Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas
Korisničko ime
Lozinka

Svijet oko nas Za one koji poštuju prirodu...
Podforum Poljoprivreda

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.08.2008., 12:08   #1
TreeHugger
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2008.
Platnene vs. plastične vs. papirnate vrećice

Nedavno je kružio mail "Ne plastičnim vrećicama!" sa fotografijama i podacima o količini plastičnih vrećica koje se proizvedu u godini dana, gdje one završe i sl.. Ne znam jesu li te informacije potpuno točne ili ne, ali nije ni bitno jer svatko može i sam zaključiti da ih ima previše. Samo kad pomislim koliko se u mom dućanu dnevno podijeli već mi je sve jasno.

Iako nisam ekološki osviještena koliko bih mogla biti odlučila sam preći na platnenu vrećicu da ne uzimam plastične iz dućana. Samo za sebe to nije velika promjena za industriju plast. vrećica, ali znam da promjena kreće od pojedinca.

Pa me zanima koliko vas koristi ili se sprema prijeći na platnene vrećice?

Neki dan sam kupila još jednu platnenu u Bio&Bio za samo 15 kuna i još je k tome skroz slatka i korisna. Šteta da nema malo dulje ručke kao druga koju imam jer kad se vrećica napuni do vrha mogu je prebaciti preko ramena i sto put mi ju je lakše nositi nego u ruci, ali OK je i ovako.

Pozdrav

http://www.zamirzine.net/spip.php?article4042
TreeHugger is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2008., 12:18   #2
dejank
redzistrd juser

Registracija: May 2007.
Ja ih koristim. Imam ih jedno 8 komada. Nekad zaboravim da ih ponesem, pa sam tužan. Sad imamo i malu bebu pa koristimo i platnene pelene (tipa rodina pusa). Koja razlika u količini smeća kad smo koristili jednokratne i sad kad koristimo platnene, a i ove platnene su baš tako simpa šarene . Baš smo eko
Old 29.08.2008., 12:18   #3
Ava Adore
carousel

Ava Adore Avatar

Registracija: Jan 2003.
Mi koristimo... samo nam se zna desit da ih nekad zaboravimo u autu ili doma i onda šizimo da kak smo zaboravili i opet uzmemo plastične

Ali kad se sjetim koliko vrećica nismo uzeli otkad ih koristimo...
Odgovori s citatom
Old 29.08.2008., 12:55   #4
TreeHugger
Registrirani korisnik

Opa, super!.)) Baš mi je drago da ima još ljudi koji ipak nešto pozitivno poduzimaju. Većina mojih frendova niti ne misli o tome jer im se doslovno neda ili nisu svijesni situacije, a ima i onih koji svaku eko inicijativu popljuju kao "Nikad nećeš moći zaustaviti zagađivanje i sl.". Ali ja si mislim, ak tako razmišljamo, nit nećemo...a šta te košta napravit barem tako male korake kao zamjenit plastičnu vrećku, platnenom i sl.
TreeHugger is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 29.08.2008., 12:58   #5
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Možeš koristiti i plastične vrećice, kasnije ih iskoristiš kao vrećice za smeće. Smeće ionako moraš u nešto baciti.
Old 30.08.2008., 12:03   #6
dejank
redzistrd juser

Registracija: May 2007.
Quote:
Endimion17 kaže: Pogledaj post
Možeš koristiti i plastične vrećice, kasnije ih iskoristiš kao vrećice za smeće. Smeće ionako moraš u nešto baciti.
A u plastičnu kantu, pa u kontener? Samo kažem da ima i drugih načina, mada i ja bacam u plastične vrećice, pa u kontener.

Evo da editiram post. Sad sam malo googlao http://www.ekoloskiproizvodi.com/
Old 30.08.2008., 17:37   #7
TreeHugger
Registrirani korisnik

Hvala na linku dejank, baš sam se pitala ima li eko vrećica za smeće kod nas pa da se klasične plastičnjače mogu skroz zaobići.
TreeHugger is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2008., 18:10   #8
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Ovo ćemo na SoN jer iako je ekologija prirodna znanost, tema nije o ekologiji nego praktičnom čuvanju okoliša. Redirect će stajati par dana.
Old 30.08.2008., 19:26   #9
Eleonora Bow
Pacijent

Koristim platnene vrećice redovito. Počela sam ih koristiti iz više razloga. Jedan je definitivno ekologija, jer sam iz vlastitog iskustva u svom kućanstvu uvidjela da ih je previše, da se bacaju i da neminovno zagađuju okoliš. Unatoč tome, priznajem da još uvijek koristim i plastične vrećice, ali u daleko manjoj mjeri i najčešće stoga što mi trebaju za čuvanje nečega i sl. Razmišljam i o tome da češće nosim plastične vrećice na reciklažu.

Ali da priznam i drugu stranu, jedan od većih razloga prelaska na platnene vrećice je bio čisto estetske prirode. Najme ja stvarno mrzim plastične vrećice, i općenito nisam fan proizvoda od umjetnih materijala (iako sam svjesna njihove velike praktičnosti). Platnenih vrećica imam nekoliko, raznih boja i dezena. Sama sam ih birala i jako mi se sviđaju. Kada odlazim od kuće u torbi uvijek imam jednu platnenu vrećicu sa sobom; vrlo često izabranu da paše uz odjevnu kombinaciju taj dan. Možda je to nekom glupo, ali ja stvarno ne volim hodati uokolo s Konzumovom ili Dmovom plastičnom vrećicom. Jako mi je to ružno. Baš me taj prizor (npr. sređena ženska s Dmovom vrećicom u ruci) bode u oči i podsjeća na konzumeristički bolesni svijet u kojem živimo.

Imam jednu platnenu vrećicu iz Top Shopa na kojoj piše Stop using plastic bags. Predivna mi je, baš fora!

Odgovori s citatom
Old 01.09.2008., 14:11   #10
bakica
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2008.
Pitanje:
Platnene vrečice - znate li gdje bi se moglo naručiti nekih 1000 komada, tko proizvodi...
Radim jedan projekt za Dan zemlje s temom izbacimo plastične vrečice, dio programa je i dijeljenje papirnatih i platnenih vrečica...
Pomozite, moram završiti "papirologiju" ovaj tjedan...
bakica is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2008., 17:22   #11
mazgov
bannaned

mazgov Avatar

Registracija: Dec 2007.
koristim najlonske vrećice i to u enormnim količinama , još ako su mukte , svaki artikal stavim u drugu vrećicu , sve to skupa zajedno s plastičnom ambalažom bacam u kontejner , sretan sam jar znam da će neki siromah naći ambalažu i dobiti 50 lipa i imati za svoje životne potrebe, volim gledati kako vjetar raznosi najlonske vrećice i veselo se poigrava s njima i radosno ih slaže u krošnjama drveća, naprosto ih kiti svojom prirodnom rukom, prekrasno
mazgov is offline  
Odgovori s citatom Received Warning
Old 02.09.2008., 11:24   #12
Ms_Manners
Mrs Draak

Ms_Manners Avatar

Registracija: Sep 2007.
Quote:
TreeHugger kaže: Pogledaj post
Pa me zanima koliko vas koristi ili se sprema prijeći na platnene vrećice?
stalno ih koristim, i to mi je super. uvijek imam jednu složenu u torbi kraj novčanika i sl., da mi se nađe.

imam isto tu od bio&bio, i ta mi se jedino malo skupila u pranju, ali mislim si uzet od prijatelja životinja, za 20 kn, oni imaju sa dugim ručkama. doma ih imamo hrpu raznih i stalno ih koristimo. ekološki je, ali i zgodne su, a i ne bojim se da će mi puknuti kao plastične.

@bakica: to ti rade one firme koje ti tiskaju natpise na majice, šalice i slično. ne znam sad detalje i cijenu, ali ima ih sad na sve strane. na veće količine obično dobiješ i popust.
Old 09.09.2008., 08:28   #13
Ms_Manners
Mrs Draak

Ms_Manners Avatar

ima bio&bio s dugim ručkama
Old 09.09.2008., 10:27   #14
Fuk Mi
Impregnirani korisnik

Fuk Mi Avatar

Registracija: Jun 2008.
Moja obitelj oduvijek koristi platnene vrečice, cekere, a za veće nabavke onu torbu na kotačiće.
Mislim da je ta jedna najofucanija čak starija od mene!
Kad zaboravim vrečku ili neplanirano svratim do dućana jednostavno sve potrpam u torbu - ionak su već godinama ove goleme u modi
Old 12.09.2008., 10:17   #15
hora
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2008.
Super tema!
I ja ovih dana intenzivno razmišljam o upotrebni platnenih vrećica i baš me zanima gdje se sve mogu nabaviti.
Dakle čujem da ih ima u Bio&Bio, otići ću provjeriti, ali zanima me da li znate da li ih još netko prodaje?
hora is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2008., 21:14   #16
Eleonora Bow
Pacijent

Toga ima u raznim dućanima. Ima po ovim trendi dućanima poput Top Shopa (ali i cijela Magma). Znala sam ih vidjeti i u Terraovoj, X-nationu, Benettonu, ma posvuda. Često takve vrećice kupim kada putujem jer ih po drugim zemljama ima puno kao suveniri. Možda onda ima i naša turistička zajednica.

Odgovori s citatom
Old 14.09.2008., 21:52   #17
Desiree
Registrirani korisnik

Desiree Avatar

Registracija: Jun 2003.
Pošalji poruku preko MSN korisniku Desiree
Ima li u Bio&Bio tih platnenih vrecica koje se mogu slozit u nesto pa zatvorit, da budu kao mali paketic? Ja bih takve
Moja platnena mi se vuce po torbi, pa ju ne mogu obicno iscupat jer je sto stvari preko nje, pa mi ide na zivce, i tako.
Old 14.09.2008., 23:05   #18
teniska loptica
Žuta i okrugla

teniska loptica Avatar

Registracija: Apr 2007.
Quote:
dejank kaže: Pogledaj post
A u plastičnu kantu, pa u kontener? Samo kažem da ima i drugih načina, mada i ja bacam u plastične vrećice, pa u kontener.

Evo da editiram post. Sad sam malo googlao http://www.ekoloskiproizvodi.com/

predivno, baciš kore od krumpira, riblje iznutrice, higijenske uloške, pelene i ostale divote direktno u kontejner, za mjesec dana kontejner ima cijeli sloj smeća zalijepljenog po sebi, te čitave rodove bakterijskih kultura u kombinaciji s miomirisima koji će privlačiti 50 kvartovskih mačaka lutalica i tjerati na povraćanje sve koji prođu u blizini.

zaboga, reciklirajte plastične vrećice bacanjem smeća u njih
teniska loptica is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2008., 13:07   #19
Ms_Manners
Mrs Draak

Ms_Manners Avatar

eto, baš mi danas u voćarni dolje kažu da ih odsad i oni prodaju, neke s certifikatom eko proizvoda, i stvarno su super
Old 23.09.2008., 11:09   #20
TreeHugger
Registrirani korisnik

[QUOTE]
Quote:
Desirée kaže: Pogledaj post
Ima li u Bio&Bio tih platnenih vrecica koje se mogu slozit u nesto pa zatvorit, da budu kao mali paketic?
Ja ti svoju sfrčem pa stavim gumicu za kosu okolo i funkcionira.
TreeHugger is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja