Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.01.2009., 14:54   #1
Razlika između dTi i dCi motora

KOja je razlika između ova dva tipa dizel motora (dTi i dCi). Konkretno, radi se o renaultu. Postoje razlike u intervalu servisa. Kraći je za dTi.
Da li kod intervala servisa za remen distribucije (a i drugo remenje), dati prednost kilometraži ili pak godinama. Ja sam se do sad oslanjao na km-tražu. (VW). Vidim u renaultovoj knjižici, što se tiče filtera, kažu "koji se prvi uvjet ispuni", međutim za remenje to ne spominju. Navode samo spec. uvjete vožnje tipa gradska vožnja, kratke relacije s hladnim motorom, zagađen okoliš.
yation is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 15:19   #2
A sad ga i ti pilaš. Ako piše 100.000 km ili 5 godina gdje je tu dilema?
CDRW is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 15:21   #3
dTi nije common rail motor.
meni piše u knjižici da ga mjenjam na 120.000 Km ili svakih 5 godina, ali imam zvjezdicu koja kaže da to ne vrijedi za aute koji se pretežno voze u gradu....
Ja sam ga promjenio na 70.000 ili 4 godine.
cincilator is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 20:15   #4
Hvala cincilator, olakšao se mi dilemu.
Ajde CDRW, ne nerviraj se , nisu svi doma s tom materjom. Rađe se potrudi i objasni razliku između dTi i dCi. Prvi put vozim dizlaša i normalno je da pitam. A to št ne kužim materiju, ne znači da pilim. U stvari zato i treba piliti.
Uostalom što je točno comon rail?
yation is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 20:30   #5
common rail ili ti zajednički vod. sistem direktnog ubrizgavanja goriva. postoji zajednički vod tj "cijev" iz koje se gorivo zasebno ubrizgava u svaki cilindar pod visokim tlakom. to ti je osnovno u kratko. za detaljnije možeš pitat google allmighty, a možda je i neki kolega raspoložen za detaljniji opis
StormShadow is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 20:30   #6
Common Rail ubrizgavanje elektronikom je reguliran visokotlačni sustav ubrizgavanja sa zajedničkom razdjelnom cijevi (Common Rail). Gorivo se s razdjelne cijevi razvodi u prostore izgaranja preko brizgaljki upravljanih magnetskim ventilima. Kako razdjelna cijev ima, u odnosu na količinu ubrizgavanja, razmjerno velik volumen goriva ovakav sustav možemo nazvati i sustavom ubrizgavanja s pričuvom goriva. Velik kapacitet razdjelne cijevi i velika količina dobave VT (visokotlačne) pumpe osiguravaju brizgaljkama napajanje bez kolebanja tlaka goriva.

Princip rada:
Dovodna pumpa dovodi gorivo VT klipnoj pumpi. Obično je to zupčasta pumpa pogonjena bregastim vratilom motora ili električna rotacijska pumpa s valjčićima. Količina dovoda goriva ovisi o broju okretaja i kreće se između 40 l/h i 120 l/h. Ta je količina više nego dovoljna za ubrizgavanje. Višak goriva struji preko povrata nazad u spremnik goriva: to je nužno jer se gorivo u VT krugu jako zagrijava. Ta se toplina može iskoristiti za dopunsko zagrijavanje putničkog prostora.

VT pumpa tlači gorivo u razdjelnu cijev pod visokim tlakom (do približno 1600 bara). Ova pumpa je najčešće radijalna klipna, gdje pogonsko vratilo s ekscentrom pogoni klipove pumpnih elemenata. Pogonsko vratilo pumpe može biti gonjeno preko zupčastog remena ili izravno s bregastog vratila motora. Za pogon VT pumpe pri 1350 bara na nazivnom broju okretaja potrebno je izdvojiti oko 3.5 kW. U području djelomičnog opterećenja, odnosno visokih okretaja, pumpa može dobavljati znatno veću količinu goriva pod visokim tlakom od potrebne količine za ubrizgavanje. Zbog toga magnetni ventil za odmjeravanje količine može upravljati količinom goriva u povratu. Time se smanjuje potrebna snaga za pogon pumpe i izbjegava zagrijavanje goriva.

Zadnje uređivanje Brazil : 23.01.2009. at 01:49.
mpi fahrer is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2009., 20:44   #7
Ako te ne mrzi,sve imas ovdje
http://www.commonrail.ch/

http://www.volkswagen.at/rund_um_vw/...e/common_rail/
Svicar is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 01:14   #8
ako mijenjaš remen zupčasti, mijenjaj i remenicu na radilici, zna se ona razletit, i obično onda i pukne remen ili preskoči, i evo veselja
nenocutlas is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 16:45   #9
OK sad je jasnije.
Puno hvala.
Što se tiče mijenjanja remenice na radilici, valjda će serviser znati što treba. Zato i izdaje račun s potpisom i pečatom. Pa ak se razleti njegovom krivnjom (nadam se da neće), neka to i sanira (ako može ili zna).
yation is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2009., 21:09   #10
Quote:
yation kaže: Pogledaj post
OK sad je jasnije.
Puno hvala.
Što se tiče mijenjanja remenice na radilici, valjda će serviser znati što treba. Zato i izdaje račun s potpisom i pečatom. Pa ak se razleti njegovom krivnjom (nadam se da neće), neka to i sanira (ako može ili zna).
pa ćeš i ti završiti u potrošačkom kodu...
4season is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2009., 10:24   #11
Možda, ali kako da ja laik kontroliram servisera kako on to radi i što radi. I onako nisam tamo za vrijeme servisa jer većina servisera to ni ne dozvoljava, a i da sam tamo, ne kužim sve što radi po motoru..
Svaka usluga se zasniva na odnosu povjerenja između davaoca i primatelja iste. Davaoc vjeruje primatelju da će mu ovaj platiti a primatelj vjeruje davaocu usluge da će plaćeno biti korektno i učinjeno.
yation is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:01.