Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor
Korisničko ime
Lozinka

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.10.2008., 18:32   #1
barun501
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2008.
Lokacija: Slavonija
Postova: 85
Hidrofor ne nabija pritisak - pomoć?

Poštovani!

Imam problem s hidroforom.

Prije dva dana majstor mi je postavio novi hidrofor, spremnika 180 litara.Također je postavio i novi Elektrokovinin motor s peterostepenom pumpom. ( Na pločici motora čita se slijedeće: Elko Elektrokovina Type VCE 55 T3 , P1 = 1,5 kW, 0,5 – 1,5 l/s, 55 – 30 m , 2700 o/min, 50 HZ, 7,3 A, osigurač 16 A, 25 µF, 400 V, 220 V)

Elektomotor je monofazni i spojen je preko hitroforske tlačne sklopke na bimetalnu sklopku BM 2-4 ( neznam čega), i onda na automatski osigurač B 20 A.

Hidrofor je udaljen od bunara pola metra. Bunar je dubok 8,5 m. Od visine motora do nivoa vode je 3,5m i onda ima u bunaru još 5 metara vode, ali je injektor ( usisna korpa) podignuta od dna bunara 1 m, dakle u vodi je 4 m.

Između hidroforske posude i peterostepene pumpe postavljeno je hidroforsko koljeno 5/4“ s nepovratnim ventilom. Na drugi kraj peterostepene pumpe stavljene su dvije holender spojice 5/4“, ( jedna odmah iz pumpe, a druga u bunaru). Od pumpe do holender spojnice u bunaru u dužini od 0,8 m postavljena je pocinčana cijev 5/4“, a u bunaru, je postavljena alkaten cijev 5/4“, koja ine skroz do injektora, ( dužine 7,5 m). Na injektor je spojena druga alkaten cijev promjera 1“, koja se također na vrhu bunara spaja na pocinčanu cijev 1“, zatim holender spojnica u bunaru, pa pored hidrofora ventil i onda opet holender spojnica i zatim priključak na hidrofor odozdol.

Odvod sa hidrofora je izveden preko ventila s alkaten cijevi ¾“ do kupatila u dužini od 30 m.

Tlačna sklpka je ispravna i podešena da uključuje hidrofor na 3 bara i isključuje na 5 bara.

Svi spojevi su dobro izvedeni i ne gube vodu niti pada pritisak na hidroforu, ako se ne pušta nigdje voda na slavini u kući.

Sve je napravljeno kao na slici.

E sada problemi:

1. problem:

Kada hidrofor nabije pritisak i ugasi se ( 5 bara), i otvori se slavina 3/4“, te pritisak padne na 3 bara, tlačna sklopka upali hidrofor, ali on nije u stanju nabiti pritisak sve dok se slavina ne zatvori. Jednostavno hidrofor radi, voda na slavini curi ( oko3 bara ), ali hidrofor nije u stanju podići pritisak da tlačna sklopka isključi hidrofor. Pritisak se tek podigne kada se zatvori slavina. Napominjem da je sve potpuno novo i peterostepena pumpa i hidrofor i da nigdje ne gubi pritisak, da je usis preko injektora 5/4“, a voda istječe na slavinu ¾“. Slavina ispod hidrofora, na povratnom vodu injrektora ( 1“) je skoro prigušena. Praktično to znači da hidrofor stalno mora raditi ako se pušta voda, a diže vodu s 7,5 m visine.

Gdje je greška i što raditi, da hidrofor ipak uspije nabiti pritisak na 5 bara i barem se na kratko ugasi?

2. problem:

Hidrofor je spojen, kao što sam rekao, preko tlačne, a potom i bimetalne sklopke BM 2-4( ali neznam čega, da li ampera ili nečeg drugog). Kad se hidrofor upali , rijetko je kad uspije napuniti spremnik ( oko 4min ), a da ga bimetalna sklopka ne isključi prije. I onda moram zatvoriti sve ventila, čekati da se sklopka ohladi i ponovno ju ručno uključiti da bi hidrofor nabio pritisak od 5 bara i sam se ugasio.

Na pločici elektromotora stoji da troši struju od 7,3 A. Mišljenja sam da mi je majstor ugradio slabu bimetalnu sklopku ( pojačana je na 4 ), i da ju zbog toga bimetal isključuje,jer nemože podnijeti opterečenje od 7,3 A.

Da li sam u pravu i što činiti?
barun501 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2008., 22:39   #2
Downtown
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2006.
Postova: 329
pretpostavljam da instalacija ima vise izlaza (slavina) tako da te mozda zeza zrak u sistemu, ne znam jesi li to vec probao pa ako nisi otvori sve slavine da svuda potece voda i onda sve pozatvaraj i onda probaj hoce li iskljuciti dok curi voda

mi smo imali slican problem kad smo spajali hidropak na vikendici, tamo sam imao dvije slavine, jedna vani a druga gore u kuhinji, kako nije bio spojen odvod, samo smo isprobavali s vanjskom i onda smo nadosli da na drugoj strani istalacije u cijevima zrak i da zato ne iskljucuje dok nismo odzracili

pretpostavljam da nije u tome problem, ali posto je novo mozda ste ipak na to zaboravili pa eto...

pozdrav
Downtown is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2008., 23:44   #3
deri valdez
Registrirani korisnik
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 792
hmmm

a kaj veli majstor koj je to slago.nebi htio da prostis srat jer nisam profesionalac pogotovo se ne kuzim u injektore ali nisu mi jasne dve stvari koje su moguci uzroci prvog problema prvo zasto drukat na 5 bara to je velki pritisak meni se pali na 2 bara a gasi se na tri i pol i tako 20 godina.druga stvar zasto injektor na 7,5 metara to je bacanje love.za drugi problem mislim da je majstor nekaj sfuso kao i za prvi.uglavnom imam dojam da te majstor zahebo.daj mi molim te odgovori na slijedeca pitanja.dali ti je majstor preporuco kaj da kupis(injektor pumpu...)da li si sam kupovo pumpu rezervar ili je majstor nabavljo.kolko te ko kostalo ruke i matrijal i zadnje kaj ti je majstor reko kad si mu spomenuo navedene probleme i zakaj ih ne popravi s obzirom da je postavio hidrofor prije dva dana
deri valdez is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2008., 12:51   #4
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Iz svog kuta (a naslagao sam se hidrofora...) vuče ti zrak negdje i to najvjerojatnije na nekom spoju (ulazu u hidrofor, na nepovratnom ventilu ili sl..).
Moja peterostupna Elektrokovina vuče iz slične dubine ali iz obične cijevi od pumpe. Nit injektora nit ništa. Rezervoar od oko 200 lit. napuni (tj. nadopuni) za minutu ili manje. Jedino što ja u svom slučaju vodu drukam na 4-4.5 bara, nekako mi se čini teško postići 5 bara u mom slučaju (zaboravih napomenuti da je cijev od hidrofora udaljena 6-7 metara).
I još nešto, ja sam na kraju skinuo nepovratni iz hidroforskog koljena.
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
 
 
Old 20.10.2008., 14:03   #5
Zvon
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 3,308
1. Skini kuglicu iz koljena s nepovratnim ventilom, netreba, dapače smeta.
2. Malo mi je čudno spojen injektor. Obično se povratni vod spaja odmah iznad izlaza pumpe, a prema spremniku ide kuglasti ili ventil sa zasunom (šiber).
3. Zaštitni prekidač motora (bimetal) ti je premali (valjda DM 2-4, znači 2-4A, a motor vuče pri punom teretu do 7A), premosti ga ili izbaci ili zamijeni onim od 6-10A. Ovaj bi bil dobar da je motor trofazni. Dovoljan ti je osigurač, a motor na sebi valjda ima onaj gumb za zaštitu od preopterećenja.
4. Možda glupo pitanje ---vrti li se motor u dobrom smjeru (prema gore)?

