Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.05.2009., 20:43   #61
Quote:
vonpauluss kaže: Pogledaj post
- Kad su neprijateljski tenkovi iskoristili primirje i potpomognuti tzv. «Niškim specijalcima», uspjeli probiti se sve do župnikove kuće u Dračevcu, čime je grad bio pred padom, moj vojnik Željko Vujić, pogodio je tenk iz ručnog raketnog bacača «Osa». Nešto prije, jedan tenk je uništio jedan Zagrebčanin po nadimku Zagi. Kad se to dogodilo, moji vojnici osokoljeni pogodkom, potpuno su razbili specijalce, te su se ovi povukli prema Babindubu. Preokret u obrani Dračevca bila je kad je stanoviti Tomas, inače dočasnik iz bivše vojske, donio tri protuoklopne rakete tipa «Maljutka». Problem je što tad nitko nije znao upravljati tim raketama, pa je zapovjednik 1. bojne Milan Perković, kad su nam već probili položaje na Dračevcu i stigli do repetitora, opalio na njih rakete. Dvije su rakete pale u vinograd, ali treća je prohujala iznad tenkova, što je bio alarm posadama da ih mi gađamo. Uplašivši se, odustali su od uništavanja protutenkovske prepreke kod Musapstana koja je priječila ulaz u grad na drugom krilu obrane. Tad je došlo do erupcije morala kod naših vojnika i preokreta na bojišnici u svega u nekoliko sekundi. Svega 25 mojih vojnika pomelo je razvikane «Niške specijalce». Pri tom su nam pomogli i mještani Dračevca koji su nam u starom taijanskom bukeru otkrili skladište protuoklopnih sredstava, među kojima su bile tri rakete za «Osu». Bio je to spas, jer smo ostali bez ijedne rakete
Dakle ipak ga je uništio Željko Vujić...
Zanima me gdje je prije bio uništen taj "prvi" tenk, ako može približna lokacija
ML_croman is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2009., 22:05   #62
ako si ikad bio gore ,cestom prema staroj turskoj kuli ,cesta zavrsava kod talijanskog bunkera,nas tzv bunker no.6, e ispod njega prema gradu 70m,na toj cestici iz grada ....tu je unisten ali istovremeno se pojavljuje tenk iznad bilog briga ,od strane bivse vidilice ,...uf ma mogli su usetati u zadar ,sam bog ih je zaustavio....
vonpauluss is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 11:17   #63
Quote:
vonpauluss kaže: Pogledaj post
ako si ikad bio gore ,cestom prema staroj turskoj kuli ,cesta zavrsava kod talijanskog bunkera,nas tzv bunker no.6, e ispod njega prema gradu 70m,na toj cestici iz grada ....tu je unisten ali istovremeno se pojavljuje tenk iznad bilog briga ,od strane bivse vidilice ,...uf ma mogli su usetati u zadar ,sam bog ih je zaustavio....
Hehe, cijeli život sam gore, tu živim a to je onaj famozan bunker "vila trojka" koji se pojavljuje u spotu jure stublića "bili cvitak", ujedno je kod tog bunkera poginuo vojnik Mladen Šimunđa, ispravi me ako griješim... Molio bi da mi napišeš ako želiš još događaja iz obrane Dračevca i Zadra...
ML_croman is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 12:13   #64
Quote:
vonpauluss kaže: Pogledaj post
,...uf ma mogli su usetati u zadar ,sam bog ih je zaustavio....
Nisu mogli. U kasarnama su im bila žena i djeca, a i sami su stalno govorili da u Zadru ima preko tri tisuće branitelja pod oružijem.
Cilj ima je bio presjeći magistralu, i zaštititi aerodrom Zemunik. Poslije su shvatili da magistralu mogu kontrolirati i sa brda Križ.
Na naše sreću tada smo se još borili sa JNA, a ne sa četnicima.
Kada su preselili rakene sustave iz Šipurina pregrupirali su se na takav način da su napustili Briševo i Murvicu, pa i Crno, uspostavljajući liniju Zemunik Gornji, Smoković, aerobaza Zemuinik, Babin dub, Križ, sv. Martin.
Upravo zato je obrana Zemunika Donjeg u tom trenutku je bilo "čudo".
Napad na Dračevac je, po mom mišljenju, bio samo ispitivanje mogućnosti naše obrane. Da su ga htjeli zauzeti, zauzeli bi ga.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 12:37   #65
i dan danas stoji tenk na Dračevcu
http://storage.canalblog.com/01/06/92110/39847529.jpg
__________________
Komunizam se od laži rodio, od laži živi, i od laži će umrijeti.
frane2110 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 14:03   #66
Quote:
frane2110 kaže: Pogledaj post
i dan danas stoji tenk na Dračevcu
http://storage.canalblog.com/01/06/92110/39847529.jpg
Ne taj.
ovdje se najviše govorilo u tenku koji je uništen u središtu mjesta. To je bio podvig i hladnokrvnost onog koji je pucao.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 18:29   #67
nijedan j***** tenk nije uništen u središtu mjesta!!! Hoće li to netko više shvatiti??? O onom se tenku govori koji je onoj slici u gornjem linku, a Dračevac su se bojali zauzeti jer su mislili da je pun vojske, a u njemu nije gotovo nikog bilo!! Naši su gurle stavljali da misle da su topovi, a nakon što je prvi tenk odma bio uništen, i transporter i kamion, oni su stvarno mislili da je selo puno vojske... a nikada, nikada, nikada!!!! nisu došli u središte sela tako da taj neki "famozni" tenk nije ni bio uništen...
ML_croman is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2009., 23:27   #68
Quote:
ML_croman kaže: Pogledaj post
nijedan j***** tenk nije uništen u središtu mjesta!!! Hoće li to netko više shvatiti??? O onom se tenku govori koji je onoj slici u gornjem linku, a Dračevac su se bojali zauzeti jer su mislili da je pun vojske, a u njemu nije gotovo nikog bilo!! Naši su gurle stavljali da misle da su topovi, a nakon što je prvi tenk odma bio uništen, i transporter i kamion, oni su stvarno mislili da je selo puno vojske... a nikada, nikada, nikada!!!! nisu došli u središte sela tako da taj neki "famozni" tenk nije ni bio uništen...
Dečko ne želim se svađati s tobom. Ja sam bio tamo. OK.
Tenk je prošao prve kuće i kulu i skinut je pored jednog zida.
Ovaj tenk na slici i transporter o kome pričaš su skinuti na jednom zavoju kad se spuštaš od Križa, mislim oko tristotinjak metara od prvih kuća.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2009., 13:14   #69
Quote:
servantes kaže: Pogledaj post
Dečko ne želim se svađati s tobom. Ja sam bio tamo. OK.
Tenk je prošao prve kuće i kulu i skinut je pored jednog zida.
Ovaj tenk na slici i transporter o kome pričaš su skinuti na jednom zavoju kad se spuštaš od Križa, mislim oko tristotinjak metara od prvih kuća.
Ovaj tenk na slici je taj tenk koji je bio uništen nakon što je prošao kulu, kraj zida starog Dračevljanskog groblja ispred stare crkvice, koja je porušena. To je taj tenk, a ako je tebi "kula" u središtu sela Dračevac, onda imaš gadnih problema s orijentacijom, ili nikada nisi u Dračevcu bio. To je taj T-55 tenk, koji je bio uništen "osom"...
Tenk o kojem pričaš koji je uništen tristotinjak metara od brda križ, oko 2km od prvih kuća na Dračevcu je uništen puno kasnije, malo prije zauzimanja brda križ 92' god., i riječ je o tenku T-34, koji je uništen iz RPG-a, a uz taj tenk je uništen cijeli konvoj koji je trebao donijeti pomoć okupiranom križu, a u konvoju je i bio transporter i ja mislim 1-2 kamiona, sve je bilo uništeno i poginuo je jedan naš vojnik...
Pa ako neznaš razliku između T-55, i T-34, ja ti nisam kriv...
ML_croman is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2009., 13:52   #70
Quote:
ML_croman kaže: Pogledaj post
Ovaj tenk na slici je taj tenk koji je bio uništen nakon što je prošao kulu, kraj zida starog Dračevljanskog groblja ispred stare crkvice, koja je porušena. To je taj tenk, a ako je tebi "kula" u središtu sela Dračevac, onda imaš gadnih problema s orijentacijom, ili nikada nisi u Dračevcu bio. To je taj T-55 tenk, koji je bio uništen "osom"...
Tenk o kojem pričaš koji je uništen tristotinjak metara od brda križ, oko 2km od prvih kuća na Dračevcu je uništen puno kasnije, malo prije zauzimanja brda križ 92' god., i riječ je o tenku T-34, koji je uništen iz RPG-a, a uz taj tenk je uništen cijeli konvoj koji je trebao donijeti pomoć okupiranom križu, a u konvoju je i bio transporter i ja mislim 1-2 kamiona, sve je bilo uništeno i poginuo je jedan naš vojnik...
Pa ako neznaš razliku između T-55, i T-34, ja ti nisam kriv...
Kula nije središte Dračevca, ako to prigradsko naselje Zadra i ima neko čvrsto središte. OK. Nije u središtu. Vjerojatno je stvar različitih perspektiva.
Završimo raspravu. Bespotrebna je.
Dračevac je bio samo jedna od međufaza borbi oko grada Zadra.
Ako živiš na Dračevcu vjerojatno neke stvari znaš bolje od mene. Međutim, znaj, te noći, početkom desetog mjeseca, i ja sam bio jedan od onih koji su sudjelovali u obrani na Dračevcu.
I zato. Mir s tobom.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2009., 00:59   #71
Quote:
servantes kaže: Pogledaj post
Kula nije središte Dračevca, ako to prigradsko naselje Zadra i ima neko čvrsto središte. OK. Nije u središtu. Vjerojatno je stvar različitih perspektiva.
Završimo raspravu. Bespotrebna je.
Dračevac je bio samo jedna od međufaza borbi oko grada Zadra.
Ako živiš na Dračevcu vjerojatno neke stvari znaš bolje od mene. Međutim, znaj, te noći, početkom desetog mjeseca, i ja sam bio jedan od onih koji su sudjelovali u obrani na Dračevcu.
I zato. Mir s tobom.
Nisam se mislio svađati s tobom, samo sam ti rekao točne podatke, ako si bio tada na Dračevcu, svaka čast, ja cijenim to, i da takvih nije bilo, nebi nas ni bilo danas...
ML_croman is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2009., 01:09   #72
nemojte se svadjati ,taj tenk je legendarni,zato sto je prvi unisten,da nije tamo unisten bio bi drugi neki ,negdje ,neznam ,kod solin-gradje danasnje.....
mene zanima svi vi sto ste sudjelovali u obrani grada tada jel ste bili uvjereni u obranu grada ili se pojavila ikakva sumlja da je sve pred padom......
vonpauluss is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2009., 11:04   #73
Quote:
vonpauluss kaže: Pogledaj post
nemojte se svadjati ,taj tenk je legendarni,zato sto je prvi unisten,da nije tamo unisten bio bi drugi neki ,negdje ,neznam ,kod solin-gradje danasnje.....
mene zanima svi vi sto ste sudjelovali u obrani grada tada jel ste bili uvjereni u obranu grada ili se pojavila ikakva sumlja da je sve pred padom......
U to vrijeme smo bili uvjereni da će rat završiti za petnest dana, te da će velike sile reagirati samo ako se uvjere u pravedenost naše borbe. Koliko ja znam nitko, niti ja, niti moji ljudi, nismo uopće razmišljali da bi Zadar mogao pasti. To je bilo, bez obzira na sve, nemoguće.
Rat je bio, u psihološkom smislu, intermezzo između naših očekivanja i brzine događaja koji su se odvijali.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2009., 16:09   #74
Quote:
servantes kaže: Pogledaj post
U to vrijeme smo bili uvjereni da će rat završiti za petnest dana, te da će velike sile reagirati samo ako se uvjere u pravedenost naše borbe. Koliko ja znam nitko, niti ja, niti moji ljudi, nismo uopće razmišljali da bi Zadar mogao pasti. To je bilo, bez obzira na sve, nemoguće.
Rat je bio, u psihološkom smislu, intermezzo između naših očekivanja i brzine događaja koji su se odvijali.
dana od 21.09 do 05.09 sam sudjelovao u toliko pizdarija da sam bio siguran da je Zadar u banani...evo ti par inf.
zapovijed o rezervnim polozajima,minobacaci na Zeleni Trg ili jednostavnije kod Donata na danasnji parking gdje su iskopine ...
osiguranje evakuacije zena i djece s podrucja plovanije ,bokanjac na dugi otok ,JNa dozvolila jedno jutro da jedan brod isplovi s rive s civilima prema Bozavi,
razlog ocekivano spajanje jedinica JNA s polazaja iz bokanjca s Pripadnicima Jna iz vojarne Ante Banina, na nas zahtijev da se dozvoli zenama i djeci da izadju kroz blokadu oni potvrdno reagiraju...
