Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.10.2008., 13:26   #1
Exclamation Podizanje gotovine u inozemstvu i način dobivanja Mastercarda

1.Zanima me na koji je način najbolje podizati novac u inozemstvu?

Trenutno imam samo tekući račun kod Zagrebačke banke i skupa s njim Maestro. Ja s tim Maestrom dižem novac u Hrvatskoj sa bankomata, ali vidjela sam na web stranici Zabe da se može podizati novac sa našeg Maestra i u inozemstvu u stranoj valuti, pa me zanima jel se u inozemstvu na to podizanje gotovine sa bankomata naplaćuje provizija i koliko ona iznosi?

2.Zanima me da li je onda bolje podizati gotovinu u inozemstvu na bankomatima koji prihvaćaju Mastercard ili je na to provizija još i veća nego na običan Maestro?

3. Isto tako željela bi izvaditi Mastercard, pa me zanima da li ga mogu dobiti iako trenutno ne radim i nemam stalna primanja?

4. Kao polog za Mastercard u Zabi otvorila bi oročenu štednja isto u Zabi u kunama i u iznosu oko 50 000 kn. Da li je moguće na taj način u Zabi dobiti Mastercard?

S tim Mastercardom se ne bi služila često. Možda ponekad za plaćanje u inozemstvu, a poneku kupnju bi napravila i u Hrvatskoj.

6. Znam da ću dobiti limit za plaćanje na Mastercardu. Zanima me da li je onda taj limit ograničavajući faktor za plaćanje u inozemstvu? Znači da mi odbiju primiti karticu na nekom prodajnom mjestu u inozemstvu jer imam taj limit iako je iznos koji namjeravam platiti Mastercardom puno manji od tog limita?

7. Najviše me zanima mogu li registrirati svoju Mastercard karticu kao sredstvo plaćanja na brodu ako budem na krstarenju u Europi s obzirom da ja ipak imam limit na toj kartici, a oni ne mogu unaprijed znati na brodu koliko ću ja trošiti i koliko će mi iznositi ukupni račun?

Da se ne dogodi recimo da mi odbiju registrirati karticu na brodu jer vide da ja imam određeni limit?

Da li se na određenom prodajnom mjestu odmah vidi koji mi je limit ili se za to treba zvati ZABA?
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2008., 14:33   #2
1. Ovisi o bankomatima, ali možeš dizati i s maestrom. Ja sam u Švicarskoj dignuo franke na bankomatu s maestrom.
2. Jedna od prvih stvari koju su nam objasnili na predmetu zvanom "Elektroničko poslovanje" je da se tek kao krajnja instanca za dizanje gotovine koristi kreditna kartica (svejedno da li je prava kreditna ili charge). Posebno u inozemstvu zbog naknadi. Moj ti je savjet da sve što možeš plaćaš plastikom.

Na ostala pitanja će ti morati odgovoriti netko iz ZABA-e.
Johny is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2008., 14:41   #3
1. 3,0% najmanje 3,5 EUR po transakciji
2. Ista. U stvari najbolje plačati usluge karticom gdje je to moguće.
3. Da. Sama si odgovorila 4. pitanjem.
4. Ne znam za zabu, u PBZ ne treba biti oročena štednja niti tako velik iznos ali mislim da treba proći neko vrijeme prije nego dobiješ karticu.
6. Ne. Možeš plačati do limita.
7. Sve kartice imaju limit, pošto će ti osiguranje biti štednja limit će ti biti relativno velik.
8. Vidi 7.
9. Mislim da se limit ne vidi ali se vidi dali (ne)prolazi.
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2008., 07:23   #4
neno1966

Hvala puno na detaljnim odgovorima.

Zanima me još šta recimo ako pričekam još koji mjesec da počnem raditi.
1. Ako ću imati plaću od oko najviše 4000 kn onda se može desiti i da će mi limit biti manji nego što bi to bio da je vezan za oročenu štednju? Ili je limit automatski veći ako je vezan za redovnu plaću?

2. Ako sada uzmem kreditnu karticu vezanu za oročenu štednju da li je mogu kada počnem raditi automatski prebaciti tako da bude vezana uz redovnu plaću, a ne više uz oročenu štednju? Ili moram prvo otkazati sadašnju kreditnu karticu i tražiti da mi izdaju novi Mastercard koji će po novom biti vezan uz redovnu plaću?

3. Mogu li u bilo kojem trenutku otkazati Mastercard karticu i čim je otkažem slobodno raspolagati i podignuti svoj novac sa oročene štednje?

4. Koliko je sigurno rezervirati hotel preko Interneta i davati svoj broj kreditne kartice onim specijaliziranim web stranicama za rezervaciju hotela u inozemstvu? Postoji li velika mogućnost krađe i zloupotrebe kartice, i da li tada štetu moram podmiriti sama ili je odgovorna ta web stranica? Kako se može smanjiti mogućnost zloupotrebe kartice i kada se može najranije vidjeti da li je transakcija protekla u redu? Da li postoji opasnost od zloupotrebe kreditne kartice i nekoliko mjeseci nakon te rezervacije hotela ili samo u trenutku kada je upućena rezervacija preko Interneta?

5. Zanima me još da li se može direktno, znači bez podizanja novca u gotovini prebaciti novac s tekućeg računa jedne banke na tekući račun druge banke?

6. Može li se direktno prebaciti novac sa tekućeg računa jedne banke na novootvoreni štedni račun (oročena štednja) druge banke?
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2008., 08:12   #5
Samo napomena za naknade. Ja sam tako jednom gledao u bančinom popisu naknada za dizanje gotovine i bila OK naknada. No, nisam uzeo u obzir i naknadu koju opali kartičarska kuća, a u tvom slučaju još će biti i naknade strane banke pa će biti malo veća od 3%.
Johny is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2008., 14:46   #6
2prilika:

1. Na plaču ćeš imati manji limit, u startu vjerovatno u visini plače.
2. Ne. Možeš uzeti novu vezanu uz plaču a onu vratiti. Ipak, posebno za putovanja ja bi ti savjetovao 2 kartice. I ako će prva biti MasterCard ja bi drugu uzeo Visu. Prije oročenja raspitaj se koliko možeš dobiti limita i koliko moraš oročiti novaca. Raspitaj se i u više banaka, zašto samo zaba. Ja sam kod PBZ-a dobio samo na osnovu deviznog računa i nešto sredstava na njemu bez oročenja i stalnih primanja ali treba proći neko vrijeme da vide kakav si klijent.
3. Da.
4. Ja često plačam online, nikad nisam imao problema i mogu reći da je jako sigurno. Osnovno je pravilo da treba korisititi samo provjerene stranice.
5. Da.
6. Ne, odnosno preko 5.
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2008., 15:55   #7
Hvala, Neno.

Za početak bi uzela samo jednu karticu i to najradije običan Zabin Mastercard jer mi se čini da je on najcjenjeniji i najbolji, a u Zabi imam i otvoren tekući račun preko kojeg sam primala i plaću dok sam radila. Koliko sam vidjela recimo Kompas i neke druge firme jedino na Zabin Mastercard daju otplatu na rate bez kamata, a na Mastercard od ostalih banaka uopće ne daju otplatu na rate ili ako daju otplatu na rate onda računaju i kamate.

Devizni račun nemam, a sada bi htjela oročiti veći dio novca dobivenog od prodaje Ininih dionica jer računam da ću ipak dobiti i nekakvu kamatu.

Raspitati ću se još i kod ostalih banaka, ali ne bi htjela otvarati tekući račun u nekoj drugoj banci koji možda neću više nikada koristiti, pa da tek onda prebacim novac na oročenu štednju u toj drugoj banci.

Ako uzmem Zabin Mastercard nadam se da ću primati račun jednom mjesečno i sama ga onda otići platiti u banku, kao što se radi i kod plaćanja Americana ili Dinersa.

Tata mi je rekao da se njemu direktno skida novac jednom mjesečno sa tekućeg računa otvorenog u Zabi za troškove koje je napravio na Zabinoj Mastercard kartici. Meni će ostati još nešto novaca na Zabinom tekućem računu, ali ne bi htjela da mi se to tako automatski skida, radije bi da ja sama odem jednom mjesečno u banku i to platim. Kada počnem raditi može se dogoditi i da ću primati plaću na novi tekući račun neke druge banke pa je i to jedan od razloga zašto ne bi htjela da mi se direktno skida novac sa Zabinog tekućeg računa jer možda u jednom trenutku neću imati dovoljno novca na tom tekućem računu da podmirim Mastercard račun.

1. Znaš li možda da li postoji i takva mogućnost plaćanja Zabinog Mastercarda kada se račun prima poštom na kućnu adresu i onda mogu sama ići u banku platiti taj račun do datuma dospijeća?
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2008., 17:11   #8
zabin master automatski se naplaćuje s tekućeg ... tj nema mogućnosti da račun plaćaš sama kao amex
__________________
neno1966 kaže: Stvari treba naučiti upotrebljavati i ne zloupotrebljavati. ♥
Lavica02 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2008., 19:52   #9
Da, kao što je Lavica rekla običan MC skida direktno sa računa osim GoCard MC ili Visa revolving...
Htio sam reći da provjeriš glede uvjeta na oročenu štednju kod drugih banaka.
Sa limitom vezanom uz plaču od 4000 kn nećeš se baš usrećiti na putovanju...
Tako sam i ja išao ponosan u London sa svojom Visa-om vezanom uz plaču a onda jedva da sam iznajmio auto...
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 14:00   #10
neno1966

U velikoj sam dilemi, pa molim brzi odgovor. Da li da oročim 40000 kn u Zagrebačkoj banci i da na osnovu te oročene štednje uzmem Zabin Mastercard? To bi mi bilo najjednostavnije jer su mi novci od prodaje dionica na tekućem računu u Zagrebačkoj banci i automatski ih prebacim na oročenu štednju i na osnovnu toga dobijem standardni carge Mastercard. Druga je varijanta dosta kompliciranija i moram prvo otvoriti novi tekući račun u Hypo banci i prebaciti novce sa starog tekućeg računa u Zabi. Tek onda mogu staviti novce na oročenu štednju u Hypo banku i na osnovu toga dobijem charge karticu Gold Mastercard za koju ne plaćam upisninu i članarinu za prvu godinu korištenja. Slijedeće godine se plaća članarina od 350 za Mastercard Gold. Mislim da bi ipak radije standard Zabin Mastercard jer ima manju članarinu, a i na prodajnim mjestima u Hrvatskoj se uglavnom može plaćati na jedino na Zabin Mastercard na rate bez kamata, jedino što uz ovaj Gold Mastercard od Hypa ne plaćam članarinu za prvu godinu i dobivam neko besplatno zdravstveno osiguranje za vrijeme putovanja u inozemstvu.

Šta vi mislite za koju od ove dvije vrste Mastercarda da se odlučim? Gledala sam i u drugim bankama, ali čini mi se da ove dvije banke imaju najbolje uvjete.
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 14:06   #11
Nisi napisala ono najvažnije, dali moraš oročiti svih 40000 kn i koliko onda dobiješ limita na kartici? (iskreno i mene zanima)

btw. ja bi uzeo standardni Mastercard.
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 16:04   #12
Za Hypo Mastercard Gold mora se oročiti najmanje 15 000 kn i to na dvije godine. Za Zabin standardni Mastercard ne znam koji je limit i na koliko dugo se mora oročiti, ići ću sutra u banku pa ću pitati. Kod Hypo Mastercard Gold limit je 50% oročenog depozita, dakle ako oročim 40000 kn limit mi je 20000 kn. Za najmanje moguće oročenje kod Hypo od 14000 kn limit je 7000 kn.

Zanima me što ako mi ponude Mastercard reloving odnosno Go karticu u Zabi kao jedinu mogućnost? Da li da to prihvatim i da označim da ću plaćati 100% iznosa na kraju mjeseca, pa mi onda to može služiti kao i Standardna kartica? Da li je u inozemstvu Go Mastercard isto prihvaćen kao i standardni Mastercard, ili se može dogoditi da mi negdje i odbiju Go karticu u inozemstvu iako primaju standardni Mastercard?
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 17:11   #13
Što se tiče Go Mastercard-a nemam ga (ima tema o njemu) ali mislim da je odgovor na sve DA tj. da ju prihvačaju kao i standardnu i da te neće odbiti.
Ja imam Amex revolving i koristim ju kao običnu, nikad nisam koristio kredit i na kraju mjeseca uvijek platim kompletan iznos.
Iako mislim da ti neće dati GO kao jedinu opciju...
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 17:21   #14
Probaj vidjeti i u Erste: http://www.erstebank.hr/gr_stednja_aktivna.asp
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 19:46   #15
Quote:
prilika kaže: Pogledaj post
Zanima me što ako mi ponude Mastercard reloving odnosno Go karticu u Zabi kao jedinu mogućnost? Da li da to prihvatim i da označim da ću plaćati 100% iznosa na kraju mjeseca, pa mi onda to može služiti kao i Standardna kartica? Da li je u inozemstvu Go Mastercard isto prihvaćen kao i standardni Mastercard, ili se može dogoditi da mi negdje i odbiju Go karticu u inozemstvu iako primaju standardni Mastercard?
Informacije koje ja imam je da se zabin mastercard (charge) daje isključivo na temelju plaće. Ja sam vadio mastercard krajem ožujka 2008. Nije bilo moguće oročenje da bi se dobio mastercard. Prije nekoliko godina je to bilo moguće. E sad, jel to tako 100% ili nije i sad, ne znam, pitaj možda se nešto promjenilo.

Što se tiče limita, zaba daje 100% limita, ako je garancija oročena štednja. Ja sam imao Visa classic karticu koja je dobivena na temelju oročenog depozita i koliki mi je bio iznos depozita bio je i iznos limita na kartici. Mislim da su sad to malo promjenili pa je iznos smanjen na 90%, tj. možeš dobiti limit na kartici od 90% od onog iznosa kojeg si oročio. Mislim da će ti ponuditi VISU a ne MASTERCARD.

Čudno mi je da u Hypo banci daju samo 50% limita, od iznosa kojeg si oročio.

Visa je isto kao i Mastercard svugdje u svijetu prihvaćena. Svejedno je koji Mastercard imaš (charge, Go card, revolving) jer su svi oni istog "branda", pa gdje piše da prihvaćaju Mastercard prihvatit će ti karticu.

Kad provjeriš, molio bih informaciju za nas forumaše što su rekli u Zabi.
marko27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2008., 08:45   #16
Go card je brand Mastercard, što znači da svugdje gdje primaju Master će primiti Go (jer je to jednostavno ista kartica samo sa drugačijim načinom plačanja i podmirivanja računa). Jedna je charge a druga revolving. Klijent koji ne prima dohodak preko Zabe može dobiti Go card,a ako želi običnu Mastericu onda je može dobiti u slučaju da oroči sredstva, pa mu se na osnovu istih odobri kartica.
__________________
You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life -Winston Churchill
bolje biti u kasnom pubertetu nego u ranom klimakteriju - Jojo Jojić
:kiss: :cerek: 01.12.2013. PROTIV
Anasib is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2008., 08:51   #17
neno1966, marko27

Puno hvala na korisnim informacijama. Danas popodne ili sutra idem u Zagrebačku banku kod osobnog bankara pa ću poslije javiti forumašima točne uvjete dobivanja Mastercarda.

I ja sam dosta zbunjena što se tiče dobivanja Mastercarda jer sam dobila potpuno suprotne informacije u Zabi. Prije dva dana sam pitala u Zagrebačkoj banci u Ilici i rekli su mi da za dobivanje običnog Mastercarda moram raditi na neodređeno i primati redovnu plaću te da ne mogu dobiti Mastercard samo na osnovu oročene štednje. Za Go karticu je rekla žena u Zabi da isto obavezno moram raditi da bi je dobila, ali mogu raditi i na određeno vrijeme. Za Visu nisam niti pitala. Jučer sam zvala onaj besplatni Zabin telefon i jedna druga zaposlenica Zabe mi je rekla da mogu dobiti Mastercard i samo na osnovu oročene štednje! Mislim da je rekla da je limit oko 90% iznosa orečenog depozita.

Pitala sam i u Erste banci i kod njih se isto može dobiti Mastercard samo na osnovu oročene štednje, kao i u Reiffasen banci. U Erste banci je limit isto oko 90% oročenog depozita. U Privrednoj banci su mi rekli da ne mogu dobiti Mastercard na osnovu oročene štednje, ali imala sam osjećaj da me se samo žele riješiti jer misle da to samo tek tako pitam.

Zato bi bilo stvarno čudno da se u Zabi ne može dobiti neka kreditna kartica samo na osnovu oročenog depozita.

Za Hypo Mastercard Gold je stvarno neobično da je limit samo 50% oročenog depozita, pogotovo zato što je minimalni iznos oročenja od 15000 kn i nije tako mali iznos novca i mora se oročiti na najmanje 2 godine iako nešto piše u napomeni da se može razročiti već nakon jedne godine. Jedino što kod Hypo Gold ne bi trebala platiti upisninu i članarinu za ovu prvu godinu korištenja jer je do kraja ove godine promotivna akcija, a inače članarina za drugu i svaku slijedeću godinu je 350 godina. Za Zabin Standardni Mastercard plaća se već prvu godinu članarina u iznosu od 150 kn i upisnina jednokratno 100 kn. Jedino je za drugu godinu Zabin obični Mastercard puno povoljniji i članarina je samo 150 kn. Zabin Mastercard Gold ima članarinu od čak 500 kn godišnje. Visa Gold od Erste banke ima članarinu od 400 kn.

Meni bi bilo najjednostavnije kada bi dobila neku kreditnu karticu u Zabi jer tamo već imam otvoreni tekući račun i da ne moram prebacivati novce iz jedne u drugu banku i otvarati novi tekući račun u drugoj banci koji možda više nikada neću koristiti, osim sada radi oročene štednje. Najradije bi uzela Zabin Mastercard, ali uzela bi i Visu ako je to jedina opcija. Recimo u Hypo banci su mi rekli da oni šalju račun od Mastercarda, a ne skidaju iznos automatski sa tekućeg računa. U Zagrebačkoj banci je jedina mogućnost plaćanja troškova automatsko skidanje sa tekućeg računa što isto nije loše. Recimo ako znam da nemam dovoljno novca na svom tekućem računu u Zabi odem samo u banku i uplatim novac na broj svojeg tekućeg računa i stvar je riješena.

1. Zanima me još da li ću morati ići kod javnog bilježnika potvrđivati nekakvu izjavu? Za Reiffasen banku piše na letku za revolving MasterCard i Visu da se obavezno ovjerava nekakva izjava u dva primjerka kod javnog bilježnika, pa pretpostavljam da je to obavezno i kod drugih banaka.

2. Hoće li mi odmah automatski odobriti kreditnu karticu na osnovi oročene štednje ili moram čekati odluku banke neko vrijeme?

3. U Hypo banci su mi rekli da se Mastercard Gold kod njih čeka dva do tri tjedna, ali nisam shvatila da li se toliko čeka sama izrada kartice ili se čeka na odobrenje banke. U Hypu su mi i rekli da trebaju moj matični broj da nešto provjere.

4. Ne znam što točno provjeravaju pomoću matičnog broja? Da li sam imala već neku karticu u drugoj banci čije troškove nisam uredno plaćala?
__________________
To sam ja!

Zadnje uređivanje prilika : 23.10.2008. at 09:00.
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2008., 11:34   #18
Quote:
prilika kaže: Pogledaj post
U Privrednoj banci su mi rekli da ne mogu dobiti Mastercard na osnovu oročene štednje, ali imala sam osjećaj da me se samo žele riješiti jer misle da to samo tek tako pitam.
Ja sam ga dobio na osnovu običnog deviznog računa bez oročenja (ne odmah naravno) I to na osnovu puno manje sredstava nego što ti misliš oročiti.

1. Kao što rekoh i bez oročenja i bez izjava
2. trebala bi biti dovoljna ona 2-3 tjedna
3. izrada, slanje
4. matični?

Hm, prilično zbunjujuće...

btw. Visa ti je jednako kvalitetna kao i MasterCard a te akcije gdje daju neke bolje uvjete plačanja za određeni tip kartice često se mjenjaju i nije neko pravilo.
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2008., 13:50   #19
hvala, neno

Uzeti ću i običnu Visu ako ju daju u Zabi na osnovu oročene štednje. Glavno da imam barem neku karticu i ne mora biti to baš Mastercard. Javit ću se kada odem u banku i saznam koju su mi karticu odobrili.
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2008., 10:55   #20
Uglavnom bila sam jučer u Zagrebačkoj banci i ponudili su mi samo GO karticu koja jedina može biti vezana samo za oročenu štednju. Postoji i Visa Classic revolving kartica koju bi isto mogla dobiti iako ju oni kao baš ne preporučuju (ne znam baš zašto), ali oni o njoj nemaju niti jedan letak, pa čak niti prijavnicu koju sam tražila da pogledam i preporučila mi je da uzmem Go Karticu. Dala mi je prijavnicu za Go Karticu. Nisu mi baš jasne sve rubrike koje trebam tamo ispuniti pa vas molim ako netko zna odgovoriti na neko od mojih pitanja postavljenih na GO Card topiću.
__________________
To sam ja!
prilika is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 18:41.