Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.04.2009., 21:19   #1
Kršćanska Crkva - kada, zašto i kako je nastala ?

Koja Kršćanska Crkva?
Anglikanska koju je počeo uvoditi malodobni sin Edward kralja Henrija VIII, a uvela ga je njegova kćer, kraljica Elizabeta.
Metodistička Crkva nastaje sa osobom John Wesley prije kojih 100 godina;
Prezbitarijanci nastaju sa John Calvin-on koji je pržio svoje goste na tihoj vatri u Ženevi prije oko 450 god.;
a Protestantska/Luteranska Crkva započeše sa Martinom Luterom u 16. st., tipom koji je napisao i potpisao: "To sam bio Ja, Martin Luther, koji je pobio sve seljake u Seljačkom ratu, jer sam ja zapovijedio da ih se pobije ... Ali odgovornost prebacujem na našeg Gospodina Boga koji me uputio da izdam tu naredbu;" i
Rimokatolička Crkva, roditelj manjih Crkava -- koje ne padaju daleko od stabla -- a sama nastala raskolom s Pravoslavnom.

Kršćanska Crkva je nastala:

1) Od Isusa (nikad dokazano osim onim sumnjivim retkom o Petru, nekakvom kamenu i temelju) ?
2) Od Antiohije/Aleksandrije/Jeruzalema - prvih frakcija unutar Kršćanstva ?
- Jakovljeve Jeruzalemske Crkve prvotnih židovskih kršćana, kojega je naslijedio rođak Simon (prema Euzebiju)
3) Od Pavlovih putovanja ? - postoje indikacije da su konstruirana na temelju Flavijeva životopisa
4) Od Niceje 325 (osuda arijanizma i kasnije manihejstva, bogumilske crkve te katara) ?
5) Od Laktacijeve Kristologije (i trodiobe ličnosti) ?
6) Od Galerijevog edikta o toleranciji (iliti od dozvole ispovjedi vjere) ?
7) Od lažne "Konstantinove darovnice" (kad Crkva dobija Vatikan i još posjeda) ?

Papa Papa

Koncil u Niceji - donosi se konačna odluka o odnosu Isusa Krista i Boga !

Car Konstantin (274-337 CE), bio je prvi car koji se navodno pred smrt obratio na Kršćanstvo. U svakom slučaju, poželio je jedinstvenu vjeru i knjigu oko koje bi se složili svi zavađeni kršćanski vođe i pomogli mu ujediniti njegovo carstvo.
Nakon što je preimenovao grad Bizantion po samome sebi Konstantinopol, i ukrasio ga kipovima sa svojim likom, car Konstantin saziva "svjetski ekumenski koncil" u Niceji 325, i nudi plaćanje troškova svim biskupima koji dođu. Skoro 300 biskupa i važnih klerika se odazvalo, "uključujući i one koji su sudjelovali u Arijanskoj kontroverzi" Predsjedavao je biskup Hosius od Kordobe, kojeg je Konstantin prije bezuspješno slao da pomiri suprotstavljene strane. Euzebius od Cezareje je predložio brižno sročeno Vjerovanje, temeljeno na Bibliji. Skoro je to prošlo, da se nije upleo Konstantin, na Hosiusov nagovor, i predložio Vjerovanju dodati riječ "homoousios" (grčki - istovjetan) podrazumijevajući da su Otac i Sin isti kao dva komada drveta odsječena iz istog stabla. Ta riječ je srušila kompromis i potpuno izolirala Arijusovce; također se otvorila prema Sabellianizmu, prije osuđenoj herezi. Kritičari su spomenuli da se ta riječ nigdje ne spominje u Svetom Pismu, ali budući da ju je car osobno predložio, "skoro nitko se nije usudio išta reći protiv toga". Konstantin je zaprijetio izgonom svakome tko odbije potpisati novo Vjerovanje, pa samo trojica nisu. Arius i još dva ne potpisuju, pa ih Koncil osuđuje i protjeruje.
Otprilike 4 godine prije nego što je predsjedavao Koncilom, Konstantin je bio iniciran u vjerski red SOL INVICTUS (Nepobjedivo Sunce; op.prev.), jedan od dva vrlo uspješna kulta koji su Sunce smatrali jedinim Vrhovnim Bogom (drugi kult je bio Mitraizam). S obzirom na svoje štovanje Sunca, naredio je Euzebiju da prvo od tri zasjedanja sazove na ljetnji solsticij, 21. lipnja 325. godine (Catholic Enyclopedia, New Edition, vol. I, str.792) a "održano je u dvorani Ozijeve palače". (Ecclesiastical History – Crkvena povijest, Bishop Louis Dupin, Paris, 1686., vol. I, str. 598).
__________________
O Fortuna velut luna, statu variabilis, semper crescis, aut decrescis; vita detestabilis, nunc obdurat, et tunc curat, ludo mentis aciem, egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
Dexter nije lud is offline  
Old 06.04.2009., 21:20   #2
Osam godina kasnije, Konstantin naređuje paljenje svih Arijanskih knjiga pod prijetnjom smrti.
Tako su nastali temelji ortodoksije. Konstantin je naručio i financirao 50 kopija novog svetog pisma na pergamentima. Presudna je bila financijska injekcija. Crkveni oci su se konačno dogovorili da je Isus i Bog i čovjek i jedan i tri, pa opet Jedan Trojedini Bog itd. Do tada su razni crkveni vođe vodili beskrajne raspre oko Isusove prirode.
Sabor je izglasao dvadeset novih crkvenih zakona - kanona. Između ostalih: zabrana samokastracije (znači neki su poslušali Isusov savjet), zabrana boravka mlađih žena u kući klerika (!), izvanredna vlast aleksandrijskog i rimskog biskupa (Pape) na njihovim područjima, zabrana smjenjivanja svećenika, zabrana klericima da se bave lihvarstvom (znači bavili su se), izjava o nevaljanosti krštenja što ga je podijeljivao Pavao Samosatski, te izjava da se žene đakonese ima smatrati laicima, zabrana klečanja na liturgiji nedjeljom i u vazmeno vrijeme sve do Duhova.
Konstantin je iskoristio ključ koji motivira mnoge - NOVAC! (vidi ljigava ulagivanja crkvenih otaca toga doba). Nagradu za to je dobio tako što su kršćanski svećenici koji su poticali narod u Rimu da sustavno ruši i kida mramorne građevine, poštedjeli ostatke iz njegova doba i njemu u čast. Do danas su stoga nešto bolje sačuvane građevine koje imaju nekakve veze sa Konstantinom, a ostale nemilice ugrađivane u crkve ili naprosto pobožno devastirane. Tako je stoljećima sustavno razgrađivana veličanstvena kulturna ostavština starih Rimljana i Grka.
Simbioza države i crkve, nastala od cara Konstantina pa nadalje (Teodozije 391. kršćanstvo čini državnom religijom) - po načelu: ruka ruku mije; vrana vrani oči ne kopa - pokazala se kao izuzetno djelotvoran i dugotrajan svrhovit savez za vladanje i manipuliranje podanicima.
Iz državne kase, koju je punio pljačkanjem svojih podanika, Konstantin je posvuda u carstvu financirao ogromne i raskošne crkvene građevine. Ali ne samo to: Svećenike je oslobodio davanja, dao im je pravo da mogu postati nasljednicima, pa je počelo silno bogaćenje Crkve. Crkvi je dao čak sudske ovlasti - protiv pravorijeka jednog biskupa nije postojala mogućnost prigovora.
Pod Konstantinovom vladavinom pojavila se - također ne slučajno - po prvi put riječ „katolički„ kao oznaka za razgraničenje od takozvanog „krivovjerstva„.
325. god. Koncil u Niceji odlučuje odvojiti slavljenje Uskrsa od Židovske Pashe (iako se slave u isti dan), ovim riječima: "Jer je iznad svake mjere da se na taj najsvetiji od blagdana slijede židovski običaji. Odsada nemajmo ništa zajedničkog s tim mrskim ljudima...
326. god. Careva majka Jelena odlazi na specijalni zadatak. U Izraelu mora obilježiti mjesta o kojima su pisali novozavjetni pisci, kako to ne bi ostalo čardak ni na nebu ni na zemlji. Stara carica izmišlja sve to, dovlači gomilu lažnih relikvija (Isusove pelene, glave triju mudraca, trnovu krunu, čavle itd.), te odlučuje o tome gdje je bio Isusov grob, Marijina kućica, Nazaret, Josipova stolarija itd. Misija obavljena.
__________________
O Fortuna velut luna, statu variabilis, semper crescis, aut decrescis; vita detestabilis, nunc obdurat, et tunc curat, ludo mentis aciem, egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
Dexter nije lud is offline  
Old 06.04.2009., 21:34   #3
Osnovali crkvu radi par redova ono o crkvi i Petru.

A redovi u Novom Zavjetu koji govore da čovjek treba moliti u tajnosti u sebi
da nitko ne vidi,a ne kao licemjer u crkvama i sinagogama
.
To izgleda nitko ne šljivi dva posto.
Ti redovi nisu za crkvene slijedbenike koje je ISUS ostavio u nasljedje.

Dole lažovi,dole zavodnici crkveni.
Izadji iz nje narode dok ima vremena.(otkrivenje Biblija)
__________________
'Kad se lijepo upakirana gomila laži uspije prodati narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko tisuća godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj tko ju propovijeda - totalnim luđakom'
kretnjaimir is offline  
Old 06.04.2009., 21:35   #4
Ajd da ne copiram...

http://www.forum.hr/newreply.php?do=...e=1&p=19849723

Sad če doči oni koji viču; ne, ne, to je kvazi. To nije istina. To ne smije biti istina. Vi u to ne smijete vjerovati. Samo ima jedna prava vjera. Bit čete kažnjeni.

Ali google je jači od vjerskog fanatizma. Jer ovo je informatičko doba, čovijeka koji evoluira. Otvaraju se novi ili zaboravljeni oblici čiste, neokaljne duhovnosti.
__________________
O Fortuna velut luna, statu variabilis, semper crescis, aut decrescis; vita detestabilis, nunc obdurat, et tunc curat, ludo mentis aciem, egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
Dexter nije lud is offline  
Old 06.04.2009., 21:55   #5
Quote:
Dexter nije lud kaže: Pogledaj post
Ajd da ne copiram...

http://www.forum.hr/newreply.php?do=...e=1&p=19849723

Sad če doči oni koji viču; ne, ne, to je kvazi. To nije istina. To ne smije biti istina. Vi u to ne smijete vjerovati. Samo ima jedna prava vjera. Bit čete kažnjeni.

Ali google je jači od vjerskog fanatizma. Jer ovo je informatičko doba, čovijeka koji evoluira. Otvaraju se novi ili zaboravljeni oblici čiste, neokaljne duhovnosti.
Evo me...
__________________
Razvoj tijela i razvoj duha se razlikuje u tome što tijelo viječito teži a duh viječito miruje: "Ples je pokret, brzina, okret ali uvjek ravnoteža je ista, ritam blista! Ples je Mir." -Ramzes13-
Ramzes13 is offline  
Old 06.04.2009., 22:11   #6
kršćanska crkva, ova danas, je nastala od trenutka kad su zadnji put nešto promjenili u dogmama, ili šo se već mjenja na koncilima. IMHO
__________________
ON OTHER SKIN_
black1888 is offline  
Old 06.04.2009., 23:03   #7
Dexter svaka čast na trudu, poštedio si me googlanja i prevođenja...
hihotić is offline  
Old 07.04.2009., 08:16   #8
Da...na kraju če ispasti da su svi koji se znaju služiti internetom kvazi-ljudi.
U vezi toga Vatikanski šef je našao jednostavno riješenje - informatički post.
Najsmješnija stvar koju sam čuo.

Šta je sljedeče? Komunikacijski post, radni post več imamo nedeljom, nekoliko tisuča turista se s kruzera iskrca u Dubrovnik da potroše pare a Papa stavio ključ u bravu.
Manjak tih sredstva čemo opet morati mi namiriti.
__________________
O Fortuna velut luna, statu variabilis, semper crescis, aut decrescis; vita detestabilis, nunc obdurat, et tunc curat, ludo mentis aciem, egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
Dexter nije lud is offline  
Old 07.04.2009., 10:58   #9
Quote:
Dexter nije lud kaže: Pogledaj post
Ajd da ne copiram...

http://www.forum.hr/newreply.php?do=...e=1&p=19849723

Sad če doči oni koji viču; ne, ne, to je kvazi. To nije istina. To ne smije biti istina. Vi u to ne smijete vjerovati. Samo ima jedna prava vjera. Bit čete kažnjeni.

Ali google je jači od vjerskog fanatizma. Jer ovo je informatičko doba, čovijeka koji evoluira. Otvaraju se novi ili zaboravljeni oblici čiste, neokaljne duhovnosti.
koliko sam brzinski preletio po postu sve što ej napisano u njemu je točno. Koja je poanta ove teme?
__________________
Mi trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno...
Epignosis is offline  
Old 07.04.2009., 11:36   #10
Quote:
Epignosis kaže: Pogledaj post
koliko sam brzinski preletio po postu sve što ej napisano u njemu je točno. Koja je poanta ove teme?
Kronološki pregled Institucionalne moči Vatikana i manipulacija.
__________________
O Fortuna velut luna, statu variabilis, semper crescis, aut decrescis; vita detestabilis, nunc obdurat, et tunc curat, ludo mentis aciem, egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
Dexter nije lud is offline  
Old 07.04.2009., 12:02   #11
...globalizacija, uspotava centralističke vlasti, nuklearno oružje i štitovi, religijske institucije...sve je to povezano...
__________________
O Fortuna velut luna, statu variabilis, semper crescis, aut decrescis; vita detestabilis, nunc obdurat, et tunc curat, ludo mentis aciem, egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
Dexter nije lud is offline  
Old 07.04.2009., 13:12   #12
Quote:
Dexter nije lud kaže: Pogledaj post
...globalizacija, uspotava centralističke vlasti, nuklearno oružje i štitovi, religijske institucije...sve je to povezano...
Što misliš da je njih briga(ovčice) što ih neko šiša?
Oni uživaju u tome.
Što veća patnja navodno su bliže Bogu.
__________________
'Kad se lijepo upakirana gomila laži uspije prodati narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko tisuća godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj tko ju propovijeda - totalnim luđakom'
kretnjaimir is offline  
Old 07.04.2009., 14:28   #13
Quote:
Dexter (koji nije lud) kaže;...globalizacija, uspotava centralističke vlasti, nuklearno oružje i štitovi, religijske institucije...sve je to povezano...
I na kraju reptili koji dolaze iz nekih drugih dimenzija...
Vidim odakle crpiš inspiraciju.

Ako je to tvoja "istina" - jadna li nam majka.

Zemljo otvori se.

PS.
I hitno kod psihijatra. 5 je do 12.
Jer jednom kad u tom svom žaru uistinu počneš "viđat" reptile - bit će kasno.
Ni Dr.Dolittle ti pomoći neće.

__________________
U orahovim granama tišina. Ptice nestaju u zraku. Na nebu mjesec, a još uvijek je dan. I vrijeme je proljetno, a proljeće nije. Bijes u trbuhu, tjeskoba zbog stvari koje sam učinio i nisam učinio...došlo mi je iznenada; snaga dolazi iznutra, sve je u našim rukama !

Zadnje uređivanje Yivanmukta : 07.04.2009. at 14:34.
Yivanmukta is offline  
Received Infraction
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 20:58.