Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Alternativno liječenje

Alternativno liječenje Sve ono što ne spada u službenu medicinu

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.03.2009., 23:29   #1
Zeleni čaj

Zanima me koji,gdje kupiti doticni caj.Ima ih dosta u ponudi,al neznam koji je od njih ori-điđi tj onaj pravi.
Esseker1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 00:28   #2
Svaki je čaj zelen do postupka fermentacije, kao takav sadrži više teina i tanina. Japanci ne fermentiraju čajeve pa su svi njihovi čajevi zeleni tako da postoji puno vrsta, trebao bi naći onaj koji tebi odgovara samo nemoj koristit one koji su u onim filter-vrećicama
Tammy is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 08:45   #3
Arigatou!
Ja sam mislio da je to od posebne biljke pravljeno-Zeleni caj.Ja sam nasao neki KUKICHA u rinfuzi.ok je
Esseker1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 09:57   #4
Quote:
Esseker1 kaže: Pogledaj post
Arigatou!
Ja sam mislio da je to od posebne biljke pravljeno-Zeleni caj.Ja sam nasao neki KUKICHA u rinfuzi.ok je
Jesu grančice?
Probaj si Banchu (radi se od listova).
__________________
There is no greater power in the universe than the need for freedom.
danaye is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 10:06   #5
Zna li netko može li se kod nas nabaviti ekstrakt L-teanina?
Krešimir is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 13:27   #6
ajde mi malo objasnite , sta zapravo potice , tj., zbog čega je zapravo dobar zeleni čaj.
sef-sale is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 15:01   #7
Quote:
Tammy kaže: Pogledaj post
Svaki je čaj zelen do postupka fermentacije, kao takav sadrži više teina i tanina. Japanci ne fermentiraju čajeve pa su svi njihovi čajevi zeleni tako da postoji puno vrsta, trebao bi naći onaj koji tebi odgovara samo nemoj koristit one koji su u onim filter-vrećicama
Ja koristim zeleni čaj(6 vrsta+ još neke biljke),to je preparat koji je spravljen po načelima kineske tradicionalne medicine i sastav mu je u vrećicama, šta mi je puno draže za koristiti nego oni u listićima.
Alanna_st is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 15:04   #8
Quote:
sef-sale kaže: Pogledaj post
ajde mi malo objasnite , sta zapravo potice , tj., zbog čega je zapravo dobar zeleni čaj.
Danas svugdje možeš pročitati o zelenom čaju, popularan je
Evo nešto;
Od 17 stoljeća vode se medicinska istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Također, čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, spriječava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži spriječava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa. Dobar je za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.
Alanna_st is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 15:32   #9
Quote:
danaye kaže: Pogledaj post
Jesu grančice?
Probaj si Banchu (radi se od listova).
Da male grančice i pise nesto da su przene da se neutralizira kofein...!?Al caj je odlican.EJ a kolika mu je preporucena dnevna doza?
Esseker1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 15:38   #10
mene zanima je li bijeli čaj bolji od zelenog?
lotta is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 18:11   #11
Quote:
Tammy kaže: Pogledaj post
Svaki je čaj zelen do postupka fermentacije, kao takav sadrži više teina i tanina. Japanci ne fermentiraju čajeve pa su svi njihovi čajevi zeleni tako da postoji puno vrsta, trebao bi naći onaj koji tebi odgovara samo nemoj koristit one koji su u onim filter-vrećicama
Malena ispravka. Caj je samo lisce biljke koja se zove cajevac (na hrvatskom), inace se zove http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis. Zbog raznih nacina fermentacije (tko zna engleski i zanima, neka cita na wikipediji) dobijamo razlicite vrste cajeva, jer su od biljke cajevac.

Ono sto se u narodu zove cajevima, a radi se od drugih biljaka (nase gore listovi, doslovno ) se ispravno naziva uvarcima. Ustvari, mozemo reci i da je caj uvarak od biljke cajevac.

Znam da je to malo gnjavljenja, ali eto, tema prica o caju.
Alan_SP is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 18:14   #12
Quote:
lotta kaže: Pogledaj post
mene zanima je li bijeli čaj bolji od zelenog?
Ovako, prije svega, svakako je skuplji, zbog nacina fermentacije i koristenja samo mladog lisca, a ovo je odgovor na tvoje pitanje: http://en.wikipedia.org/wiki/White_t...d_to_green_tea

Ukratko, ako ne znas engleski, mozemo reci da. Ali, ne treba zanemariti da bi neke bolesti i neki ljudi bolje reagirali na zeleni od bijelog caja.
Alan_SP is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 20:02   #13
Quote:
Alan_SP kaže: Pogledaj post
Ovako, prije svega, svakako je skuplji, zbog nacina fermentacije i koristenja samo mladog lisca, a ovo je odgovor na tvoje pitanje: http://en.wikipedia.org/wiki/White_t...d_to_green_tea

Ukratko, ako ne znas engleski, mozemo reci da. Ali, ne treba zanemariti da bi neke bolesti i neki ljudi bolje reagirali na zeleni od bijelog caja.

hvala na odgovoru!

neke bolesti?
lotta is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 20:21   #14
Ukratko, zeleni čaj je odličan za kosti, kožu, kosu, zube... jačanje imuniteta itd.
Medicinska istraživanja su pokazala da osobe koje ga piju na dnevnoj bazi imaju manju mogućnost obolijevanja od raka (google it). Odličan je u razgradnji masnoće i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Odličan je prirodni antidepresiv, pomaže u koncentraciji i izvrstan je u kombinaciji sa sportskim aktivnostima.

Bijeli čaj je, kao što je i Alan rekao, minimalno obrađen, ako me sjećanje ne vara, koriste se samo pupoljci koji se suše na suncu, i zahvaljujući minimalnoj obradi ima najviše flavonoida (lako ga je prepoznati jer je svjetlozelenkaste boje i po sebi ima bijele dlačice) i dovoljno je popiti jednu šalicu na dan, jer je izrazito jak i samo jedna njegova šalica vrijedi više od 7 čaša prirodnog narančinog soka. Prava je vitaminska bomba, i nije preporučljivo pretjerivati s njim, da vam se ne bi desilo kao meni, koja sam s guštom popila 3 šalice za redom i nakon toga izbacila jedno litru znoja i trčala oko zgrade 12 krugova

Ima jako dobar izbor zelenih čajeva u kući zelenog čaja koja se nalazi u lovačkom rogu u ilici. Ljubazne tete koje tamo rade će sve rado objasniti.

I da...nije preporučljivo šećeriti čaj, jer se time gube određena svojstva i njegova potpuna učinkovitost.
__________________
If, after flushing,
The flow of water fails to stop,
Please give the handle A short, sharp jerk
Bercana is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 22:09   #15
Quote:
Bercana kaže: Pogledaj post

Ima jako dobar izbor zelenih čajeva u kući zelenog čaja koja se nalazi u lovačkom rogu u ilici. Ljubazne tete koje tamo rade će sve rado objasniti.
TO je u Zg predpostavljam.Ma sad opet gledam svoj taj caj KUKICHA i pise-organski uzgoj,grancice biljke zelenog caja!?To se ipak radi o određenoj biljki?
Esseker1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2009., 23:36   #16
Quote:
Esseker1 kaže: Pogledaj post
TO je u Zg predpostavljam.Ma sad opet gledam svoj taj caj KUKICHA i pise-organski uzgoj,grancice biljke zelenog caja!?To se ipak radi o određenoj biljki?
Kuća zelenog čaja ima i internet trgovinu pa možeš pogledati izbor.

Kao što me i Alan ispravio (hvala) radi se o biljci čajevac od koje se pravi zeleni čaj ali se on ponekad blago aromatizira drugim biljnim vrstama pa postoji veliki izbor ,npr.earl grey tea je aromatiziran eteričnim uljem bergamota, čaj od jasmina cvjetovima jasmina...

Pri proizvodnji zelenog čaja nije dopuštena fermentacija
- svježe lišće podvrgava se toplinskom tretmanu ubrzo nakon branja, čime se inaktiviraju enzimi i sprječavaju oksidativne promjene. Ovaj postupak se provodi izlaganjem svježeg lišća vodenoj pari (japanski tip) ili suhim prženjem u tavama (kineski tip). Prije završnog sušenja lišće se preša i umotava u karakterističan oblik i veličinu. Nakon sušenja dijelovi lista se sortiraju prema veličini i izgledu.

U Japanu se kukicha smatra čajem najslabije kakvoće, ali je zapravo jako zdrav, gotovo da i ne sadrži kofein.Ima alkalizirajući učinak na krv i zato će ojačati i osvježiti u slučaju umora. Sedativno djeluje u slučaju nesanice. Može nas osloboditi mučnine i gastritisa. Kukicha je napitak prikladan za svakodnevnu upotrebu kod ljudi koji imaju upalu bubrega, infekciju mjehura, neurasteniju, srčane bolesti, teškoće s probavom i opći umor.
Tammy is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 17:00   #17
Quote:
lotta kaže: Pogledaj post
neke bolesti?
Sigurno (iako moram priznati da sad mi ne pada na pamet tocno koje) da neke bolesti bolje reagiraju na zeleni caj nego na bijeli. Ustvari, moja "strategija" je probaj jedan neko vrijeme, pa probaj drugi i vidi sto je dalo bolje rezultate. Ili pomijesaj, pa imas svega pomalo.

Uostalom, tako se i otkrivalo sto lijeci sto, pored nekih drugih metoda.
Alan_SP is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2009., 17:46   #18
Ej evo ja kupio Pai mu tan superior caj.Pa me zanima kakav je,koliko ga kolicinski piti(1dcl,2....3,1 lit?),kak ide priprema....E da,nisam jos nasao,a jel ona kuca zelenog caja ok!?Proizvodi su provjereni?!Inace za ceg su dobri ti bijeli cajevi...ja bi nesto za ciscenje organizma.Thx
Esseker1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2009., 10:16   #19
Ja kupujem sebi čajevi u Ljubljani, u BTC ima trgovina-čajoteka "CHA", od zelenih čajeva meni najviše paše Yunnan green.
__________________
mace traže dom: Crni, Trica, Cigi, Batcat, Tigrić
Žulik
Begemotica is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2009., 19:44   #20
Tajna pripreme zelenog čaja je u tome da se voda zagrije na 70 - 80 stupnjeva te da prelije čaj, poklopi posuda te tako drži između 2,5 do 3 min.
Nakon 3 min. čaj postaje sve gorčiji umjesto osvježavajući.
Ne treba se sa ničim zaslađivati, jer nakon par konzumacija lako se je naviknuti na taj odličan okus.
Neki stavljaju par kapi limuna, meni paše sa više limuna.
The_Man1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:54.