Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor
Korisničko ime
Lozinka

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.03.2009., 21:12   #1
DJigli
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2006.
Koaksijalac u zidu

Pozdrav svima. Imam jedan problem.

Kroz jednu samogaseću cijev za električne instalacije mi prolazi koaksialac od antene kojeg bih htio izvaditi.

E sad, kabel je negdje zaglavljen u toj cijevi u zidu, ne znam točno gdje, ali zapeo je tako da ga mogu vući dok ne pukne i ne bi ga odglavio. A kada bi mi pukla, nikada je ne bih uspio izvaditi.

Da li postoji neka tekučina koja bi mi poslužila za podmazivanje koju bi ulio u tu cijev kako bi se kabel podmazao da ga lakše izvadim.
Ili ako znate neki drugi način, puno biste mi pomogli.

Baš ta cijev mi treba za drugu korisniju instalaciju.
Old 21.03.2009., 21:54   #2
oktalz
Registrirani korisnik

oktalz Avatar

Registracija: Jan 2009.
Meni se čini da je ta tvoja cijev negdje oštečena jer koaksijalac bi trbao lagano ići van...jesi probao vuči sa obje strane?....inače postoji sredstvo u spreju koje električari koriste kad uvlače vodiče u cijevi al ne znam točno ime.
oktalz is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2009., 23:22   #3
ZEGA
Electronics freak

ZEGA Avatar

Registracija: Jul 2003.
Pošalji poruku preko Yahoo korisniku ZEGA
mozda ide putem kojeg ne pretpotavljas pa se kaci u nekoj kutiji...
ZEGA is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2009., 23:34   #4
nemoralan
u žiži događaja

nemoralan Avatar

Registracija: Dec 2006.
Tekući sapun, čarli bilo kaj, snađi se.
Ne kužim i ak pukne da se drugi provuć.
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 22.03.2009., 01:05   #5
zoranp
Majstor Z

Registracija: Jun 2007.
Ako ti se kabel nimalo ne miče na drugom kraju kad ga vučeš, tada je ili u nekoj prolaznoj kutiji, ili je cijev stisnuta, presavinuta, napunjena žbukom cementom ili tko zna čim.
Nerijetko je slučaj da zidari zažbukaju prolazne kutije. Možda je možeš pronaći pomoću promjene zvuka kada kucaš po zidu. Zna se desiti da su zavoji preoštri, a kabel je uguran u cijev prije postavljanja u zid, pa su tu problemi. Ili je cijev spajana u zidu, pa je na tom mjestu ušla žbukai napravila čep. Dešava se da se cijev, koja je položena vertikalno, napuni šutom i žbukom, koja je upala u cijev iz kutije odozgo i napravila čep.
U svim tim slučajevima ćeš štemati.
Ne bih ti bio u koži, jer je neki puta lakše proštemati kompletnu trasu, nego tražiti pravo mjesto u nadi da ćeš pogoditi od prve.
Pa ako pogodiš, slobodno se nagradi pivom, a ako ne nagradi se opet kao bi nadoknadio tekućinu od udaranja.
Probaj puhnuti u cijev da vidiš da li je prohodna. (Kompresorom, pumpom za bicikl ili plučima)

Ako pukne kabel kod izvlačenja, puknutim komadom izmjeriš udaljenost i tako pronadješ mjesto gdje ćeš udarat štemjzlom.
Osim ako ne pukne na krivom mjestu, ali u većini slučajeva ipak pukne tamo gdje treba.

Postoji instrument koji se zove reflektometar, i njime se točno može locirati mjesto kvara, ali to teško da ćeš naći, osim ako ne poznaš nekoga na elektri ili HT-u, ali je pitanje da li oni još koriste nešto takvo.
Old 22.03.2009., 22:08   #6
m111
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2008.
eto,covjek je to prilicno dobro objasnio..
m111 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2009., 09:38   #7
Tacuma
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2008.
Ako imaš još malo mjesta u cijevi gurni unutra sajlu i guraj dok ne stane. Označiš flomasterom po sajli na spoju kutija-cijev i izvučeš van. kad prisloniš sajlu na zid oznaku staviš na kraj kutije i di ti završava sajla tu počinju problemi. Da bi ovo sve štimalo moraš biti SIGURAN kak je cijev položena u zidu.
Sad nisi napisao jel to stan, kuća jesi sam radio instalacije ili netko drugi...
Tacuma is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2009., 09:39   #8
DJigli
Registrirani korisnik

Hvala svima.

Probat ću prvo naći ako je negdje spojena, makar mi nije logično da koaksijalac (antena) ima negdje spoj.

Imam problem sa štemanjem zida jer je žbuka na njemu jedinstvena, teško da bi je mogao nadomjestiti.
Old 23.03.2009., 10:22   #9
Tacuma
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2008.
Zato i pitam kakav je tip objekta, ak je stan u zgradi iz 70-tih onda koaksijalci idu po vertikali i razlog zašto ga nemožeš izvući je zato kaj je spojen u utičnici kod susjeda. I ako ga odspojiš-odspojio si sve ispod sebe.
Ak je stan iz 80-tih možda ti je razvodna kutija na stropu-što znači da imaš bar jedno koljeno od 90. U puno tih zgrada je prvo slagana instalacija pa onda izljevan beton.
Ak je novija manja zgrada onda ti kabel ide direktno iz svake utičnice do mjesta gdje je ant. ormar.

A ak je u kuči može biti bilo koja varijanta+još sto čuda neviđenih.

Opiši malo pa možda padne koja pametna, štemanje ostavi za kraj.
Tacuma is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2009., 10:53   #10
DJigli
Registrirani korisnik

Quote:
Tacuma kaže: Pogledaj post
Zato i pitam kakav je tip objekta, ak je stan u zgradi iz 70-tih onda koaksijalci idu po vertikali i razlog zašto ga nemožeš izvući je zato kaj je spojen u utičnici kod susjeda. I ako ga odspojiš-odspojio si sve ispod sebe.
Ak je stan iz 80-tih možda ti je razvodna kutija na stropu-što znači da imaš bar jedno koljeno od 90. U puno tih zgrada je prvo slagana instalacija pa onda izljevan beton.
Ak je novija manja zgrada onda ti kabel ide direktno iz svake utičnice do mjesta gdje je ant. ormar.

A ak je u kuči može biti bilo koja varijanta+još sto čuda neviđenih.

Opiši malo pa možda padne koja pametna, štemanje ostavi za kraj.
Da, nisam opisao.
To je obiteljska kuća i antenski kabel ulazi u potkrovlju (2. kat) i izlazi u sobi u zidu koji nije na direktnoj vertikali već je malo pomaknut, što znaći da postoje ili dva koljena od 90 ili je cijev negdje ukošena.

Jedino nisam provjeravao da li prolazi kroz glavnu razvodnu kutiju na 1. katu. Što i nije nemoguće jer je vlasnik kuće bio električar i moguće je da je napravio centralno antensko pojačalo i od tuda provukao cijevi do soba.
Old 24.03.2009., 10:33   #11
DJigli
Registrirani korisnik

Provjerio sam sve i zaista ne izlazi nigdje niti se spaja igdje. Vjerojatno je neko smeće ušlo u cijev sa tavana jer niti odozgo niti odozdo ne mogu probiti smetnju.

Pretpostavio sam kuda cijev ide i ima dva koljena i jedan horizontalni dio smješten točno na prijelazu između prelaza i prvog kata. U tom horizontalnom dijelu je vjerojatno smještena ta smetnja.

Da li postoji neki alat, usluga, majstor s kojim bi mogao razbiti tu šutu? Ako bude usitnjena onda ju lakše odozgo sa žicom poguram dolje.

Za sada imam neku čeličnu žicu koja je dovoljno čvrsta da s njom tuckam po tome i nadam se da će popustiti prije nego moje ruke.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja