Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Razno > Arhiva > Ex-YU
Korisničko ime
Lozinka

Ex-YU Teme o bivšoj nam državi

 
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.10.2008., 14:46   #1
Warren
Registrirani korisnik
 
Warren Avatar
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: Velika Turska Hrvatska
Postova: 524
Pocelo razotkrivanje istine o zlocinackoj misiji HVO-a u Bugojnu

Pocelo razotkrivanje istine o zlocinackoj misiji HVO-a u Bugojnu

Svojim priznanjem Šakić je otvorio vrata za procesuiranje i ostalih zločinaca iz redova HVO-a koje će bugojansko naselje Vrbanja ''vječno'' pamtiti. Šakić je svojim priznanjem, barem se nadamo, otvorio vrata konačnom potvrđivanju istine da je HVO imao zločinačke planove i zločinačku misiju u Bugojnu, odnosno odbacivanju laži da su Hrvati protjerani iz Bugojna i da je nad njima vršen planski zločin.

Piše: Ezher Beganović


Sud BiH je krajem prošlog mjeseca izrekao presudu u predmetu Slavko Šakić, kojom je optuženi Šakić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koje je počinio nad bugojanskim Bošnjacima. Sud BiH je nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice osudio Slavka Šakića na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i 6 mjeseci. Ovo je ujedno prva, a nadamo se ne i posljednja, presuda za zločine HVO-a nad Bošnjacima u Bugojnu. Ova presuda ima posebnu važnost tim prije što je Šakić priznao da je počinio ratni zločin kao pripadnik zločinačke organizacije i zločinačkog projekta. Iako je riječ o monstrumu koji je ojadio mnoge bošnjačke porodice u Bugojnu, Sud BiH pustio je Šakića na slobodu do pravosnažnosti presude.


Izvršenje zločina


Slavko Šakić je sredinom mjeseca jula 1993. godine u naselju Vrbanja, općina Bugojno, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice za posebne namjene ''Garavi'' HVO, učestvovao u lišenju slobode bošnjačkih civila sa šire regije Bugojna, koje su kasnije zatvorili u podrumske prostorije motela ''Akvarijum'' u Bugojnu gdje su ih mučili i ubijali. ''Uveče u prostorije logora motela ''Akvarijum'' ušao je bojovnik Slavko Šakić, u pratnji Ivice Vučka i još dvojice bojovnika. Izdvojili su Selmira Šehića, Abdulaha Bevrnju i još dvojicu Bošnjaka i počeli ih tući. Slavko Šakić je tu, pred ostalim zatočenicima, bajonetom htio zaklati Selmira Šehića, zarezao ga je malo, ali je upozoren da to ne radi tu. Nakon toga su svezali Selmira Šehića i odveli ga iz prostorije. Jedan od zatočenih Bošnjaka koji je, također, izveden u tom trenutku, vidio je da je Slavko Šakić ugurao Selmira Šehića u vozilo i odvezao se sam sa njim u vozilu ispred motela. Selmirovo tijelo kasnije je pronađeno izmasakrirano u Vrbasu, pored Kandijskog mosta.

Nakon odlaska pripadnika UNPROFOR-a, u prostoriju gdje su Bošnjaci bili zatočeni ušao je Slavko Šakić i započeo svoj posljednji zločinački pir. Logorašu Abdulahu Karabegu, koji je Šakiću bio nastavnik dok se školovao, naredio je da mu liže čizme, potom mu je udarcem noge razbio nos, a zatim naredio da poliže svoju krv sa prljavog patosa. Nakon toga sličan postupak ponovio je i na Abdulahu Bevrnji i još nekolicini zatočenih Bošnjaka. Tom je prilikom sve ''prozvane'' Bošnjake isprebijao, sve dok u prostorije nije ušlo nekoliko pripadnika HVO-a koji su ga izveli vani.

U tom vremenu vrlo često je iz Kandije dolazio bojovnik Slavko Šakić, koji se, prema pričanju mog oca, fizički iživljavao nad zatvorenicima. Također, otac mi je rekao da je Slavko Šakić u prisustvu svih zatvorenika rekao: 'Ja noćas moram nekoga zaklati.'

Tog istog dana, dakle 26. 07. 1993. godine, oko 22 sata, u zatvorske prostorije ušao je Slavko Šakić, a sa njim je bio i Željko Pavić. Šakić je nosio automat u ruci, a imao je pendrek. Kako je Basara ležao odmah do vrata, Slavko Šakić je počeo da ga šutira nogama, a zatim je Mehmeda Tankovića udario kundakom automata u predio glave, dok je Abdulaha Bevrnju udarao šakama i pendrekom.

Nakon toga Šakić je prozvao, odnosno pokazao na Sihanuka Karabega, Bahrudina Šeremeta, Selmira Šehića i jednog od Karagića, rekavši im da ustanu i da će ubiti nekog od njih četverice. Šakić je Željka Pavića poslao da donese žicu i sablju i kada je Pavić to donio, Šakić je žicom vezao ruke Selmiru Šehiću i izveo ga'', ovo su citati svjedočenja o zločinima Slavka Šakića koje prenosimo iz knjige ''Zločini u Vrbanji jula 1993.''


Pljuvanje pa lizanjeU nastavku prenosimo još nekoliko svjedočenja o zločinačkom iživljavanju Slavka Šakića nad bugojanskim Bošnjacima. ''Šakić sjeda na stolicu, u jednoj ruci drži pištolj, a u drugoj pendrek. Najprije je prozvao mene obrativši mi se riječima: 'Profesore, izađi', na šta sam mu odgovorio da nisam profesor nego bibliotekar. Šakić mi je naredio da legnem potrbuške na patos, a kad sam to uradio, rekao mi je da pružim desnu ruku na kojoj je ugasio cigaru, čik bacio na patos, a zatim mi naredio ga uzmem u usta i pojedem, što sam i učinio. Isti je nastavio sa psihičkim maltretiranjem i ponižavanjem mene kao čovjeka i ličnosti, naredivši mi da obližem njegove vojničke čizme i da poližem pljuvačku koju je prethodno ispljunuo na patos. Sve sam to morao da uradim. On me upitao da li sam polizao svaku kapljicu njegove pljuvačke'', svjedoči A. K. iz Vrbanje.

Ovo je samo dio svjedočenja o zločinima Slavka Šakića. Sva svjedočenja slažu se u jednom – da je on bio najveći monstrum koji je najviše tukao i mučio zarobljene Bošnjake u logoru ''Akvarijum''. Poznato je da je na kraju ubijeno oko desetak Bošnjaka, svi odreda koje je mučio Slavko Šakić. Svojim priznanjem Šakić je otvorio vrata za procesuiranje i ostalih zločinaca iz redova HVO-a koje će bugojansko naselje Vrbanja ''vječno'' pamtiti. Šakić je svojim priznanjem, barem se nadamo, otvorio vrata konačnom potvrđivanju istine da je HVO imao zločinačke planove i zločinačku misiju u Bugojnu, odnosno odbacivanju laži da su Hrvati protjerani iz Bugojna i da je nad njima vršen planski zločin.
__________________
Ćiro Blažević: "Moram ti, sine, reći da me dirnulo ponašanje publike. Svi govore: U Zenici su mudžahedini, ovakvi su, onakvi su, a Bilinim poljem se ori: Nemanja, Nemanja... Ma, mi smo Evropa, pa nek priča ko šta hoće. Ova mladost nema predrasuda ni prema kome",
Warren is offline   Received Infraction
 


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je Off
HTML kôd je OffSva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 10:16.


Marketing

Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger