Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Astrologija
Korisničko ime
Lozinka

Astrologija Astrološka edukacija, razmjena mišljenja, diskusije...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.10.2010., 21:50   #1
Fish 1968
Behind The Wheel
 
Fish 1968 Avatar
 
Registracija: Jul 2005.
Lokacija: Zagreb
Postova: 11,973
Post Aspekti Marsa - opisi

Mars u konjunkciji s Plutonom
Aspekti Mars/Pluton su iznimno teški, a pored aspekata Mars/Uran osobno mislim jedni od težih za življenje. Posebno su snažni aspekti konjunkcije, kvadrata i opozicije.

Ispoljavanje Plutonove energije na stvaralački način nije nikada lako. A u ovom aspektu posebno nije lako zato jer se tu susreću dvije snažne slične energije, a opet posve suprotnog "smjera". Mars koji predstavlja svjesnu fizičku potrebu za djelovanjem prema vani, svjesnu želju za aktivnošću prema spoljnom i Pluton koji predstavlja nesvjesnu psihičku potrebu da se stvari prema vani drže pod kontrolom.

Kada pišem sličnih energija onda tim podrazumjevam da Mars predstavlja siroviji i prizemniji oblik Plutonove energetske vibracije. Pluton predstavlja onu najelementarniju česticu života u smrti kao i onu najelementarniju česticu smrti u životu i zato se upravo u ovom spoju susreće intenzivan animalni nagon i za životom i za smrću (uništenjem). Taj spoj energija susreće se u znaku ekstremnosti (znaku škorpiona).


Na praktičnoj razini ovaj aspekt djeluje na poriv osobe da promijeni životnu situaciju izabravši određeni cilj preko kojeg to ostvaruje, a to čini vrlo bezobzirno, brutalno čak (i po sebe i po druge). Ovdje se ustvari radi o unutrašnjoj potrebi da se izbaci potisnuti bijes i frustracija nekog prošlog iskustva, nekog nezadovoljenog nagona koji onda zato što je morao biti potisnut počinje fermentirati i trovati osobu iznutra. U tom procesu fermentacije osoba fokusira posve određenu situaciju, osobu...jednom riječju pogodnu priliku da bi je kao takvu u jednom trenutku "zaskočila". Jer upravo preko te prilike, osobe, situacije kada to što u njoj fermentira postane neizdrživo - ona nakupljenu energiju silovito i bezobzirno izbacuje vani poput vulkana koji eruptira. Izbacivanjem ove energije doživljava snažnu osobnu transformaciju, što je posve logično jer izbacivanje psihičkih sadržaja koji su počeli truliti i trovati organizam njoj donosi neku vrstu olakšanja, ali i dubokog i temeljitog unutrašnjeg čišćenja.

No svega ovoga osoba jako često nije uopće svjesna, već to radi posve instinktivno. Ona nije svjesna da život živi u tim "ciklusima izbacivanja bijesa"...ona samo ima instinkt da mora "to" izbaciti iz sebe. Zato je u stanju u vlastiti život prizvati opet posve instinktivno temeljiti ršum ne bi li upravo taj nesnosni ršum aktivirao fokus i promjenio smjer njenoj energiji prema van. Iako, vjerujem da duboko u sebi jako dobro ovo osjeća, jer osjeća da bi strulila sva njena vitalna energija kada se ne bi borila na ovaj način. I zato uvijek postoji neka spoljašnja "njena stvar" koja je jako važna, za koju se ona "mora boriti" koja joj treba kao poticaj...spolja gledano izgleda važna toliko kao da joj sam život o istoj ovisi. Ovdje osoba nesvjesno u život priziva nepoznate opasnosti (Pluton) - upravo kroz opasnosti ona jača vlastitu volju (Mars).


Jednom riječju ovo je iznimno nefleksibilna, a usmjerena volja, koja se ne smije sputavati već mora isprazniti. Ukoliko se ne prazni ili je pak prisiljena duže vrijeme biti potiskivana iz nekog objektivnog razloga onda može biti razorna kako psihički tako i fizički (osoba se može "ozlijediti"). Jeff Green kaže da se osoba s ovim aspektim doima kao da je u neprestanoj fazi "postajanja" (ona stalno "postaje" nešto), a pri tome on prvenstveno misli na "unutarnje postajanje". Kao da osoba neprestano i iznova želi postati...važnija, moćnija, silnija...i tomu nema kraja.

Ovaj žestoki instinktivni nagon tjera osobu da se suoči s opasnim i grubim stranama života (kako psihički, tako i fizički) ne bi li kroz to suočavanje ostvarila kontakt s vlastitom unutrašnjom "grubom energijom" koja nju drajva iznutra - i na taj način otkrila koliko je ona sama "opasna po sebe" na onom najelementarnijem nutarnjem nivou. Ova potreba u njoj je silno jaka...a tek kada krajnji bijes eruptira osoba je na trenutak opuštena jer je u njoj došlo do tako željenog preobražaja (promjene smjera energiji). Za ovaj aspekt bi se s pravom moglo reći da za njega kao lajtmotiv vrijedi ona - Što me ne ubije, čini me jačim. U ovom slučaju Plutonove konjunkcije s Marsom pomaže ako se energija ispoljava kroz neku od Marsu bliskih domena (sport, seks...)

Milekić je to lijepo opisao kroz rečenice: "...a sve zato što se čovjek negdje na dnu bića plaši smrti. No, kako smrt živi u domeni snage ili još jasnije u samoj snazi koja nju ne može prihvatiti, a čovjek tako osvjesti, on svo vrijeme potiskujući strah potiskuje mržnju koju bismo sad mogli zvati istinskom destrukcijom i violentnošću.

Kad snaga bar u karakteru toliko hvalisava ne bi bila, čini se da bi bilo lakše. Ali nažalost, kako od snage koja nikada nema lukavstvo ili mudrost već samo strast i ponos svoj kojeg postaje svjesna samo onda kada se s nečim bori i ogleda, mi sad možemo kriviti nju i nevinost njenu bez svijesti."Također uz ovaj aspekt se vežu vrlo snažna i bolna karmička iskustva iz prošlosti u kojima je osoba ili sama bivala izložena nekom obliku krajnje agresivnosti ili sama zloupotrijebila ove snažne energije kroz simboliku Marsa (silovanje, nasilništvo, ubijanje...). Evolutivna lekcija ovog aspekta sastoji se u tomu da osoba treba pronaći načina da svoju animalnu volju (Mars) uskladi s osjećajem više svrhe vlastita postojanja (Pluton).

Zadnje uređivanje Fish 1968 : 26.10.2010. at 23:24. Reason: gramatic
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2011., 00:22   #2
Fish 1968
Behind The Wheel
 
Fish 1968 Avatar
 
Registracija: Jul 2005.
Lokacija: Zagreb
Postova: 11,973
Mars 180º Neptun

Moram napisati na početku da nije isto djelovanje ovog aspekta u muškoj i žemskoj karti. Zato jer je Mars prije svega jaka muška (testosteronska) planeta pa se u muškoj karti očituje direktnije i kao dio njegove muške persone. U žemskoj karti on se najčešće očituje kroz privlačnost prema određenom tipu muškarca (Mars). A tu je onda kroz tog muškarca uvijek i veza s Neptunovskom domenom: ili je to muškarac (Mars) s kojim ne može fizički i objektivno realizirati odnos (Neptun) ili je to veza s muškarcem koji na neki drugi način živi u sebi simboliku Neptuna (dalmatinac, umjetnik, zgubidan ...) no zasigurno uvijek postoji neka vrsta koprene u jasnoći ili objektivnoj realizaciji njihova odnosa.Dakle u žemskoj karti ovaj aspekt kojeg bih možda prigodnije bilo nazvati neurotični konflikt (Mars 180º Neptun) često se živi kroz muškarce koje ona izabire. Očituje se u prenaglašavanju njegovih dobrih osobina i minimiziranju loših što onda pak vodi destabilizaciji njene žemske psihe. Tj. žemska osoba pokušava unutrašnji konflikt između ove dvije planete riješiti time što stvara idealnu sliku o tom muškarcu u kojoj proturiječne težnje tobož nestaju, a onda polako počinje vjerovati da je on upravo onakav kakav bi željela da bude. No muškoidealizacija je ovdje mehanizam obrane koji se stvara jer održava i podržava ideal sebe. Naravno, ovim mehanizmom postojeći konflikt ne samo da se ne rješava stvarno, nego se još više produbljuje, što izaziva daljnje nezadovoljstvo ili još veću zavisnost od partnera i njegovog odobravanja/obožavanja (posebno kada je opozicija na osi 1. polje – 7. polje).
Mars 180º Neptun je silno potkopavajući aspekt za voljnu, seksualnu i fizičku energiju i općenito aktivnost osobe. Generalno ovo je prije svega aspekt u kojem osoba često biva destabilizirana nesposobnošću ispoljavanja vlastite energije što se posebno vidi kada treba izboriti (zadovoljiti) sebe. Mars je uvijek fokus energije zato ovaj aspekt sadrži nesposobnost da se sakupi, fokusira i usmjeri energija prema točno određenom pravcu. Ona-energija se ovdje uvijek rasipa, rasprši, izblijedi prije nego biva upotrebljena...zato je ovo uvijek i prije svega slabost. Osoba s ovim aspektom često se radije predaje nekoj vlastitoj viziji, metafizičkom ili duhovnom idealu...ili u onoj najprizemnijoj varijanti - drogi ili idealno-izmaštanom muškarcu koji takav nije u stvarnosti. U svakom slučaju predaje se nekom vidu nerealno podrivajućeg mehanizma koji je u osnovi njen obrambeni mehanizam jer joj pruža priliku da izbjegne suočavanje s problematičnim područjima vlastite psihe.


Ovo je i unutrašnja ovisnost o uzbuđenju, osoba neprestano mora osjećati neku vrstu unutrašnje senzacije, ekstatičkog nestvarnog uzbuđenja. Običan život za nju je previše bezličan i ona uvijek u odnosima s muškarcima traži onaj poseban uzbuđujući moment pažnje u kojem ona "biva nadrealno obožavana". No...iako je tu snažna želja da se osjeti senzacija, nije i konkretno, duboko, zadovoljavajuće ispunjenje istog. Ona naprosto želi biti zavedena, zaluđena, ovo je i snažna seksualna mašta i žudnja. A često je žemska osoba zbunjena oko vlastite seksualne orijentacije ili općenito seksualnosti koja je njoj kao žemskom biću primjerena jer se ovdje seksualnost doživljava kao intrigantna.

Jedan od vidova ovog zagonetnog iracionalnog ponašanja prema sebi samoj je i taj što ovog unutrašnjeg mehanizma obrane osoba jako često uopće nije ni svjesna iako u zbilji svjedoči raznim ranjavanjima vlastite psihe pa sve do nivoa povrede njenog unutrašnjeg bića, njene "ljudskosti". Unatoč svemu njoj i dalje nije jasno odakle to u njenom životu doista.


Dakle, osoba je žrtva vlastitih pogrešnih izbora, ona je vrlo sugestibilna na mazohističke vidove tretiranja jer ovaj aspekt u osnovi predstavlja izdanak nagona za autodestrukcijom. Ovo je samodestruktivan aspekt, pa čak i kada osoba osjeća da je tako - ona kompulzivno slijedi taj put. Kao da dio nje želi biti uhvaćen i kažnjen... Važno je da osoba vlastitu maštu proba aktivno sprovesti jer onda će vidjeti jasnije koliko ona to stvarno želi ili ne.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.11.2014., 18:07   #3
suyen
Registrirani korisnik
 
suyen Avatar
 
Registracija: Nov 2013.
Postova: 11
Ovo je jedino normalno objašnjenje Marsa/Plutona koje sam prcitala.
Također mislim da je jako bitno u kojem znaku se nalaze te planete i u kojim kucama, jer nije svaki kvadrat Mars/Pluton isti!
Isto tako mislim da je ljudima sa ovim aspektom nanesena neka vrsta diskriminacije i nepravde (bar meni je bila).
Svatko tko prvi put se susretne sa astrologijom i ima ovaj aspeket, bit
ce u totalnom šoku citajuci sta sve kvazi astrolozi pišu o tome.
Još ako u natalu postoji i neki drugi ''opasan'' kvadrat,
proglase te psihopatom!!
Ja taj svoj kvadrat nikad nisam osjecala na nacin na koji su
objasnjavali astrolozi tu na forumu.
Prvi put danas se mogu nac u ovom sto si ti napisala o M/P u
zenskom horoskopu.
Dakle, ne mora znacit da osobe koje imaju taj kvadarat su manijaci,
koji stalno traze svađu i samo cekaju trenutak kada ce nekog da ubiju, kako ih opisuje vecina. Ovo sto si ti napisala bi trebala procitat vecina onih koji se pokusavaju bavit astr., da ubuduce ne pisu gluposti po forumima kao do sad.
Hvala ti..
suyen is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2014., 15:01   #4
baja
'the bug' sings the blues
 
baja Avatar
 
Registracija: Aug 2006.
Lokacija: in Kafka's café
Postova: 19,484
žao mi je što je ova tema zamrla....

draga Fish, bila bi jako zahvalna ako bi ti se dalo napisati ponešto o Marsu u aspektima kvadrata

astrologiju proučavam relativno kratko, zadnjih godinu dana, i po onom što naučih - čini mi se da Mars ima dominantnu ulogu u moj natalnoj karti;
s Jupiterom i Saturnom, koji su u opoziciji, čini T kvadrat, a jednako tako i s Neptunom i Saturnom
osim toga, u kvadratu je i s Venerom i Merkurom
baja is offline  
Odgovori s citatom
 
 
Old 18.12.2014., 11:30   #5
.aquarius.
doer
 
.aquarius. Avatar
 
Registracija: Jan 2008.
Postova: 6,876
I ja se pridružujem molbi Fish tvoji opisi su jako detaljni i pružaju dublji uvid u aspekte. Mene zanima aspekt Mars 90 Uran. Kako si rekla, uz Mars/Pluton jedan od najtežih.
__________________
oh, bože, baš je lipo kad je sve lipo!
.aquarius. is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2014., 12:04   #6
Fubuki
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2008.
Postova: 586
Mene isto zanima Mars / Uran 90
Fubuki is offline  
Odgovori s citatom
 
 
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 05:25.Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger