Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija > Kuhinja bez mesa

Kuhinja bez mesa Vegetarijanstvo, veganstvo, makrobiotika i ostala bezmesna prehrana

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.10.2008., 15:56   #1
Tikve, buče, bundeve

Imam dosta recepata za jela od tikava, buca, bundeva (nazalost, nemam u digitalnom obliku, ali pretipkat cu neke ako uhvatim vremena). Probala sam tikvu koja izgleda kao leteci tanjur, ok je, ali se jako tesko guli i ima malo korisnog materijala s obzirom na potreban trud. Tikva oblika kruske, dosta cesta u ducanima, isto se tesko guli, ali ima vise korisnog materijala. Velike buce od kojih se rade lampe za Helloween moji nikad nisu koristili za jelo (osim kostica) nego su njima hranili svinje. Baka je znala ispeci neku tikvu, samo prepolovljenu, bila je srednje velicine, bijele kore, ali ona to zove bundeva, a to nisam vidjala u ducanima. Vidjela sam jos neke male narancaste tikve naborane kore, jos ih nisam probala.

Koju tikvu da kupim, da je fina kad se ispece u pecnici i da se od nje moze napraviti fina (narancasta) juha? I bucnica.
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2008., 21:06   #2
Bundeva za ispeći u pećnici i jesti samo tako fina je, slatkasta
mislim da se od toga radi i čušpajz, ima na placu


Velika tikvica za bučnicu
bluebox is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2008., 21:50   #3
E da, bas to, tu bundevu nikad nisam vidjela u ducanima. Plac mi je kompliciran jer ima prekratko radno vrijeme, ali pokusat cu navratiti Hvala
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2008., 16:05   #4
Quote:
patientia kaže: Pogledaj post
Probala sam tikvu koja izgleda kao leteci tanjur, ok je, ali se jako tesko guli i ima malo korisnog materijala s obzirom na potreban trud.
patašon?
mlade ne treba guliti, ja ih znam samo prepoloviti ili narezati na debele šnite ako su malo veće, lagano pobrašniti i hitit na tavu
nikakvo nakuhavanje

Quote:
patientia kaže: Pogledaj post
Velike buce od kojih se rade lampe za Helloween moji nikad nisu koristili za jelo (osim kostica) nego su njima hranili svinje.
te se naribaju i koriste za čušpajze i za bučnicu

Quote:
patientia kaže: Pogledaj post
Baka je znala ispeci neku tikvu, samo prepolovljenu, bila je srednje velicine, bijele kore, ali ona to zove bundeva, a to nisam vidjala u ducanima.
narančastog mesa? lani ih se znalo naći u merkatoru i sparu
meni to ni fino ni najmanje
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2008., 18:08   #5
Da, narancastog mesa, gledala sam u Sparu, imaju neke te velicine, ali zelene, imaju i jos neke te velicine, ali cudne kore, nekako naborane i sivkaste.
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2008., 09:38   #6
neki dan sam bila na bundevijadi u vrbovskom u gorskom kotaru i zene tog kraja su se zaista potrudile i napravile svakakva jela i kolace od raznih bundeva....na zalost, nisam pokupila recepte al sljedece godine cu se potruditi.
inace, do sad sam kupovala svakakve bundeve al uvijek uz savijet prodavacice na placi koja bi rekla da je neka, npr. muskatna, za kolace (ja sam radila savijacu) ili neka druga za juhu....
u plodinama sam nasla nekakvu, napravila juhu i bila je za prste polizat...
gotovanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2008., 22:00   #7
Kupila sam Butternut tikvu, onu koju sam nazvala kruskolikom u gornjem postu. Sudeci po latinskom nazivu na Wikipedii, to je muskatna tikva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash

Stavila sam ju peci. Nalila sam malo vode u protvan i pokrila aluminijskom folijom. Nadam se da nece nista poci po zlu.
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2008., 22:00   #8
Kakva je tikva Princeva kruna? Ove godine sam ju prvi put vidjela, u Mercatoru i Sparu.
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2008., 12:08   #9
Cure, dajte neke recepte... ja nedavno jela neku mrak mrak juhu od bundeve/tikve, onak narančastu, odvalila sam skroz.
__________________
I seem to have loved you in numberless forms, numberless times,
In life after life, in age after age forever.
KavaSMlijekom is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 15:16   #10
baš spremamo nekakvu bundevijadu za noć vještica, pa ću pripremati kolače od bundeve. trebati će mi novih recepata, pa da potaknem razmjenu, evo jednog isporobanog!

