Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.10.2005., 13:51   #1
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
Talking Poriluk - recepti

Naslov govori skoro sve.
Poriluk mi je bio najmrže jelo u djetinjstvu. Mogla sam ga zgutat (za razliku od fileka i sličnih krasota) ali samo u slučaju teške gladi.
Poriluk kao povrćka mi je jako zgodan. Onako dugačak, gladak, pol zeleni – pol bijeli. Ja naprosto okidam na zelene listove.
Od kad sam se prihvatila kuhače pokušavam od tog ljepotana napraviti neko jestivo jelo.
U nastavku se nalaze neki od recepata. Bit će još.
Moj savjet bi bio da ga ako vam smeta njegov jaki miris prvo prokuhate u vodi, ocijedite i dalje pripremate. To otpada ako se mora prvo pržiti.
Te da ga režete na sitnije rezance jer onda nije tako sluzav.
Želim vam dobar tek.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 13:52   #2
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
PORILUK SA JANJETINOM
- ¾ kg janjetine
- 1 kg poriluka
- 1 veća mrkva
- ¼ l suhog bijelog vina
- ulje
- češnjak, lovor, sol, papar
Janjetinu narežite na komade, poriluk uzdužno prerežite, operite između listova i narežite na ½ cm široke rezance, mrkvu očistite i narežite na kolutiće.
Meso propržite na vrućem ulju. Dodajte poriluk i mrkvu i sve skupa popržite par minuta.
Dodajte začine, ulijte vino, dobro poklopite i dinstajte dok nije gotovo, ½ - 1 sat. Ako je potrebno dolijevajte malo vode ili juhe.
Ako ne volite janjetinu možete ju zamijeniti drugim mesom.
Uz to pire krumpir, riža ili samo kruh i salata.

PORILUK SA PILETINOM
- ¾ kg piletine, može cijelo pile ili samo prsa
- ¾ kg poriluka
- ulje (putar, margarin, mast)
- sol, papar, crvena paprika
- 2 dl suhog bijelog vina
- 2 dl vrhnja za kuhanje
Piletinu narežite na komade (ja narežem bijelo na komade veličine zalogaja), poriluk uzdužno prerežite, operite između listova i narežite na ½ cm široke rezance.
Meso propržite na vrućem ulju. Dodajte poriluk i sve skupa popržite par minuta.
Dodajte začine, ulijte vino i vrhnje, dobro poklopite i dinstajte dok nije gotovo, ½ - 1 sat.
Uz to pire krumpir, riža ili samo kruh i salata.

PORILUK SA TIJESTOM
- ½ kg tjestenine za umake (spiralice, mašnice,..)
- ½ kg poriluka
- 30 dkg sira tipa podravec, gauda
- 30 dkg prešane šunke, ostataka pečenja, suhog mesa, špeka – vo ukusu
- 1 parmezan
- 1 malo vrhnje za kuhanje
- 1 jaje
Skuhati tjesteninu. Poriluk uzdužno prerežite, operite između listova i narežite tanke rezance.
Propržiti ga u tavi na slaboj vatri – lagano zagori! Dodati meso nasjeckano na sitne kockice.
Tjesteninu izmiješati sa porilukom s mesom, jajem i vrhnjem. Uliti u vatrostalnu posudu. Posuti sa naribanim sirom i parmezanom.
Zapeći u pećnici.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 13:53   #3
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
ZAPEČENI PORILUK
- 4 poriluka
- 8 šnita prešane šunke ili više
- 30 dkg sira tipa podravec, gauda
- 1 jaje
- 1 malo vrhnje za kuhanje
- ulje (putar, mast, margarin)
- sol, papar, češnjak, crvena paprika
Jelo spremite u duguljastoj vatrostalnoj posudi.
Poriluk očistite i operite. Izrežite ga na komade dužine posude. Prokuhajte ga 10-15 min u zasoljenoj vodi.
Svaki struk poriluka zamotajte u šnitu šunke i slažite ih u zamašćenu vatrostalnu posudu. Zalijte vrhnjem sa jajetom. Pospite naribanim sirom i zapecite u pečnici.

TORTA OD PORILUKA
Tijesto:
- 15 dkg brašna
- 1 jaje
- 2 velike žlice mlijeka
- ½ srednje glavice crvenog luka sitno naribane
- 8 dkg naribane gaude
- sol
Umijesite glatko tijesto. Stavite ga na ½ sata u frižider. Razvaljajte i stavite u kalup za tortu tako da pokriva i stranice.
Nadjev:
- 30 dkg poriluka
- 10 dkg dimljenog špeka
- 10 dkg kuhane šunke (mogu i ostaci pečenja)
- 2 jaja
- 1 malo vrhnje za kuhanje
- 10 dkg gaude
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. Narežite ga na rezance i prokuhajte u slanoj vodi.
Sitno narezan špek malo popržite, dodajte meso i još malo popržite. Izmiješajte sa porilukom. Stavite na tijesto u kalupu.
Vrhnje, jaja i sir izmiješajte. Mješavinom polijte poriluk i stavite peć u pećnicu.

PORILUK NA PROVANSALSKI
- 4 poriluka
- 40 dkg pelata
- 1 dl bijelog vina
- češnjak, timijan, peršun, sol
- ulje, putar, margarin, mast
- parmezan
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. Narežite ga na rezance i skuhajte u slanoj vodi.
Na masnoći prepržimo češnjak, dodamo pelate, vino i začine. Kuhamo 15 min.
U vatrostalnu posudu stavite dobro ocijeđen poriluk, pokrijete ga pelatima i pospite parmezanom.
Stavite na par minuta u pećnicu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 13:53   #4
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
ŠTRUKLE OD PORILUKA
- ½ pakiranja lisnatog tijesta
- 20 dkg poriluka – samo zeleni dio
- 30 dkg svježeg sira
- 1 dl masnoće (ulje, putar, mast, margarin)
- 4 jaja
- češnjak, sol papar
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Zdinsatamo ga. U ohlađen umiješamo 3 jaja i sir.
Tijesto razvaljamo i poškropimo sa masnoćom. Premažemo sa 1 jajem i stavimo smjesu poriluka, jaja i sira. Zavijemo u roladu.
Štruklu zamotamo u dobro namašćenu alu foliju. Kuhamo ju u slanoj vodi 30-tak minuta.

NABUJAK OD PORILUKA
- 30dkg poriluka
- 3 jaja
- 3 žlice bešamela
- 1 žlica ribane gaude
- 1 žlica prezli
- sol, papar, muškatni oraščić, češnjak
- ulje, margarin, puta, mast
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. Narežite ga na rezance i prokuhajte u slanoj vodi.
U dobro ocijeđen i ohlađen poriluk umiješajte bešamel, žumanjke, sir i začine. Od bjelanjak istucite čvrst snijeg pa ga rahlo umiješajte u smjesu.
vatrostalnu posudu namastite i pospite prezlima. Ulijte smjesu u posudu i ispecite u pećnici.
Možete dodati i sitno narezanu šunku, kobasicu, špek,…

GIBANICA OD PORILUKA
- 3 poriluka
- 3 jaja
- 2 paketa gotovog tijesta za savijače
- 2 kisela vrhnja
- sol
- ulje
- 1 jaje + 1 vrhnje za premaz
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Pržimo ga dok ne uvene.
U ohlađeno umiješamo jaja i 2 vrhnja i posolimo.
Protvu ili vatrostalnu posudu namastimo i položimo 2 lista tijesta, stavimo malo nadjeva, pa list tijesta, i tako dok sve ne potrošimo s time da na vrhu moraju biti dva lista tijesta. Listove tijesta vlažimo sa malo vode i ulja.
Pečemo cca 40 min u pećnici. Nakon toga gibanicu premažemo sa izmiješanim jajem i vrhnjem i stavimo natrag u pećnicu da se malo zapeče.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 13.10.2005., 13:59   #5
kem
♥ sunčana strana ulice ♥
 
kem Avatar
 
Registracija: May 2004.
Postova: 15,501
Joj, polly, kak' ja tebe volem!
Bas sam jucer kupila poriluk i smisljam sta da mu uradim. Hvala!
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 14:49   #6
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
GREGADA S OSLIČEM
- ½ kg fileta od oslića
- 1 kg krumpira
- ½ kg poriluka
- ulje
- češnjak, peršin, sol papar
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Pržimo ga dok ne uvene.
Očistite krumpir, operite i narežite na šnite.
U namašćenu vatrostalnu posudu poslažite pola krumpira, na njega stavite pola poriluka, preko poriluka stavite filete oslića, pokrijte ih porilukom i poslažite ostatak krumpira.
Zalijte sa vodom tako da pokrije samo malo krumpir. Pokrijte folijom, probušite ju na par mjesta i stavite u pećnicu. Gotovo pospite nasjeckanim peršinom.


RIŽA SA PORILUKOM
- šalica (2,5 dl) riže
- 30 dkg poriluka
- 10 dkg špeka
- 2 žlice sjeckanog paradajza, može iz konzerve
- ulje
- sol, peršin
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Špek malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk i češnjak. Pržimo ga dok ne uvene.
Umiješamo paradajz i rižu zalijemo sa vodom ili juhom i dinstamo dok riža ne omekša.
U gotovo umiješamo nasjeckan peršin.

MUSAKA SA PORILUKOM
- ½ kg mljevenog mesa
- češnjak
- 1 kg krumpira
- ½ kg poriluka
- ulje
- sol
- ½ l vrhnja za kuhanje
- 2 jaja
Nasjeckani češnjak malo popržite, dodajte mljeveno meso i popržite ga.
Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na šnite
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite, Narežite ga na rezance i prepržite ih.
Vatrostalnu posudu namastite, slažite krumpir, poriluk, meso dok sve ne potrošite, na vrhu neka bude krumpir.
Jaja vrhnje zajedno razmutite i prelijte preko jela. Zapecite u pećnici
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 14:50   #7
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
Quote:
kem kaže:
Joj, polly, kak' ja tebe volem!
Bas sam jucer kupila poriluk i smisljam sta da mu uradim. Hvala!
Budi nemilosrdna prema njemu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 15:02   #8
Blaise
Ponekad nisam na forumu
 
Blaise Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: No server is available to handle this request
Postova: 8,476
Zakaj mi poriluk vređate?



Jeli smo ga neki dan na čušpajz, lagani ajmpren, a imam detalj za vegetarijance koji ću napisat ak mi obećate da me nećete banat radi toga, bio je fe-no-me-na-lan, a jako mi je fini i u protvanu, fila je kao iz tvojih štrukli gore, ali tijesto je prhko i peče se u rolu.
Mrak.
Blaise is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 16:29   #9
kem
♥ sunčana strana ulice ♥
 
kem Avatar
 
Registracija: May 2004.
Postova: 15,501
Quote:
Blaise kaže:
a imam detalj za vegetarijance koji ću napisat ak mi obećate da me nećete banat radi toga
Slusam...
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 16:32   #10
revolution
*
 
revolution Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: under a blood red sky
Postova: 15,095
mmm porjak s jajima... omiljeni doručak iz djetinjstva
__________________
*
revolution is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 17:15   #11
Andariel
magic resistant
 
Andariel Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: underground
Postova: 2,924
Quote:
kem kaže:
Slusam...
i ja slušam..

btw-varivo od poriluka mi je jedno od najdražih variva

a tek krem juha od poriluka

polly..jak miris? meni poriluk opće nema jak miris..baš fino miriši
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 19:16   #12
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
Quote:
Andariel kaže:
i ja slušam..



i ja
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 19:49   #13
magriz
antiprotivna
 
Registracija: Jul 2004.
Postova: 879
Re: traume iz djetinjstva - porjak

Quote:
polly kaže:



mrzila u djetinjstvu, zavoljela u studentskoj menzi

polly
magriz is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 19:51   #14
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
Drago mi je da ste vesele.
Kaj, sutra bu nestašica poriluka?
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 01:49   #15
Norylo
MAGNETIŠA
 
Registracija: Oct 2004.
Postova: 2,481
Meni je poriluk nekak presluzavo jelo. A pod zubima osjećam kao da žvačem stari perilek. U djetinstvu nisam volio špinat, a volio sam kelj. Sada je suprotno.

No poriluk sam mrzijo prije, sada, a nadam se i u budućnosti.
Dobar tek.
Norylo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 14:50   #16
Blaise
Ponekad nisam na forumu
 
Blaise Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: No server is available to handle this request
Postova: 8,476
Quote:
kem kaže:
Slusam...
Kad je već praktički gotov, onda ubacim na kockice nasjeckan dimljeni tofu. Tak miriši, k'o po kobasama, jedu ga i mesojedi.
Fenomenalan okus daje i lijepo izgleda.

Kockice su veličine one mrkve iz mrkva-grašak za francusku vrećice, a meni je fino ak su još manje.

Minutica-dvije-tri to prokipi nutra i
Blaise is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 14:52   #17
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,822
mrzila u djetinjstvu, mrzim i dalje...

uzivajte, polly recepti izgledaju super, mislim da bi se neke od njih moglo probat sa nekim "normalnim" povrcem...
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 15:03   #18
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,284
Čušpajz ne mogu ni ja jesti.
Ali npr. poriluk s piletinom, ili poriluk s tijestom ili neki di je prepržen ne kuhan su čak i fini.
I mora bit narezan na tanke rezance, ne da se niti iz njega izvlače.
Pržen zato da ne bude sluzav.

Onaj recept "poriluk sa tijestom" možeš probat s keljem. Fino.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 15:08   #19
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 17,996
Poriluk sam zavoljela kroz kinsku kuhinju. przhen ima izvrstan okus i nije ljigav. ukusniji od mladog luka. narezan na trakice u kombinaciji s celerom i mrkvom, zachinjen soja sosom i malo shecera te s par kapi rizhina octa - prefin.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 23:10   #20
Andariel
magic resistant
 
Andariel Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: underground
Postova: 2,924
kak je to svima sluzavo?
meni nije..ima baš fini slatkast okus..i svilenkast je..

blaise, thanx..morat ću probat
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 07:05.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger