Znam čime je IQ kod osobe određen, više manje. No, zanima me inteligencija, npr, siromašne djece u africi koja nemaju pristup obrazovanju i inim blagodatima našeg svijeta. Mogu li ta ista djeca doseći više stupnjeve inteligencije, ili IQ viši od prosjeka? Ne znam zašto, ali toliko me muči to pitanje
Mislim, evolucija tjera dalje. Naravno da ima natprosječnih za njihovu sredinu (sad već govorim o plemenima odcjepljenim od civilizacije), koji će svojim inovacijama gurati cijelu sredinu prema napretku. No, o koliko visokom stupnju govorimo, i može li on doseći više stupnjeve naših okvira?
Znam čime je IQ kod osobe određen, više manje. No, zanima me inteligencija, npr, siromašne djece u africi koja nemaju pristup obrazovanju i inim blagodatima našeg svijeta. Mogu li ta ista djeca doseći više stupnjeve inteligencije, ili IQ viši od prosjeka? Ne znam zašto, ali toliko me muči to pitanje
Mislim, evolucija tjera dalje. Naravno da ima natprosječnih za njihovu sredinu (sad već govorim o plemenima odcjepljenim od civilizacije), koji će svojim inovacijama gurati cijelu sredinu prema napretku. No, o koliko visokom stupnju govorimo, i može li on doseći više stupnjeve naših okvira?
Sto se zeli reciInace gotovo svi testovi zahtjevaju nekakvo predzanje,pa tako danas crnci u JAR-u postizu bolje rezultate nego prija 20 godina zahvaljuljuci skolovanijoj populaciji.
mislim da to ovisi iz kojeg kuta gledaš.
npr. mi 'urbana civilizacija' imamo neke svoje standarde i principe. drugačije je prreživjeti u gradu nego u divljini, zahtijevaju se drugi uvjeti inteligencije
u 'divljini' je drugi princip naravno.
mislim da IQ nije uvjetovan rođenjem u nekoj sredini (tipa nacionalnost, rasa i sl.) nego OKOLINOM u kojoj se osoba razvija. upijamo signale i informacije iz svoje okoline i to nas određuje kao osobu.
da, stvaro, imaš pravo, oduvijek sam se zanimao za suštinu tih pojava neproporcionalnog razvoja svijeta...
mislim da bi trebala postojat neka zaklada koja bi kapitalom ulazila u zemlje nerazvijenog svijeta i ustupila im sredstva za razvoj inteligencije koja im nedostaje
mislim da to ovisi iz kojeg kuta gledaš.
npr. mi 'urbana civilizacija' imamo neke svoje standarde i principe. drugačije je prreživjeti u gradu nego u divljini, zahtijevaju se drugi uvjeti inteligencije
u 'divljini' je drugi princip naravno.
mislim da IQ nije uvjetovan rođenjem u nekoj sredini (tipa nacionalnost, rasa i sl.) nego OKOLINOM u kojoj se osoba razvija. upijamo signale i informacije iz svoje okoline i to nas određuje kao osobu.
ovo bi bio logican odgovor na uvodni post, ali bas mislim da je u tome problem. kazu da je inteligencija (klasicna o kojoj pricamo) nasljedna, odnosno vrlo se malo moze razvijati utjecajem okoline i sl. znaci da bi u africi takodjer morala biti raspodjeljena po gaussovoj krivulji, a ipak mislim da to nije slucaj.
ne znam, mozda sam u krivu, ali i ja sam par puta o tome razmisljala. najvise kad sam vidjela na menzinoj stranici kako rezultat ne ovisi o obrazovanju, spolu, nacionalnosti i dr. odmah su mi na pamet pali afrikanci, i to ne plemena ili jar, nego siromasni, a vecina zemalja i stanovnika u africi je takva. razmisljala sam da siromastvo (npr. u africi) povlaci neobrazovanje (ne uvijek) pa time i nizu inteligenciju, sto mensa osporava.
hm... u biti, puno toga mi sad nije jasno. nekako mi zvuči nevjerojatno da je inteligencija uvjetovana obrazovanjem. okolinom, da. i naravno, da čovjek mora biti mentalno aktivan, da bi ju razvijao. mislim, ne znam, ali tako nečega se ja sjećam. samo, pitanje je: može li pojedinac iz zaostale sredine nadmašiti nekakav prosjek u našem civiliziranom svijetu?
hm... u biti, puno toga mi sad nije jasno. nekako mi zvuči nevjerojatno da je inteligencija uvjetovana obrazovanjem. okolinom, da. i naravno, da čovjek mora biti mentalno aktivan, da bi ju razvijao. mislim, ne znam, ali tako nečega se ja sjećam. samo, pitanje je: može li pojedinac iz zaostale sredine nadmašiti nekakav prosjek u našem civiliziranom svijetu?
jedan od problema testiranja inteligencije je što sama inteligencija nije jednoznačno određena, pa testovi često mjere i obrazovanje. drugi problem testiranja je što je često kulturološki pristrana, pa npr. englezi imaju bolji prosjek od kineza na jednom testu, a na drugom obrnuto.
sasvim druga strana priče je šta obrazovanje i okolina pomažu u intelektualnom razvoju.
ovo bi bio logican odgovor na uvodni post, ali bas mislim da je u tome problem. kazu da je inteligencija (klasicna o kojoj pricamo) nasljedna, odnosno vrlo se malo moze razvijati utjecajem okoline i sl. znaci da bi u africi takodjer morala biti raspodjeljena po gaussovoj krivulji, a ipak mislim da to nije slucaj.
'gausova distribucija' inteligencije znači samo da ima najviše prosječno inteligentnih, a malo ekstrema (genija i retardiranih). ona vrijedi za inteligenciju bilo koje populacije.
nije točno da se inteligencija ne razvija pod utjecajem okoline. genetika daje potencijal - a okolina utječe na razvoj tog potencijala.
Quote:
ne ovisi o obrazovanju, spolu, nacionalnosti i dr. odmah su mi na pamet pali afrikanci, i to ne plemena ili jar, nego siromasni, a vecina zemalja i stanovnika u africi je takva. razmisljala sam da siromastvo (npr. u africi) povlaci neobrazovanje (ne uvijek) pa time i nizu inteligenciju, sto mensa osporava.
mensa ne osporava da inteligencija ne ovisi o okolini, nego samo da njihov TEST ne mjeri obrazovanje (npr. nema zadataka s riječima, uglavnom samo 'dopuni niz'), nego da mjeri samo inteligenciju).
Testovi inteligencije nisu apsolutni nego su relativni, cesto su i euro-centricni (favoriziraju europsku civilizaciju i one nastale iz njih: kao sjevernoamericku i novozelandsko-australsku).
Imigranti su cesto padali na I.Q. testu, jer su slabo vladali engleskim. Pa su mudri Ameri 50g zakljucili da su ''imigranti osobe niskog kvocjenta inteligencije''
Prakticno gledajuci, mislim da su siromasi i te kako inteligentniji od bogatuna, bogatasima sve padne s neba, ili su nasljednici ili nesto slicno, dok se siromah itekako treba potruditi da prezivi. Pa pogledajte pljacke banki, neke su tako inteligentno smisljene do tancina, i vecini pljackasa se nikad nece uci u trag.
__________________ China is having an industrial revolution like England did in 19th century. Smog, cheap labor, everything; read Dickens.
mensa ne osporava da inteligencija ne ovisi o okolini, nego samo da njihov TEST ne mjeri obrazovanje (npr. nema zadataka s riječima, uglavnom samo 'dopuni niz'), nego da mjeri samo inteligenciju).
Nekim ljudima bitan je faktor prolaska na I.Q. zanimljivost testa, odnosno motivacija. Ako je sam test dosadan, osoba nije motivirana...Tako npr. osobe sklone prirodnim znanostima ce pokazati mnogo vecu inteligenciju kod rjesavanja matematickih problema nego kod dosadnih pricica.
Npr. rijesite jednadzbu (x-1)(x-2)(x-3)(x-4) = 840
nije bitno rjesenje nego nacin dolaska do rjesenja
1. neinteligentna osoba ce cijelu jednadzbu izmnoziti
2. inteligentna osoba nece
PS
Osim toga u ekstremnim uvjetima, prakticna vrijednost inteligencije je upitna, i osobe s jako visokim I.Q. znaju potpuno neiskoristiti svoju inteligenciju, i prepustiti se panici, u teroristickim, zrakoplovnim i inim nesrecama.
__________________ China is having an industrial revolution like England did in 19th century. Smog, cheap labor, everything; read Dickens.
Ne znam je li itko napisao, ali meni ovo izgleda kao da misliš na znanje- ne inteligenciju.
Iako je znanje veliku plus, no....
Inteligencija je sposobnost brzog prilagođavanja okolini, a ne znanje jednadžbi i sličnih stvari.
zanima te hoće li primitivna plemena jednom stvoriti civilizaciju poput ove u kojoj mi živimo.hmmm..tko to zna.
Testovi koje sam ja vidio se uglavnom sastoje od zadataka tipa nastavi niz (i onda imaš likove, brojeve...).
Mislim da treba samo znati neke osnove matematike (uvidjeti niz- pa onda moraš znati koji broj ide sljedeći).
A, mislim, trebaš znati neke osnove.
Kao prvo- treba znati pročitati tekst
A i ako idu brojevi 2, 4, 6 i onda ?- kako ćeš znati da slijedi 8 ako ne znaš brojati.
Dobre sam volje pa ću ti probat odgovorit s jednim primjerom......nekad ti je postojao liječnićki pregled negdje kad si navršio otprilike 16 da bi te oni kao testirali pa da bi ti odredili u koji ćeš rod vojske služiti.
Tu se rješavao i nekki test inteligencije.....po meni je bio bolji od ovih svih sadašnjih.
Ostao mi je tad u sjećanju neki lik kojeg je stari doveo tamo iz neke zabiti gdje su čuvali ovce.......on nije znao kolko toćno ima ovaca ali je pričao da kad se ovce navečer vrate doma toćno zna dal koja fali....a nezna brojit do deset a ovaca je imao tristotinjak.
Stari ga je ispisao iz osnovne valjda već u četvrtom razredu i kak bude on sad rješavao test inteligencije a siguran sam za njega da je pametniji od tebe....da nestane struje u europi na tjedan dana on će preživit....ti vjerojatno nećeš
Zadnje uređivanje Cocaine Nights : 06.01.2009. at 19:51.