Brzi i jeftini keksi od bundeve

2 šalice šećera
1 šalica slatkog vrhnja
2 šalice kuhane i ohlađene, pasirane bundeve
1 žličica sode bikarbone
3 i pol šalice oštrog brašna
malo soli
začini po želji (cimet, kardamom, klinčić, vanilija)
1 žlica octa

Pjenasto izmješati prva tri sastojka. Dodati brašno i sodu bikarbonu, sol i začine. Na kraju lagano umiješati žlicu običnog octa. Stavljati žličnjake na papir za pečenje i peći na 200° otprilike 10-tak minuta. Ili dok lagano zasmedje.

U ovu smjesu mogu se dodavati po želji razni orasi i suho voće.

također, umjesto bundeve, može se koristiti sitno naribana tikva (bez sredine), ali onda je to već drukčiji keks.
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 15:27   #11
Ne jedem baš bundeve, samo pohovane. Jel bušite bundeve za Halloween???
Ivananumb is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.10.2008., 08:30   #12
Quote:
patientia kaže: Pogledaj post

Koju tikvu da kupim, da je fina kad se ispece u pecnici i da se od nje moze napraviti fina (narancasta) juha? I bucnica.
Mislim da je Hokaido bundeva najnarancastija i najsladja! Finaaaaaaa... ... hm, al to nije ova sa slike.
Mi s njom radimo uglavnom juhe i variva.
Osim na placu vidjela sam da ih ima i u Intersparu, a u Bio&Bio gotovo sigurno (mozda je malo skuplja).
Ne znam kakva je za bucnicu. Za to smo uglavnom koristili one velike zute bundeve.

Patisone je moja mama takodjer znala staviti u bucnicu, ako nije bilo drugih, a mislim da smo ih i pohali.

Uglavnom, volim tikvice, buce i bundeve
Tursiops truncatus is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.10.2008., 23:11   #13
Ona butternut tikva je bila fina, i za jesti samo pecenu, i u juhi i u popeccima (cak sam malo pecene tikve smiksala s vocem u smoothie).

Jucer sam kupila neku srednje veliku narancastu tikvu, u Sloveniji, pise "praznicne buce" i jos "premium buce jedilne". 3 kile za 5.80 eura.

Baki ove godine bundeve uopce nisu uspjele
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.10.2008., 18:51   #14
Uh, ova tikva je bezukusna, juha koju sam napravila ima okus po luku i zacinima. Tikvu sam prvo ispekla. Mogla sam ju koristiti kao punilo u bilo kojem jelu

Nije se isplatila
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.11.2008., 22:21   #15
Ni meni nije bila dobra

Inace mi je prefino narezati na kockice bundevu, seitan, tofu i tempeh, zaliti maslinovim uljem i soja sosom i peci. Ili samo tempeh i bundeva,pa kasnije s rizicom
sad sam gladna.
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2008., 12:26   #16
Ja se vratila butternut tikvama, opet sam radila juhu (ja to radim skroz jednostavno, zdinstam luk, dodam zacine, pecenu butternut tikvu i vodu i prokuham, izmiksam ako mi se da, ako ne jedem juhu s komadicima).
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2009., 12:23   #17
e od te butternut tikve sam napravil sad juhu, fina je.
a praznicna, to mislis na ovu veliku koju ljudi mrcvare za vjestice?
koja je ova vrsta i kaj se sve radi najbolje od nje?
pic is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2009., 12:27   #18
Podsjeca na patisson, leteci tanjur:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pattypan_squash
__________________
Prvo su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam bio peder. Zatim su došli po Srbe, a ja sam šutio jer nisam bio Srbin. Zatim su došli po ateiste, a ja sam šutio jer nisam bio ateist. Kad su došli po mene, nije više bilo nikog da se pobuni.
patientia is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2009., 18:06   #19
ove zvjezdaste patišonke su mi noćna mora za čišćenje...fine su narezane na ploške ili kolutiće pa pohane. isto tako ih znam sitno ribati i stavljati u biskvite za kolače, kruhove i peciva. super su za takva tijesta, ne osjete se, a daju im svježinu. čak i vežu sastojke, pa je dobro u receptima za biskvite bez jaja.

malo krupnije naribane su okej za bundevaru, mada ne idealne. ali sasma dobre. čak se mogu profurati pod štrudlu od "jabuke". naribati malo keksiju i lješnjaka da poberu vodu, šećera i puniti kore za savijaču.
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2009., 19:03   #20
stavljena komadici neke veelike buce, okus nije bas fin. dodan cimet i vanilija (po nekom receptu), nazalost niije pomoglo..
pic is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 08:18.