Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet > Web development
Korisničko ime
Lozinka

Web development Programiranje, dizajn, hosting i sve ostalo vezano uz razvoj web siteova

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.05.2013., 09:31   #1
Namelles
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2010.
ugovor za izradu stranice

bok svima.

nisam još prodao svoju prvu stranicu pa ne znam baš previše o tome, ali od prijatelja sam dobio informaciju da je u izradi zakon kojim će izrada web stranicu za druge, kao i za sebe biti kažnjiva ako nije prijavljen obrt ili firma ili honorarni ugovor. dakle, država želi svoj porez i nema više zajebancije oko toga.

također će se taj propis primjenjivati retroaktivno, dakle na sve stranice koje su napravljene bez ugovora.

da li netko zna nešto o tome? da li vi, koji ne radite u firmama, sklapate ugovor o djelu ili ugovor o autorskom djelu za svaku stranicu ili to sve ide ispod stola?
Namelles is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 11:03   #2
MrBlc
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2007.
Nije zakon u izradi, već je zakon već aktualan. Svaki prihod moraš prijaviti, bez obzira radi li se o izradi web stranice ili farbanju ureda nekoj firmi.

Jedino pitanje može biti može li inspekcija tražiti od firme informaciju tko je radio stranicu, pa ako je netko izvan firme, tražiti fakturu.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 12:30   #3
darrien fawkes
Thoughtless

darrien fawkes Avatar

Registracija: Apr 2011.
U praksi to nitko ne kontrolira. Naročito ako se radi o manjim tvrtkama i obrtima s jedne i druge strane.

Zakon se sigurno neće primjenjivati retroaktivno jer je preko 80% web stranica napravljeno bez ugovora.

nađi nekog tko ima tvrtku pa preko njega sklopi ugovore ako želiš biti 100% čist ili si otvori obrt ili tvrtku
Old 01.05.2013., 12:40   #4
Namelles
Registrirani korisnik

Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Nije zakon u izradi, već je zakon već aktualan. Svaki prihod moraš prijaviti, bez obzira radi li se o izradi web stranice ili farbanju ureda nekoj firmi.

Jedino pitanje može biti može li inspekcija tražiti od firme informaciju tko je radio stranicu, pa ako je netko izvan firme, tražiti fakturu.
dobro, to je u redu. da li postoji način da web stranicu napravi čovjek koji nema obrt tipa ja? znam da ćete reć da su takvi kurac, da rade nekvalitetne stranice, da oduzimamo poso registriranim firmama i takve stvari ali svatko je nekako počeo.

gledo po googlu, moguće je uz ugovor o autorskom djelu. da li to i dalje moguće i koje zakone moram pogledat da bih znao nešto o tom? pogledo sam zakona o obveznim odnosima, autorskim pravima i zakon o radu i o web stranicama ne govore ništa, barem ne kao posebnim poslovima.

isto tako, kako da li netko iz iskustva zna kako klijenti reagiraju na to kad ima kažeš da želiš s njima sklopiti ugovor o autorskom djelu za izradu web stranice?

hvala svima unaprijed na odgovorima
Namelles is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 01.05.2013., 12:43   #5
Namelles
Registrirani korisnik

Quote:
darrien fawkes kaže: Pogledaj post
U praksi to nitko ne kontrolira. Naročito ako se radi o manjim tvrtkama i obrtima s jedne i druge strane.

Zakon se sigurno neće primjenjivati retroaktivno jer je preko 80% web stranica napravljeno bez ugovora.

nađi nekog tko ima tvrtku pa preko njega sklopi ugovore ako želiš biti 100% čist ili si otvori obrt ili tvrtku
imam neki opak plan za neke manje poslove. manje tvrtke i obrte i ciljam. tipa obrt sa jednim zaposlenim, i to vlasnikom kao obućarski obrti, postolari, cvjećarnice i tak... samo ne želim nekog sjebat. npr. napravim stranicu, on mi plati ispod stola pa mu dođe inspekcija i pita, odakle ti stranicu? negdje sam pročito da su za obrtnike do 50 tisuća kuna kazne.

nije mi to u redu a ni profesionalno.
Namelles is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 14:38   #6
Firelord
Registrirani korisnik

Firelord Avatar

Registracija: Dec 2012.
Ugovor o djelu. Specificirate opis posla, satnicu, rokova, bruto-neto i radi.
Firelord is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 15:07   #7
Namelles
Registrirani korisnik

Quote:
Firelord kaže: Pogledaj post
Ugovor o djelu. Specificirate opis posla, satnicu, rokova, bruto-neto i radi.
našao sam ovo

http://www.inter-biz.hr/documents/ugovori.htm

po tome je povoljnije za mene sklapati ugovor o autorskom djelu. više novaca ostane jer se ne plaćaju doprinosti i priznaje mi se 30% izdataka. a tim ugovorom se plaća samo porez na dohodak i prirez s obzirom na grad u kojem se sklapa ugovor.

e sad kako to ide? našao samo ovo

http://www.iusinfo.hr/Tools/Pdf/Ugovor%20o%20djelu.pdf

da li samo ovo potpišu obje strane i to je to? nikad nisam radio na ugovor o djelu pa ne znam. da li se treba to ovjeriti kod javnog bilježnika ili šta? dal imam neke dodatne troškove oko toga?
Namelles is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 18:42   #8
darrien fawkes
Thoughtless

darrien fawkes Avatar

Registracija: Apr 2011.
Quote:
Namelles kaže: Pogledaj post
imam neki opak plan za neke manje poslove. manje tvrtke i obrte i ciljam. tipa obrt sa jednim zaposlenim, i to vlasnikom kao obućarski obrti, postolari, cvjećarnice i tak... samo ne želim nekog sjebat. npr. napravim stranicu, on mi plati ispod stola pa mu dođe inspekcija i pita, odakle ti stranicu? negdje sam pročito da su za obrtnike do 50 tisuća kuna kazne.

nije mi to u redu a ni profesionalno.

Opak plan često završi nikako. Prije nego kreneš pohoditi tržište propitaj i:
koliko imaš privatnih kontakata u tim područijma koje bi mogao pitati da im napraviš tako nešto
koliko imaš referenci i koji oblik sigurnosti možeš ponuditi ljudima da će posao biti napravljen kako teba
koliko zapravo tim tvrtkama treba web stranica, treba li im za otvaranje novih poslova ili samo zbog ugleda
ako žele nove poslove preko web stranice, što ćeš sve TI napraviti nakon izrade stranice da dođu do klikova / upita / poslova

sjeban ti je to posao, imaš veliku konkurenciju, klijente koji nemaju puno novca i pesimistični su prema troškovima jer je kriza, i milijun informacija koje im trebaš pojednostaviti i pojasniti na način da dobro shvate što sve moraju raditi a da ih ne sjebeš pri tome.
Old 02.05.2013., 09:17   #9
Namelles
Registrirani korisnik

Quote:
darrien fawkes kaže: Pogledaj post
Opak plan često završi nikako. Prije nego kreneš pohoditi tržište propitaj i:
koliko imaš privatnih kontakata u tim područijma koje bi mogao pitati da im napraviš tako nešto
koliko imaš referenci i koji oblik sigurnosti možeš ponuditi ljudima da će posao biti napravljen kako teba
koliko zapravo tim tvrtkama treba web stranica, treba li im za otvaranje novih poslova ili samo zbog ugleda
ako žele nove poslove preko web stranice, što ćeš sve TI napraviti nakon izrade stranice da dođu do klikova / upita / poslova

sjeban ti je to posao, imaš veliku konkurenciju, klijente koji nemaju puno novca i pesimistični su prema troškovima jer je kriza, i milijun informacija koje im trebaš pojednostaviti i pojasniti na način da dobro shvate što sve moraju raditi a da ih ne sjebeš pri tome.
nešto imam, nešto nemam, ovo ostalo će nastat. hvala na savjetu.
Namelles is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2013., 05:30   #10
Horz
Registrirani korisnik

Horz Avatar

Imaš Ugovor o djelu ili Ugovor o autorskom djelu.
Različiti su, proguglaj si malo.

Ne trebaš biti pravna osoba da ti je šljaka 100% legalna.

Imaš sprance tih ugovora na netu.
Kada sastavljaš ugovor, neka je u njemu jasno navedeno tko
plača porez (predajum poreza) i prirez. U obje vrste ugovora
to može biti autor ili naručitelj, zavisi od ugovora.

Na kraju godine možeš tražiti povrat poreza, što može
biti isplativo ako si npr. student, nezaposlen, branitelj,
ako uzdržavaš nekoga u obitelji itd.
Horz is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2013., 12:42   #11
web stranica
Registrirani korisnik

web stranica Avatar

Registracija: Jan 2013.
a preko studentskog ugovora?
web stranica is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2013., 07:13   #12
Horz
Registrirani korisnik

Horz Avatar

Ne znam za studentske ugovore.
Ali mislim da preko njih možeš legitimno raditi webove.
Horz is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.06.2013., 19:29   #13
mariobs
Registrirani korisnik

mariobs Avatar

Registracija: Dec 2011.
Pored tolikog šlamperaja na internetu, trebao bi im ceo interpol da uhvate nekoga, danas gomile ljudi mulja stranice za par stotina kuna, samo da proda hosting. Ja se užasnem kakve ponude mi dolaze na firmine sajtove i ko to radi.

Tako daaa... Piši propalo kao i većina zakona.
Old 10.06.2013., 10:23   #14
gagis
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2010.
Jel se može staviti stavka u ugovor, nešto kao da se stranica radi besplatno za sakupljanje recenzija i preporuka, da nema plaćanja od strane korisnika koji želi stranicu?
gagis is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.06.2013., 22:25   #15
pic
onja

pic Avatar

Registracija: Oct 2003.
Pošalji poruku preko MSN korisniku pic
Quote:
gagis kaže: Pogledaj post
Jel se može staviti stavka u ugovor, nešto kao da se stranica radi besplatno za sakupljanje recenzija i preporuka, da nema plaćanja od strane korisnika koji želi stranicu?
takav način rada i mene zanima
al jel u stvari uopće potreban za to ugovor?
pic is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2013., 11:31   #16
Namelles
Registrirani korisnik

imam prijatelja pravnika koji sad polaže pravosudni i reko je da ne treba ugovor, ako si fizička osoba ali nije siguran da li je to i za web stranice. mislim, zamisli da nekom odeš pomoć izvadit namještaj iz stana za 150 kuna i recimo da to traje dva dana. sigurno za tih 300 kuna neš radit ugovor. ili za košnju neke već površine i takve stvari. ne mora se za svaki kurac radit ugovor već, ako su se strane usmeno sporazumjele, onda je ugovor već napravljen.

tako isto stranice. ako si fizička osoba iliti nemaš firmu (koje moraju izdat račune za sve šta naprave kao firma), ne moraš radit ugovor za svaku stranicu koju napraviš. moguće je da postoje ograničenja na iznos koji naplatiš. npr. vjerojatno treba napravit ugovor za posao od 10 tisuća kuna ali za ove do tisuću, dvije ne mora se. dovoljan je usmeni sporazum. jedino ako upotrijebiti pravne lijekove koje ti daje država, tip tužba za tražbinu i takve stvari, onda sklapaš ugovor. npr. ne moraš sklopit ugovor sa prijateljem kojem posudiš 1000 kuna ali možeš. ako ne sklopiš, teže ti je potraživat novce na sudu, čak i nemoguće.

slično je vjerojatno i sa stranicama.
Namelles is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2013., 21:03   #17
MrBlc
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2007.
Quote:
Namelles kaže: Pogledaj post
imam prijatelja pravnika koji sad polaže pravosudni i reko je da ne treba ugovor, ako si fizička osoba ali nije siguran da li je to i za web stranice. mislim, zamisli da nekom odeš pomoć izvadit namještaj iz stana za 150 kuna i recimo da to traje dva dana. sigurno za tih 300 kuna neš radit ugovor. ili za košnju neke već površine i takve stvari. ne mora se za svaki kurac radit ugovor već, ako su se strane usmeno sporazumjele, onda je ugovor već napravljen.

tako isto stranice. ako si fizička osoba iliti nemaš firmu (koje moraju izdat račune za sve šta naprave kao firma), ne moraš radit ugovor za svaku stranicu koju napraviš. moguće je da postoje ograničenja na iznos koji naplatiš.
To ipak nije pitanje za pravnika (uvjete izvršenja posla nema potrebe regulirati pisanim ugovorom), već za knjigovođu (ostvaren je prihod).

Zadnje u što sam bio upućen, isključena je bila jedino susjedska i rodbinska pomoć, pri čemu je dopuštena samo naplata "pozitivne nule" - čisto da pokriješ trošak koji ti je to uzrokovalo (+ piva, normalno).
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja