Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo
Korisničko ime
Lozinka

Pravo Pravna pitanja i problemi, pravna pomoć, javne rasprave o budućim zakonima. Živjela pravna država! Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo , Radno, socijalno i obiteljsko pravo , Nekretnine

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.03.2009., 08:56   #1
kenik
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2008.
Putovnica

Ljudi pomozite.

Frend mi se odselio u Austriju nedavno, a jučer je doživo tešku prometnu nesreču.

Moram hitno gore, a nemam putovnicu. Čuo sam da u Zagrebu postoji mogućnost hitnog izdavanja putovnice (tak i piše na stranici mup-a), al me zanimaju iskustva. Jel treba kakav poseban zahtjev ili obrazloženje?
I kolko traje to "hitno"? U kojoj postaji se to rješava?

Nebi htio doći nespreman, hoću sve pripremiti i po mogućnosti to rješiti do utorka.

Hvala vam puno.
kenik is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2009., 09:20   #2
cilla
mrgud

cilla Avatar

Registracija: Oct 2008.
putovnicu po hitnom postupku možeš izvaditi u zg, u petrinjskoj.
mislim da je možeš dobiti za 24 h, ali za taj rok nisam sigurna, ali košta više nego po redovnom postupku.
i moraš dati obrazloženje zašto tražiš izdavnje putovnice po hitnom postupku

nazovi ih sutra i oni će ti reći što ti je sve potrebno
cilla is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2009., 09:53   #3
kenik
Registrirani korisnik

Hvala.

Bilo je u planu nazvati prije.
kenik is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2009., 12:23   #4
Suey
Desenchanted

Suey Avatar

Registracija: Jan 2008.
Iz Zakona o putnim ispravama:

"Članak 20.

Putovnicu i zajedničku putovnicu izdaje policijska uprava, odnosno policijska postaja Ministarstva unutarnjih poslova, prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo).

U hitnim slučajevima (liječenje, bolest, smrt člana obitelji, neodgodiv službeni put) putovnicu može izdati i policijska uprava, odnosno policijska postaja na čijem području podnositelj zahtjeva nema prebivalište.

Članak 40.

Zahtjev za izdavanje putne isprave nadležno tijelo, diplomatska misija i konzularni ured dužni su riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u hitnim slučajevima (liječenje u inozemstvu, smrt ili bolest člana obitelji, neodgodivi službeni put ili iz drugih opravdanih razloga) nadležno tijelo dužno je o zahtjevu za izdavanje putne isprave riješiti odmah, a najkasnije u roku od 48 sati."

Mislim da je cilla u pravu da to košta nešto više.

Inače, što se tiče izdavanja dokumenata, mijenjanja prebivališta, boravišta i slično, informacije imate na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova:

http://www.mup.hr/
Suey is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 22.03.2009., 14:27   #5
rebecca brandon
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2008.
odi u pon ujutro do pola deset u Petrinjsku i predaj zahtjev, gotova ti je taj dan do 18 h....plaćaš skuplje samo biljege....
rebecca brandon is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2009., 15:53   #6
kenik
Registrirani korisnik

rebbeca, jel si ti ikad podizala putovnicu na taj način?

treba kakva posebna zamolba? objašnjenje zašto hitno trebam putovnicu, da to danas odmah pripremim...

hvala
kenik is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2009., 23:00   #7
garnierica
Registrirani korisnik

garnierica Avatar

Registracija: Jan 2008.
netreba ti nikakvo objašnjenje, samo platiš 220kn upravne pristojbe.pitaj na šalteru ako ti nije jasno nešto,i nemoj zaboravit staru putovnicu

sa stranice PU zagrebačke:

Putovnica - žurno (hitni postupak)

Zahtjev za izdavanje putovnice po žurnom postupku možete podnijeti jedino u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Potrebno Vam je sljedeće:

* zahtjev za izdavanje putovnice (obrazac 5)
* propisane fotografije – 2 komada – 3,5 x 4,5 cm (napomena fotografu da su fotografije za putovnicu)
* važeća osobna iskaznica
* dokaz o izvršenoj uplati (uplatnica) – uplata na račun MUP-a i upravna pristojba
* istekla putovnica
* o razlozima žurnosti napisati kratku izjavu
(nema potrebe više prilagati pismeni dokaz o žurnosti izdavanja putovnice po hitnom postupku)

Upravne pristojbe za putovnicu po žurnom postupku
(sve zajedno 370,00 kuna)

* uplatiti 150,00 kuna na državni proračun (taksa)
* upravna pristojba 20,00 kn u biljezima
* te 200,00 kuna (upravna pristojba - državni proračun)

Od 27. lipnja 2008. godine u postupku izdavanja žurne putovnice stranka je dužna platiti upravnu pristojbu u iznosu od 220,00 kuna sukladnom tarifnom broju 1 i tarifnom broju 7 točka 2. Tarife upravnih pristojbi
(Zakon o upravnim pristojbama i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim pristojbama), te naknadu u iznosu od 150,00 kuna propisanu Pravilnikom o utvrđivanju cijene putovnice, zajedničke putovnice i putnog lista (NN 142/99).

Rok za izradu putovnice po žurnom postupku je 48 sati.
Old 25.03.2009., 22:10   #8
malleena
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2008.
A ovakav slučaj, moja putovnica je istekla prije nekih pet godina, to je još onaj stari tip putovnice, želim novu putovnicu napraviti u ZG ali ne po hitnom već po normalnom postupku, i imam prijavljeno boravište u ZG. Zanima me koliko će me koštati putovnica i koliko dugo godina će vrijediti, naime ne putujem često pa me zanima koliko godina vrijede putovnice, i da, imam 24 godine pa mislim da bi mi trebala putovnica vrijediti duže nego npr. maloljetnicima. Hvala unaprijed
Old 25.03.2009., 22:18   #9
buntspecht
Banned

Registracija: Nov 2007.
Quote:
malleena kaže: Pogledaj post
A ovakav slučaj, moja putovnica je istekla prije nekih pet godina, to je još onaj stari tip putovnice, želim novu putovnicu napraviti u ZG ali ne po hitnom već po normalnom postupku, i imam prijavljeno boravište u ZG. Zanima me koliko će me koštati putovnica i koliko dugo godina će vrijediti, naime ne putujem često pa me zanima koliko godina vrijede putovnice, i da, imam 24 godine pa mislim da bi mi trebala putovnica vrijediti duže nego npr. maloljetnicima. Hvala unaprijed
vrijedit ce ti 5 godina,jer si mladja od 27 vise ovdje
http://mup.hr/98.aspx Zakon o putnim ispravama

kosta 150 KN

upute o proceduri izdavanja putovnice,sve kaj ti treba etc

http://mup.hr/main.aspx?id=5336
buntspecht is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 13:16   #10
malleena
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2008.
Quote:
buntspecht kaže: Pogledaj post
vrijedit ce ti 5 godina,jer si mladja od 27 vise ovdje
http://mup.hr/98.aspx Zakon o putnim ispravama

kosta 150 KN

upute o proceduri izdavanja putovnice,sve kaj ti treba etc

http://mup.hr/main.aspx?id=5336
Thanks!
Old 22.06.2009., 15:48   #11
happymom5
stigla srećica

happymom5 Avatar

Registracija: Aug 2008.
pitanje.. ako je netko u zadnje vrijeme vadio putovnicu po hitnom postupku? koliko traje. Naime putovnicu trebamo do ponedjeljka a ovaj tjedan je još jedan praznik. na sve i dosta smo daleko od Zagreba.Pa eto ako tko ima kakav savjet- hvala.
Old 06.07.2009., 12:23   #12
inra
to sam samo ja...

inra Avatar

Registracija: Dec 2006.
evo i mene s pitanjcem...

kakav je postupak s izgubljenom putovnicom? koliko traje? naime, slijedeći mjesec bi trebali putovati, a muž je izgubio svoju. a treba vaditi vizu, kupovati karte....

hvala...
inra is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2009., 12:39   #13
Katrin
.

Katrin Avatar

Registracija: Nov 2003.
molim
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2009., 13:42   #14
Daxo
Registrirani korisnik

Daxo Avatar

Registracija: Aug 2007.
ej ekipo, ako netko zna....

ja danas išao dat izradit putovnicu i vidim treba upisat OiB a pošto ga nisam znao onda uzeo obrazac doma pa ću ispunit, ali sad mi nije jasno dal ovaj dio pod 2 koji su podaci o zakonskom zastupniku (roditelj/staratelj) isto moram ispuniti ili ne???

jer problem je da i tu OiB moram napisat a stari nije siguran di mu je onaj papir, jel se to može preko neta doznat i jel uopće to trebam popunjavat ako sam punoljetan???

evo zaboravio tamo pitat, pa ako netko slučajno zna bio bi zahvalan
Daxo is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2009., 14:30   #15
zealotic
Registrirani korisnik

zealotic Avatar

Registracija: Oct 2005.
http://www.oib.hr/
zealotic is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2009., 10:34   #16
danijela28
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2008.
Pitanje: udajem se, dodat ću muževo prezime na svoje, putovnica mi vrijedi još 4 godine. jel mogu s njom putovat ili moram opet novu raditi? Idem dr.godine u inozemstvo. Hvala!
danijela28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2009., 15:48   #17
LaraCroft007
Registrirani korisnik

LaraCroft007 Avatar

Registracija: Feb 2009.
Quote:
inra kaže: Pogledaj post
evo i mene s pitanjcem...

kakav je postupak s izgubljenom putovnicom? koliko traje? naime, slijedeći mjesec bi trebali putovati, a muž je izgubio svoju. a treba vaditi vizu, kupovati karte....

hvala...
postupak ti je malo duzi jer prvo moras prijaviti da je stara izgubljena, tj. kupis obrazac koliko se sjacam u Narodnim novinama, das izjavu da je izgubljena, gdje, kada, kako, tek tada mozes traziti novu. Posto putujete slijedeci mjese, bilo bi dobro da odmah krenete.
Prije toga nazovi Policijsku upravu u Petrinjskoj, oni ce te najtocnije uputiti gdje prvo moras.
LaraCroft007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2009., 17:05   #18
Katrin
.

Katrin Avatar

Registracija: Nov 2003.
Quote:
danijela28 kaže: Pogledaj post
Pitanje: udajem se, dodat ću muževo prezime na svoje, putovnica mi vrijedi još 4 godine. jel mogu s njom putovat ili moram opet novu raditi? Idem dr.godine u inozemstvo. Hvala!
moras po novu, sve pise na stranicama mup-a.

6. Je li prilikom promjene prezimena potrebno mijenjati i osobnu iskaznicu i putovnicu?

Ako osoba promijeni prezime dužna je zamijeniti osobnu iskaznicu i putovnicu (ako se njome namjerava služiti), budući se navedenim ispravama dokazuje identitet.
Prema Zakonu o osobnoj iskaznici, osoba je dužna u roku od 15 dana od dana promjene osobnih podataka podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.
Prema Zakonu o putnim ispravama hrvatskih državljana, osoba se ne smije služiti putnom ispravom ukoliko su se promijenili osobni podaci.
Uz zahtjev za izdavanje osobne isprave ili putovnice u slučaju promjene prezimena potrebno je dati na uvid izvornik vjenčanog lista ili izvadak iz matice rođenih u kojem je u rubrici određenoj za naknadne upise stavljena bilješka o novom prezimenu kojim se osoba dužna služiti u pravnom prometu.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2009., 13:10   #19
zgcasual
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2008.
imam pitanjce jedno...ima veze s putovnicom pa cu tu pitati.
Ako se dobi zabrana ulaska u zemlje EU-a da li to trebas dobiti napismeno neku odluku,i da li treba u putovnici pisati da imas zabranu?

hvala
zgcasual is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2009., 16:24   #20
buntspecht
Banned

Registracija: Nov 2007.
Quote:
zgcasual kaže: Pogledaj post
imam pitanjce jedno...ima veze s putovnicom pa cu tu pitati.
Ako se dobi zabrana ulaska u zemlje EU-a da li to trebas dobiti napismeno neku odluku,i da li treba u putovnici pisati da imas zabranu?

hvala
nemoras dobit napismeno.cim si deportiran iz nekog razloga iz EU,dobijas automatski zabranu ulaska u EU

obicno dobis neki stambilj,al to nema veze,jer putovnicu mozes promjenit,al zato si u SIS-u,i kod svakog prelaska schengenske granice kad ti skeniraju putovnicu,vide ko si i sta si.jel imas zabranu ili nemas.
buntspecht is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja