Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.10.2005., 14:51   #1
Talking Poriluk - recepti

Naslov govori skoro sve.
Poriluk mi je bio najmrže jelo u djetinjstvu. Mogla sam ga zgutat (za razliku od fileka i sličnih krasota) ali samo u slučaju teške gladi.
Poriluk kao povrćka mi je jako zgodan. Onako dugačak, gladak, pol zeleni – pol bijeli. Ja naprosto okidam na zelene listove.
Od kad sam se prihvatila kuhače pokušavam od tog ljepotana napraviti neko jestivo jelo.
U nastavku se nalaze neki od recepata. Bit će još.
Moj savjet bi bio da ga ako vam smeta njegov jaki miris prvo prokuhate u vodi, ocijedite i dalje pripremate. To otpada ako se mora prvo pržiti.
Te da ga režete na sitnije rezance jer onda nije tako sluzav.
Želim vam dobar tek.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 14:52   #2
PORILUK SA JANJETINOM
- ¾ kg janjetine
- 1 kg poriluka
- 1 veća mrkva
- ¼ l suhog bijelog vina
- ulje
- češnjak, lovor, sol, papar
Janjetinu narežite na komade, poriluk uzdužno prerežite, operite između listova i narežite na ½ cm široke rezance, mrkvu očistite i narežite na kolutiće.
Meso propržite na vrućem ulju. Dodajte poriluk i mrkvu i sve skupa popržite par minuta.
Dodajte začine, ulijte vino, dobro poklopite i dinstajte dok nije gotovo, ½ - 1 sat. Ako je potrebno dolijevajte malo vode ili juhe.
Ako ne volite janjetinu možete ju zamijeniti drugim mesom.
Uz to pire krumpir, riža ili samo kruh i salata.

PORILUK SA PILETINOM
- ¾ kg piletine, može cijelo pile ili samo prsa
- ¾ kg poriluka
- ulje (putar, margarin, mast)
- sol, papar, crvena paprika
- 2 dl suhog bijelog vina
- 2 dl vrhnja za kuhanje
Piletinu narežite na komade (ja narežem bijelo na komade veličine zalogaja), poriluk uzdužno prerežite, operite između listova i narežite na ½ cm široke rezance.
Meso propržite na vrućem ulju. Dodajte poriluk i sve skupa popržite par minuta.
Dodajte začine, ulijte vino i vrhnje, dobro poklopite i dinstajte dok nije gotovo, ½ - 1 sat.
Uz to pire krumpir, riža ili samo kruh i salata.

PORILUK SA TIJESTOM
- ½ kg tjestenine za umake (spiralice, mašnice,..)
- ½ kg poriluka
- 30 dkg sira tipa podravec, gauda
- 30 dkg prešane šunke, ostataka pečenja, suhog mesa, špeka – vo ukusu
- 1 parmezan
- 1 malo vrhnje za kuhanje
- 1 jaje
Skuhati tjesteninu. Poriluk uzdužno prerežite, operite između listova i narežite tanke rezance.
Propržiti ga u tavi na slaboj vatri – lagano zagori! Dodati meso nasjeckano na sitne kockice.
Tjesteninu izmiješati sa porilukom s mesom, jajem i vrhnjem. Uliti u vatrostalnu posudu. Posuti sa naribanim sirom i parmezanom.
Zapeći u pećnici.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 14:53   #3
ZAPEČENI PORILUK
- 4 poriluka
- 8 šnita prešane šunke ili više
- 30 dkg sira tipa podravec, gauda
- 1 jaje
- 1 malo vrhnje za kuhanje
- ulje (putar, mast, margarin)
- sol, papar, češnjak, crvena paprika
Jelo spremite u duguljastoj vatrostalnoj posudi.
Poriluk očistite i operite. Izrežite ga na komade dužine posude. Prokuhajte ga 10-15 min u zasoljenoj vodi.
Svaki struk poriluka zamotajte u šnitu šunke i slažite ih u zamašćenu vatrostalnu posudu. Zalijte vrhnjem sa jajetom. Pospite naribanim sirom i zapecite u pečnici.

TORTA OD PORILUKA
Tijesto:
- 15 dkg brašna
- 1 jaje
- 2 velike žlice mlijeka
- ½ srednje glavice crvenog luka sitno naribane
- 8 dkg naribane gaude
- sol
Umijesite glatko tijesto. Stavite ga na ½ sata u frižider. Razvaljajte i stavite u kalup za tortu tako da pokriva i stranice.
Nadjev:
- 30 dkg poriluka
- 10 dkg dimljenog špeka
- 10 dkg kuhane šunke (mogu i ostaci pečenja)
- 2 jaja
- 1 malo vrhnje za kuhanje
- 10 dkg gaude
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. Narežite ga na rezance i prokuhajte u slanoj vodi.
Sitno narezan špek malo popržite, dodajte meso i još malo popržite. Izmiješajte sa porilukom. Stavite na tijesto u kalupu.
Vrhnje, jaja i sir izmiješajte. Mješavinom polijte poriluk i stavite peć u pećnicu.

PORILUK NA PROVANSALSKI
- 4 poriluka
- 40 dkg pelata
- 1 dl bijelog vina
- češnjak, timijan, peršun, sol
- ulje, putar, margarin, mast
- parmezan
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. Narežite ga na rezance i skuhajte u slanoj vodi.
Na masnoći prepržimo češnjak, dodamo pelate, vino i začine. Kuhamo 15 min.
U vatrostalnu posudu stavite dobro ocijeđen poriluk, pokrijete ga pelatima i pospite parmezanom.
Stavite na par minuta u pećnicu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 14:53   #4
ŠTRUKLE OD PORILUKA
- ½ pakiranja lisnatog tijesta
- 20 dkg poriluka – samo zeleni dio
- 30 dkg svježeg sira
- 1 dl masnoće (ulje, putar, mast, margarin)
- 4 jaja
- češnjak, sol papar
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Zdinsatamo ga. U ohlađen umiješamo 3 jaja i sir.
Tijesto razvaljamo i poškropimo sa masnoćom. Premažemo sa 1 jajem i stavimo smjesu poriluka, jaja i sira. Zavijemo u roladu.
Štruklu zamotamo u dobro namašćenu alu foliju. Kuhamo ju u slanoj vodi 30-tak minuta.

NABUJAK OD PORILUKA
- 30dkg poriluka
- 3 jaja
- 3 žlice bešamela
- 1 žlica ribane gaude
- 1 žlica prezli
- sol, papar, muškatni oraščić, češnjak
- ulje, margarin, puta, mast
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. Narežite ga na rezance i prokuhajte u slanoj vodi.
U dobro ocijeđen i ohlađen poriluk umiješajte bešamel, žumanjke, sir i začine. Od bjelanjak istucite čvrst snijeg pa ga rahlo umiješajte u smjesu.
vatrostalnu posudu namastite i pospite prezlima. Ulijte smjesu u posudu i ispecite u pećnici.
Možete dodati i sitno narezanu šunku, kobasicu, špek,…

GIBANICA OD PORILUKA
- 3 poriluka
- 3 jaja
- 2 paketa gotovog tijesta za savijače
- 2 kisela vrhnja
- sol
- ulje
- 1 jaje + 1 vrhnje za premaz
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Pržimo ga dok ne uvene.
U ohlađeno umiješamo jaja i 2 vrhnja i posolimo.
Protvu ili vatrostalnu posudu namastimo i položimo 2 lista tijesta, stavimo malo nadjeva, pa list tijesta, i tako dok sve ne potrošimo s time da na vrhu moraju biti dva lista tijesta. Listove tijesta vlažimo sa malo vode i ulja.
Pečemo cca 40 min u pećnici. Nakon toga gibanicu premažemo sa izmiješanim jajem i vrhnjem i stavimo natrag u pećnicu da se malo zapeče.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 14:59   #5
Joj, polly, kak' ja tebe volem!
Bas sam jucer kupila poriluk i smisljam sta da mu uradim. Hvala!
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 15:49   #6
GREGADA S OSLIČEM
- ½ kg fileta od oslića
- 1 kg krumpira
- ½ kg poriluka
- ulje
- češnjak, peršin, sol papar
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Pržimo ga dok ne uvene.
Očistite krumpir, operite i narežite na šnite.
U namašćenu vatrostalnu posudu poslažite pola krumpira, na njega stavite pola poriluka, preko poriluka stavite filete oslića, pokrijte ih porilukom i poslažite ostatak krumpira.
Zalijte sa vodom tako da pokrije samo malo krumpir. Pokrijte folijom, probušite ju na par mjesta i stavite u pećnicu. Gotovo pospite nasjeckanim peršinom.


RIŽA SA PORILUKOM
- šalica (2,5 dl) riže
- 30 dkg poriluka
- 10 dkg špeka
- 2 žlice sjeckanog paradajza, može iz konzerve
- ulje
- sol, peršin
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Špek malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk i češnjak. Pržimo ga dok ne uvene.
Umiješamo paradajz i rižu zalijemo sa vodom ili juhom i dinstamo dok riža ne omekša.
U gotovo umiješamo nasjeckan peršin.

MUSAKA SA PORILUKOM
- ½ kg mljevenog mesa
- češnjak
- 1 kg krumpira
- ½ kg poriluka
- ulje
- sol
- ½ l vrhnja za kuhanje
- 2 jaja
Nasjeckani češnjak malo popržite, dodajte mljeveno meso i popržite ga.
Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na šnite
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite, Narežite ga na rezance i prepržite ih.
Vatrostalnu posudu namastite, slažite krumpir, poriluk, meso dok sve ne potrošite, na vrhu neka bude krumpir.
Jaja vrhnje zajedno razmutite i prelijte preko jela. Zapecite u pećnici
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 15:50   #7
Quote:
kem kaže:
Joj, polly, kak' ja tebe volem!
Bas sam jucer kupila poriluk i smisljam sta da mu uradim. Hvala!
Budi nemilosrdna prema njemu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 16:02   #8
Zakaj mi poriluk vređate?



Jeli smo ga neki dan na čušpajz, lagani ajmpren, a imam detalj za vegetarijance koji ću napisat ak mi obećate da me nećete banat radi toga, bio je fe-no-me-na-lan, a jako mi je fini i u protvanu, fila je kao iz tvojih štrukli gore, ali tijesto je prhko i peče se u rolu.
Mrak.
Blaise is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 17:29   #9
Quote:
Blaise kaže:
a imam detalj za vegetarijance koji ću napisat ak mi obećate da me nećete banat radi toga
Slusam...
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 17:32   #10
mmm porjak s jajima... omiljeni doručak iz djetinjstva
__________________
*
revolution is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 18:15   #11
Quote:
kem kaže:
Slusam...
i ja slušam..

btw-varivo od poriluka mi je jedno od najdražih variva

a tek krem juha od poriluka

polly..jak miris? meni poriluk opće nema jak miris..baš fino miriši
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 20:16   #12
Quote:
Andariel kaže:
i ja slušam..



i ja
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 20:49   #13
Re: traume iz djetinjstva - porjak

Quote:
polly kaže:



mrzila u djetinjstvu, zavoljela u studentskoj menzi

polly
magriz is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2005., 20:51   #14
Drago mi je da ste vesele.
Kaj, sutra bu nestašica poriluka?
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 02:49   #15
Meni je poriluk nekak presluzavo jelo. A pod zubima osjećam kao da žvačem stari perilek. U djetinstvu nisam volio špinat, a volio sam kelj. Sada je suprotno.

No poriluk sam mrzijo prije, sada, a nadam se i u budućnosti.
Dobar tek.
Norylo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 15:50   #16
Quote:
kem kaže:
Slusam...
Kad je već praktički gotov, onda ubacim na kockice nasjeckan dimljeni tofu. Tak miriši, k'o po kobasama, jedu ga i mesojedi.
Fenomenalan okus daje i lijepo izgleda.

Kockice su veličine one mrkve iz mrkva-grašak za francusku vrećice, a meni je fino ak su još manje.

Minutica-dvije-tri to prokipi nutra i
Blaise is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 15:52   #17
mrzila u djetinjstvu, mrzim i dalje...

uzivajte, polly recepti izgledaju super, mislim da bi se neke od njih moglo probat sa nekim "normalnim" povrcem...
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 16:03   #18
Čušpajz ne mogu ni ja jesti.
Ali npr. poriluk s piletinom, ili poriluk s tijestom ili neki di je prepržen ne kuhan su čak i fini.
I mora bit narezan na tanke rezance, ne da se niti iz njega izvlače.
Pržen zato da ne bude sluzav.

Onaj recept "poriluk sa tijestom" možeš probat s keljem. Fino.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 16:08   #19
Poriluk sam zavoljela kroz kinsku kuhinju. przhen ima izvrstan okus i nije ljigav. ukusniji od mladog luka. narezan na trakice u kombinaciji s celerom i mrkvom, zachinjen soja sosom i malo shecera te s par kapi rizhina octa - prefin.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 00:10   #20
kak je to svima sluzavo?
meni nije..ima baš fini slatkast okus..i svilenkast je..

blaise, thanx..morat ću probat
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:58.