izvidjanje terena,na bokanjcu ,prolazak kroz stare talijanske bunkere i izlazak medju kamione Jna na kojima raketni sustavi LUNA okrenuti prema gradu (3 kom) ogromni su strava izgledaju....
odlazak u Nadin i pogled na nadinsko polje prema polači ,tenk do tenka....
izvlacenje iz Bulica i raspad obrane ,pad sela ,nezna se tko pije tko placa...
jedne noci dolazi tadasnji lokalni politicar i kvazi zapovijednik koji je sam sebe dva puta ranio,znas tko je P.Š i trazi da kompletna jedinica (21 vojnik ) prati njegovu obitelj prema puli s gliserom...lol naravno nismo htjeli...
nedostatak tezeg oružja ,a gledas kako se skladisti protutenkovsko i odlazi put splita....
da ne nabrajam ovo vec spomenuto na Bilom Brigu kod Adriatika Tenkovi,Dracevac , Zemunik koji je po meni odigrao tad kljucnu ulogu u zaledjini Zadra ,za obranu Grada i Jadranske magistrale kod Sukosana i ,sv Petra...
i mi sami smo govorili kako i sto raditi kad ,(ne ako ,nego kad)udju u grad medju zgrade i kuce ,...bilo je jako zajeb....,naravno da je i nas bilo ali jedino sto smo imali pravo u tom trenutku je zanos i moral....
dobro kazes da je sve odigrano brzo ali tad je to meni izgledalo ka 1000 god ,i onda primirje 06.10 ..sljedece jutro zapovijed pravac Dubrovnik,kad tamo jos gora situacija ...ali o tome drugi put ...
aj zivija ,vruce je na kupanje triba poci...
vonpauluss is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2009., 18:43   #75
Prema njihovim podacima , tada je uništen jedan tenk , a jedan je ostao oštećen i nepokretan , te su uništena još 4 motorna vozila , i još se pokvario jedan transporter ( čitaj uništen ). Grupa od 40 - tak Albanaca je odbila krenuti u napad , a ovi koji su krenuli su odvračani minobacačima ili pobijeni u mjestu.
http://www.vojska.net/hrv/oruzane-sn...orizirana/180/
Keva is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2009., 18:45   #76
Quote:
vonpauluss kaže: Pogledaj post
- Kad su neprijateljski tenkovi iskoristili primirje i potpomognuti tzv. «Niškim specijalcima», uspjeli probiti se sve do župnikove kuće u Dračevcu, čime je grad bio pred padom, moj vojnik Željko Vujić, pogodio je tenk iz ručnog raketnog bacača «Osa». Nešto prije, jedan tenk je uništio jedan Zagrebčanin po nadimku Zagi. Kad se to dogodilo, moji vojnici osokoljeni pogodkom, potpuno su razbili specijalce, te su se ovi povukli prema Babindubu. Preokret u obrani Dračevca bila je kad je stanoviti Tomas, inače dočasnik iz bivše vojske, donio tri protuoklopne rakete tipa «Maljutka». Problem je što tad nitko nije znao upravljati tim raketama, pa je zapovjednik 1. bojne Milan Perković, kad su nam već probili položaje na Dračevcu i stigli do repetitora, opalio na njih rakete. Dvije su rakete pale u vinograd, ali treća je prohujala iznad tenkova, što je bio alarm posadama da ih mi gađamo. Uplašivši se, odustali su od uništavanja protutenkovske prepreke kod Musapstana koja je priječila ulaz u grad na drugom krilu obrane. Tad je došlo do erupcije morala kod naših vojnika i preokreta na bojišnici u svega u nekoliko sekundi. Svega 25 mojih vojnika pomelo je razvikane «Niške specijalce». Pri tom su nam pomogli i mještani Dračevca koji su nam u starom taijanskom bukeru otkrili skladište protuoklopnih sredstava, među kojima su bile tri rakete za «Osu». Bio je to spas, jer smo ostali bez ijedne rakete

Jel imate kakve procjene o tome koliko ste napadača potaracali ?
Keva is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2009., 12:44   #77
bog

Taj moj post je citat iz knjige gen.Jelića,a vjerovatno znas da svaka knjiga malo uvelicava stvari,ja konkretno sumljam da su tzv.niški specijalci(63 padobranska)sudjelovala u toj akciji na tom potezu,dracevac-crno-musapstan.
Pitas koliko ih je "potaracano" ,ja osobno mislim ne puno ,vise su se povukli iz razloga sto je tad njihovo zapovijednistvo bilo čisti JNA kadar i imali su ispod sebe mjesanu vojsku,razlicitih nacionalnosti,i sam spominjes podatak o 40 albanaca-kosovara koji su odbili zapovijed o napadu,svaku noc je netko s njihove strane bjezao prema nasim polozajima,nekad bi uspili nekad ne....
Jedna nasa protu oklopna jedinica (3 covika) u brisevu izadje na cestu s rpg-om i nacilja transporter 30 m dalje,mina ne ispali,kontakt korodirao,tip na bov-u okrene pam prema njima ,stoje oni tako i gledaju se ,sekunde kao godine...i tip na bovu se nasmije i mahne rukom da bjeze,nasi zbunjeno se povuku iza kuca i nazad prema Zadru,posli je taj s bov-a pobjegao k nama,nakon par dana,naravno momak s kosova
Mi smo u to vrijeme imali princip da kad bi zarobili neke njihove pripadnike JNA,obicnu vojsku,konkretno prilikom osvajanja manjih vojarni,(dom JNA,K3 kod bolnice,skladiste benzina kod skole ,bivse Škorpik...) te vojnike obuci,najesti i poslati sljedece jutro,naravno tko je htio od njh,nazad na njihovu stranu,u aero-bazu Zemunik,svoje prve vojnicke cizme sam mijenjao s jednim zarobljenim bosancem,ja budala dao mu svoje nove martens
I tako ti je bio slucaj s jednim da smo ga tri puta vracali i zarobljavali
Mi smo u Zadru jednostavno u to vrime opkoljavanja imali srecu sto nismo zemljopisno bili blizu matici im srbiji(namjerno malo slovo)i sto u tom trenutku nisu prevladavali na njihovoj strani lokalni bradonje i (kao npr u Vukovaru),i sto su oni ostvarili u tom trenutku svoj plan za Zadar,izvuci oruzije i ljudstvo iz vojarni na sigurno i zauzeti dominatne kote(kriz,crno-musapstan,aerobaza,osigurati sela s vecinskim srpskim stanovnistvom,utvrditi najdominantniju kotu za njihovu artiljeriju,Debelo Brdo .....to im je bio prvi plan i ostvarili su ,osvajanje Zadra su ostavili za kasnije ali tu su se zajebali
vonpauluss is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2009., 00:53   #78
Quote:
vonpauluss kaže: Pogledaj post
Mi smo u to vrijeme imali princip da kad bi zarobili neke njihove pripadnike JNA,obicnu vojsku,konkretno prilikom osvajanja manjih vojarni,(dom JNA,K3 kod bolnice,skladiste benzina kod skole ,bivse Škorpik...) te vojnike obuci,najesti i poslati sljedece jutro,naravno tko je htio od njh,nazad na njihovu stranu,u aero-bazu Zemunik,svoje prve vojnicke cizme sam mijenjao s jednim zarobljenim bosancem,ja budala dao mu svoje nove martens
Njih osmorica pobjegli iz "Banine". Danas se tu nalazi sportska dvorana Višnjik. Mi ih doveli u OŠ Stanovi i najeli crnog rižota. Mislim da nisu ni znali što jedu. Naime, nismo imali struje i sve se škrinje počele topiti. Ili kuvaj ili baci.
Kako su nam samo očistili puške. Nikada prije ni poslije nije bila tako dobro očišćena.
Sutra smo ih poslali za Split, a, otuda, preko Bosne, kući.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2009., 01:05   #79
zna li netko kako je nastradao onaj tenk koji je bio 200-300 metara od mazije prema briševu? uklonjen je do sada, pretpostavljam?
__________________
nije bitno.
moment is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2009., 01:21   #80
Quote:
moment kaže: Pogledaj post
zna li netko kako je nastradao onaj tenk koji je bio 200-300 metara od mazije prema briševu? uklonjen je do sada, pretpostavljam?
Nije tenk, već oklopnjak rađen u privatnoj režiji. Zvao se Hogar.

Sašio ga tenk.
__________________
Milošević: Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!?
mwm is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:38.