Zanimaju me Vaša mišljena glede prodaje automobila i marketinških igrica zbog svijetske ekonomske krize.
evo nekoliko konstatacija:
- Tek se sad zapravo vidi a vidjet će se još i više koliko su zapravo auti pogotovo novi precjenjeni
- Svi traže pomoć u miljama eura za autoindustriji, pa gospodo, što ne spustite cijene vaših proizvoda
- itd,itd
Ne mogu nasi spustat cijene auta kad svako auto uvozimo iz svih mogucih i nemogucih zemalja, placamo njihove poreze, carine, nas drzavni porez, i tako dalje i tako blize...
ti u americi mos kupit auto za iljadu dolara. a kod nas taj isti auto kostao bi nekih 100 puta vise.
nista bez domacih tvornica...nista...
Nisu to nasa brodogradilista koji sluze za ispumpavanje drzavnog novca da bi se tamo nekom direktorcicu isplacivala placa veća od 50 000 kuna i slične stvari. U Hrvatskoj se sigurno neće dogoditi pad cijena, van onih akcijskih, jer kod nas država također uzima dio 30%+ na samu cijenu vozila. Nije tako loše, kada se pogleda kakve su cijene automobila u Danskoj, a mislim da su i u Nizozemskoj isto dosta visoke sa time da je tamo jako skupa registracija vozila. Amerika je druga prica, jer to je njihova industrija pa vrijede druga pravila.
Ali svakako se moze proci dosta povoljnije ako se kupuje u krizi
Ne mogu nasi spustat cijene auta kad svako auto uvozimo iz svih mogucih i nemogucih zemalja, placamo njihove poreze, carine, nas drzavni porez, i tako dalje i tako blize...
ti u americi mos kupit auto za iljadu dolara. a kod nas taj isti auto kostao bi nekih 100 puta vise.
nista bez domacih tvornica...nista...
Pa, rade naše tvornice...stakle, plastike, tkanine, djelove elektronike (mislim)..
Nitko ne radi cijeli auto, svi sklapaju.
No ,kad smominješ ameriku, spomeni i njihove manje"dodjerane" kočnice itd..itd..
A za razliku od europe, gdje i mi spadamo hoćeš-nećeš, kod amera je 1/3 građana zdravstveno neosigurana...a to ipak netko plaća.
U europi dijelom i iz poreza..
u službenom cjeniku je 118500. ovo za 99000 je neka akcija koje ja ne uzimam za ozbiljno jer redovito bude slučaj "joj znate, akcija je bila odlično prihvaćena pa smo prodali obadva koji su bili za 99000 kn, ostali koji su na akciji imaju nešto dodatne opreme, evo ovaj vam ima tepihe, ukrasne letvice i spojler i skuplji je za samo 6500 kn. e ali ima i 5 vrata pa je to još 5000 kn."
Pa, rade naše tvornice...stakle, plastike, tkanine, djelove elektronike (mislim)..
Nitko ne radi cijeli auto, svi sklapaju.
No ,kad smominješ ameriku, spomeni i njihove manje"dodjerane" kočnice itd..itd..
A za razliku od europe, gdje i mi spadamo hoćeš-nećeš, kod amera je 1/3 građana zdravstveno neosigurana...a to ipak netko plaća.
U europi dijelom i iz poreza..
Razlika je izmedu EU i USA oko 20% davanja znaci EU ima 50% davanja za socijalu, a USA 30%, a 20% razlike ide na naoruzanje.
Sto se tice Americkih proizvoaca izvlace se sto imaju puno zaposlenih ali uprava je za metak u celo.
Proizvodili su sta nitko nije trazio, u vrijeme naftne krize nudili su aute koje nitko nije htio, nisu htjeli manje aute prodavati pa im se dogodilo da Toyota i Honda imaju 4 auta u top 10 najprodavanijih.
Krajem 90tih GM je ubio EV1 elektricni auta i sad kukaju kako ce im 960 milijuna USD R&D za Volt propasti. Ekoloski su neosvjesteni prislili su Californiju da ukine 0% emission zakon.
Rade nekvalitetne aute koji imaju rok upotrebe 5 godina, neki im modeli gube i 70-90% vrijednosti u par godina.
Znaci ovo je samo proizvod bahatog ponasanja, steta radnika ali upravi ne bi dao da ovce cuva, kao ni Covicu iz Holdinga.
__________________ Without racing, there is no Honda!
Američka trojka i prije je bila u problemima, ovo sada je samo sve skupa ubrzalo. Nisam siguran da ima prostora za korekciju cijena u USA ali u Evropi su američki automobili daleko preskupi. Nema osnove da nabavna cijena u Evropi bude veća od one u USA. Bez obzira na (ne)kvalitetu ja bi prvi kupio američki auto kada bi koštao kao i u USA (govorim o nabavnim cijenama, davanja su druga priča).
Ako se još mogu spasiti mislim da im je širenje tržišta uz razumne cijene i normalnu opremu jedino rješenje.