Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme

Povijest i povijesne teme Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.01.2009., 09:03   #1
Isus Krist- povijesne činjenice. Što se stvarno dogodilo?

1

Evanđelja nisu povjesni dokument nego apologija. Ali to su i jedini pisani dokumenti o Isusu Kristu. Iako ima nešto izvještaja kod nekih pisaca u tim tekstovima nema nekih bitnijih informacija koje nisu zapisane i u Bibliji.

Analizom teksta iz Biblije je moguče izvuči podatke koji se mogu smatrati povjesnim činjenicama o Isusu Kristu.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2009., 09:40   #2
ovako nabrzinu:

u talmudu se spominje isus kao i nekoliko njegovih učenika, da je bio čarobnjak i naučavao krivovjerje i da je zbog toga obješen:

Quote:
According to the Talmud, Yeshu was the son of a Jewish woman named Miriam who was betrothed to a carpenter. "Betrothed" means she was legally married to him, but she was not yet living with him or having sexual relations with him. The story says that Miriam was either raped by or voluntarily slept with Pandeira, a Greek or Roman soldier. Miriam than gave birth to Yeshu, who was considered a "mamzer" (bastard), a product of an adulterous relationship. The Talmud describes Yeshu as a heretic who dabbled in sorcery and lead the people astray. Later, the Sanhedrin (the Jewish "Supreme Court") ordered Yeshu stoned to death and his dead body was hung from a tree until nightfall after his death, in accordance with the ancient Jewish punishment for heretics.

While some believe there is no connection between the Talmudic Yeshu and the Christian Jesus, others believe there is a connection. The main inconsistency between the Talmudic and Christian story is that during the time that Jesus was killed, the Romans ruled and the Sanhedrin did not have the power to impose the death penalty. Thus, some Jews believe that today's popular Christian ideas about Jesus are based on a melding of the Talmudic story of Yeshu and the historian Josephus' writing about Jesus, which included his execution by the Romans.
neki ovo "pandeira" tumače kao židovsko iskrivljavanje grčke riječi "parthenos", što znači djevica... kažu da su kršćani isusa zvali sinom djevice i da su židovi to iskrivili u "ben pandeira", kao u sina nekog pandeire...

osim toga se na jednom drugom mjestu spominje kako je neki rabin odbio da ga izliječi jakov, brat isusov...


josip flavije ima odlomak o isusu...

neki u potpunosti odbacuju taj odlomak, dok drugi na osnovu jednog drugog izvora (arapski rukopis iz desetog stoljeća) govore da je originalni odlomak postojao, no da su kršćanski prepisavači kasnije dodali božanske atribute...

http://en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus

ovo je odlomak iz arapskog rukopisa gdje nema božanskih atributa:

Quote:
At this time there was a wise man who was called Jesus, and his conduct was good, and he was known to be virtuous. And many people from among the Jews and the other nations became his disciples. Pilate condemned him to be crucified and to die. And those who had become his disciples did not abandon their loyalty to him. They reported that he had appeared to them three days after his crucifixion, and that he was alive. Accordingly they believed that he was the Messiah, concerning whom the Prophets have recounted wonders


iako su kao povijesni izvor evanđelja subjektivna, neke stvari se iz njih dadu iščitati, npr. da su autori itekako bili upoznati s prilikama u judeji i jeruzalemu, štoviše da su znali detalje... na primjer, u ivanovu evanđelju, najmlađem od svih se spominje kupalište od pet trijemova gdje je isus izliječio slijepca... to kupalište je otkriveno prije par godina, sa svim detaljima koji su navedeni u evanđelju:

http://www.cbsnews.com/stories/2004/...in662781.shtml
Basta is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2009., 10:56   #3
uopće, izvori su tako siromašni da možemo samo nagađat. u evanđeljima ima nekih točnih i nekih skroz netočnih stvari o jeruzalemu, judeji, galileji itd, no najvažnija činjenica je da su ona apologija.
upotrebljavati flavijevu inskripciju je notorna bedastoća jer je djelo euzebija. arapski rukopis koji spominješ je kasnija "prilagodba" istoga islamskoj verziji o isusu, a ben pandeira iz talmuda je skoro sto godina preran.
opet da rezimiram, dok ne izumimo vremeplov ili kristalnu kuglu kojom vidimo prošlost, ili nas posjete alieni pa kažu da na snimaju već milenijima, nećemo o tome imat relevantnih podataka, jer izvan evanđelja o isusovu životu nije napisano ništa u aktualno vrijeme. isto vrijedi i za hrpu drugih djelova povijesti koji su velika rupa. takvim temama je više mjesto na rubu znanosi nego na povijesti, jer povijest bez povijesnih izvora je metafizika.
__________________
Progressivism is more similar to fascism than it is communism. Progressives unlike communists don't support abolishing social classes, private property, or the state. Progressives like fascists just support more state control over the economy in a way that preserves private property and class society except that unlike fascists progressives also support liberalism.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2009., 17:31   #4
Quote:
Basta kaže: Pogledaj post

U Talmudu se spominje Isus kao i nekoliko njegovih učenika, da je bio čarobnjak i naučavao krivovjerje i da je zbog toga obješen.
U najstarijem dijelu Talmuda, iz razdoblja na koje nije utjecala predaja iz evanđelja, piše: "U predvečerje svetkovine Pesaha objesili su Isusa Nazoreja. Četrdeset je dana pred njim hodao izvikivač: 'Isus iz Nazareta mora biti kamenovan jer je provodio čarobnjaštvo, zavodio i dijelio Izrael. Tko ima za njega kakvo opravdanje, neka dođe i neka ga iznese'. Ali se za njega nije našlo nikakvo opravdanje, te su ga objesili u predvečerje svetkovine Pesaha." - Iz ostalih odlomaka izlazi da je Isus bio farizej, da je imao pet učenika, da se rugao načinu na koji su drugi farizeji tumačili Thoru, da je izjavio kako nije došao zato da Mojsijevu zakonu nešto doda ili oduzme, i da su njegovi učenici iscjeljivali ljude u njegovo ime.

Do tridesetih godina 20. st. navedeni podaci iz Talmuda uopće nisu bili poznati povjesničarima kršćanstva, a oni se i kasnije nisu na njih obazirali, iako bacaju novo svjetlo na problem Isusove povijesnosti.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2009., 08:47   #5
2

Pažljiva analiza teksta otkriva da su sva četiri evanđelista osječali duboku nelagodu zbog toga što je Isus bio pogubljen na križu.

Činjenica da je Isus pogubljen zbog političkog buntovništva i da ga je pogubio Poncije Pilat, bila je svima dobro poznata da bi se negirala, zato evanđelisti žele to na neki način ublažiti.

Osuda na križu ne smeta židovskim krščanima. Prvim Isusovim učenicima. Oni stavljaju jak naglasak na križ jer to povečava ugled MESIJE, koji je tako umro mučeničkom smrču za Izrael.

Isusovi učenici očekuju ponovni dolazak Krista, Isus će se vratiti sa nadnaravnim močima i zbaciti Rimljane sa vlasti. Ponovo če se uspostaviti kraljevstvo Jahve.

Glavna briga prvih Isusovih učenika jeste da Mesiju prikažu u ispravnom svjetlu. Oni uključuju suđenje u Evanđelje. Suđenje je pred Velikim Viječem. Na tom suđenju MESIJU brane od optužbe da je govorio protiv Hrama. Isus je saslušavan pred velikim viječem i optužba je odbačena zbog lažnog svjedočenja.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2009., 09:44   #6
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post

Evanđelja nisu povijesni dokument nego apologija. Ali to su jedini pisani dokumenti o Isusu Kristu. Iako ima nešto izvještaja kod nekih pisaca, u tim tekstovima nema nekih bitnijih informacija koje nisu zapisane i u Bibliji.
Kršćanski pisci smatraju da Isusovu povijesnu egzistenciju potpuno pouzdano dokazuju i sljedeći, nekršćanski izvori:

1. Tacit: "Anali" (XV, 44), oko 117. g.
2. Plinije Mlađi: "Pismo caru Trajanu", oko 112/113. g.
3. Svetonije: "Život Klaudijev" (odlomak 25); iz "Života careva", oko 120. g.
4. Josip Flavije: "Židovske starine" (XVIII, 5, 2 i XX, 9, 1), oko 93/94. g.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2009., 11:26   #7
Ernest Renan, Život Isusov ?
žalac_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2009., 17:24   #8
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post

Analizom teksta iz Biblije moguće je izvući podatke koji se mogu smatrati povijesnim činjenicama o Isusu Kristu.
U evanđeljima ima podataka koji se različito tumače, npr. o Isusovoj braći i sestrama: "Zar ovo nije tesar, sin Marijin a brat Jakovljev, Josipov, Judin i Šimunov? Zar mu se sestre ne nalaze ovdje među nama?" (Evanđelje po Marku 6/3)

Evangelici u ovoj rečenici vide Isusovu braću i sestre po tijelu, a katolici bratiće i sestrične, Marijine nećake (zanimljivo je da se sestrama u tom tekstu ne navode imena, vjerojatno zbog statusa žena u tadašnjem patrijarhalnom društvu).
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2009., 18:35   #9
Postoje rasprave i dokayzivanja o evandjeljima po pitanju jesu li pisci evandjelja isusovi ucenici ili su napisani kasnije. To je pistanje ocevidaca. Jer poyznato je da su tekstovi koji jesu sacuvani napisani prepisivanjanjem. Dakle radi se o KOPIJI, KOPIJE. Tko je napisao prvi ili prve tekstove.

Neki bi htjeli dokazati da su prve i orginale napisali oni ucenici Isusovi koji su i imenovani u pojedinom evandjelju, ali mislim da to nije dokazano. Dakle tu se radi o orginalnosti teksta. Drugi dokayuju suprotno. Ali orginala nema, ne postoji i sacuvane su samo brojne kopije.

Medjutim prema svetom Pavlu i iz njegovih tekstova mi ne mozemo potvrditi da su 4 evandjelista upravo oni Isusovi ucenici koji su imenovani u evandjelima. Naprotiv, prema svetom Pavlu Isusovi ucenici jesu sirili svoje evandjelje, ali to evandjelje nije bilo zapisano i prvi tekstovi novog zavjeta jesu tekstovi svetog Pavla.

Poslije njega je prvo zapisano evandjelje Markovo. Marko je pisao 71 godine. Marko je napisao evandjelje za svoje krscane u Rimu. A ta verzija evandjelja je drugacija od verzije Isusovih ucenika pa i od evandjelja svetog Pavla.

71 godina je vrijeme kad su Flavijevci pobijedili zidove u ratu 66 do 70. Bio je to rat protiv buntovne Judeje. Poslije tog rata pocinje razvoj krscanske crkve iz Rima a gubi se trag ranoj crkvi koja je iz Jeruzalemo vodila krscanstvo i krscanski pokret.

Marko se trudi da Isusa prikaze Rimskim krscanima kao lojalnog Rimu i Rimskim vlastima. On tu lojalnost prikazuje na primjer u epizodi sa porezom. Pilat Isusov sudac je prikazan kao neodlucna, bojazljiva i nesigurna licnost, koji Isusa osudjuje na najtezu kaznu iako je utvrdio Isusovu nevinost. Ali u prikazu sudjenja on kao zlocince prikazuje zidove. Jer da su zidovi krivi i da su prisilili pilata suca da Isusa osudi.

Takvo rjesenje baca sumnju na evandjelja sto se tice povijesne tocnosti sudjenja. Marko okrivljuje zidove koji su po njemu zlocinci, a politicka nam situacija kazuje da su zidovi upravo u to vrijeme pisanja omrznuti u Rimskom carstvu. Siri se i vjerska pretpostavka i medju zidovima a narocito medu krscanima da je pad jeruzalema povezan sa bozjom kaznom itd.

Dakle Marko razvija jedan protuzidovski obrazac koji se morao svidjeti Rimu i Rimskim vlastima toga vremena. Iako su upravo zidovske vlasti i Pilat, Rimski sudac i guverner osudili Isusa na najgoru kaznu na kriz. Pilat utvrdjuje da je nevin a on MORA slusati rulju sa ulice i osuditi Isusa.

Ovakav Markov protu zidovski obrazac o miroljubivom Isusu i zidovima kao zlocincima dalje razradjuju drugi evandjelisti. To je u stoljcima koja slijede posluzilo za progone zidova.

Ali taj obrazac ima sto se tice krscanstva dvije vrline.

1. Spojiv je sa Isusovim opisom.

2. Nastoji uvjeriti Rim da Isus nije politicki subverzivan.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2009., 09:23   #10
4

Vidi se da Marko tvrdi kako je sus lojalan Rimu, što se tiče poreza, židovi ga okrivljuju za bogohuljenje i prisile Pilata da ga osudi.

Marko razvija obrazac suđenja kao NADMETANJE Pilata i židova i uopće nije Vjerska tema.

Pilat dokazuje nevinost Isusovu a židovi su odlučili da ga unište.

Preostala tri evanđelista na temelju ovoga razrađuju temu MIROLJUBIVOG Isusa. Takav Isus pogoduje krščanstvu a istovremeno umiruje Rimljane, jer je krščanstvo predstavljeno kao vjera u kojoj nema političke subverzivnosti.

Ali što se tiče povjesnosti to nije povjesno suđenje. Drugim riječima suđenje se nije moglo tako odvijati.

Činjenice su krivo predstavljene, tako da zamagljuju i preoblikuju povjesnog Isusa kako bi se sakrili istinski razlozi osude.

Iako se govori o boženskoj prirodi Isusa i o spasonosnoj djelotvornosti njegove smrti, Marko nije u stanju osloboditi se povjesnog pogubljenja poput svetog Pavla. Pavle pogubljenje opisuje kao transcendetalni događaj, potaknut od strane demonskih sila.

To što se pisci evanđelja nisu oslobodili povjesnosti, je za povijest sretna okolnost jer su to jedina sačuvana svjedočanstva- izazov i prilika da shvatimo što se zapravo dogodilo.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2009., 10:31   #11
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post

To je u stoljećima koja slijede poslužilo za progone Židova. Ali taj obrazac ima sto se tiče kršćanstva dvije vrline.
Kako nešto što je poslužilo za progon ljudskih bića može imati ikakvu vrlinu, a posebno kršćansku? Mislim da se nisi precizno izrazio. Misli kad pišeš.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2009., 18:57   #12
5 rekonstrukcija

Činjenica u koju možemo biti potpuno sigurni je: to da su Rimljani osudili na križ Isusa Krista zbog političkog buntovništva.

Poncije Pilat je bio Rimski upravitelj Judeje. On ga je osudio na Križ zato jer je bio potpuno uvjeren da je Isus kriv za političko pobunjeništvo. A na sličan način je naređivao da se pogube i mnogi drugi židovi koji su sudjelovali u pobunama.

Kako je Pilat došao do uvjerenja o buntovnoj naravi Isusova djelovanja?

To se može utvrditi proučavanjem Evanđelja.

Točno je da Evanđelja negiraju da bi Isusovo djelovanje bilo na neki način političko ili buntovno. Ali PRIKAZI Isusova djelovanja u Evanđeljima su neuvjerljivi što se tiče činjenične građe.

Zato moramo zaključiti da je Pilat bio uvjeren u to da je Isusovo djelovanje bilo politički buntovno zbog čega je osuđen na križ.

Malo je vjerojatno da je Pilat možda bio doveden u zabludu ili da je pogriješio u ocjeni dokaza ili da je bio nagovoren. Stoga je jedini zaključak da je Pilat naredio da se Isusa kazni na križ jer je bio uvjeren u krivicu zbog političke pobune protiv vlasti.

Može li se iz Novog Zavjeta o Isusovu djelovanju taj zaključak biti potkrijepljen ili ne, to moramo utvrditi proučavanjem tekstova Novog zavjeta a prije svega 4 Evanđelja.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2009., 20:29   #13
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post

Pilat dokazuje nevinost Isusovu, a Židovi su odlučili da ga unište.
Kako ti olako izričeš krupnu tvrdnju: Židovi su odlučili da ga unište (!!!). Postupak protiv Isusa vodilo je Veliko vijeće (Sinedrij) na čelu s Kajfom. To je upravno tijelo, a narod je na upravna tijela imao malo utjecaja, onda kao i danas. A ti kažeš: Židovi, dakle židovski narod.

Židovi su živjeli širom Bliskoga istoka i Rimskog Carstva, a ne samo na području Izraela. Neki od njih nisu prije Isusove smrti ni čuli za njegovo djelovanje, i naravno da nisu mogli ni zbog toga imati nikakva utjecaja na zbivanja u vezi s njime. A ti ipak kažeš: Židovi su odlučili da ga unište.

Bilo bi dobro da misliš dok pišeš.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 14:20   #14
Evanđelja prate javno djelovanje Isusovo od krštenja i susreta sa Ivanom krstiteljem.

Iz Evanđelja su nejasni karakter i djelovanje Ivana Krstitelja, kao i veza sa isusom Kristom. Jasno je da Ivan prihvaća Židovsku proročku i apokaliptičnu predaju. Ivan je pripremao zajednicu izabranog naroda za dolazak Mesijanskog Kraljevstva pomoću pokajanja i krštenja.

Ivan Krstitelj je stradao o Heroda Antipe jer je prema evanđeljima govorio protiv njegovog nezakonitog braka.

Josip nam otkriva prave razloge smaknuća. Josip piše da je Herod Antipa, tetrah, imao bojazan da će Ivanove propovijedi izazvati pobunu.

Dakle, Isus je na početku svogjavnog djelovanja bio u vezi sa apokaliptičkim pokretom kojeg je Židovski upravitelj Galileje smatrao politički opasnim.

Važnu informaciju nam otkriva i Luka koji kaže da je Herod Antipa nastojao onemogučiti djelovanje Isusa Krista kojeg je prepoznao kao Ivanova nasljednika.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 14:37   #15
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post
1

Evanđelja nisu povjesni dokument nego apologija. Ali to su i jedini pisani dokumenti o Isusu Kristu. Iako ima nešto izvještaja kod nekih pisaca u tim tekstovima nema nekih bitnijih informacija koje nisu zapisane i u Bibliji.

Analizom teksta iz Biblije je moguče izvuči podatke koji se mogu smatrati povjesnim činjenicama o Isusu Kristu.
Isporedi malo isusa i Aleksandra Velikog pa ces viditi neke nevjerojatne slicnosti...znam da nam je to profesor pricao prije nekoliko god.
Aleksandar veliki je bilo kalup po kome ce se poslje pisati u bibliji o isusu.
1234567 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 16:08   #16
Quote:
1234567 kaže: Pogledaj post
Isporedi malo isusa i Aleksandra Velikog pa ces viditi neke nevjerojatne slicnosti...znam da nam je to profesor pricao prije nekoliko god.
Aleksandar veliki je bilo kalup po kome ce se poslje pisati u bibliji o isusu.
jel možeš nabrojati te sličnosti! hvala
agent is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 17:51   #17
Quote:
1234567 kaže: Pogledaj post
Isporedi malo isusa i Aleksandra Velikog pa ces viditi neke nevjerojatne slicnosti...znam da nam je to profesor pricao prije nekoliko god.
Aleksandar veliki je bilo kalup po kome ce se poslje pisati u bibliji o isusu.
Isto ako i Isusovo usporedivanje s Horusom. Logicka smicalica. Nadjes 30 slicnosti i kazes da su isti. Razlike su te koje su kljucne. Aleksandar Veliki je ratnik i osvajac. Isus nije.
shteva is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 20:35   #18
pomrcina sunca

ja bih ovdje potsjetio na dvije stvari:

1) probajte, danas, u HR, ili u bilo kojoj drugoj drzavi, osnovati stranku/partiju i pocnite javno propovjedati o mitu i korupciji ljudi na vlasti

sto ce vam se dogoditi ?
velika je vjerojatnost da ce vas "razapeti na kriz", tj da ce vas progutati mrak

2) godine 29 AD, krajem novembra (treceg mjeseca po ondasnjem kalendaru),
bila je u jerusalemu djelomicna pomrcina sunca.
dakle, uskrs bi "trebao" biti u novembru, a ne u martu/aprilu ...
isus je, navodno, kad su ga razapeli imao 33 g.
dakle rodjen je, recimo oko 5 BC, pa je i nas gregorian kalendar malo netocan ...
a i neke knjige nisu najpreciznije (po bibliji pi=3, a ne 3.1415 ...)
svantoVID is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 21:24   #19
http://hr.wikipedia.org/wiki/Aleksandrida

Link na opis slicnosti prije spomenute.
shteva is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2009., 23:48   #20
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
takvim temama je više mjesto na rubu znanosi nego na povijesti, jer povijest bez povijesnih izvora je metafizika.
Možeš mi samo reći što za tebe spada u povijesne izvore?

Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post
1

Evanđelja nisu povjesni dokument nego apologija.
Evanđelja su pre svega biografija o Isusu, viđen očima pisaca. I spadaju u povijesni dokument.

Quote:
Ali to su i jedini pisani dokumenti o Isusu Kristu. Iako ima nešto izvještaja kod nekih pisaca u tim tekstovima nema nekih bitnijih informacija koje nisu zapisane i u Bibliji.
Otprilike.

Quote:
Analizom teksta iz Biblije je moguče izvuči podatke koji se mogu smatrati povjesnim činjenicama o Isusu Kristu.
Slažem se. Iako možda šture informacije, mi nešto i znamo iz toga vremena.

Quote:
Basta kaže: Pogledaj post
josip flavije ima odlomak o isusu...

ovo je odlomak iz arapskog rukopisa gdje nema božanskih atributa:
Lično smatram da je Flavije pomenuo Isusa, ali nije pomenuo te božanske atribute. Mislim da je to stav većine istoričara danas. Ne bih se složio da bi Flavije mogao pomenuti ono "on beše prorok" ili šta li već reče. Pomenuo ga je usputno, "u to vreme živeo je Isus..." i to je to.

Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post
Činjenica da je Isus pogubljen zbog političkog buntovništva i da ga je pogubio Poncije Pilat, bila je svima dobro poznata da bi se negirala, zato evanđelisti žele to na neki način ublažiti.
Nije to činjenica nego krivo tumačenje činjenica. Mi apsolutno nemamo nikakav dokument ili bilo koji zapis da je ovo tačno. Znamo da je krivo optužen za veleizdaju (kao što sam poentirao na drugoj temi) pa samim tim je i dobio najstrožu kaznu-raspeće.

Quote:
Osuda na križu ne smeta židovskim krščanima. Prvim Isusovim učenicima. Oni stavljaju jak naglasak na križ jer to povečava ugled MESIJE, koji je tako umro mučeničkom smrču za Izrael.
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post
Postoje rasprave i dokayzivanja o evandjeljima po pitanju jesu li pisci evandjelja isusovi ucenici ili su napisani kasnije. To je pistanje ocevidaca. Jer poyznato je da su tekstovi koji jesu sacuvani napisani prepisivanjanjem. Dakle radi se o KOPIJI, KOPIJE. Tko je napisao prvi ili prve tekstove.

Neki bi htjeli dokazati da su prve i orginale napisali oni ucenici Isusovi koji su i imenovani u pojedinom evandjelju, ali mislim da to nije dokazano. Dakle tu se radi o orginalnosti teksta. Drugi dokayuju suprotno. Ali orginala nema, ne postoji i sacuvane su samo brojne kopije.
Bavio sam se ovim kopijama kopija. I zaključio da je Novi zavet najverodostojniji spis antike, sa nekih 24000 rukopisa, prepisa, fragmenata, etc., sa vrlo malom razlikom od prve kopije i originalnog texta (cca 30-150 godina, u zavisnosti od rukopisa), dok se za druge spise antike ne može slično kazati, negdi nas prva kopija od originala deli i 1000 godina. Nemamo razloga da verujemo da je Novi zavet pogrešno prepisivan i slično. Većina, ali velika većina grešaka jesu tipično slovne greške, ne misaone i sl. Red reči je okrenut, negde ispušteno neko slovo, negde neka reč di se pretpostavlja da ona dolazi. Sve u svemu, vrlo verodostojan spis, bar je to moje skromno mišljenje.
Nomen Nescio is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 09:48.