Natrag   Forum.hr > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve iseljenike.
Podforum: Emigracija

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.01.2009., 22:55   #1
Hrvatski specijaliteti

Pozdrav svima. Bila sam prije par godina na Floridi u posjetu kod jedne hrvatske obitelji koja je već 40-ak godina u Americi. Bilo mi je odlično s njima, ali moram priznati i njima samnom jer sam im svaki dan kuhala neke naše domaće specijalitete (juhe, makovnjače, štrukle...) u kojima su oni uživali. Kako je vama, ima li tipičnih hrvatskih restorana ili dućana s hrvatskim proizvodima, jel si kuhate domaće i ima li uopće potrebe za time?
kalina k is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2009., 10:18   #2
ja kuham po domaci.
pa im za bozic spremim domacu puricu s mlincima.
pa me gledaju bijelo jer bi oni meso, meso, meso jer purica nije meso....seljaci moji!

kuham i juhe po seljacki, pecem kolace, sve ostalo kako sam naucila doma.


jedino me smeta malo izmjenjen ukus tih mojih kreacija od ovdasnjih sirovina jer nisu domaci mirisi, nisu im katkad ni slicni...
no, uvazavam i ovo podneblje gdje zivim, njima "kradem" ono sto mogu pribliziti svojim okusima, "dobili" su me malim slasnim zalogajcicima i salatama kombiniranim na milijun nacina!
__________________
i uvijek su mi moja prava na prvom mjestu. jer su ona temelj za nasa.
oona is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2009., 08:50   #3
pite,sarme,domace juhe...hehe
ima kod nas jedan restoran koji drzi bosanac i ima prave domace baklave,pite,halvu i ostale stvari,al su cijene dosta visoke,al dolazi puno nijemaca,cak vise nego hrvata...
cak nekad se znaju tamo ovi veliki biznismenhi sakupit i imat poslovne rucke uz domacu bosansku i hrvatsku hranu...hehe
rock_girl_klon is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2009., 16:24   #4
Necete vjerovat, al ja sam se naucila kuhat u Engleskoj (ovdje sam dosla ko curetak, jebga) tako da zapravo ne znam nista nase skuhat.
Al kupila sam si zadnji put u Hrvatskoj nasu kuharicu pa cu pocet i nase.
Jedino sarme necu moc. Kiseli kupus koji Englezi prodaju je onaj vec narezani, nemaju nigdje listova.
Kiki is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2009., 16:27   #5
Quote:
Kiki kaže: Pogledaj post
Necete vjerovat, al ja sam se naucila kuhat u Engleskoj (ovdje sam dosla ko curetak, jebga) tako da zapravo ne znam nista nase skuhat.
Al kupila sam si zadnji put u Hrvatskoj nasu kuharicu pa cu pocet i nase.
Jedino sarme necu moc. Kiseli kupus koji Englezi prodaju je onaj vec narezani, nemaju nigdje listova.
ja listove nadjem u balkan shopovima
Keya is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2009., 16:39   #6
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).

Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira
anjur is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2009., 18:10   #7
Quote:
anjur kaže: Pogledaj post
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).

Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira
Sto ne kupis ne pasterizirano/homegenizirano mlijeko. Svaka bolja "organic" trgovina ima, ako nemas tamo farme koje prodaju retail.

Mi ovdje uglavnom kupujemo ruski tvorog. Daleko je bolji od cottage cheese.

Zadnje uređivanje Evil Kanevil : 21.01.2009. at 18:25.
Evil Kanevil is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 06:50   #8
Quote:
Evil Kanevil kaže: Pogledaj post
Sto ne kupis ne pasterizirano/homegenizirano mlijeko. Svaka bolja "organic" trgovina ima, ako nemas tamo farme koje prodaju retail.
Ahhh... a blonde moment

Quote:
Mi ovdje uglavnom kupujemo ruski tvorog. Daleko je bolji od cottage cheese.
Narucio online. Vidjet cemo u kakvom ce stanju doci
anjur is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 17:03   #9
Provjerio wholefoods i jos par lokalnih health stores - nitko nema. Izgleda da su nedavno zabranili jer mi ih je par reklo, "cekajte da provjerim, da li jos uvijek imamo".

Dakle, off to the farm, ako mi ne stigne ruska verzija...
anjur is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 17:39   #10
Quote:
anjur kaže: Pogledaj post
Jel' zna mozda netko kako napraviti kravlji sir (iz ovog pasteriziranog, homogeniziranog mlijeka).

Ovdje (USA) imaju nesto sto se zove cottage cheese ali to je blijeda, bezukusna slika kravljeg sira

Joj, i ja sam to trazila par godina . Ja kupujem vrlo dobar svjezi kravlji sir u ducanima s poljskom hranom. Odusevilo me sto su im mlijecni proizvodi vrlo slicni onima na koje sam navikla u HR.
pejs is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 00:46   #11
Quote:
pejs kaže: Pogledaj post
Joj, i ja sam to trazila par godina . Ja kupujem vrlo dobar svjezi kravlji sir u ducanima s poljskom hranom. Odusevilo me sto su im mlijecni proizvodi vrlo slicni onima na koje sam navikla u HR.
Quark ili poljski twarog? Sjecam ga se u trgovinama u Greenpointu. Ovdje u SFu ima puno ruskih trgovina, pa sam se prilagodio.

Ovdje lokalna mala tvornica sira Cow Girl Creamery inace ima dosta pristojan cottage cheese, no nista slicno mladome siru.
Evil Kanevil is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 03:36   #12
ajoj, ljudi, mi to sve imamo po supermarketima .. svjezi kravlji sir!
i talijanskih kobasica (koje su kao nase domace za kolinja), pa onda kiselo vrhnje, svjeza zelena paprika shilja ... uf!




sir si mozes sam napraviti lako:

1) zgrusas npr 2 litre mlijeka (pomocu nekog od aditiva - kalcijevog sulfata ili magnezijevog klorida ... bilo je to tamo kod nas nekad po supermarketima u bocicama posebno sredstvo za zgrusnjavanje mlijeka)

2) kad se zgrusa, istreses sve u kuhinjsku krpu

3) zavezes krpu i objesis o kvaku na vrata iznad lonca u koji preko noci otkapa sirutka

4) ono sto ostane u krpi - je skuta tj mladi sir


napomena: ne bacaj sirutku
sirutka je narocito dobra za misice jer je puna proteina
prehrana za sportsku industriju upravo od sirutke pravi Whey protein za body buildere
__________________
Southern Lights
todaytonight is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 03:56   #13
Znas kako se pravi podlijevani sir?
EvilLynn is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 04:25   #14
sto je podlijevani sir
__________________
Southern Lights
todaytonight is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 09:20   #15
Quote:
todaytonight kaže: Pogledaj post
ajoj, ljudi, mi to sve imamo po supermarketima .. svjezi kravlji sir!
i talijanskih kobasica (koje su kao nase domace za kolinja), pa onda kiselo vrhnje, svjeza zelena paprika shilja ... uf!




sir si mozes sam napraviti lako:

1) zgrusas npr 2 litre mlijeka (pomocu nekog od aditiva - kalcijevog sulfata ili magnezijevog klorida ... bilo je to tamo kod nas nekad po supermarketima u bocicama posebno sredstvo za zgrusnjavanje mlijeka)

2) kad se zgrusa, istreses sve u kuhinjsku krpu


Moze jos jednostavnije bez te tekucine(sirutke):
2 litre mlijeka skuhati i u to uvaliti 2 jogurta i kuhati jos 2-3 minute.Ostaviti da se ohladi,nakon nekog vremena se odvoji sir,koji se posoli po zelji i ocijedi,...i eto mladog sira za burek,pitu ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje,....
3) zavezes krpu i objesis o kvaku na vrata iznad lonca u koji preko noci otkapa sirutka

4) ono sto ostane u krpi - je skuta tj mladi sir


napomena: ne bacaj sirutku
sirutka je narocito dobra za misice jer je puna proteina
prehrana za sportsku industriju upravo od sirutke pravi Whey protein za body buildere

Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....
__________________
"ako sam naivna,ne znaci da sam glupa"....ღ
angelina39 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 09:58   #16
Quote:
angelina39 kaže: Pogledaj post
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....
stvarno

ovo moram probati

... i to prije shnernokli koje planiram sutra raditi .. nasto se nakanjujem vec daaaaaaaaaaanima
__________________
Southern Lights
todaytonight is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 12:34   #17
Samo pripazi kad ti mlijeko zavrije i kad ubacis jogurt da ti ne zagori,mijesaj i smanji temperaturu,....i eto nakon par min.ces vidit kako se odvaja sir od tekucine koja ostane na povrsini,.....ma jednostavno skroz,.....
Ajd pa javi jesi li uspijela.
__________________
"ako sam naivna,ne znaci da sam glupa"....ღ
angelina39 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 13:18   #18
Quote:
angelina39 kaže: Pogledaj post
Evo jos jednostavnije:
2 litre mlijeka skuhati i dok vrije dodati 2 jogurta i prokuhati jos 2-3 min.
Kad se ohladi,dodati po zelji soli i procijediti,....i eto mladog sira za pite,burek palacinke ili sto vec.
Ja ga tako radim ovdje(imaju super mlijeko),.....
bome ovo me sad zaintrigiralo...morat cu probat...
taman mislim kako bi pravila quiche a nemam sira...moglo bi past i veceras...
__________________
Theatrical, dramatical...
13Lilly13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 15:32   #19
Quote:
angelina39 kaže: Pogledaj post
Samo pripazi kad ti mlijeko zavrije i kad ubacis jogurt da ti ne zagori,mijesaj i smanji temperaturu,....i eto nakon par min.ces vidit kako se odvaja sir od tekucine koja ostane na povrsini,.....ma jednostavno skroz,.....
Ajd pa javi jesi li uspijela.
moj stari ubaci ocat
Keya is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 16:01   #20
.SUPER....cure ko proba recept od ANGI neka javi detalje i kako je uspio, a usput dodajte ako se more napraviti kiselo VRHNJE, hvala
__________________
RIJEČKI KARNEVAL
rijeka53 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 16:13.