Pogledaj slike ovdje:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=377911&page=2

Zadnje uređivanje Zvon : 20.10.2008. at 14:08.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2008., 19:09   #6
sasase
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2006.
Postova: 1,893
krivo spojen injektor obadvije cijevi moraju bit prije hidrofora iza spoja obavezno ventil sa kojim onda odredis i postavis u vagu sam protok u injektoru
i na kraju nije bilo potrebe za injektorom na toj dubini

pritisak za normalnu potrosnju sa svim kucanskim aparatima je uvrh glave 4 Bar osim ak ne napajs kakve farme ili slicno
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2008., 23:13   #7
frozen_zg
Custom User Title
 
Registracija: Feb 2008.
Postova: 396
Pošalji poruku preko MSN korisniku frozen_zg
kod mene isti spremnik i ista pumpa... i veše majtora mi je reklo da se treba palit na 2 i gasit na 4 bara... a neposredno prije sam imao slabiju pumpu koja nije mogla nabit pritisak pa je stalno radila... tad smo stavili tu peterostepenu.. možda je do pritiska...
__________________
Tko riskira, profitira...
frozen_zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2008., 08:38   #8
barun501
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2008.
Lokacija: Slavonija
Postova: 85
Sasase, pošto sam ja laik u takvim stvarima, molio bih te ako je moguće da samo skiciraš kako bi trebao biti spoj s injektorom i gdje bi se trebali ubaciti ventili. Hvala Lijepa
barun501 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2008., 08:43   #9
Zvon
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 3,308
VC55 je 5-ero stepena pumpa. S njom nebi trebalo biti problema s tlakom. Uostalom, nije velika visina podizanja vode, pa pogotovo.

Barune, imam jedno pitanje: koliko ima zraka u spremniku? Ovo s naglim padom tlaka kad otpreš pipu mi nekak "smrdi" na premalo zraka. Zato provjerida ti ne pušta negdje na manometru ili tlačnoj sklopki za početak. Ili ti je pak zrak pobegel prilikom puštanja sustava u pogon. Na način kak je spojeno pri tebi, vi ste morali nalijati vode u spremnik do iznad izlazne cijevi pumpe da bi se sustav pumpe uopće mogel odzračiti, te ista dizati vodu. Pri tome ste "potrošili" previše zraka, te mi se čini da je spremnik skoro pun. Ako je to slučaj (nivo možeš približno odrediti "kucanjem" po spremniku), kad ti tlak vode padne na 3 bara, napumpaj zraka do ukupno 5 bara (po manometru na spremniku).

Sustav bi inače trebal izgledati ovako:

onaj ventil na dnu nek bude za ispust vode.
Nezanam kak ste punili sustav, no to se obično radi na način da se isprazni spremnik, zatvori ispust spremnika, zatvori odlazni ventil, zatvori ventil iza pumpe (ti ga nemaš), vodom napune pumpa i cijevi (to ti je nacrtano kao lijevak), zatvori čep na pumpi i sa zatvorenim izlaznim ventilom uključi motor. Pusti se raditi par sekundi, te se polako malo otvori ventil prema spremniku. Pumpa tad malo promijeni zvuk, što je znak da voda teče. Kad manometar pokaže neki tlak, postepeno otvaraš spomenuti ventil do kraja i pričekaš da pumpa digne tlak, te tl. sklopka isključi motor. Time obično bude sve završeno. Ovakav postupak pri tebi nije moguć, radi načina spajanja povratne cijevi injektora.

Oprosti na lošoj skici, jer neznam crtati. No sliku stvarnoga izgleda možeš vidjeti na linku koji sam ti je prije napisal.
Pročitaj još jednom moj prijašnji komentar, te provjeri postupak. Sretno!
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2008., 10:57   #10
sasase
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2006.
Postova: 1,893
evo Zvon je dao pravu shemu spajanja i tak bi to moralo izgledat ventil mora bit izmedu pumpe i hidrofora sto je i oznaceno i ovo kaj govori Zvon o zraku je isto bitno
al u cjeloj storiji je po moje bespotrebno bilo stavljat injektor jer sveukupna visina ne prelazi 10m a drugo sto mi se cini jos bitnije kako to da ste se odlucili za klasicnu pumpu kad ima danas potopnih koje sa jako manjom potrosnjom rade isti poso
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2008., 11:12   #11
barun501
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2008.
Lokacija: Slavonija
Postova: 85
Hvala Zvonu i Sasaseu na shemama i informacijama. Kad dođe majstor pokazat ću mu sve pa će probati.
Hidrofor je izabran jer susjedi svi imaju hidrofore, pa po tradiciji.
barun501 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2008., 23:16   #12
deri valdez
Registrirani korisnik
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 792
joj mrzim to

frajer nacne temu zapali me a sad ni traga ni glasa.jesi slozio vodu u cem je bio problem jer majstor zahebo javiiiii seeeee
deri valdez is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2008., 09:22   #13
nena1222
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2008.
Postova: 2
I ja imam jednu molbu, trebamo ( nekoliko stanara) kupite hidrofor za stanbenu zgradu sa 10 katova, visina oko 50m. Imamo ponudu za pumpu koja nema spremnik. Proizvodnje neke firme jacuzzi italy i motor EL CO Sever, 075 kW. Firma daje 2 god garancije, ali nemogu nista naci na internetu i proveriti informacije. Jer vec 14 dana nemamo vode, hitno se moramo odluciti a vecina stanara zele jeftiniju varjantu (cena je oko 1000eura) a dr ponuda je standardna trofazna pumpa s, spremnikom od 500l.
nena1222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2008., 09:35   #14
nena1222
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2008.
Postova: 2
Zaboravila sam postaviti pitanje , imate li informacije oko takve pumpe koja moze raditi bez spremnika????
nena1222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2008., 10:58   #15
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Question

Quote:
nena1222 kaže: Pogledaj post
motor EL CO Sever, 075 kW.
To je neki krivi podatak
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2008., 11:46   #16
sasase
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2006.
Postova: 1,893
Quote:
amater_total kaže: Pogledaj post
To je neki krivi podatak
ma ne sam to i to da pumpa u rangu 1000e moze napajat zgradu i to 10katnicu
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2008., 14:29   #17
Lee Champa
Lee
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Sisak
Postova: 8,459
Quote:
nena1222 kaže: Pogledaj post
Zaboravila sam postaviti pitanje , imate li informacije oko takve pumpe koja moze raditi bez spremnika????
Treba malo više podataka! Namjena, visina, pritisak......
Vidio sam instalaciju u vikendici, gdje kad je potrebna voda, pritisne se prekidač (jedan u WC-u, jedan u kupaonici, jedan kod sudopera)i.....
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2008., 00:25   #18
bricki
Registrirani korisnik
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 330
gospodo,imam problem sa pritiskom vode na bojler.Pošto vidim da imate iskustva pa možda dobijem pomoc od vas.Spojio sam peterostepenu pumpu na hidrofor 180 litara.Tlačna sklopka radi od 2,1 do 4,4 bara.I svukud je pritisak vode ok.Mislim na hladnu.a kad toplu pustim na bojler tad mi je i taj pritisak od 2,1 bar premali pa se bojler i ugasi ili radi jedva na minimumu,šta se tiče plamena.Zanima me samo kako riješit da mi pritisak na bojler bude isti da nedolazi do promjene temperature vode tijekom punjenja ili pražnjenja hidrofora
tako da se mogu normalno tuširat? Hvala unapred
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2008., 22:51   #19
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
To je problem u bojleru, ne u hidroforu. Svi koji imaju hidrofor znaju da pritisak vode oscilira(osjeti se kad se uključi). I kod mene je tako. Ali se temperatura u kombi bojleru (na tušu) zbog toga ne mijenja...
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2008., 23:24   #20
bricki
Registrirani korisnik
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 330
NA ŠTA MISLIŠ POD " KOMBI BOJLER"? Bojler za centralno? eh a sad je pitanje koji bi bio problem u bojleru? Ispitan je i sve radi normalno.Kad je spojen na gradsku mrežu funkcionira bez problema ali kad je uključena pumpa i tlak pada sa 4,4 prema 2 bara smanjuje se pritisak i manji je protok vode i bojler se čak i zna ugasit ili je protok toliko mali da je voda vrela i nemoguće se tuširat.I kad se pumpa na 2 bara uključi i pritisak bude iznad 3 bara sve je ok.Šta da pokušam napravit ili pogledam na bojleru? Bio je i serviser i kolega koji servisira bojlere i vele da je bojler ispravan što i pokazuje kad je prikopčan na gradski vodovod. Hvala na odgovorima unapred.
bricki is offline  
Odgovori s citatom
 
 
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:15.Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger