|
|
15.01.2009., 22:55
|
#1
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Postova: 20
|
Hrvatski specijaliteti
Pozdrav svima. Bila sam prije par godina na Floridi u posjetu kod jedne hrvatske obitelji koja je već 40-ak godina u Americi. Bilo mi je odlično s njima, ali moram priznati i njima samnom jer sam im svaki dan kuhala neke naše domaće specijalitete (juhe, makovnjače, štrukle...) u kojima su oni uživali. Kako je vama, ima li tipičnih hrvatskih restorana ili dućana s hrvatskim proizvodima, jel si kuhate domaće i ima li uopće potrebe za time?
|
|
|
16.01.2009., 10:18
|
#2
|
mentalni stampedo
Registracija: Jun 2003.
Lokacija: skoro, pa ispod duge...
Postova: 4,125
|
ja kuham po domaci.
pa im za bozic spremim domacu puricu s mlincima.
pa me gledaju bijelo jer bi oni meso, meso, meso jer purica nije meso....seljaci moji!
kuham i juhe po seljacki, pecem kolace, sve ostalo kako sam naucila doma.
jedino me smeta malo izmjenjen ukus tih mojih kreacija od ovdasnjih sirovina jer nisu domaci mirisi, nisu im katkad ni slicni...
no, uvazavam i ovo podneblje gdje zivim, njima "kradem" ono sto mogu pribliziti svojim okusima, "dobili" su me malim slasnim zalogajcicima i salatama kombiniranim na milijun nacina!
__________________
i uvijek su mi moja prava na prvom mjestu. jer su ona temelj za nasa.
|
|
|
21.01.2009., 08:50
|
#3
|
Pacijent
|
pite,sarme,domace juhe...hehe
ima kod nas jedan restoran koji drzi bosanac i ima prave domace baklave,pite,halvu i ostale stvari,al su cijene dosta visoke,al dolazi puno nijemaca,cak vise nego hrvata...
cak nekad se znaju tamo ovi veliki biznismenhi sakupit i imat poslovne rucke uz domacu bosansku i hrvatsku hranu...hehe
|
|
|
21.01.2009., 16:24
|
#4
|
Nikon shawtay
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Big Smoke
Postova: 16,393
|
Necete vjerovat, al ja sam se naucila kuhat u Engleskoj (ovdje sam dosla ko curetak, jebga) tako da zapravo ne znam nista nase skuhat.
Al kupila sam si zadnji put u Hrvatskoj nasu kuharicu pa cu pocet i nase.
Jedino sarme necu moc. Kiseli kupus koji Englezi prodaju je onaj vec narezani, nemaju nigdje listova.
|
|
|
21.01.2009., 16:27
|
#5
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
Postova: 5,753
|
Quote:
Kiki kaže:
Necete vjerovat, al ja sam se naucila kuhat u Engleskoj (ovdje sam dosla ko curetak, jebga) tako da zapravo ne znam nista nase skuhat.
Al kupila sam si zadnji put u Hrvatskoj nasu kuharicu pa cu pocet i nase.
Jedino sarme necu moc. Kiseli kupus koji Englezi prodaju je onaj vec narezani, nemaju nigdje listova.
|
ja listove nadjem u balkan shopovima
|
|
|
21.01.2009., 16:39
|
#6
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
Postova: 177
|
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).
Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira
|
|
|
21.01.2009., 18:10
|
#7
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: San Francisco
Postova: 1,602
|
Quote:
anjur kaže:
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).
Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira
|
Sto ne kupis ne pasterizirano/homegenizirano mlijeko. Svaka bolja "organic" trgovina ima, ako nemas tamo farme koje prodaju retail.
Mi ovdje uglavnom kupujemo ruski tvorog. Daleko je bolji od cottage cheese.
Zadnje uređivanje Evil Kanevil : 21.01.2009. at 18:25.
|
|
|
22.01.2009., 06:50
|
#8
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
Postova: 177
|
Quote:
Evil Kanevil kaže:
Sto ne kupis ne pasterizirano/homegenizirano mlijeko. Svaka bolja "organic" trgovina ima, ako nemas tamo farme koje prodaju retail.
|
Ahhh... a blonde moment
Quote:
Mi ovdje uglavnom kupujemo ruski tvorog. Daleko je bolji od cottage cheese.
|
Narucio online. Vidjet cemo u kakvom ce stanju doci
|
|
|
22.01.2009., 17:03
|
#9
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
Postova: 177
|
Provjerio wholefoods i jos par lokalnih health stores - nitko nema. Izgleda da su nedavno zabranili jer mi ih je par reklo, "cekajte da provjerim, da li jos uvijek imamo".
Dakle, off to the farm, ako mi ne stigne ruska verzija...
|
|
|
22.01.2009., 17:39
|
#10
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
Lokacija: USA
Postova: 48
|
Quote:
anjur kaže:
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).
Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira
|
Joj, i ja sam to trazila par godina . Ja kupujem vrlo dobar svjezi kravlji sir u ducanima s poljskom hranom. Odusevilo me sto su im mlijecni proizvodi vrlo slicni onima na koje sam navikla u HR.
|
|
|
23.01.2009., 00:46
|
#11
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: San Francisco
Postova: 1,602
|
Quote:
pejs kaže:
Joj, i ja sam to trazila par godina . Ja kupujem vrlo dobar svjezi kravlji sir u ducanima s poljskom hranom. Odusevilo me sto su im mlijecni proizvodi vrlo slicni onima na koje sam navikla u HR.
|
Quark ili poljski twarog? Sjecam ga se u trgovinama u Greenpointu. Ovdje u SFu ima puno ruskih trgovina, pa sam se prilagodio.
Ovdje lokalna mala tvornica sira Cow Girl Creamery inace ima dosta pristojan cottage cheese, no nista slicno mladome siru.
|
|
|
23.01.2009., 03:36
|
#12
|
U samoizolaciji
Registracija: Apr 2007.
Postova: 8,468
|
ajoj, ljudi, mi to sve imamo po supermarketima .. svjezi kravlji sir!
i talijanskih kobasica (koje su kao nase domace za kolinja), pa onda kiselo vrhnje, svjeza zelena paprika shilja ... uf!
sir si mozes sam napraviti lako:
1) zgrusas npr 2 litre mlijeka (pomocu nekog od aditiva - kalcijevog sulfata ili magnezijevog klorida ... bilo je to tamo kod nas nekad po supermarketima u bocicama posebno sredstvo za zgrusnjavanje mlijeka)
2) kad se zgrusa, istreses sve u kuhinjsku krpu
3) zavezes krpu i objesis o kvaku na vrata iznad lonca u koji preko noci otkapa sirutka
4) ono sto ostane u krpi - je skuta tj mladi sir
napomena: ne bacaj sirutku
sirutka je narocito dobra za misice jer je puna proteina
prehrana za sportsku industriju upravo od sirutke pravi Whey protein za body buildere
|
|
|
23.01.2009., 03:56
|
#13
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
Postova: 81
|
Znas kako se pravi podlijevani sir?
|
|
|
23.01.2009., 04:25
|
#14
|
U samoizolaciji
Registracija: Apr 2007.
Postova: 8,468
|
sto je podlijevani sir
|
|
|
23.01.2009., 09:20
|
#15
|
nima splita do splita
Registracija: Nov 2007.
Lokacija: split
Postova: 2,523
|
Quote:
todaytonight kaže:
ajoj, ljudi, mi to sve imamo po supermarketima .. svjezi kravlji sir!
i talijanskih kobasica (koje su kao nase domace za kolinja), pa onda kiselo vrhnje, svjeza zelena paprika shilja ... uf!
sir si mozes sam napraviti lako:
1) zgrusas npr 2 litre mlijeka (pomocu nekog od aditiva - kalcijevog sulfata ili magnezijevog klorida ... bilo je to tamo kod nas nekad po supermarketima u bocicama posebno sredstvo za zgrusnjavanje mlijeka)
2) kad se zgrusa, istreses sve u kuhinjsku krpu
Moze jos jednostavnije bez te tekucine(sirutke):
2 litre mlijeka skuhati i u to uvaliti 2 jogurta i kuhati jos 2-3 minute.Ostaviti da se ohladi,nakon nekog vremena se odvoji sir,koji se posoli po zelji i ocijedi,...i eto mladog sira za burek,pitu ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje,....
3) zavezes krpu i objesis o kvaku na vrata iznad lonca u koji preko noci otkapa sirutka
4) ono sto ostane u krpi - je skuta tj mladi sir
napomena: ne bacaj sirutku
sirutka je narocito dobra za misice jer je puna proteina
prehrana za sportsku industriju upravo od sirutke pravi Whey protein za body buildere
|
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....
|
|
|
23.01.2009., 09:58
|
#16
|
U samoizolaciji
Registracija: Apr 2007.
Postova: 8,468
|
Quote:
angelina39 kaže:
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....
|
stvarno
ovo moram probati
... i to prije shnernokli koje planiram sutra raditi .. nasto se nakanjujem vec daaaaaaaaaaanima
|
|
|
23.01.2009., 12:34
|
#17
|
nima splita do splita
Registracija: Nov 2007.
Lokacija: split
Postova: 2,523
|
Samo pripazi kad ti mlijeko zavrije i kad ubacis jogurt da ti ne zagori,mijesaj i smanji temperaturu,....i eto nakon par min.ces vidit kako se odvaja sir od tekucine koja ostane na povrsini,.....ma jednostavno skroz,.....
Ajd pa javi jesi li uspijela.
|
|
|
23.01.2009., 13:18
|
#18
|
Sanjar...
Registracija: Feb 2007.
Lokacija: Lost in a supermarket...
Postova: 575
|
Quote:
angelina39 kaže:
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....
|
bome ovo me sad zaintrigiralo...morat cu probat...
taman mislim kako bi pravila quiche a nemam sira...moglo bi past i veceras...
__________________
Theatrical, dramatical...
|
|
|
23.01.2009., 15:32
|
#19
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
Postova: 5,753
|
Quote:
angelina39 kaže:
Samo pripazi kad ti mlijeko zavrije i kad ubacis jogurt da ti ne zagori,mijesaj i smanji temperaturu,....i eto nakon par min.ces vidit kako se odvaja sir od tekucine koja ostane na povrsini,.....ma jednostavno skroz,.....
Ajd pa javi jesi li uspijela.
|
moj stari ubaci ocat
|
|
|
23.01.2009., 16:01
|
#20
|
ki, Ča ja
Registracija: Sep 2007.
Lokacija: IPE
Postova: 1,729
|
.SUPER....cure ko proba recept od ANGI neka javi detalje i kako je uspio, a usput dodajte ako se more napraviti kiselo VRHNJE, hvala
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:07.
|
|
|
|