Frend mi se odselio u Austriju nedavno, a jučer je doživo tešku prometnu nesreču.
Moram hitno gore, a nemam putovnicu. Čuo sam da u Zagrebu postoji mogućnost hitnog izdavanja putovnice (tak i piše na stranici mup-a), al me zanimaju iskustva. Jel treba kakav poseban zahtjev ili obrazloženje?
I kolko traje to "hitno"? U kojoj postaji se to rješava?
Nebi htio doći nespreman, hoću sve pripremiti i po mogućnosti to rješiti do utorka.
putovnicu po hitnom postupku možeš izvaditi u zg, u petrinjskoj.
mislim da je možeš dobiti za 24 h, ali za taj rok nisam sigurna, ali košta više nego po redovnom postupku.
i moraš dati obrazloženje zašto tražiš izdavnje putovnice po hitnom postupku
nazovi ih sutra i oni će ti reći što ti je sve potrebno
Putovnicu i zajedničku putovnicu izdaje policijska uprava, odnosno policijska postaja Ministarstva unutarnjih poslova, prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo).
U hitnim slučajevima (liječenje, bolest, smrt člana obitelji, neodgodiv službeni put) putovnicu može izdati i policijska uprava, odnosno policijska postaja na čijem području podnositelj zahtjeva nema prebivalište.
Članak 40.
Zahtjev za izdavanje putne isprave nadležno tijelo, diplomatska misija i konzularni ured dužni su riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u hitnim slučajevima (liječenje u inozemstvu, smrt ili bolest člana obitelji, neodgodivi službeni put ili iz drugih opravdanih razloga) nadležno tijelo dužno je o zahtjevu za izdavanje putne isprave riješiti odmah, a najkasnije u roku od 48 sati."
Mislim da je cilla u pravu da to košta nešto više.
Inače, što se tiče izdavanja dokumenata, mijenjanja prebivališta, boravišta i slično, informacije imate na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova:
netreba ti nikakvo objašnjenje, samo platiš 220kn upravne pristojbe.pitaj na šalteru ako ti nije jasno nešto,i nemoj zaboravit staru putovnicu
sa stranice PU zagrebačke:
Putovnica - žurno (hitni postupak)
Zahtjev za izdavanje putovnice po žurnom postupku možete podnijeti jedino u Policijskoj upravi zagrebačkoj.
Potrebno Vam je sljedeće:
* zahtjev za izdavanje putovnice (obrazac 5)
* propisane fotografije – 2 komada – 3,5 x 4,5 cm (napomena fotografu da su fotografije za putovnicu)
* važeća osobna iskaznica
* dokaz o izvršenoj uplati (uplatnica) – uplata na račun MUP-a i upravna pristojba
* istekla putovnica
* o razlozima žurnosti napisati kratku izjavu
(nema potrebe više prilagati pismeni dokaz o žurnosti izdavanja putovnice po hitnom postupku)
Upravne pristojbe za putovnicu po žurnom postupku
(sve zajedno 370,00 kuna)
* uplatiti 150,00 kuna na državni proračun (taksa)
* upravna pristojba 20,00 kn u biljezima
* te 200,00 kuna (upravna pristojba - državni proračun)
Od 27. lipnja 2008. godine u postupku izdavanja žurne putovnice stranka je dužna platiti upravnu pristojbu u iznosu od 220,00 kuna sukladnom tarifnom broju 1 i tarifnom broju 7 točka 2. Tarife upravnih pristojbi
(Zakon o upravnim pristojbama i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim pristojbama), te naknadu u iznosu od 150,00 kuna propisanu Pravilnikom o utvrđivanju cijene putovnice, zajedničke putovnice i putnog lista (NN 142/99).
Rok za izradu putovnice po žurnom postupku je 48 sati.
A ovakav slučaj, moja putovnica je istekla prije nekih pet godina, to je još onaj stari tip putovnice, želim novu putovnicu napraviti u ZG ali ne po hitnom već po normalnom postupku, i imam prijavljeno boravište u ZG. Zanima me koliko će me koštati putovnica i koliko dugo godina će vrijediti, naime ne putujem često pa me zanima koliko godina vrijede putovnice, i da, imam 24 godine pa mislim da bi mi trebala putovnica vrijediti duže nego npr. maloljetnicima. Hvala unaprijed
__________________ Neki ljudi čak ni u svom životu ne igraju glavnu ulogu.
A ovakav slučaj, moja putovnica je istekla prije nekih pet godina, to je još onaj stari tip putovnice, želim novu putovnicu napraviti u ZG ali ne po hitnom već po normalnom postupku, i imam prijavljeno boravište u ZG. Zanima me koliko će me koštati putovnica i koliko dugo godina će vrijediti, naime ne putujem često pa me zanima koliko godina vrijede putovnice, i da, imam 24 godine pa mislim da bi mi trebala putovnica vrijediti duže nego npr. maloljetnicima. Hvala unaprijed
vrijedit ce ti 5 godina,jer si mladja od 27 vise ovdje http://mup.hr/98.aspx Zakon o putnim ispravama
kosta 150 KN
upute o proceduri izdavanja putovnice,sve kaj ti treba etc
pitanje.. ako je netko u zadnje vrijeme vadio putovnicu po hitnom postupku? koliko traje. Naime putovnicu trebamo do ponedjeljka a ovaj tjedan je još jedan praznik. na sve i dosta smo daleko od Zagreba.Pa eto ako tko ima kakav savjet- hvala.
kakav je postupak s izgubljenom putovnicom? koliko traje? naime, slijedeći mjesec bi trebali putovati, a muž je izgubio svoju. a treba vaditi vizu, kupovati karte....
ja danas išao dat izradit putovnicu i vidim treba upisat OiB a pošto ga nisam znao onda uzeo obrazac doma pa ću ispunit, ali sad mi nije jasno dal ovaj dio pod 2 koji su podaci o zakonskom zastupniku (roditelj/staratelj) isto moram ispuniti ili ne???
jer problem je da i tu OiB moram napisat a stari nije siguran di mu je onaj papir, jel se to može preko neta doznat i jel uopće to trebam popunjavat ako sam punoljetan???
evo zaboravio tamo pitat, pa ako netko slučajno zna bio bi zahvalan
Pitanje: udajem se, dodat ću muževo prezime na svoje, putovnica mi vrijedi još 4 godine. jel mogu s njom putovat ili moram opet novu raditi? Idem dr.godine u inozemstvo. Hvala!
kakav je postupak s izgubljenom putovnicom? koliko traje? naime, slijedeći mjesec bi trebali putovati, a muž je izgubio svoju. a treba vaditi vizu, kupovati karte....
hvala...
postupak ti je malo duzi jer prvo moras prijaviti da je stara izgubljena, tj. kupis obrazac koliko se sjacam u Narodnim novinama, das izjavu da je izgubljena, gdje, kada, kako, tek tada mozes traziti novu. Posto putujete slijedeci mjese, bilo bi dobro da odmah krenete.
Prije toga nazovi Policijsku upravu u Petrinjskoj, oni ce te najtocnije uputiti gdje prvo moras.
Pitanje: udajem se, dodat ću muževo prezime na svoje, putovnica mi vrijedi još 4 godine. jel mogu s njom putovat ili moram opet novu raditi? Idem dr.godine u inozemstvo. Hvala!
6. Je li prilikom promjene prezimena potrebno mijenjati i osobnu iskaznicu i putovnicu?
Ako osoba promijeni prezime dužna je zamijeniti osobnu iskaznicu i putovnicu (ako se njome namjerava služiti), budući se navedenim ispravama dokazuje identitet.
Prema Zakonu o osobnoj iskaznici, osoba je dužna u roku od 15 dana od dana promjene osobnih podataka podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice. Prema Zakonu o putnim ispravama hrvatskih državljana, osoba se ne smije služiti putnom ispravom ukoliko su se promijenili osobni podaci.
Uz zahtjev za izdavanje osobne isprave ili putovnice u slučaju promjene prezimena potrebno je dati na uvid izvornik vjenčanog lista ili izvadak iz matice rođenih u kojem je u rubrici određenoj za naknadne upise stavljena bilješka o novom prezimenu kojim se osoba dužna služiti u pravnom prometu.
imam pitanjce jedno...ima veze s putovnicom pa cu tu pitati.
Ako se dobi zabrana ulaska u zemlje EU-a da li to trebas dobiti napismeno neku odluku,i da li treba u putovnici pisati da imas zabranu?
imam pitanjce jedno...ima veze s putovnicom pa cu tu pitati.
Ako se dobi zabrana ulaska u zemlje EU-a da li to trebas dobiti napismeno neku odluku,i da li treba u putovnici pisati da imas zabranu?
hvala
nemoras dobit napismeno.cim si deportiran iz nekog razloga iz EU,dobijas automatski zabranu ulaska u EU
obicno dobis neki stambilj,al to nema veze,jer putovnicu mozes promjenit,al zato si u SIS-u,i kod svakog prelaska schengenske granice kad ti skeniraju putovnicu,vide ko si i sta si.jel imas zabranu ili nemas.