Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Fotografija
Korisničko ime
Lozinka

Fotografija Fotografiram. Dakle, svijet postoji. Podforumi: Foto natječaji, Fotoaparati i oprema

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.03.2009., 07:32   #41
Sepa
Forum je moj život

Sepa Avatar

Registracija: Dec 2002.
Quote:
croatan7 kaže: Pogledaj post
Ok , hvala nije da imam nekakvih problema ili da ih tražim , ali me samo zanimalo kaj bi bilo da bi bilo , onak informativno!
tako je, uvijek je dobro znati unaprijed svoja prava

šteta što ne postoji neki pravilnik o fotografiji, da fotografi to mogu nositi sa sobom i u slučaju konflikta sa nekim da mogu dokazati na licu mjesta da imaju pravo biti tu i tu, raditi to i to
Old 20.03.2009., 12:11   #42
Toco1980
Banned

Registracija: Sep 2003.
Quote:
Sepa kaže: Pogledaj post
taj problem ima većina fotografa u svijetu, nažalost
jedno je što su tvoja prava a drugo je što ih ta osoba može kršiti (pošto već ionako krši nešto) i izvući se bez problema
Da. Pogotovo nakon 11.9.2001. jer kao "teroristi fotografiraju prije napada".

A likovi koji su srušili WTC tornjeve nisu ništa fotografirali. Niti je onaj Timothy McVeigh koji je digao u zrak onu zgradu u Oklahomi. Niti teroristi koji su planirali srušiti neke zrakoplove.... itd.

Quote:
ti imaš pravo fotografirati tu osobu ako si na javnoj površini i nema znaka zabrane
ta osoba nema pravo oduzimati ti opremu, prijetiti, tražiti da izbrišeš slike. to može jedino policija i jedino kada si uhićen. a čak i tada nemaju pravo izbrisati ti fotografije. mogu ih eventualno zadržati kao dokazni materijal ako im treba ali ti ih moraju eventualno vratiti.
Policija ti može zaplijeniti/pregledati nešto samo ili ako si uhićen ili ako ima nalog za pretres ili ako sam dobrovoljno pristaneš na to (ovo zadnje malo vjerojatno). U suprotnom to što se neki nadobudni policajac dere na tebe ne mijenja tvoja zakonska prava, i bilo kakav pretres tvog privatnog vlasništva (a u to spada fotoaparat i slike koje su na njemu) je ilegalan. Isto vrijedi i sa uništavanjem fotografija (predstavljaju tvoje intelektualno vlasništo).

Quote:
jedino te mogu tražiti da ih izbrišeš ako se na njima nalaze objekti/osobe kojima je ugrožena sigurnost objavom tih fotografija (npr. fotkanje izgradnje nove zgrade SOA-e na kojima se vidi kako će biti raspored prostorija)
Obično ispred takvih zgrada postoji lijepi veliki znak zabrane fotografiranja.

Ima mjesta gdje je znak zabrane fotografiranja jasno istaknut. Npr. zabrana postoji ispred zgrade glavnog stožera RH. Vidjeh na ulazu u nekoliko tvorničkih krugova isto tabla. Dakle, ako to prekršiš, portir/zaštitar/policija te ima pravo zadržat i provjerit što i zašto si snimio.

Negdje ima i uvjetne zabrane fotografiranja, pa će npr. pisati "dozvoljeno fotografiranje za osobne potrebe" (što će reći za nekomercijalnu upotrebu). Na drugim mjestima je recimo dzvoljeno fotografiranje, ali bez bljeskalice (npr. muzeji)...
Old 20.03.2009., 12:25   #43
Sepa
Forum je moj život

Sepa Avatar

Quote:
Toco1980 kaže: Pogledaj post
Da. Pogotovo nakon 11.9.2001. jer kao "teroristi fotografiraju prije napada".

A likovi koji su srušili WTC tornjeve nisu ništa fotografirali. Niti je onaj Timothy McVeigh koji je digao u zrak onu zgradu u Oklahomi. Niti teroristi koji su planirali srušiti neke zrakoplove.... itd.

Policija ti može zaplijeniti/pregledati nešto samo ili ako si uhićen ili ako ima nalog za pretres ili ako sam dobrovoljno pristaneš na to (ovo zadnje malo vjerojatno). U suprotnom to što se neki nadobudni policajac dere na tebe ne mijenja tvoja zakonska prava, i bilo kakav pretres tvog privatnog vlasništva (a u to spada fotoaparat i slike koje su na njemu) je ilegalan. Isto vrijedi i sa uništavanjem fotografija (predstavljaju tvoje intelektualno vlasništo).

Obično ispred takvih zgrada postoji lijepi veliki znak zabrane fotografiranja.

Ima mjesta gdje je znak zabrane fotografiranja jasno istaknut. Npr. zabrana postoji ispred zgrade glavnog stožera RH. Vidjeh na ulazu u nekoliko tvorničkih krugova isto tabla. Dakle, ako to prekršiš, portir/zaštitar/policija te ima pravo zadržat i provjerit što i zašto si snimio.

Negdje ima i uvjetne zabrane fotografiranja, pa će npr. pisati "dozvoljeno fotografiranje za osobne potrebe" (što će reći za nekomercijalnu upotrebu). Na drugim mjestima je recimo dzvoljeno fotografiranje, ali bez bljeskalice (npr. muzeji)...
odlična nadopuna svega rečenoga ovdje
Old 20.03.2009., 15:04   #44
croatan7
Registrirani korisnik

croatan7 Avatar

Registracija: Mar 2007.
Quote:
tako je, uvijek je dobro znati unaprijed svoja prava

šteta što ne postoji neki pravilnik o fotografiji, da fotografi to mogu nositi sa sobom i u slučaju konflikta sa nekim da mogu dokazati na licu mjesta da imaju pravo biti tu i tu, raditi to i to
Istina
croatan7 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 20.03.2009., 15:50   #45
Toco1980
Banned

No možda je s druge strane i bolje da nema takvih pravilnika ili zakona, jer je općepoznato da naše zakonodavstvo uvijek donosi zakone koji su prepuni rupa i raznih iracionalnih gluposti jer ih uglavnom slažu ljudi koji nemaju blagog pojma o onome što bi neki zakon trebao regulirati... Tu konkretno mislim na to da se često ide samo za zadovoljenjem interesa države i/ili umirivanjem nekakve masovne histerije (straha od terorista, voajera, pedofila, paparazza, baba roga i tome sličnoga) tak da bi se na koncu moglo dogoditi da oni kojima bi taj zakon trebao služiti za zaštitu, zapravo završe pod represijom tog istog zakona....

Uglavnom čuo sam od par ljudi to da je korisno učlaniti se u neki fotosavez ili foto-klub (čisto radi iskaznice koja ipak ima kakvu takvu težinu)...
Old 20.03.2009., 16:16   #46
Sepa
Forum je moj život

Sepa Avatar

Quote:
No možda je s druge strane i bolje da nema takvih pravilnika ili zakona, jer je općepoznato da naše zakonodavstvo uvijek donosi zakone koji su prepuni rupa i raznih iracionalnih gluposti jer ih uglavnom slažu ljudi koji nemaju blagog pojma o onome što bi neki zakon trebao regulirati... Tu konkretno mislim na to da se često ide samo za zadovoljenjem interesa države i/ili umirivanjem nekakve masovne histerije (straha od terorista, voajera, pedofila, paparazza, baba roga i tome sličnoga) tak da bi se na koncu moglo dogoditi da oni kojima bi taj zakon trebao služiti za zaštitu, zapravo završe pod represijom tog istog zakona....
i to je istina

Quote:
Uglavnom čuo sam od par ljudi to da je korisno učlaniti se u neki fotosavez ili foto-klub (čisto radi iskaznice koja ipak ima kakvu takvu težinu)...
slažem se, uvijek možeš reći da radiš izložbu ili tak nekaj a iskaznica to dodatno "učvršćuje" i daje kredibilnost
Old 20.03.2009., 17:14   #47
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Ali što ako recimo slučajno uhvatiš, ili još bolje - svjedočiš težem kršenju zakona od strane, eto recimo, policije (na javnoj površini), i onda namjerno, da bi stvar zabilježio, izvučeš aparat/kameru (na javnoj površini) i slikaš/snimiš kriminalno djelo? I onda te ugledaju i ... što onda? Postavite se u takvu situaciju, znate i sami da su ljudi često stradavali u takvim slučajevima. Ili ljudi ili oprema. "Ne smije nas se slikati" - je li to istina?
Što je bolje? Bježati i osigurati pravdu širenjem sadržaja preko interneta, makar dobili novčanu kaznu, ili ostati, bez kazne (ili uz samo prekršajnu prijavu i prijetnje), i gledati kako ti uništava opremu na kojoj je dokaz o kriminalnom djelu? Molim vas poštedite me o svetosti naših službenih osoba. Ima zločinaca koliko vam srce želi.
Old 20.03.2009., 17:27   #48
Sepa
Forum je moj život

Sepa Avatar

Quote:
Endimion17 kaže: Pogledaj post
Ali što ako recimo slučajno uhvatiš, ili još bolje - svjedočiš težem kršenju zakona od strane, eto recimo, policije (na javnoj površini), i onda namjerno, da bi stvar zabilježio, izvučeš aparat/kameru (na javnoj površini) i slikaš/snimiš kriminalno djelo? I onda te ugledaju i ... što onda? Postavite se u takvu situaciju, znate i sami da su ljudi često stradavali u takvim slučajevima. Ili ljudi ili oprema. "Ne smije nas se slikati" - je li to istina?
Što je bolje? Bježati i osigurati pravdu širenjem sadržaja preko interneta, makar dobili novčanu kaznu, ili ostati, bez kazne (ili uz samo prekršajnu prijavu i prijetnje), i gledati kako ti uništava opremu na kojoj je dokaz o kriminalnom djelu? Molim vas poštedite me o svetosti naših službenih osoba. Ima zločinaca koliko vam srce želi.
to je već škakljiva situacija i sve ovisi o tebi
već sam par puta rekao, jedno je što su tvoja prava a drugo je što će te osobe pokušati. kad već rade težak prekršaj što će ih spriječiti da tebe namlate ko vola i razbiju ti svu opremu a prijave te za napad na službenu osobu? to je jednostavno tvoj izbor želiš li se uplitati u takvo nešto ili ćeš se samo maknuti kao da se ništa nije desilo
Old 05.06.2009., 13:59   #49
Toco1980
Banned

Quote:
Endimion17 kaže: Pogledaj post
Uništavanje fotografija na kojima je zabilježeno bilo kakvo kršenje zakona se u određenim slučajevima može smatrati uništavanjem dokaza. A uništavanje dokaza je kazneno djelo.

Usput, počeo sam pisati blog baš vezano na tu tematiku (kršenja prava fotografa i tome slično), pa ako nekog zanima...
Old 25.01.2011., 13:32   #50
..::Zeno::..
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2010.
Botanički je super ako je lijepo vrijeme. Ali čuvar je radio probleme jer je zabranje fotografirati biljke iz nekog razloga. Jednog lika je potjerao, a ja sam ga uvjerio da je za privatne potrebe i da neću više. I kad je otišao, nastavio sam fotkati.
..::Zeno::.. is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 13:35   #51
brda1986
Husein Šljivo

brda1986 Avatar

Registracija: May 2009.
Quote:
..::Zeno::.. kaže: Pogledaj post
Botanički je super ako je lijepo vrijeme. Ali čuvar je radio probleme jer je zabranje fotografirati biljke iz nekog razloga. Jednog lika je potjerao, a ja sam ga uvjerio da je za privatne potrebe i da neću više. I kad je otišao, nastavio sam fotkati.
A di si to bija?
brda1986 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 13:36   #52
Red Dwarf
Žitelj Canonlanda

Red Dwarf Avatar

Registracija: Aug 2007.
Prvo se moraš konzultirati s upravom botaničkog...sve ti lijepo piše...ukratko za vjenčanja je naknada 400kn ako se dobro sjećam...i to samo fotograf, pomoćnik i mladenci ili eventualno još roditelji mogu "ući" i biti tamo sat vremena

uglavnom oni izdaju publikacije koje sadrže takve slične slike i onda im je unosnije nekom prodati slike nego da taj netko sebi radi kolekciju...
Old 25.01.2011., 13:37   #53
brda1986
Husein Šljivo

brda1986 Avatar

Registracija: May 2009.
Quote:
Red Dwarf kaže: Pogledaj post
Prvo se moraš konzultirati s upravom botaničkog...sve ti lijepo piše...ukratko za vjenčanja je naknada 400kn ako se dobro sjećam...i to samo fotograf, pomoćnik i mladenci ili eventualno još roditelji mogu "ući"
400 kn

Za par cvitova.. ne hvala
brda1986 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 13:43   #54
Registrirani korisnik

Ili lijepo "previdis" pravila ko ja i pravis se glup. To sam napravio i na glavnom kolodvoru, isto je zabranjeno slikat vlakove, prugu i sve, a pogledaj s čim sam izašao. Ispričavam se na offtopicu, ovo nije macro.

Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 13:46   #55
Red Dwarf
Žitelj Canonlanda

Red Dwarf Avatar

Registracija: Aug 2007.
vlakove da je zabranjeno slikati?to je valjda ona shema da je to od državnog interesa pa blablabla i još malo blablabla...ali ukratko nigdje nema oznake s prekriženim fotoaparatom pa neznam baš koliko je to zabranjeno ili dozvoljeno...
Old 25.01.2011., 13:53   #56
Registrirani korisnik

Zabranjeno je, osim u slučaju ako si tražio dozvolu od HŽa, a onda im moraš objasniti da slikaš za svoj gušt a ne za komercijalne svrhe... Ja sam to uspio objasnit njihovom čuvaru pa mi se skinuo s qurtza, ali da, gnjave zbog toga...
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 13:54   #57
_MK_
Četverotrećinaš

Registracija: Jul 2010.
Bože, svašta...

Ja sam isto nedavno fotkao kolodvor i vlakove. Nije uopće zabranjeno i ne može biti zabranjeno jer se radi o javnoj površini.

Što se botaničkog tiče:

http://hirc.botanic.hr/vrt/hrv/Pravila_ponasanja.htm

"Također je zabranjeno:
Fotografirati u komercijalne svrhe bez dozvole Uprave vrta."

Dakle, savršeno je dozvoljeno, isto kao i na kolodvoru. Ako vam idući puta netko bude radio takve probleme - lijepo mobitel u ruke i zovite muriju istog trena. Dotaknuti vas ne smije, jer se to klasificira kao fizički napad, a bogami ni derati se na vas, jer će i zbog toga stradati kod murije.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 14:16   #58
Pharmacist's Daughter
never gonna give you up

Pharmacist's Daughter Avatar

Registracija: Jun 2007.
inace fotkala sam u botanickom bez problema, no, nije li sad zatvoren (do 01.04.) ??

zeno fotke su

valjda ce ova tema bit okej
(3:39) skrivača: ne jebote fakat mi je zgodan boris novković ono jebiga, pjeva sranja al zgodan ej :D struji struuuja u mojim venama mrak okolo naaas čekam na tvoj znak čekam na tvoj znak tak :rofl:
(3:40) skrivača: fak, poslala sam mu friend rikvest slučajno :facepalm:

Zadnje uređivanje Pharmacist's Daughter : 25.01.2011. at 14:25.
Pharmacist's Daughter is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 14:17   #59
Registrirani korisnik

MK slazem se s tobom, no on kao cuvar ne zeli imat sranja sa svojim sefom, a kad ja udjem unutra s foto torbom i hrpom opreme, tesko je objasnit da mi je to samo za gust...

Za vlakove ocito nije javna povrsina nego vlasništvo Hrvatskih Zeljeznica. Iako me nije previse gnjavio, svejedno mi je dao do znanja tih par cinjenica...

Pharmacist's, je zatvoren je, ovo je bila jedna od subota prije... Malo starija fotka.

Prebaci nas slobodno, ili izbriši ovih zadnji par offtopic postova. Ali krenuli smo s makroom, pa dosli na botanicki, pa na pravne rasprave.
Odgovori s citatom
Old 25.01.2011., 14:27   #60
Pharmacist's Daughter
never gonna give you up

Pharmacist's Daughter Avatar

Registracija: Jun 2007.
jasnije bila sam negdje na jesen, cuvar je bio u kucici, pitale smo ga dal se placa upad, bla bla. bio je ljubazan. malo dalje sam izvadila masinu
(3:39) skrivača: ne jebote fakat mi je zgodan boris novković ono jebiga, pjeva sranja al zgodan ej :D struji struuuja u mojim venama mrak okolo naaas čekam na tvoj znak čekam na tvoj znak tak :rofl:
(3:40) skrivača: fak, poslala sam mu friend rikvest slučajno :facepalm:
Pharmacist's Daughter is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja