Natrag   Forum.hr > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve iseljenike.
Podforum: Emigracija

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.03.2009., 12:16   #1
Exclamation Umirovljenici/trece doba/u Dijaspori!

Uvod.

Namjera ove teme je da vidimo opsirnije “sta je trece doba”, kako se nas tice i sta je dobro ili lose za nas koji smo u mirovini isto tako oni koji su u 50im godinama da vide malo, kako se je izmjenilo i kakav je zivot u dijaspori za umirovljenike.

Isto kao i situacija u Australiji za razne grupe osoba, kakova je njihovo ocekivanje ili ga vec imaju.

Znadem da nas ima mnogo u Australiji a kamoli po cijelom svijetu,nazalost malo nas je na forumu/dijaspori.

Nadam se da ce se poslije prikljuciti i osobe iz drugih zemlja.

Ja cu poceti sa Australijom isto sa sta i kakove mirovine se mogu ocekivati…ukljucujuci i mladjiju generaciju koja se blizi mirovini.

Molim osobe koje ova tema ne zanima da je ostave na miru i zaobidju ili ignoriraju.

Isto molim da mi dadete malo vremena/do sutra/ da napisem osnove pa onda mozemo zapoceti izmjene ,kritike ako su potrebne kao i vasa misljenja i iskustva.

Hvala

Senior citizen

Vilim vilko K.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 12:25   #2
Ponekada mirovina dodje neplanirana!

Kao osoba u kasnim sesdesetim godina pratim sa zainteresiranosti sta se dogadja u Australiji i Hrvatskoj isto tako i po svijetu sa mojom generacijom...nekoje prije desetak godina ,a isto i nekoje koji ce uci u tu zivotnu neizbjezivu dob.

Mladi umirovljenici se obicno smatraju osobe u trecem zivotnom dobi....sa kojim pocinjemo ostatak nasega zivota i odlazak i kraj zivota.

Kao jucer se sjecam svih godina i svega u zivotu i onda najednom dodje bio spreman ili ne to doba zivota.

Na zalost za nekoje od nas dodje i ranije radi bolestih ...nismo spremni...meni se je dogodilo da sam bio samo 52 godine, kada sam prekinuo raditi,iako sam mogao i prije u invalidsku mirovinu radi zdravlja ...nisam htjeo, zelio sam podici sinove na svoje noge.

Kada sam dobio slom zivaca...depresion,napade straha,anxiety,personaliti disorder....nisam se vise vratio na posao i danas se lijecim.

Iz mojega pogleda mogu vam kazati kako se osjeca osoba koja je sada uskoro 68 godine , 11 godina u invalidskoj mirovini i poslije
65 u “starackoj mirovini”.

Sa 52 godine sam mislio zastedjeti novac za buducu mirovinu ,mislio sam da cu u mirovini jos uvijek nesto raditi i zaraditi si posebno uz mirovinu.

Umjesto mojega plana i zelje je doslo razlicito bio ja voljan ili ne.

Kada se sjetim koliko je mojih kolega u to vrijeme ili poslije imalo radi stresa na poslu srcani udar ili stroke/izljev krvi u mozak niti me ne cudi sta sam tako zavrsio.

Sud je kaznio zeljezaru sa prekrsajem "preopterecenja na poslu",jer ja sam dokazao da sam radio za dvije ili tri osobe i stalno su obecivali pomoc isto kao i moj raspored posla...koji se nije nikada promjenio.

Za ostetu sta sam otisao 13 godina ranije u mirovinu dali su mi ostetu $99.000dollara ....ali radi toga nisam dobio socijalnu mirovinu za dvije godine....eto sta je pravda.

Umjesto da bi zaradio posebno za mirovinu "superannuation" $200.000-$250.000 .....moja isplata je bila samo $44.000.

Moja generacija je imalo tesko mi smo placali kamate za kucu od 13.5%...podignuto na do 18%...ja se ne zalim ,ali samo zelim pokazati kakova je razlika,sada je vec dulje 6%-9%....a nekada prije 1960ih i 1970ih isto jako mala oko 4.5%.

Danas poslodavac mora dati dio "superannuation" oko 9-11% od tvoje place i sam uplacujes obavezno ....dok sam ja nekada davno davao $1 -$5 tjedno ...u zadnjim godinama vise.

Eto ukratko sta se moze dogoditi iako ne zelite...nikada se ne znade.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 12:38   #3
Nova klasa staraca?

Malo statistike iz Australije , u 2003 imali smo 2,545.641, Australijanca preko 65 godina starosti na stanovnistvo od 20 miliona.

Imamo 3.000 /100 godisnjaka/…misli se da ce ih u 2020 biti 12.000 i oko 2050…. 50.000.
Koliko se izmjenilo samo u 70 godina kada su muskarci zivjeli samo do 65-70 godina, ako i toliko.

Nova klasa staraca?
Nekada se je sve trpalo u isti kos “starci”.
Vrijeme se mjenja i postaju danas nazivi grupa;mladjiji , mature/ozbiljni i stari.

U danasnje vrijeme kada drzava trazi /pita radnike da nastave raditi do 70 godina , znaci da se mjenja i zivot svih starijih osoba.

Nazalost nismo svi istoga zdravlja ili nismo imali iste poslove….jer prosto je tesko naci osobu koja je radial fizicki i natezala se da je ostala nepovredjena , ili u slucaju zanatlije stalno ponovljivi pokreti isto kao i na liniji proizvodnje dovode do ranih neizljecivih problema ….dobro znadem o cemu govorim osim dvije operacije na kicmi koje nisu uspjele imam muskuloskeleton misicne /tetive probleme u svakom zglobu, ramena ,laktova, ruka i redovito dobivam steroid injekcije....imao sam operaciju na desnom ramenu, zglobu i ulnar nerve na laktu...i obadvije ruke su mi napola oduzete od pritisnutih zivca
na kicmi.

Uopce se ne cudim sta sam unisten sa poslom jer sam vec kao klinac sa 7 godina radio ,stihao u vrtu, poslije skole raznosio ciglu na gradilistima, i na kraj svega sami smo otac majka i ja , kopali temelje za zgradu i betonirali i sami zidali, i istovremeno sam ucio zanat i poslije radio na zgradi .

Ali tako je nekada bilo mi smo generacija koja nije imala lagano.
Moja supruga je ostala bez majke/umrla je od raka/ sa 14 godina, zamjenila je njezino mjesto i kuhala i vodila domacinstvo za njih svih sest, tri brata i sestre i oca.
Nije onda bilo masine za ves…bile su ruke ….radila je i u vrtu sa ocem i jos morala stici sve drugo….skolu je morala prekinuti u sedmom razredu…poslije je privatno zavrsila osmoljetku.

Jest takav je zivot…danas se djeca izmore od igre sa komputer igrama…i ne mogu nista bole ih ledja i ruke…tehnologija napredjuje.

Mene ne smeta napredak potrebne komputerizacije ,ali nismo svi imali prilike raditi sa komputerima…tako da predstavlja mnogo problema za starije ljude.

Vidim kada nekada idem u banku redovi starijih osoba …umirovljenika cekaju na red na salteru da mogu doci do novaca /srecom ako ga imaju!/.
Ja svoje radim oduvijek sve na BankNet, i vjerujem da cu moci dok zivim….ali moja supruga iako je radial u kancelariji i bila daktilograf ne lezi joj da sada uci mogla je vec prije 30 godina …i eto sada u 72goj godini je prekasno…ali zato ona ima mnogo vise znanja na kojoj joj zavidim, jer ako bi ostao sam trebao bi to znanje vise nego computer.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 13:41   #4
Kratke vijesti

Srpanj 2004. oznacava 95. rodendan starosne mirovine i ovo je prilika da se osvrnemo dokle smo stigli.

Prve nacionalne isplale australske starosne mirovine (Old Age Pension) su isplacene 1. srpnja 1909. U to vrijeme je maksimalna mirovinska slopa iznosila 10silinga($l)tjedno.

Vlada je isplacivala mirovine za oko 34.000 umirovljenika—15'% sianovnika u dobi za slarosnu mirovinu (sada 78% sianovnika u dobi za starosnu mirovinu prima mirovinu).

Muskarci i zene stjecu pravo na starosnu mirovinu udobi od 65 godina. iakoje 1910 godine-dob ukojoj zene imaju pravo na mirovinu spustena na 60 godina
starosti-

Tih godina su u prosjeku muskarci zivjeli 55 godina a zene 59 godina.

Nacin kako su vrsene isplale mirovina odraz je tog vremena-

Umirovljenicima su podijeljene rukom ispisane mirovinske kartice, koje su trebali pokazali u svom lokalnom uredu da bi dobili isplate u gotovini.

Od onda su se stvari. naravno. znatno promijenile.

Ove godine Vlada ocekuje da ce isplaliti 18 milijardi dolara za 1.85 milijuna starosnih umirovljenika.

Isplate su danas visoko automatizirane. Centrelink prima veliki broj poziva i upita od umirovljenika svake godine, a pruza i daleko sire obavijesti umirovljenim korisnicima-

U svakom slucaju smo daleko sligli—Sretan 95.rodendan. Starosna mirovino'

Dobivate li mirovinu iz neke druge zemlje?

Ako dobivale isplate od Cenirelinka. a dobivate takoder i mirovinu iz neke druge zemlje. morale reci Centrelinku ako se to placanje povisi.

Svi prihodi koje dobivale vi ill vas partner mogu utjecali na to koliki iznos mirovine imate pravo primati.

Morale reci Cenirelinku u roku od 14 dana ako vam se povise primanja ili ako primate novu mirovinu ill neki drugi prihod.

Mnoge zemlje redovilo povisuju stopu svoje mirovine kako rastu troskovi zivota.

Korisnici grcke mirovine, na primjer, trebaju uskoro dobiti pismo iz Grcke o svojoj novoj stopi mirovine,jer ta zemlja povisuje mirovine svakog srpnja.

Centrelink opcenito ne dobije izravno informacije od odjela socijalne skrbi dnigih zemalja o povisici vase mirovine.

Mozete obavijestiti Cenirelink o svim promjenama vasih pnhoda iz inozemstva ako nazovete 131202 ili posaljite email na [email protected] ili podete u lokaini ured Centrelinka-

Zaostaci isplata iz inozemstva

Aku vamje odobrena inozemna mirovina ili neko drugo placanje iz neke zemlje izvan Australije,mozete dobiti jednokralnu cjelokupnu isplatu za prethodno razdoblje.

To moze uijecati na iznos australske mirovine na koji imate pravo. Novi zakon znaci da se od 1. srpnja 2004. samci i osobe koje imaju partnera tretiraju jednako kada je u pitanju jednokratna isplata zaostataka inozemne mirovine.

To ce dovesli do potpunog povrata cjelokupnog iznosa preplale jer ce se dug naplatiti od te osobe i od njenog partnera.

Za vise obavijesli nazovite 13 1202 ili posaljite email [email protected]

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 13:51   #5
Isto i moja generacija "iako sam ja mnogo mladjiji od starije generacije", se je nasla u polozaju da superannuation je tek pocela oko 1989 obavezno od strane poslodavca da daje u ono vrijeme oko 9% od zarade u superanuation, isto i ti sam da dajes.

Ja koji sam zapoceo raditi Studeni 1969 i stedio u ono vrijeme $2AU dollara na 14 dana/onda je placa bila $100 dollara na 14 dana prije poreza/ i poslije povisio koliko sam mogao.

Mi smo svi prije placali porez za mirovinu "koja se je zvala PYE"...placaj kako zaradis...otkuda bi se placale prijasnje mirovine?
tako da smo mi svoju mirovinu zaradili....kao i generacije prije nas.


U studeni 1992 kada sam bio proglasen nesposobnim za rad od zeljezare, dakle 23 godine radnoga staza moja isplata superanuacije je bila $44.000AU dollara, koju sam prebacio u Allocated pension + dodao $20.000, sveukupno$64.000....koje su kao sta svi znadu dvije Americke prehlade pojele $20.000dollara....i pocelo se isplacivati od uloga...i onda sam izvadio novac van i sam ulazem kako mogu.

I ja se ne zalim eto "Australian National snapshot":

77% od Australians preko 65 godina dobivaju support dohodak

17% od Australians stari izmedju 16-64 godine

59% od mirovina su zenske
58% od njih su same


Prosjecane godine placanje mirovine su za "staracke umirovljenike"13.1 godine, i za invalide 10.8 godina.

Jedna osoba dobiva 60% od koliko primaju dvoje mirovinu.

Vecina umirovljenika nemaju ustedu ili neku drugu vrijednost kao nekretinu.

30% imaju na banki manje od $1.000AU dollara.

61%od "umirovljenika samca imaju kucu"

83% od "dvoje umirovljenika imaju kucu"

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014

Zadnje uređivanje Vilko : 26.03.2009. at 14:08.
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 14:16   #6
Mnogi iseljenici se vracaju pod stare dane u domovinu!

Ne mozemo da se ne osvrnemo na one koji su vec u mirovini!
Prenesti cu nesto sta pokazuje situaciju koja se cesto raspravlja na DIJASPORI.

SVE VISE STARIJIH OSOBA IZ ISELJENISTVA TRAZI SMJESTAJ U USTANOVAMA SOCIJALNE SKRBI U HRVATSKOJ

Zahtjeva mnogo, kapaciteta malo.

San je svih starijih iseljenika da ostatak zivota provedu u domovini. Prije povratka svi bi zainteresirani trebali prije dogovoriti smjestaj u domovima kontaktiranjem Ministarstva rada i socijalne skrbi buduci da se na smjestaj dugo ceka

Uz zahtjev za smjestaj potrebno je priloziti domovnicu, rodni list, odrezak o mirovini, izjavu o placanju ovjerenu kod javnog biljeznika i potrebnu medicinsku dokumentaciju. Prema odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi, vise se zahtjev za prijem ne salje izravno u dom umirovljenika, nego u Centar za socijalni rad u gradu u kojem se nalazi dom.

Pise: Zeljko Rebic

Iako je vecina povratnika dobrog imovnog stanja, jedan dio njih koji su usli u staracku dob, a htjeli bi se vratiti, nije u mogucnosti kupiti kucu ili stan. Ostaje im prema tome ili staracki dom ili zbrinjavanje kod rodbine.

Nema pouzdanih statistika koliko ima povratnika trece zivotne dobi, a prema nepouzdanim statistikama, koje se vise temelje na empirijskim analizama izdvojenih uzoraka, vecina obitelji povratnika sastavljena je od nekoliko generacija, a kako isticu u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, sve je vise i starijih samaca ili parova koji ostatak zivota zele provesti u Hrvatskoj.

Stoga se dobar dio njih zanima za smjestaj u domove umirovljenika i za organizaciju socijalne skrbi za ostarjele. Najbolje se obavijesti mogu - nakon ukidanja Ministarstva povratka i useljenistva - dobiti u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, koje je i ovlasteno za ovakve slucajeve. Tu povratnici mogu saznati postoje li domovi umirovljenika u mjestima u koja se zele vratiti, mogu dobiti i tocnu adresu doma i osobu kojoj se trebaju javiti i kome poslati zahtjev za smjestaj u domu. Uz zahtjev je potrebno priloziti domovnicu, rodni list, odrezak o mirovini, izjavu o placanju ovjerenu kod javnog biljeznika i potrebnu medicinsku dokumentaciju. Prema odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi, vise se zahtjev za prijem ne salje izravno u dom umirovljenika vec u Centar za socijalni rad u tome gradu. Prve obavijesti za povratnike najbolje je potraziti u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, koje je duzno uputiti ih u cijelu proceduru.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 14:25   #7
Sve vise zahtjeva iz razvijenih zemalja

U 54 ustanove socijalne skrbi u Hrvatskoj je smjesteno 13.310 starijih i nemocnih osoba, sto je samo dva posto od ukupnog broja starijih od 65 godina. U domovima je zaprimljeno devet tisuca molbi starijih osoba koje cekaju na smjestaj. Zbog velike guzve povratnicima je najbolje isplanirati useljenje dok su jos u inozemstvu, a potrebno je prethodno kontaktirati i Ministarstvo rada i socijalne skrbi radi dobivanja svih potrebnih obavijesti. S obzirom na raznolikost u kvaliteti smjestaja kao i otvaranja u zadnje vrijeme nekoliko starackih domova za imucnije umirovljenike, nuzno je ovlastenim sluzbama u Ministarstvu tocno prenijeti svoju zelju i ocekivanja, a djelatnici Ministarstva ce prema tome predloziti rjesenje i uputiti ih na pravu adresu, sto opet sve ovisi o socioekonomskim prilikama povratnika.

Najcesce su skromnijih socijalnih prilika povratnici iz Rumunjske i Juzne Amerike. Osim ovih, u buducnosti ce zbog starenja poslijeratne generacije iseljenika biti i iz bogatih drzava sve vise zahtjeva u starackim domovima.

U Njemackoj je od 400.000 Hrvata njih 4000 uslo u trecu zivotnu dob. Premda je u Njemackoj normalno da i vecina dobrostojecih umirovljenika zatrazi smjestaj u domovima, u Hrvatskoj je pak praksa da smjestaj u domu traze slabo ili potpuno nepokretne osobe o kojima obitelj ne moze skrbiti ili je pak nemaju.

Ako troskove smjestaja u domu ne mogu platiti sami, razliku ili potpuni trosak domskog smjestaja placa drzava. Mnogo je i povratnickih obitelji u kojima stariji clanovi trebaju pomoc u vlastitom domu, a odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi potice se razvoj tih oblika skrbi za starije osobe. Jer, odlazak iz vlastitog doma ili obiteljskog kruga veliki je stres, a izvaninstitucionalnim programima socijalne skrbi za ostarjele produljuje im se boravak u vlastitoj kuci i ujedno ih se priprema za trajni odlazak u dom umirovljenika.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 14:34   #8
Ostati kod kuce, ako je ikako moguce!

Donji opis sam preneo sa linka o Staracki Dom LIPIK, jer svugdje po svijetu je manje vise isto, mozda se pomoc zove drugacije ili je rade dobrovoljci i za mnoge usluge se placa!

Iskustvo koje imamo u obavljanju naše djelatnosti nam govori da ima dosta slucajeva nedoumica i dilema glede smještaja u dom kao optimalnog rješenja. Nerijetko postoje situacije kada clanovima obitelji ili supružniku osobe kojoj treba njega, nedostaje samo odredjena pomoc, kako bi problem bio riješen na nacin koji bi bio prihvatljiv i za obitelj i za osobu kojoj njega treba.

Shodno potrebama odnosno životnim prilikama potencijalnih korisnika naših usluga i njihovim željama, uvodimo kao novost dvije vrste programa pomoci starijima, koji bi omogucili ostvarenje sna svake starije osobe ,ostati kod kuce, ako je ikako moguce !“

Program pomoci i njege u kuci ukljucuje slijedece usluge :

- priprema i dostava hrane

- zdravstvena njega (mjerenje tlaka i šecera, previjanje, prijevoz do doktora, nabavka lijekova itd)

- usluga fizioterapeuta

- prijevoz u crkvu i kuci

- pranje veša po potrebi

- kupanje i ostala osobna higijena

- šišanje i brijanje

- èišcenje kuce (pranje prozora, usisavanje i drugo)

- održavanje dvorišta (košenje trave i drugo)


Program dnevnog boravak u domu podrazumjeva

- prevoz od kuce do doma u dogovoreno vrijeme (ujutro)

- prevoz od doma do kuce (naveèer)

- tretman i prava kao i stalni korisnici doma

Program je podržan od strane Ministarstva obitelji, brantelja i medugeneracijske solidarnosti na nacin da se osobama slabijeg imovnog stanja pomogne sufinanciranjem dijela troškova ugovorenih usluga.

Podršku ovom programu dali su i gradovi Pakrac i Lipik kao i Centar za socijalnu skrb Pakrac.

Kao nositelji programa za ovo podrucje pozivamo na suradnju zainteresirane pravne i fizicke osobe i udruge gradjana koje imaju želju, volju i potencijal da sudjeluju u njegovom provodenju i za to budu adekvatno financijski nagradeni.

Nadalje, udrugama koje bi ugovarale naše usluge za odredeni broj svoga clanstva, u zavisnosti od broja korisnika, odobravati cemo za njih posebne popuste i pogodnosti.

Isto gledajuci kroz opis smjestaja cini mi se cisto pristojno, u mnogim zemljama ima mnogo losije ,gdje pokusavaju privatno iskoristiti osobu, iako su sada veoma regulirana pravila.
================================================== ========

Vilko koment:
Vidio sam u australiji mnogo starijih domova isto kao i novih ...nas problem je kao i vas ima nas previse starijih i doci u dom nije tako lagano....prvo komisija mora odrediti da osoba treba smjestaj i onda pocinje trazenje...najbolje prodje tko moze platiti za ulazak u staracki dom.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 15:15   #9
Juzna Australija/Adelaide.

Da malo vidimo sta je sve ponudjeno ili moguce prema situaciji u zivotu i mogucnosti pojedinaca.


1/ nastaviti zivjeti u mirovini u svojoj kuci ili stanu.

2/djeliti kucu ili stan sa djecom, sa kojom dolazi i brige kao cuvati unuka i kuhanje za cijelu familiju ,i obicno veoma rijetko sve odgovara svima.

Uostalom nismo svi vise niti mladi niti zdravi da moramo jos jednom odgajati djecu.

3/U slucaju ako jedan od partnera nije dobro sa zdravljem ,imamo i onako dosta posla i brige samo da se brinemo o sebi i ako je jos partner tesko bolestan treba nam i pomoc.

4/ Veoma tesko je dobiti pomoc od drzave, vecinom /tako je u Australiji /ako vam se nudi pomoc morate je i platiti…obicno je oko $17 dollara po satu.

5/ Slijedeci izlaz ako imamo veliku kucu ili stan, koji je prevelika briga za nas i previse nas kosta za odrzavanje ,ostaje nam vise izbora.

a/zavisi o nasem zdravlju i starosti, mozemo prodati kucu ili stan i preseliti u “ Retirement Village”…”Mirovinsko naselje”.

Ima za izabrati razlicitih mjesta kao i po cijeni, i velicini.Obicno se velicina krece od jednosobnoga stana ,za samce i sve, potrebno pod krovom /unitom, kuhinja, kupaonica ,toilet,vesarnica, dnevna soba sa …malim mjestom za serviranje vecere….isto kao i garadja.

Ukoliko ste bracni par obicno se kupi dvosobni unit ,sa dvobednom glavnom sobom i drugom manjom sobom , isto kao i opisano gore sve zajedno.

Zavisno o mjestu obicno imate i mali vrtic ispred ili ostraga Unita.

Unit platite u ulasku plati se kao license, a za vreme vasega izlaska u staracki dom ili smrti…plati se 75% vrijednosti od unita za koliko je procjenjeno

Za vrijeme dok stanujete u unitu organizacija odrzava i popravlja sve u kuci, izmjenjuje nove potrebne stvari.

Vasa obaveza je namjestaj kao i insurance za isti , masina za pranja vesa i refrigerator /hladnjak.Klimatizacija je kakovu stavite …mi smo ugradili cijeli Unit za $5.000 dollara,sa 5 izlaza,isto kao na prozore stavili elektricne rollete…i oni su odgovorni za popravke za iste.

Sa drugim rijecima imamo popravke kada i kako treba.

Mi placamo tjedno maintenance /novac za odrzavanje $50 dollara.

Sada smo vec 12tu godinu u Unitu…imamo sve sredjeno kako zelimo, jedino se bojimo sta ce biti kada vise ne cemo moci brinuti o sebi, ili ako jedan treba u staracki dom?

Obicno veca “Umirovljenicka naselja “ imaju naselje sa unitima i isto staracke domove zajedno…ali mi zivimo u malome samo 7 Unita koje pripadaju Unitited crkvi.

To malo naselje je pokraj jednoga vecega od 50 unita.

Moja supruga je 72 godina i ja uskoro 68 ali sam dosta bolestan i ne bi mogao vise vec godinama voditi brigu da smo ostali u velikoj novoj kuci 5 sobe i dvije kupaonice , jer to je bilo 200 sq/metra dok je dvosobni unit samo oko 70 sq/metra.

Mi smo odmah kroz zadnja vrata u ducanima ,doktorima ,posti i Apoteki, medjutim jos dok mozemo idemu sa automobilom do velikog centra gdje je preko 300 ducana i 5.000 mjesta za parkiranje automobile, a samo je 3 km od nas.

Mi smo smjesteni na lijepom mjestu u Adelaidu 1.075 miliona stanovnika, 15 km od centra…gdje niti ne trebamo ici jer su svi ducani okolica od nas.

Ispred naselja 80 metra je jezero i oko 2.5 km more i plaze.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 15:19   #10
ajme, Vilko, pa ovo je za cijeli novi podforum : staracki pdf

sav staracki biznis na jednom mjestu: kod Vilka Vilima K
odavno sam te htjela pitati jesli li dobio mozda scooter na baterije (7-14 km/hr) , ili si ga morao kupiti sam ... ili ga uopce nemasja bih poslala starcima u HR ali tamo su trotoari uski i auti nepropisno parkirani posvuda zagaze preko nogostupa, pa


bas sam nedavno sada poslala im dasku za preko kade, i walking aid
kako bi bili sto samostalniji i kako im (mojoj sestri) staracki dom ne bi padao na pamet

.. da, saljem im redovno odavde iz AU (avionski ) po 10 kila Sustagena Hospital Grade vitaminskog i energetskog dodatka

BTW imaju pravo na kucnu njegu ... dolazi im zena redovno da pomogne starom okupati se

... najradije bi ih voljela dopeljati ovamo u AU .. ovdje ljudi u devedesetoj jos auto voze, i uz sva ta pomagala i uz vitamine su mobilni i samopokretni ...
tamo u HR samo mogu bespomocno gledati kroz prozor .. ako imaju neki cisti topli prozor ..
__________________
Southern Lights
todaytonight is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 15:31   #11
Adelaide nije Sydney ili Melbourne...ali tko treba vise nego ovo?Adelaide je peto mjesto po velicini u Australiji …samo malo selo 1,075 miliona stanovnika.
Velicina Adelaida je 870 sq km, proteze se 70 km uz more ,podjeljen na mnoge suburbe/opcine.
Uz cijelu duzinu je pjescano more, sa mnogim lokalnim plazama.

Centar grada je bio izgradjen samo za komerciju i tek u zadnje vrijeme se je pocelo preradjivati ili novo graditi za stanovnistvo…ali bez da se dira u okolne parkove po kojima je Adelaide poznat.
On je bio planiran kao da je danas izmisljen ,siroke ceste sa mjestom za parkiranje i mnogim parkovima, gradjen je da ne moze biti bolje.

Adelaide je jedini ponosan grad ,gdje se nije naseljavalo sa “convictima/zatvorenicima”,nego su naseljenici placali zemlju.Stanovnici su “bili poznati po postenju” kao i gradioci mnogih crkava ,tako je i mjesto nazvano “mjesto crkva”.

Unatoc smirenom zivotu ,Adelaide skoluje Azijske studente, u svojim Univerzitima.
Kontrakti za obranu i municiju i skolovanje vojnih pilota i iz drugih zemalja je odrzan u Adelaidu.Cijelo stanovnistvo Juzne Australije je samo 1.5 miliona stanovnika sa veoma naprednom i razvijenom tehnologijom, koja nam je u donijela bilionske projekte, primjer do sada smo izgradili 6 velike ratne podmornice za Australiju , dobili smo ove 2005 godine $5.5 billiona project za izgradnju ratnih brodova za Australiju.
Zaposljavljamo IT osoblje samo na jednom podrucju 26,000.

Adelaide ima dvije tvornice automobile Holden i Mitsubishi.

U pustinji /desertu…gdje su postojeci veliki rudnici,ugljena,, naturalnog plina, bakra,uranijuma,zlata,opala…prosiruje se i objavljen je novi project $6 billiona dollara.

Adelaide je mjesto gdje je sve 20-30 minuta , od bilo koje strane do centra.
Na zapadu su umjetna jezera i gdje su najbolje i najljepse naselje izgradjeno, koje je 1992 dobilo svjetsku nagradu .
Adelaide je poznat sa dva vodeca football klubova i dva velika stadiona obadva prve lige na zapadnom “West Lakes” i Port Adelaide.
Da ne govorimo o stotinama drugih razlicitih sportkih klabova profesionalna ili amaterska..
25-30 minuta od centra grada je suma koja je mnogo veca nego Zagrebacko Sljeme, isto je i naseljeno, sa mnogim malim mjestima kao njemacko naseljeno mjesto Hahndorf. Na drugoj strani samo 40 minuta voznje je Barrosa Walley…sa mnogima svjetom poznatima vinjardima.

Tko bi zelio zivjeti u takovom mjestu?…gdje zivis kao ja u West Lakes –Retirement Village…2 sobni unit, koji ima pred sobom sve sta trebas od supermarketa/ducana, kemista,doktora,, postu…i samo oko 80 metra do jezera gdje su najljepsa naselja , gdje se natjecuju i treniraju u rovingu.

3 km ili 5 minuta sa autom do shoping centre West Lakes sa preko 5,000 parkiraliste i preko 300 ducana/grade se jos i vise/ i dobili smo sada blize Cinema sa Dinning/ako se zeli/sa 7 dvorana, sve pod krovom klimatizirano.
Pa poslije rucka ili bilo koje vrijeme do mora ipak je daleko 2.5 km-do 70 km zavisi kuda hoces.

Jest tko bi zivio u takovom mjestu …mogao bi umrijeti od dosade…pa nije to Sydney ili Melbourne…gdje ti treba satima za bilo sta.Do centra grada imamo 15 km , boze moj to je daleko…30 minuta sa parkiranjem.

Jest ja volim gdje zivim i gdje starim!

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 15:38   #12
Dok se spremim za krevet biti ce i oko 3:00 predjutro po Au vremenu.

nastavak slijedi/

vvk
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 23:03   #13
Quote:
todaytonight kaže: Pogledaj post
... najradije bi ih voljela dopeljati ovamo u AU .. ovdje ljudi u devedesetoj jos auto voze, i uz sva ta pomagala i uz vitamine su mobilni i samopokretni ...
tamo u HR samo mogu bespomocno gledati kroz prozor .. ako imaju neki cisti topli prozor ..
vidis, to je ono kaj i nas muci jer nam starci nisu bas dobrog zdravlja, osobito moja mama, a ne daju se nagovoriti da se vrnu natrag
__________________
She was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest ...

Boze daj mi Ti od svoje milosti, a ne onako kako sam zasluzio...
Una67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 23:05   #14
Vilkec...svaka cast!!
__________________
She was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest ...

Boze daj mi Ti od svoje milosti, a ne onako kako sam zasluzio...
Una67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2009., 23:10   #15
Quote:
todaytonight kaže: Pogledaj post
Jel ovo automatik ili standard?

Ovo bi bilo idealno za deliverenje pice
__________________
You have been banned for the following reason:Neistomisljenik s moderatorm na ex yu.
Date the ban will be lifted: Nikad
Alahuekber forume.hr
bijesna glista is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2009., 01:00   #16
Divan suncani dan, dok pijem kavicu i gledam kroz prozor na Vericin cvjetnjak i u potovima zeleno i divno pred mojim prozorom....vidim koliko sam sretan

Mislim veoma cesto...sta je zivot?
Mladost podignes djecu na noge....sudbina?...jest mislim da ima isto utjecaj, iako vjerujem da si sami u vecini radimo sami buducnost kao i proslost.

Ali iz iskustva znadem da je mnogo puta potrebno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.isto tako ZDRAVLJE igra najvecu ulogu u zivotu.

U 40 godina "zdravlje i nesposobnost i da gubimo vrijeme "....nas moze kostati do $750.000 dollara lagano....znadem po sebi , uzalud 23 godine 12-14 sati, 7 dana rada, kada se izostaje i trosi na lijekove i doktore,kao i da nisi radio jedan posao...iako si se mucio mnogo vise nemo mnogi.

======================
Sta smo ostavili za sobom!

Ponekada se sjetimo proslosti odkuda smo dosli, sta smo napravili ili gdje smo radili ili zivjeli.
Rodjen sam u Zagrebu 1941, i ozenio sam se 1962 godine , 1963 smi dobili sina Daria ( danas je 46 godine)…iako sam rodjen u Zagrebu zivjeli smo kao podstanari u jednoj sobi.
Zivot je bio tezak pogotovo za suprugu , ja sam radio na terenu i kao vecina se opijao i zenskario.

*1966 sam otisao u Graz da promjenim okolinu i da pokusam novi zivot.
*1969 supruga je pristala da ponovo zapocmemo novi zivot u Australiji.

Ja vise nikada nisam pio ,a zivio sam samo za djecu i suprugu i posao.Zbogom Zagreb 1962Zbogom Graz 1969Dolazak u Australiju 1969.

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2009., 01:07   #17
Sa dolaskom u Australiju nakon 5 tjedna smo dobili drzavnu kucu trosobnu, mozete si zamisliti koliko smo bili sretni, jedino je bilo preveliko zemljiste….mjesta za najmanje jos dvije kuce.

Kuce su gradjene po dva unita zajedno ,razdvaja ih srednji zid i plot isred kuce kao i u vrtu.

Drzava nam je ponudila da kupimo svoju polovinu , ali bi nas kostalo previse sa odvajanjem title….dok se nije ispraznila kuca sa druge strane predlozio sam drzavi da moj sin kupi drugu polovicu…on je bio zarucen…i tako smo obadva kupili svako po jednu kucu…isto sa obzirom da smo prvi puta kupovali kucu dobili smo drzavnu pomoc za prvu kupnju kuce.

Jedino interes je bio 13.5 % i u par godina je dosao do 18%.
I tako moj sin je zivjeo u drugoj kuci dok nije dobio premjestaj 700km od Whyalle,
mi smo kupili od njega drugu polovicu i iznajmljivali, dvoje mladima enginjera iz Adelaida.

Ja sam cijele obadvije kuce potpuno renovirao i povecao vrijednost za 50% .
Mislili smo da cemo tamo i ostati u mirovini zivjeti, ali sudbina je bila drugacija.

Ja sam radi bolestih morao putovati 400km do Adelaida i natrag ponovo 400km. svakih 2 tjedna, i isto sam bio stavljen u mirovinu, jednu noc netko je zaspao za volanom i dosao na nasu stranu….bili smo sretni samo ostrugani po cijeloj stranici….jer sam uspio malo skrenuti iako smo vozili veoma brzo oko 120 km/h.
I onda sam odlucio da se selimo u Adelaide…jedino smo imali sina koji je matrikulirao.
On se je zaposlio u zeljezari kao naucnik i telektrotehnicar u treningu, mi smo ga smjestili u dvosobni unit i namjestili i dali mu dobar start.

I tako smo u jednom danu prodali dvije kuce/dodao sam jos i samostalnu garsonjeru, tako da je kupljeno za iznajmljivanje.

Whyalla,1988.

Moj zadnji project, sve sam napravio sam sa suprugom!

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2009., 01:22   #18
1994 Adelaide...u novoj kuci!

1994 smo kupili u Adelaidu kucu, cetverosobnu i studi sobu , sa dvije kupaonice,imali smo namjeru imati sobu za sina kada nas posjeti iz Whyalle, dvije sobe smo imali sredjene za tri unuka koji zive u Adelaidu, za posjetu na vikend.

U prosincu 1994 smo presjelili iz Whyalle u Adelaide, kuca je bila kakovu je moja supruga uvijek zeljela, sve sredjeno i napravljeno ,klimatizacija , sa malo vrta ispred kuce kao i iza kuce. Garadom ispod krova isto velika garadja i radiona u vrtu.
U dvije godine smo sve divno sredili…i onda sam poceo biti sve losije …i video sam da ne cemo moci niti financijski ili sami odrzavati tu kucu.

Preko prijatelja sam nasao mjesto u naselju za umirovljenike ili kako se kaze na engleskom “Retirement Village”….ali trebala je osoba koja zivi u Unitu ici u Staracki Dom…cekala je na mjesto i mi smo morali prodati nasu kucu.

1997 nije bas bila najbolja godina za prodaju ,i mnogi su bili zainteresirani ,ali svi mladjiji nisu mogli dobiti tako visoki krediti…tako da smo prodali kucu sa $25.000 gubitka …ali ako sada pogledam cijene Unit sta smo platili je bio mnogo jeftiniji nego danas.

I eto nakon niti tri godine smo opet selili….u novu buducnost.....Zbogom Whyalla 1969-1994-25 godina zivota!1995-Adelaide1996 Adelaide Bozic.

nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2009., 01:25   #19


Verica i Timmy 1997Verica i Vili - Spa 1997
==========================================
P.S. 1992 sam bio isplacen i prekinuo raditi kompletno osim kod kuce sta sam mogao.
Nisam dobio Invalidsku mirovinu do 1994....radi isplate.

2006 kao 65 godisnji sam poceo "staracku mirovinu"...."Age pension"

1998 supruga je kao 61 godisnja kvalificirala za "staracku mirovinu"

vilko

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014

Zadnje uređivanje Vilko : 27.03.2009. at 01:33.
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2009., 01:42   #20
Selidba u Umirovljenicko naselje!

Doslo je vrijeme selidbe u” Mirovinsko Naselje”…platili smo i jos da se preselimo.
Pocelo je jos dva mjeseca prije mjerenje namjestaja….1994 smo mnogo toga kupili novoga ….za vecu kucu…a sada idemo u manju…polovicu smo dali snahi sa unucima.
Morali smo kupiti manji kauch i manji stol za blagavaonicu.
Morali smo isto prodati Spa…koji smo platili $12.000 dollara za $5.000 dollara…i tako isto mnogo stvari mashine za vrt.

I onda je doslo najgorje kao zanatlija i uvijek oko kuce nesto sam radio cijeli zivot…tesko sam se rastajao sa stvarima….sarafi na tisuce…cavli …a da ne govorimo o electricarskim materijalu…i farbe…podjelio sam susjedima i prodao nesto ali jos ima mnogo toga “sta ce trebati”…ostavio…supruga ljuta kaze rijesi se svega !

Jos i danas nakon 12 godina cujem isto baci sve …a kada nesto treba samo odem u garadju i tu je ….ne treba ici u ducan…i tako ce i ostati tesko se je razdvojiti sa alatom i stvarima pa makar trebas samo jednom mjesecno.

Najgorje od svega je bilo naselje je bilo samo 7 unita , sve sami starci od 78-90 godina.
Ja sam bio u ono vrijeme samo 56 a supruga 60 godina , zafrkavali su mene da me pustaju samo zato sta je supruga 60 godina….jer nase naselje je za od 60 godina dalje.

Kada mene netko danas nazove starim osjecam se uvrijedjen…i vidim kako su se i ti ljudi morali osjecati kada smo mi dosli.

U zadnjih 12 godina je mnogo osoba umrlo i promjenilo se….i vidim i sam da i mi veoma brzo STARIMO…nitko to ne moze izbjeci.

Ali kada vidim te starije osobe od 70-92 godina koliko su vrijedni i brinu se za sebe i samostalni su …ne vjerujem da cu Ja biti te srece.

Dobro dosli u "Retirement village"...vilkova sala...ubacene slike vilko & Verica!
Retirement Village - humor

vilko
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Tags
treća dob


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:28.