Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili
Korisničko ime
Lozinka

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.03.2009., 14:31   #1
Dompax
hoznfefer maista

Dompax Avatar

Registracija: Apr 2007.
Koliki najveći tlak u gumu?

Mjenjam zimski set felgi i guma s ljetnim danas. Negdje sam čitao da je dobro napumpat gume na viši tlak kad se spremaju do slijedeće sezone. Ideja mi je svratiti po putu doma do benzinske i nabit veći tlak tako da ne moram pumpat ručno.
E sad koliki bi maksimalni tlak smio nabit u gumu a da sigurno stignem do kuće? Auto je Accord, gume 205/55/16, normalni tlak 2,2
Dompax is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2009., 14:35   #2
tomislav10
Registrirani korisnik

tomislav10 Avatar

Registracija: Aug 2006.
Quote:
Dompax kaže: Pogledaj post
Mjenjam zimski set felgi i guma s ljetnim danas. Negdje sam čitao da je dobro napumpat gume na viši tlak kad se spremaju do slijedeće sezone. Ideja mi je svratiti po putu doma do benzinske i nabit veći tlak tako da ne moram pumpat ručno.
E sad koliki bi maksimalni tlak smio nabit u gumu a da sigurno stignem do kuće? Auto je Accord, gume 205/55/16, normalni tlak 2,2
Napumpaš sve 4 na 2,5 ... više ti ne treba ...
tomislav10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2009., 16:21   #3
Maxum
Registrirani korisnik

Maxum Avatar

Registracija: Sep 2007.
a da pričekaš sa zamjenom do sljedećeg tjedna? prognoza je na snijeg za vikend i temp -3 ujutro
Maxum is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2009., 18:42   #4
delta11
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2008.
Ja napumpao na 2.8.
delta11 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 19.03.2009., 00:56   #5
LAV-LAV
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2007.
Quote:
Mozes ih napumpat kao sto je preporuceno jer je najbitnije kako ces ih uskladistiti.Bitno je da ti gume budu polegnute i nemas brige.I naravno da budu na suhom,bez izravnog udara sunca,vjetra,kise i slicno.Najbolje bi bilo kad bi ih spremio bez felgi,ali nema veze i ovako.
LAV-LAV is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2009., 01:03   #6
provincijalac
Registrirani korisnik

provincijalac Avatar

Registracija: Feb 2004.
2000. godine kupio novu Elantru i vozio je 11000km a da nisam kontrolirao pritisak u gumama. Mislio sam da je u servisu, kad je auto dekonzerviran i prekontroliran i to riješeno. Međutim kad sam ipak nakon tih 11000km (3 mj.) provjerio pritisak, on je bio 3.1 Bar. Primjetio sam da je auto bio dosta tvrd i bučan pri prelaski preko rupa tračnica i sl. ali sam mislio da je to normalno za taj auto. Uglavnom, kad sam došao na servis i rekao serviseru (vlasniku servisa) za situaciju sa pritiskom, ispričao se i rekao da su to zaboravili provjeriti, a da je inače običaj da korejci u tvornici napumpaju gume na takav povećani pritisak jer vozila brodom putuju iz Koreje i treba dosta vremena dok stignu do kupaca, a to se radi da se gume s vremenom nebi djelimično ispuhale i legle, a time i oštetile. Uglavnom, gume su nakon nakon vraćanja pritiska u normalu učinile auto udobnijim i tišim na neravninama, a povećani pritisak na gumama nije ostavio nikakve tragove oštećenja ili sl. Tako da je poruka autoru da gume prije skladištenja može pumpati i malo preko 3 Bara bez negativnih posljedica.
Old 19.03.2009., 03:04   #7
CDRW
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2007.
Na boku gume piše koliko bara izdrži. Na mojima piše 4,2 bara. Pa ako netko misli da time čini dobro gumi ... nek pumpa. Ja bi stavio 2,5 i manje više to je to. Ovo što kolega Provincijalac kaže ima nekog smisla jer auto plovi mjesec dana iz Koreje pa još koji mjesec čeka na skladištu - tak da visoki tlak sprečava (ili umanjuje) vjerojatnost da guma dobije flat spot. No za gume koje su skinute s auta to nije potrebno. Na njima nije nikakva težina (tj ne leži auto na njima).
CDRW is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2009., 11:59   #8
Dompax
hoznfefer maista

Dompax Avatar

Registracija: Apr 2007.
Hvala ljudi! Napumpo na 2,5, spremio u garažu i guštam na ljetnima!
A za vikend ćemo vidjet kako se contisportcontact3 snalazi u zimskim uvjetima.
Dompax is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2009., 21:04   #9
Josip09
Registrirani korisnik

Josip09 Avatar

Registracija: Feb 2009.
imaš na stranici auto kreše kako pravilno skladištiti gume, na felgama i bez felgi, malo pretraži pa ćeš vidjet...
Josip09 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2009., 23:56   #10
galijotan
Registrirani korisnik

galijotan Avatar

Registracija: Apr 2008.
..
galijotan is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 09:05   #11
Saško
autostoper s iskustvom

Saško Avatar

Registracija: Feb 2005.
Quote:
Hvala ljudi! Napumpo na 2,5, spremio u garažu i guštam na ljetnima!
A za vikend ćemo vidjet kako se contisportcontact3 snalazi u zimskim uvjetima.
Ne bude zime u ZG za vikend... Evo sunce sja ko mutavo
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja