| Biciklizam Na dva kotača uokolo |
|
Pogledaj rezultate ankete: Kuda se vozite?
|
|
vozim pretežno otvorene ceste i ne smetaju me auti
|

|
38 |
55.07% |
|
vozim pretežno otvrene ceste i strah me auta
|

|
9 |
13.04% |
|
nastojim izbjegavati ceste
|

|
20 |
28.99% |
|
pretežno izvan ceste
|

|
2 |
2.90% |
 |
|
08.05.2013., 14:26
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Sigurnost i vi?
Zanima me koliko vas se vozi po međugradskim cestama, jeste imali kritičnih situacija i rezultati ankete
Do nedavno sam održavao motociklistički forum gdje su česte bile teme o sigurnosti, ali bi se povremeno i neki forumaš našao na R.I.P. dijelu foruma.
Ovdje ne vidim skoro ništa na tu temu, znači li to da se smatrate sigurnijima od motocikala na cesti?
Jedan od razloga šta sam prešao sa 150 na 1 konja je i sigurnost, ali nisam namjeravao voziti po otvorenim cestama (iako se ne držim toga).
Onda vidim da se nekima diže kosa na glavi ako kroz šumu idem rekreativno bez kacige, a na tom dijelu brzina nije išla preko 18 km/h, dok su na cesti auti barem 80 km/h brži od vas 
Vidio sam prometnih i gdje jet kaciga (poluotvorena, skuteraška) ostavlja osobu razlomljena lica, tako da bi vas ovaj komadić stiropola na tjemenu zaštitio, trebali bi imati dobru sreću u nesreći.
Kako sam vozio auto i motor, tako znam moguće situacije i ekstra pazim u prometu, pa se opet desi da biciklista vidim u zadnji tren (auto ili kombi ispred mene se naglo izmakne i biciklist se pojavi na par metara) al srećom još imam dobre reflekse... no vidite li koliko je starčeka i ekipe na mobitelima za volanom koji sigurno ne stižu reagirati...
Iznenađuje me koliko biciklisti misle da ih svi vide, a biciklist se sakrije iza olovke kad bi je vozač držao ispruženu u ruci.
Za kacigu pretpostavljam da je svi nosite, ali toplo preporučujem da na putu i po danu nosite žuti reflektirajući prsluk, vidi se na kilometar i ovima slabijeg vida kakvih je hrpa u prometu.
Kako nisam našao kampanju za podizanje svijesti biciklista, evo par iz moto svijeta (bilo je i domaćih, al su besmislene)
http://www.youtube.com/watch?v=zl7KoeVIh-k
http://www.youtube.com/watch?v=w3TBl...E1A5EDB16958AE
|
08.05.2013., 14:36
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
bas me zanima koga istinski nije strah autiju. ne kazem da strepim svake sekunde, ali sam itekako svjesan da je trenutak tudje nepaznje dovoljan za crnu kroniku. sve sto ja mogu je dovoljno se dobro oznaciti, tj. biti vidljiv, a sve ostalo je u tudjim rukama.
zato i imam ovaj potpis - hrabar sam sto vozim po cesti, ali hrabrost je manje bitna kada ovisis i o drugima.
|
08.05.2013., 15:00
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
pa evo, mene nije strah. naravno da to ne znaci da cu nepromisljeno ic vozit po nekoj brzoj cesti jer se kao ne bojim, umjesto da izaberem neku paralelnu cestu koja je manje prometna i sporija.
jbg. ako auto ce me auto s ledja skucat, skucat ce me, nemam bas nekih opcija. zakonom velikih brojeva, jednostavno se voznjom na prometnijoj cesti povecava i rizik od nesrece, ali recimo nikad ne strepim po bologni od tunela do jarka (dok je bila otvorena za aute). naravno da je uvjek puno ugodnije i opustenije voziti po nepormetnj cesti, nego tamo di je guzva.
|
|
|
08.05.2013., 15:08
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
|
Tko želi iskušati svoju hrabrost/ludost slobodno nek se provoza potezom lučko-ježdovec.
Nenadmašan je osjećaj vjetra u kosi koji ti ostavlja kamenjem nakrcani kamion koji te pretiče sa 80 kmh kroz naselje 
|
|
|
|
Sponsored links
|
|
Advertisement
|
|
08.05.2013., 15:33
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
Quote:
drasko2002 kaže:
bas me zanima koga istinski nije strah autiju. ne kazem da strepim svake sekunde, ali sam itekako svjesan da je trenutak tudje nepaznje dovoljan za crnu kroniku. sve sto ja mogu je dovoljno se dobro oznaciti, tj. biti vidljiv, a sve ostalo je u tudjim rukama.
zato i imam ovaj potpis - hrabar sam sto vozim po cesti, ali hrabrost je manje bitna kada ovisis i o drugima.
|
Veliki potpis. Strah je prisutan i manifestira se kroz maximalan oprez i koncetraciju u vožnji, ali me ipak ne ograničava u vožnji.
Istini za volju u zadnje vrijeme sam više straha proživio na bic stazama zahvaljujući neopreznim ljudima i njihovom bezbrižnom šetanju pasa, a omjer vožnje cesta/staza mi je oko 80/20 tako da to dovoljno govori za sebe.
Quote:
yxcvbnm1 kaže:
Tko želi iskušati svoju hrabrost/ludost slobodno nek se provoza potezom lučko-ježdovec.
Nenadmašan je osjećaj vjetra u kosi koji ti ostavlja kamenjem nakrcani kamion koji te pretiče sa 80 kmh kroz naselje 
|
Isprobano i preživljeno. Isti osjećaj možeš doživiti na svakoj cesti, ne samo toj.
Voziš se po pravilima, poštuješ promet oko sebe i to je to. Ako ti je negdje nešto zapisano, vjerujem da ćeš teško to izbjeći.
|
|
|
08.05.2013., 15:54
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
omjer staze i pločnici : cesta - 95 : 5 %.
izbjegavam ceste i kolnik maksimalno koliko mogu.
ima par cesti i ulica s manjim prometom gdje vozim po kolniku - Ružmarinka, Škrlčeva, Štoosova, Rakovčeva, Nemčićeva (između Maksimirske i Zvonimirove) te Ulica križnog puta u Dubravi u čijoj neposrednoj blizini i živim. ili Industrijska uz prugu kod Sesveta
i ofkors, moja ulica koja ni nema pločnik, čisti kolnik, ali to su male ulice s obiteljskim kućama i tu sam na kolniku oduvijek, mali promet i sve.
inače vozim po biciklističkim stazama s time da izbjegavam onu na Zelenom valu u smjeru prema Klaićevoj - jednom i nikad više.
ako nema označenih staza (npr Maksimirska, Zvonimirova, Branimirova i sl.) - polako po pločniku, "gmižem", a lijepa riječ, "molim", "hvala" i "oprostite" čine čuda i nikad nisam imala frke jer ne divljam i ne vozim slalom među pješacima (kao neki divljaci  ) i poštujem njihovu prednost.
da, imam strah od kolnika. jbg.  zakon možda je zakon, al' ne osjećam se sigurno. mislim, tu u kvartu na Aveniji Dubrava me preksinoć skoro kao pješaka koji je prelazio preko zelenog na semaforu skoro pokupio Ferrari koji je s bar 130 na sat (ak ne i više) projurio kroz crveno, toliko brzo da se ni tablice nisu vidjele.
probala sam vožnju po kolniku, par auta me skoro pokupilo nepravilnim preticanjem a nastojala sam voziti što više uz desni rub kolnika. i ne, ne bih to opet ponovila, bar u Hrvatskoj ne.
tata je jesenas doživio nesreću kad ga je na praznoj Hondlovoj gdje je vozio po kolniku pokupio terenac, srećom bez većih posljedica. otad se strogo drži pločnika. 
mene je na biciklističkom crveno označenom prijelazu dok sam prelazila polako vozeći preko zelenog i već bila na preko pola zebre pokupio BMW kojeg policija nikad nije našla.
 dobro je da sam tu.
tak' da ono. na međugradske ceste i magistrale se baš ne bih usudila.
koristim prsluk za vožnju noću koliko god da se držim pločnika i staza na pločnicima, prednje svjetlo, stražnje crveno, mačje oči na pedalama i kotačima, prednje i stražnje.
preko zebre u 90% slučajeva guram, čak i ako su u pitanju crveno označeni biciklistički prijelazi.
svaka čast hrabrima.
al nisu svi dovoljno hrabri.  kad jednom preletiš preko haube, opreza i racionalnosti nikad dosta.
|
|
|
08.05.2013., 16:08
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
...
2010. godina -zg-posedarje-cestom sve
2012. godina zg- pag-cesta sve
2013.godina zg-nekam isto cestom.
pod cestom mislim "stara cesta na more "
Strani vozaci puno kulturniji od domacina,kulturno se vozi iza tebe i ceka da te obidje u sirokom luku...
cesto potez sesvete-centar=cesta
Bilo je situacija zavrsavanja na haubi,pokraj auta,al hbg,ak se ne vozis nebus ni opal i kaciga glavu cuva.
po meni se je opasnije voziti maximalno uz rub ceste,jer ondak vozacima das mogucnost da projure pokraj tebe a ak se malo odmaknes od ruba mora te bas obici...
|
|
|
08.05.2013., 16:30
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
Quote:
Ibiza kaže:
...
Onda vidim da se nekima diže kosa na glavi ako kroz šumu idem rekreativno bez kacige, a na tom dijelu brzina nije išla preko 18 km/h, dok su na cesti auti barem 80 km/h brži od vas 
Vidio sam prometnih i gdje jet kaciga (poluotvorena, skuteraška) ostavlja osobu razlomljena lica, tako da bi vas ovaj komadić stiropola na tjemenu zaštitio, trebali bi imati dobru sreću u nesreći.
|
U šumi ćeš prije preletjeti preko volana ili proklizati na blatnom brijegu nego na asfaltiranoj cesti. Ja sam pao s bicikla kad sam zapeo za korjen spuštajući se niz brijeg, bicikl mi je pao na glavu i ostavio me oblivenog u krvi od glave do pete. Išao sam možda 15 km/h.
Na cesti sam se zabio u bok automobila brzinom od 40 km/h, preletio preko haube i otkotrljao se po asfaltu. Ovaj put sam imao kacigu ali na sreću nisam primio udarac u glavu.
Biciklistička kaciga je poput sigurnosnog pojasa u autu. U većini slučajeva će pomoći smanjiti štetne posljedice nesreće, ali neće učini baš ništa da spriječi nastanak nesreće. I zato ju ne smatram najvažnijom sigurnosnom opremom koju biciklist na cesti može imati.
Auti na cesti ne mogu biti "barem 80 km/h brži" jer biciklisti ne smiju voziti na autoputu, brzoj cesti i cesti za motorna vozila.
Razlika u brzini je puno manja.
Quote:
Ibiza kaže:
|
Evo jedne odlične stare reklame o biciklima u prometu: Steer Clear of Bikes
Quote:
drasko2002 kaže:
|
S ovim se ne slažem u potpunosti.
Smatrama da sigurnost biciklista prvenstveno ovisi o njemu samome. No većina biciklista se ponaša poptpuno suprotno; zalijepe se za rub kolnika i voze ko muhe bez glave očekujući da će svi ostali voditi brigu o njihovoj sigurnosti! Istina da na kraju priče sva pažnja ništa ne znači kad netko proleti kroz crveno i zabije se u tebe, ali šanse za to su sitne, dok se istovremeno biciklist u gradskoj vožnji od 1 kilometra može naći u desetak opasnih situacija koje su se lako mogle izbjeći.
Uzmimo za primjer drugi video koji je Ibiza postavio. Skuteraš je mogao izbjeći nesreću da se vozio izvan zone vrata. Brigu o svojoj sigurnosti je stavio u ruke nepoznatih ljudi i to je skupo platio.
Maksimalno se trudi da tvoja sigurnost stalno bude u tvojim rukama. Izbjegavaj situacije gdje ovisiš o tuđoj pažnji. 
Zadnje uređivanje Električni : 08.05.2013. at 16:41.
|
|
|
08.05.2013., 16:34
|
|
|
Searching for love...
Registracija: Jan 2013.
|
Kod mene je užasno voziti  . Kamioni prolaze kroz naselje i više od 90km/h...znaju čak i svirat da im se makneš
Nemamo biciklističku stazu nažalost pa odlazimo se voziti po šumarcima i okolnim cestama
|
|
|
08.05.2013., 16:40
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
Quote:
Crimson Wind kaže:
...
probala sam vožnju po kolniku, par auta me skoro pokupilo nepravilnim preticanjem a nastojala sam voziti što više uz desni rub kolnika. i ne, ne bih to opet ponovila, bar u Hrvatskoj ne.
...
|
Početnici na cesti uglavnom voze uz sami rub kolnika jer
a.) boje se da će ih auti udariti odostraga ili da će im se previše približiti prilikom pretjecanja
b.) osjećaju krivnju što smetaju automobilima
Ovakvo ponašanje nažalost samo potiče opasna pretjecanja, pa se biciklisti još više boje i još više se približavaju rubu kolinka... Vidiš gdje ovo vodi.
Rješenje postoji i jednostavno je, iako se iz prva može činiti kontraintuitivno. Naime, kako bi povećali svoju sigurnost na cesti potrebno je odmaknuti se od ruba, ponekad i do sredine prometne trake.
Među vukovima budi vuk, ne ovca. 
|
08.05.2013., 17:10
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Nis od kolnika od mene, bar na prometnijim cestama.  ove manje prometne - moze.  drzim i zauzimam ne pola trake, al desnu trecinu/cetvrtinu svakako.
Stoosova, Skrlceva i ostale da, al Maksimirska, Vlaska, Aleja Bologne, Drzicevia ili Subiceva, Avenija Dubrava te ostale me nece vidjeti.
Tak da plocnik it is. I sve pet, svi zivi i.citavi, pazim na pjesake maksimalno i zasad zaista nije bilo nikakvih problema. "Politika simbioze" funkcionira super. 
|
|
|
08.05.2013., 19:01
|
|
|
veliki crni dečec
Registracija: Aug 2009.
|
Quote:
Crimson Wind kaže:
Nis od kolnika od mene, bar na prometnijim cestama.  ove manje prometne - moze.  drzim i zauzimam ne pola trake, al desnu trecinu/cetvrtinu svakako.
Stoosova, Skrlceva i ostale da, al Maksimirska, Vlaska, Aleja Bologne, Drzicevia ili Subiceva, Avenija Dubrava te ostale me nece vidjeti.
Tak da plocnik it is. I sve pet, svi zivi i.citavi, pazim na pjesake maksimalno i zasad zaista nije bilo nikakvih problema. "Politika simbioze" funkcionira super. 
|
previše se bojiš vozit po cesti, i zbog toga si nesigurna na biciklu... vrlo vjerovatno bi u nekoj kritičnoj situaciji, jako loše reagirala, upravo zbog tog straha... pročital sam da si imala loših iskustava ti i tvoji, ali to je sve igra brojaka vjerovatnosti... neki više put nastradaju, neki nikad... puno bih se bolje osjećala kad bi se počela vozit po cesti, tamo gdje je recimo umjeren promet, odnosno gdje ne voze auti prebrzo... šubićeva je npr. takva... lijepo se staneš metar od rubnika i pičiš po njoj, bez ikakvih problema... ak ti je bed solo, odeš s nekim... i da vidiš kak buš se brzo riješila straha 
|
08.05.2013., 19:07
|
|
|
B'zugda-hiara
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
Električni kaže:
Ovakvo ponašanje nažalost samo potiče opasna pretjecanja, pa se biciklisti još više boje i još više se približavaju rubu kolinka... Vidiš gdje ovo vodi.
|
Nažalost, u ovakve situacije
A da ne spominjemo šahtove, odlomljene rubnjake, rupe, šoder i slična veselja koja čekaju uz desni rub prometnice - sve to može natjerati biciklista da mora naglo promijeniti smjer i da završi pod autom...
U pravilu vozim do 1m od ruba ceste (centar gume), po potrebi i više.
|
08.05.2013., 20:34
|
|
|
Trek 4400...čuvam okoliš
Registracija: Apr 2008.
|
Što se tiče sigurnosti, evo jednog komentara s vecernji.hr vezan za obilježavanje tzv. biciklističkih staza:
Evo što kaže članak 2. ZSPC:
18) »biciklistička traka« je dio kolnika namijenjen za promet bicikala koji se prostire uzduž kolnika i koji je obilježen uzdužnom crtom na kolniku i propisanim prometnim znakom,
19) »biciklistička staza« je izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala koja je odvojena od kolnika i obilježena propisanim prometnim znakom
A ključno u članku 1. je ovo "...osnovni uvjeti kojima moraju udovoljavati ceste glede sigurnosti prometa..."
Ovo po zagrebačkim pločnicima je u smislu zakona jedno - ništa! Jer te nazovi staze niti su posebno izgrađene, već su "ukradene" od nogostupa, a svojom izvedbom NE UDOVOLJAVAJU uvjete sigurnosti - niti za bicikliste niti za pješake.
Moram se složiti da većina nazovi biciklističkih staza u ZG se zakonski može oboriti:
- ako naglo završava na pločniku (čest slučaj), tjera bicikliste da postanu pješaci ili voze po pločniku suprotno zakonu
- prelazi uz zebre - negdje postoji žuita traka, negdje ne - nekonzistentnost rješenja ugrožava sigurnost
- podjela uskog pločnika na još užu tzv. biciklističku stazu i dio za pješake - opet nema uvjeta za sigurno kretanje niti biciklista niti pješaka
- oštri radijusi na križanjima, često između stupića - ponovno direktno ugrožavanje sigurnosti
- prelazak tzv. biciklističke staze preko tramvajskih/autobusnih stanica - treba li uopće komentirati?
Činjenica je kako tzv. biciklističke staze (da, ja ih u Zagrebu ne priznajem - i samo kada zaboravim neću ih nazvati takozvanima) ne udovoljavaju osnovne uvjete za promet niti biciklista niti pješaka.
|
08.05.2013., 20:42
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Glasala sam prije nego li sam pročitala uvodni post...I sad tek vidim da se odnosi pitanje na međugradsku vožnju...  Baš sam bedak.
U gradu izbjegavam ceste, a na međugradskim cestama nemam izbora. 
|
|
|
08.05.2013., 21:01
|
|
|
I am Specialized
Registracija: Oct 2007.
|
ne brine me nista, ak sam te srece da me stepe kamion jbg 
|
08.05.2013., 21:46
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
|
vozim po magistrali bez ikakvog straha.
|
|
|
08.05.2013., 23:09
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
|
09.05.2013., 15:24
|
|
|
Čorbast pasulj volem
Registracija: Apr 2010.
Lokacija: Serbus dragi Zabreg moj, kaj se skrivaš v megli toj
|
Jedno iskustvo od danas ujutro - isavsi pjeske po zapadnom dijelu grada (od Crnomerca/Kustosije), vidio sam hrpu biciklista u 10ak minuta, sa svih strana i pravaca.
Prva reakcija - super, napokon je krenulo i ljudi se micu iz auta.
A onda - sok i pomisao "nije ni cudo sto nas smatraju budalama".
Od tih 20-30, SAMO 1 (JEDAN) je bio na cesti u komplet bic. opremi i obleki, dok su ostali radili sranja po plocniku sirine 1-max 1,5 metar.
Pod sranja mislim na:
a) zvonca - iducem koji mi zivcano pocne zvoniti 15 metara iza ledja se vise ne micem, pa cemo vidjeti tko ce dulje
b) "saltanje brzina" da me upozori na svoj prolazak pri brzini 25km/h u prostoru jedva sirokom za prolazak 2 pjesaka
c) deranje i gunjdjaje - da, i to sam dozivio, da sta se ne maknem...
d) guranje pod svaku cijenu i udaranje krajevima volana 
e) izletavanje na crveno pred aute i druge pjesake
Vecina vas me upoznala preko foruma, neki i uzivo, pa znate koliko sam angaziran i podupirem sve akcije za povecanje bic. kulture u Zagrebu (i okolici).
Ali ovo, sto forsira (jer to je doslovno provodjenje i forsiranje sile nad pjesacima, kao sto pokusavaju raditi vozaci auta nad biciklistima) vecina ZG biciklista je nista drugo nego krkanluk, bezobrastina, bahatost i elementarno nepoznavanje/nepostivanje prometnih propisa.
I sve samo ne biciklisticka kultura i postivanje ostalih sudionika prometa, koju ovaj podforum i odredjene bic. udruge zagovaraju.
Ako niste upoznati sa njima, izvolite poloziti prometne propise u sklopu auto-skole ili ih ponovite ako vec jeste.
Ako se bojite prometa oko vas na bilo kojem dijelu grada, koristite javni gradski prijevoz.
Ako smatrate da je bic. infrastruktura grada Zagreba ocajna - znam i ja da medvjedi kenjaju u sumi, pa eto, ne bjezim od nje
Ali sve od gore navedenoga nije razlog za guranje u stranu mame sa klincem/bebom u kolicima, sa svojim kul i opasnim fulsuspenšn bajkovima, buraz od 15000 kuna (dvojici supaka na Giant Reignu i Specialized Camberu saljem pusu) i slalom po plocnicima.
Ono sto TREBATE raditi je:
1) Ako vec morate ici po plocnicima, pristojna i spora voznja (nikakva zvonca i druge iritantne naprave/postupci), uz zahvalu pjesacima kad se maknu - da.
2) Koristenje alternativnih pravaca po cesti, ako vas je ovih drugih "strah", makar dosli 5 minuta kasnije - da.
3) Ne izletavanje na zebru i guranje medju pjesake, bez oznacene staze - da.
4) Koristenje kacige, svijetla i reflektirajuce obleke - DA.
Ili da budem brutalno iskren - sve ono sto bi svatko sa IQ-om iznad 80 trebao sam skopcati i znati po difoltu.
Vjerujem i nadam se da vecina forumasa ovdje nije takva i da sam bas, eto, naletio na los primjer  , ali cak i na takvom malom uzorku je taj odnos - indikativan. 
Sva pitanja vezana uz kupnju bicikla postavite u predviđenom stickyu na Biciklizmu, a ne meni u inbox, ili još gore - otvaranjem novog topica.
P.S. Sve pp-e vezane uz kupnju bicikla brišem, tak da uštedite i sebi i meni vrijeme
P.P.S. Čitanje prvog posta je OBAVEZNO
Zadnje uređivanje dUG1 : 09.05.2013. at 17:02.
Reason: a ja znam, znam, znam sve, a najbolje padeze, opla
|
|
|
|
Sponsored links
|
|
Advertisement
|
|
 |