TutorialsOvdje ostavljajte svoje upute i savjete za lakši, brži i bolji rad s vašim računalom.
Ovdje ne postavljajte pitanja. Za to postoji Help servis.
Pažnja! ovu preinaku mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sustava, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen učinak neće biti vidljiv kao ubrzanje nego kao usporenje raspolažete li s manje od 256 MB radne memorije.
DisablePagingExecutive - uključivanjem ove opcije spriječit ćete spremanje određenih aplikacija na tvrdi disk vašeg računala. S tim ćete znatno ubrzati sve procese jer je poznato da je radna memorija i tisuću puta brža od virtualne memorije na tvrdom disku. Po početnim postavkama vrijednost ove opcije je 0, da bi je uključili postavite ju na 1.
Ovu postavku nalazite na sljedećem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.
Sljedeća opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Uključujući ovu opciju, "prisiljavate" učitavanje operativnog sustava i njegovih osnovnih procesa u memoriju. S ovom promjenom Windowsi XP učitavaju jezgru operativnog sustava i drže ju cijelo vrijeme u memoriji, čineći cjelokupni sustav mnogo bržim i življim za rad. Pokretanje svih ostalih aplikacija također se odvija znatno brže Prijavljena ubrzanja iznose od 20-30 posto što svakako nije zanemarivo. Ova opcija "guta" još više radne memorije, pogotovo ako se koristi zajedno s prvom opcijom iz ovog članka.
Treća opcija u nizu, koja će našim Windowsima XP "dati krila", je lOPageLockLimit, Ovu registry vrijednost trebate sami kreirati odabirući opciju New - Dword koju dobijete koristeći desnu tipku miša. Za ime koristite "lOPageLockLimit" (bitno je točno napisati ime ovog ključa, s malim i velikim slovima). Vrijednost koju upisujete zavisi o količini radne memorije s kojom raspolažete: 64 MB - 1000; 128 MB - 4000; 256 MB - 10.000; 512 MB ili više: 40.000. Vrijednosti su prikazane za unos u hek-sadecimalnom obliku. Ova opcija neće značiti ubrzanje rada samog računala, ali će svakako donijeti poboljšanja u sferi prijenosa podataka.
Sto se tice DisablePagingExecutive...XP uvijek drzi kernel u RAMu, unloadat ce ga jedino u nekom turbo extremnom heavy loadu i cim se oslobodi trunka RAMa vratit ce ga nazad, tak da nema bas nekog smisla, osim ak komp nije u totalnoj banani kaj se tice RAMa (u tom slucaju treba dodati RAM, a ne cijediti mrtvog konja)...
LargeSystemCache je serverski tweak i na obicnim kompovima moze izazvati samo probleme u radu sa aplikacijama/driverima, dokumentirani su problemi sa ATI driverima i storage uredjajima...kad nekaj od hardwarea ne sljaka dobro, obicno je ovaj "tweak" prvi uzrok.
IoPageLockLimit - zadnji OS na kojem je ovaj setting radio je Windows 2000, nakon SP1 njegova funkcionalnost ne postoji.
Sto se tice DisablePagingExecutive...XP uvijek drzi kernel u RAMu, unloadat ce ga jedino u nekom turbo extremnom heavy loadu i cim se oslobodi trunka RAMa vratit ce ga nazad, tak da nema bas nekog smisla, osim ak komp nije u totalnoj banani kaj se tice RAMa (u tom slucaju treba dodati RAM, a ne cijediti mrtvog konja)...
LargeSystemCache je serverski tweak i na obicnim kompovima moze izazvati samo probleme u radu sa aplikacijama/driverima, dokumentirani su problemi sa ATI driverima i storage uredjajima...kad nekaj od hardwarea ne sljaka dobro, obicno je ovaj "tweak" prvi uzrok.
IoPageLockLimit - zadnji OS na kojem je ovaj setting radio je Windows 2000, nakon SP1 njegova funkcionalnost ne postoji.
Pitanje je bilo retoricko, kojekakvih tweak guideova ima na svakom koraku i vecina prevrce jedne te iste gluposti bez da pojma imaju cemu sluze i da li uopce sluze.
Pitanje je bilo retoricko, kojekakvih tweak guideova ima na svakom koraku i vecina prevrce jedne te iste gluposti bez da pojma imaju cemu sluze i da li uopce sluze.
Imam tweakane Windowse, točnije, Last XP i moram reći da su puno brži od uobičajnih!
__________________ 99.9% članova na Forumu je glupo. Ako pročitaš ovo i ti si!
Fosna , glavno da ti imas pojma....
pogle u ewent wieweru....
to su ti najcesci odgovori....
ajd se malo ohladi , pogledaj sta sam napisa na 2 tuta , frend se ulogira ka ja i isa copy/paste....
mene se okani , jel nit stavljam linkove na pirateriju nit ista , ono sta smatram da znam odgovoriti odgovorim....
zato....
mene se ostavi , jel nisi ti svu pamet ovog svijeta popio.....
imas druge pa njih ispravljaj , prvo procitaj sta covjek napise......
Ako ti nije jasno ponavljam:
frend se ulogira kao ja i srao po forumu , radio copy/paste.....
jel sad jasnije???