika kruske, dosta cesta u ducanima, isto se tesko guli, ali ima vise korisnog materijala. Velike buce od kojih se rade lampe za Helloween moji nikad nisu koristili za jelo (osim kostica) nego su njima hranili svinje. Baka je znala ispeci neku tikvu, samo prepolovljenu, bila je srednje velicine, bijele kore, ali ona to zove bundeva, a to nisam vidjala u ducanima. Vidjela sam jos neke male narancaste tikve naborane kore, jos ih nisam probala.
Koju tikvu da kupim, da je fina kad se ispece u pecnici i da se od nje moze napraviti fina (narancasta) juha? I bucnica.
|
|
|
10.10.2008., 23:06
|
#2
|
Asgard
Registracija: Feb 2007.
Postova: 1,739
|
|
|
|
10.10.2008., 23:50
|
#3
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
E da, bas to, tu bundevu nikad nisam vidjela u ducanima. Plac mi je kompliciran jer ima prekratko radno vrijeme, ali pokusat cu navratiti Hvala
|
|
|
13.10.2008., 18:05
|
#4
|
.
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 20,076
|
Quote:
patientia kaže:
Probala sam tikvu koja izgleda kao leteci tanjur, ok je, ali se jako tesko guli i ima malo korisnog materijala s obzirom na potreban trud.
|
patašon?
mlade ne treba guliti, ja ih znam samo prepoloviti ili narezati na debele šnite ako su malo veće, lagano pobrašniti i hitit na tavu
nikakvo nakuhavanje
Quote:
patientia kaže:
Velike buce od kojih se rade lampe za Helloween moji nikad nisu koristili za jelo (osim kostica) nego su njima hranili svinje.
|
te se naribaju i koriste za čušpajze i za bučnicu
Quote:
patientia kaže:
Baka je znala ispeci neku tikvu, samo prepolovljenu, bila je srednje velicine, bijele kore, ali ona to zove bundeva, a to nisam vidjala u ducanima.
|
narančastog mesa? lani ih se znalo naći u merkatoru i sparu
meni to ni fino ni najmanje
|
|
|
13.10.2008., 20:08
|
#5
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Da, narancastog mesa, gledala sam u Sparu, imaju neke te velicine, ali zelene, imaju i jos neke te velicine, ali cudne kore, nekako naborane i sivkaste.
|
|
|
14.10.2008., 11:38
|
#6
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
Lokacija: tamo gdje mi je dobro/zasad
Postova: 981
|
neki dan sam bila na bundevijadi u vrbovskom u gorskom kotaru i zene tog kraja su se zaista potrudile i napravile svakakva jela i kolace od raznih bundeva....na zalost, nisam pokupila recepte al sljedece godine cu se potruditi.
inace, do sad sam kupovala svakakve bundeve al uvijek uz savijet prodavacice na placi koja bi rekla da je neka, npr. muskatna, za kolace (ja sam radila savijacu) ili neka druga za juhu....
u plodinama sam nasla nekakvu, napravila juhu i bila je za prste polizat...
|
|
|
19.10.2008., 00:00
|
#7
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Kupila sam Butternut tikvu, onu koju sam nazvala kruskolikom u gornjem postu. Sudeci po latinskom nazivu na Wikipedii, to je muskatna tikva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash
Stavila sam ju peci. Nalila sam malo vode u protvan i pokrila aluminijskom folijom. Nadam se da nece nista poci po zlu.
|
|
|
19.10.2008., 00:00
|
#8
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Kakva je tikva Princeva kruna? Ove godine sam ju prvi put vidjela, u Mercatoru i Sparu.
|
|
|
19.10.2008., 14:08
|
#9
|
ekstremist
Registracija: Jul 2008.
Postova: 1,404
|
Cure, dajte neke recepte... ja nedavno jela neku mrak mrak juhu od bundeve/tikve, onak narančastu, odvalila sam skroz.
__________________
I seem to have loved you in numberless forms, numberless times,
In life after life, in age after age forever.
|
|
|
22.10.2008., 17:16
|
#10
|
mačka
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,214
|
baš spremamo nekakvu bundevijadu za noć vještica, pa ću pripremati kolače od bundeve. trebati će mi novih recepata, pa da potaknem razmjenu, evo jednog isporobanog!
Brzi i jeftini keksi od bundeve
2 šalice šećera
1 šalica slatkog vrhnja
2 šalice kuhane i ohlađene, pasirane bundeve
1 žličica sode bikarbone
3 i pol šalice oštrog brašna
malo soli
začini po želji (cimet, kardamom, klinčić, vanilija)
1 žlica octa
Pjenasto izmješati prva tri sastojka. Dodati brašno i sodu bikarbonu, sol i začine. Na kraju lagano umiješati žlicu običnog octa. Stavljati žličnjake na papir za pečenje i peći na 200° otprilike 10-tak minuta. Ili dok lagano zasmedje.
U ovu smjesu mogu se dodavati po želji razni orasi i suho voće.
također, umjesto bundeve, može se koristiti sitno naribana tikva (bez sredine), ali onda je to već drukčiji keks.
|
|
|
22.10.2008., 17:27
|
#11
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
Postova: 45
|
Ne jedem baš bundeve, samo pohovane. Jel bušite bundeve za Halloween???
|
|
|
28.10.2008., 10:30
|
#12
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
Postova: 541
|
Quote:
patientia kaže:
Koju tikvu da kupim, da je fina kad se ispece u pecnici i da se od nje moze napraviti fina (narancasta) juha? I bucnica.
|
Mislim da je Hokaido bundeva najnarancastija i najsladja! Finaaaaaaa... ... hm, al to nije ova sa slike.
Mi s njom radimo uglavnom juhe i variva.
Osim na placu vidjela sam da ih ima i u Intersparu, a u Bio&Bio gotovo sigurno (mozda je malo skuplja).
Ne znam kakva je za bucnicu. Za to smo uglavnom koristili one velike zute bundeve.
Patisone je moja mama takodjer znala staviti u bucnicu, ako nije bilo drugih, a mislim da smo ih i pohali.
Uglavnom, volim tikvice, buce i bundeve
|
|
|
29.10.2008., 01:11
|
#13
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Ona butternut tikva je bila fina, i za jesti samo pecenu, i u juhi i u popeccima (cak sam malo pecene tikve smiksala s vocem u smoothie).
Jucer sam kupila neku srednje veliku narancastu tikvu, u Sloveniji, pise "praznicne buce" i jos "premium buce jedilne". 3 kile za 5.80 eura.
Baki ove godine bundeve uopce nisu uspjele
|
|
|
29.10.2008., 20:51
|
#14
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Uh, ova tikva je bezukusna, juha koju sam napravila ima okus po luku i zacinima. Tikvu sam prvo ispekla. Mogla sam ju koristiti kao punilo u bilo kojem jelu
Nije se isplatila
|
|
|
03.11.2008., 00:21
|
#15
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2004.
Postova: 6,795
|
Ni meni nije bila dobra
Inace mi je prefino narezati na kockice bundevu, seitan, tofu i tempeh, zaliti maslinovim uljem i soja sosom i peci. Ili samo tempeh i bundeva,pa kasnije s rizicom
sad sam gladna.
|
|
|
03.11.2008., 14:26
|
#16
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
Ja se vratila butternut tikvama, opet sam radila juhu (ja to radim skroz jednostavno, zdinstam luk, dodam zacine, pecenu butternut tikvu i vodu i prokuham, izmiksam ako mi se da, ako ne jedem juhu s komadicima).
|
|
|
27.09.2009., 14:23
|
#17
|
onja
Registracija: Oct 2003.
Postova: 2,013
|
e od te butternut tikve sam napravil sad juhu, fina je.
a praznicna, to mislis na ovu veliku koju ljudi mrcvare za vjestice?
koja je ova vrsta i kaj se sve radi najbolje od nje?
|
|
|
27.09.2009., 14:27
|
#18
|
Gluten Glutton
Registracija: Feb 2004.
Postova: 18,610
|
|
|
|
27.09.2009., 20:06
|
#19
|
mačka
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,214
|
ove zvjezdaste patišonke su mi noćna mora za čišćenje...fine su narezane na ploške ili kolutiće pa pohane. isto tako ih znam sitno ribati i stavljati u biskvite za kolače, kruhove i peciva. super su za takva tijesta, ne osjete se, a daju im svježinu. čak i vežu sastojke, pa je dobro u receptima za biskvite bez jaja.
malo krupnije naribane su okej za bundevaru, mada ne idealne. ali sasma dobre. čak se mogu profurati pod štrudlu od "jabuke". naribati malo keksiju i lješnjaka da poberu vodu, šećera i puniti kore za savijaču.
|
|
|
28.09.2009., 21:03
|
#20
|
onja
Registracija: Oct 2003.
Postova: 2,013
|
stavljena komadici neke veelike buce, okus nije bas fin. dodan cimet i vanilija (po nekom receptu), nazalost niije pomoglo..
|
|
|
|
|
Tematski alati |
|
Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:14.
|
|
|
|