Mjenjam zimski set felgi i guma s ljetnim danas. Negdje sam čitao da je dobro napumpat gume na viši tlak kad se spremaju do slijedeće sezone. Ideja mi je svratiti po putu doma do benzinske i nabit veći tlak tako da ne moram pumpat ručno.
E sad koliki bi maksimalni tlak smio nabit u gumu a da sigurno stignem do kuće? Auto je Accord, gume 205/55/16, normalni tlak 2,2
Mjenjam zimski set felgi i guma s ljetnim danas. Negdje sam čitao da je dobro napumpat gume na viši tlak kad se spremaju do slijedeće sezone. Ideja mi je svratiti po putu doma do benzinske i nabit veći tlak tako da ne moram pumpat ručno.
E sad koliki bi maksimalni tlak smio nabit u gumu a da sigurno stignem do kuće? Auto je Accord, gume 205/55/16, normalni tlak 2,2
Mozes ih napumpat kao sto je preporuceno jer je najbitnije kako ces ih uskladistiti.Bitno je da ti gume budu polegnute i nemas brige.I naravno da budu na suhom,bez izravnog udara sunca,vjetra,kise i slicno.Najbolje bi bilo kad bi ih spremio bez felgi,ali nema veze i ovako.
2000. godine kupio novu Elantru i vozio je 11000km a da nisam kontrolirao pritisak u gumama. Mislio sam da je u servisu, kad je auto dekonzerviran i prekontroliran i to riješeno. Međutim kad sam ipak nakon tih 11000km (3 mj.) provjerio pritisak, on je bio 3.1 Bar. Primjetio sam da je auto bio dosta tvrd i bučan pri prelaski preko rupa tračnica i sl. ali sam mislio da je to normalno za taj auto. Uglavnom, kad sam došao na servis i rekao serviseru (vlasniku servisa) za situaciju sa pritiskom, ispričao se i rekao da su to zaboravili provjeriti, a da je inače običaj da korejci u tvornici napumpaju gume na takav povećani pritisak jer vozila brodom putuju iz Koreje i treba dosta vremena dok stignu do kupaca, a to se radi da se gume s vremenom nebi djelimično ispuhale i legle, a time i oštetile. Uglavnom, gume su nakon nakon vraćanja pritiska u normalu učinile auto udobnijim i tišim na neravninama, a povećani pritisak na gumama nije ostavio nikakve tragove oštećenja ili sl. Tako da je poruka autoru da gume prije skladištenja može pumpati i malo preko 3 Bara bez negativnih posljedica.
Na boku gume piše koliko bara izdrži. Na mojima piše 4,2 bara. Pa ako netko misli da time čini dobro gumi ... nek pumpa. Ja bi stavio 2,5 i manje više to je to. Ovo što kolega Provincijalac kaže ima nekog smisla jer auto plovi mjesec dana iz Koreje pa još koji mjesec čeka na skladištu - tak da visoki tlak sprečava (ili umanjuje) vjerojatnost da guma dobije flat spot. No za gume koje su skinute s auta to nije potrebno. Na njima nije nikakva težina (tj ne leži auto na njima).