"Pečenjara" (kako glup naziv, btw.), još nije skroz gotova jer treba postaviti šamotne cigle za roštilj i napraviti žicu (lijeva strana), središnji prostor (za peku, čobanac, janjiće i prasce je praktično gotov, dok krušnu peć (desna strana) treba još premazati šamotnim prahom i staklenom vodom te zatvoriti (stari će to napraviti ovog proljeća)
__________________ "Four weddings and a funeral, where's the difference?"
Sljedeci tjedan se bacam u izradu pecenjare
Sve mi je jasno, osim zadnjeg dijela, dimnjak...
Kako napraviti dimnjak, dal netko ima slike kad je radio dimnjak, kako je zasalovano?
Dal imate jos kakav savjet prije nego krenem??
pre zime sam najavio gradnju pečenjare pa samo da potvrdim da su radovi krenuli... Da nije ovog foruma nisam siguran da bi se ohrabrio da krenem uglavnom sam da izvodim radove. Ali evo.... gradiliste je otvoreno ! pokušaću da postavim i neke slike ali mi izgleda lakse da zidam nego sliku okaciti.
Iznad levog svoda ugradjuje se sudopera, a iynad desnog dolazi samo ploča betonska koja se mora obložiti biber crepom ili nekim drugim prirodnim materijalom. Srednji deo je rezervisan za pecenjaru i uskoro gradim taj svod. Inače čitav projekat je u sklopu nadstrešnice koja treba da objedini prostor za sedenje i uživanje i spremanje hrane. Širina je 4,5 m a dužina nešto oko 7 metara. Pored mi se nalazi garaža takodje u etno stilu i(slika treca) to treba da se uklapa. Slike celog dvorista saljem kad malo odmaknu radovi...
Quote:
goranbeckerecki kaže:
Evo stigoh do prve deke, odnosno "ploce", pa sam tu zastao jer teba da pronadjem odgovarajucu sudoperu i slavinu koja ce ici uz staru ciglu (mesing ili slicno). Doduse treba i isfinancirati sve to... Zidam i stubove do visine dva metra pa na njih grede 28 x 25 cm... Svakog dana posle posla po malo...
Evo i slika kao cu sakriti betonsku plocu da se ne vidi...
Evo moja pecenjara lagano napreduje
Procitala sam cijelu temu i uglavnom sve znam, samo da ponovim...
Sad je na redu kod mene deka, nju da radim u omjeru 3:1?
Pecenjara mi je vanjskih dimenzija
Dimenzija lozista 215x15,
to bi znacilo da mi unutarnji promjer dimnjaka treba biti cca 60x40?
Koliki mora biti otvor,za pecenje?
Vidjela sam da svi manje vise stavljaju u visinu 7-8redova cigli i onda bolta...
Znaci cca na visinu 63cm??
viking dr.-lijepo to napreduje, ali meni je šteta što nisi radio s starom ciglom. I cigla i crijep mi djeluju plastično, preumjetno, i još si preprecizno zidao . Druga je stvar ako ti ostalo od neke gradnje, pa nisi kupovao. Nego kolko je tu cca komada te cigle? Ali kad janko i pero dođu, nitko neće ciglu gledat .
viking dr.-lijepo to napreduje, ali meni je šteta što nisi radio s starom ciglom. I cigla i crijep mi djeluju plastično, preumjetno, i još si preprecizno zidao . Druga je stvar ako ti ostalo od neke gradnje, pa nisi kupovao. Nego kolko je tu cca komada te cigle? Ali kad janko i pero dođu, nitko neće ciglu gledat .
istina,svi gledaju ono kaj se vrti...
crijep mi je ostao od kuće,kada smo radili krov,nekako mi se ne bi uklapalo u cjelinu da sam išao na drugi crijep...
pa,potrošio sam oko 650 kom. cigle...
nekima se sviđa stara cigla ali ja sam išao isključivo novom da mi se uklopi sa crijepom..
__________________ Sretan sam ko tornado među kamp-kućicama