Evo što kaže wikipedia o osnivaču obitelji Kosača:
Quote:
Vuk Kosača (Serbian Cyrillic: Вук Косача) is the founding father of a medieval Bosnian dynasty known as the Kosačas. He lived in the fourteenth century as a long-term rival of the House of Rastislalić in northeast Serbia. His lands were somewhere in Upper Drina, around Foča.
During a hunt, he killed one of their members, supposedly in an accident. Out of fear, he fled to Hungary. Returning to the Serbian Empire, he became a commander in Tsar Dušan's army during the conquests of Byzantine lands in the southern Balkans.
He had two sons, Vlatko and Hran Vuković.
Sin Vuka Kosače, Vlatko Vuković zapovijedao je jednim krilom u kosovskoj bici.
Stjepan (Stefan) Vukčić Kosača je osnovao Vojvodstvo Svetog Save.
Quote:
Stjepan Vukčić Kosača (Cyrillic: Стефан Вукчић Косача, also Stjepan, Stipan, Stevan, Stefan; 1404-1466) was a Bosnian nobleman from the house of Kosača and a Grand Voivode (Herzog) of Bosnia, Lord of Zahumlje and Primorje and also Duke of Saint Sava. It was Stephen's ducal title "Herzog" that gave rise to the name Herzegovina when he asserted the independence of the territory in 1435 and 1448. The title is today carried in the name of the country Bosnia and Herzegovina, and in the name of the Montenegrin city of Herceg Novi.
After 1320s, Zahumlje and Travunia became part of the Bosnian kingdom. In a document sent to Friedrich III on January 20, 1448, Stephen Vukčić Kosača styled himself Duke of Saint Sava, lord of Hum and Primorje, Grand Herzog of the Bosnian kingdom (Herzog means duke in German) and so the lands he controlled became (much later) known as Herzog's lands or Herzegovina.
Stephen Vukčić died in 1466, and was succeeded by his eldest son Vladislav Hercegović. In 1482 he was overpowered by Ottoman forces led by Stephen Vukčić's youngest son, Ahmed Hercegović, who accepted Islam. In the Ottoman Empire, Herzegovina was organized as a province (sanjak) within the state (pashaluk) of Bosnia. The name of the country was changed to Bosnia and Herzegovina in 1853, as a result of a twist of political events. It was part of the Ottoman Empire for a bit less than four centuries.
Stephen founded the Orthodox Zagrađe Monastery near his realm's seat in Herceg Novi, modern-day Montenegro.
Stephen Vukčić was merried three times: in 1424 to Jelena Balšić (died in 1453); in 1455 to Varvara (possibly of the del Balzo family, died in 1459); and in 1460 to Cecilie, a German lady. With Jelena, he had at least three children:
* Vladislav Hercegović (cca 1427 - 1487/89), Herzog of St. Sava, Lord of Krajina, married Kyra Ana, daughter of Georgios Kantakuzenos in 1455
* Vlatko Hercegović (cca 1426 - Rab, 1489), Herzog of St. Sava, married
1. N von Cilli, 1455
2. Margherita di Marzan, 1474
* Katarina (beatified, 1424 - Rome, 25 November 1478, buried in Ara Coeli), married in 1446 King Stjepan Tomaš of Bosnia
With Varvara, he had one son:
* Stefan Hercegović, became a Muslim and changed name to Ahmed Hercegović (Turkish: Hersekli Ahmed Pasha)and was Grand Vizier and Grand Admiral to the Sultan; married in 1482 to Fatima, daughter of Sultan Bayezid II; he left descendants
Sudeći po ovome, stekao sam dojam da se radi o srpskoj velikaškoj obitelji, ali dosta forumnaša je percipira kao hrvatsku. Zanima me ima li netko s više znanja o tome i što misli jesu li Kosače Hrvati ili Srbi.
__________________ Pade Miloš, čudo vitezovah, žertvom na tron biča svijetskoga. Gordo leži veliki vojvoda pod ključevma krvi blagorodne, ka malopred što gordo iđaše, strasnom mišlju prsih nadutijeh, kroz divjačne tmuše azijatske, gutajuć ih vatrenim očima...
Moja je pretpostavka da je naivno pretpostavljati kako su ljudi na prostorima BIH, Hrvatske i Srbije prije 6 stoljeća, u ovolikoj većini kao danas, imala jednu od tri nacionalne svijesti (Hrvati, Srbi, Bošnjaci). Konačno, Trojedina Kraljevina iz druge polovice 19. stoljeća se zvala Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija.
Mene više zanima odnos velikaških obitelji prema religiji.
A i odnos pojedinih konfesija prema obiteljima u kojima otac osniva pravoslavni manastir, a kćer biva beatificirana u Rimu.
Ako je Stefan (Stjepan, Stipan, kako li...), dao lovu za pravoslavni manastir, je li bilo nezamislivo da daje i za katoličku crkvu?
Znači li to da je prakticirao (samo) pravoslavlje?
Je li to bilo stvar iskrenog vjerskog uvjerenja?
U tom je kontekstu zanimljivo i da je prvi raški kralj, Stefan Prvovjenčani, tražio krunu od pape Honorija III, da ju je dobio i da ga je okrunio njegov brat, budući sveti Sava.
Kako to? Zar nije na snazi bila međusobna anatema koju su istočna i zapadna Crkva bacile jedna na drugu?
Zadnje uređivanje Lucky Jim : 26.04.2009. at 21:55.
Moja je pretpostavka da je naivno pretpostavljati kako su ljudi na prostorima BIH, Hrvatske i Srbije prije 6 stoljeća, u ovolikoj većini kao danas, imala jednu od tri nacionalne svijesti (Hrvati, Srbi, Bošnjaci). Konačno, Trojedina Kraljevina iz druge polovice 19. stoljeća se zvala Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija.
A i odnos pojedinih konfesija prema obiteljima u kojima otac osniva pravoslavni manastir, a kćer biva beatificirana u Rimu.
Ako je Stefan (Stjepan, Stipan, kako li...), dao lovu za pravoslavni manastir, je li bilo nezamislivo da daje i za katoličku crkvu?
U tom je kontekstu zanimljivo i da je prvi raški kralj, Stefan Prvovjenčani, tražio krunu od pape Honorija III, da ju je dobio i da ga je okrunio njegov brat, budući sveti Sava.
Kako to? Zar nije na snazi bila međusobna anatema koju su istočna i zapadna Crkva bacile jedna na drugu?
Grešiš u startu!! , nije papa ovlastio Savu za krunisanje?! , kraljevske oznake od pape jeste dobio Prvoenčani prvotno , ali kruna se priznaje od Sv.Save,tj. njegovog hirontisanja u srpskog arhiepiskopa od nikejskog patrijarha čime je svojim dobijenim arhiepiskopstvom mogao krunisati kraljeve!!
Srpska kraljica Jelena Anžujska je podigla 4 katolička samostana, kralj Dragutin je priznao papu i prihvatio katoličanstvo..., ma sto sluačjeva!
Katoličanstvo nije kao danas postojalo , tada je to bio čist namet latina na slovenske vladare koji su uglavnom bili ćiriličari i trudili se biti svoji koliko su nesretnici mogli!
Nemanjići su se cimali sa papom u više navrata,svi bogumilasti bosanci takođe su se odricali "svoje crkve" , pa na kraju i Hrvati iz Dalmacije gornje nisu takođe bili sretni sa latinima uopšte!
Kosače su definitivno srpska obitelj kao i uostalom sve plemićke porodice sa prostora BiH! , to naročito dokazuje posvećenjem svoje tvorevine srpskom tj.jedinom slovenskom svecu sa ovijeh prostora sv.Savi!
Šćepan je mogao da posveti sebe i svoju državu bilo kome svehrišćanskom svecu što bi bilo uobičajno?! , ali nije! , on je baš to učinio sa sv.Savom koji je već bio pokojni 200godina , a Nemanjići već izumrli preko 80 godina!
E sad zašto bi to on učinio?! , koja je to politika ovog "proverenog patarena i katolika" mogla naterati da se loži na izumrle?! , pa jedna jedina , PRECI SRPSKI!!
Ajde dragi forumašići da se konačno sagleda realno !! , obe tvorevine imenima Bosna i Hercegovina su nastale u nasleđu Nemanjića i pozivanje na njih!!
Znači , tvrtko kralj Srbljem , a Stipica je vojvoda od sv.Save!!
Šta reći?! , uvek sasvim doboljno!! , ali ipak nekima je draža halucinacija o hrvatstvu istih ili dao Bog o nacionalnom bošnjaštvu takođe !
na područjima gdje su se sukobljavali interesne zone konfesija i religija i sami religijski centri moći su nastojali pridobiti lokalne igrače ponekad zanemarujući to da njihovi podanici kontaktiraju i s "nevjernicima". Jer ako ga odbiješ ili mu ponudiš prevelike zahtjeve, prijeći će u tabor tvog protivnika.
Sličan je slučaj npr. s dukljanskim (na sr.wikipediji srpskim)kraljem Mihajlom koji je 1077. primio krunu s papinim blagoslovom. On i njegovi nasljednici radije su se priklanjali Papi samo kako bi oslabili utjecaj bizantskog svećenstva kao eksponenta bizantske vlasti.
Još je po meni bitan i višestoljetni utjecaj romejske kulture i autoritet orijentalnog tipa vladara na balkanske vladarske kuće, jer su im ovi u Carigradu u dobroj mjeri svojom raskoši i nedodirljivošću bili i uzori. Pa su kao oni i crkvenu organizaciju i religiju nastojali držati u svojim rukama, dok su sebe nerjetko smatrali poslanicima od samog Boga, podizali si zavjetna svetišta i pretvarali svoje pretke u svetce.
A koliko je to imalo veze s istinskom duhovnošću, možda i jest, ali na neki nama nerazumljiv način. Danas bi za takve rekli da su obični diktatori.
na područjima gdje su se sukobljavali interesne zone konfesija i religija i sami religijski centri moći su nastojali pridobiti lokalne igrače ponekad zanemarujući to da njihovi podanici kontaktiraju i s "nevjernicima". Jer ako ga odbiješ ili mu ponudiš prevelike zahtjeve, prijeći će u tabor tvog protivnika.
Sličan je slučaj npr. s dukljanskim (na sr.wikipediji srpskim)kraljem Mihajlom koji je 1077. primio krunu s papinim blagoslovom. On i njegovi nasljednici radije su se priklanjali Papi samo kako bi oslabili utjecaj bizantskog svećenstva kao eksponenta bizantske vlasti.
Još je po meni bitan i višestoljetni utjecaj romejske kulture i autoritet orijentalnog tipa vladara na balkanske vladarske kuće, jer su im ovi u Carigradu u dobroj mjeri svojom raskoši i nedodirljivošću bili i uzori. Pa su kao oni i crkvenu organizaciju i religiju nastojali držati u svojim rukama, dok su sebe nerjetko smatrali poslanicima od samog Boga, podizali si zavjetna svetišta i pretvarali svoje pretke u svetce.
A koliko je to imalo veze s istinskom duhovnošću, možda i jest, ali na neki nama nerazumljiv način. Danas bi za takve rekli da su obični diktatori.
Šta okrećeš očima kad je to tako!!
Vojisavljevići su nazvani u svim vizantijskim spisima kao "SRPSKI" Arhonti , a samim time i kraljevi! , jer se i sama Duklja pominje pod njihovom vladavinom kao zemlja gde žive Srbi!! , a da ne pominjemo Konstantina!
Šta ti tu nije jasno?! , Duklja je zemlja , tj. oblast kao što je i Bosna i Raška , obe srpske kraljevine!
A ko su onda ti svi Mihajlo,Vojislav,Bodin??!! , da nisu Hrvati ili možda Bošnjaci!? , Bodin se npr. pominje i kao bugarski car , ali ga bugarska istoriografija ne svojata !!
Mora da su "Slaveni" i to južni sa ponosnom dukljanskom i crnogorskom crtom!?
Mora da su "Slaveni" i to južni sa ponosnom dukljanskom i crnogorskom crtom!?
Dukljanskom,najponosnijom Prethodnici zelenaša i prvi u povijesti su uveli ukidanje crnogorskog državljanstva pro-raškoj sorti zvanoj homo posrbius vulgaris. Povijest ih također bilježi kao dobre kolege izvjesnom Viševiću koji je,za razliku od nevještog Tome,sklapao korisne saveze s Bugarima protiv rečene sorte homo posrbius vulgaris.
Navedeni dukljanski vladari,sa Viševićem i Bugarima,reketarili su raške trgovce svinjama,koji su bili povjerljivi špijuni braće Žike,Milojka,Nemanje,Joe Entera, Živojka i nekog Andrije Miošića,urednika srbobrana. Time su dukljanski vladari i Višević onemogućili rašku špijunažu i ekonomsko uplitanje u Zahumlje i Duklju,a svoje metode su ostavili u nasljeđe potomcima,koji i dan-danas uspješno nastavljaju posao predaka
Ustanovili su i zatvor u Spužu,gradu u kojem nakon 10. mjeseca 2008. živi najveći broj pripadnika srpske manjine u dotičnoj kneževini Duklji.
Srba u na području današnje Bosne i hercegovine skoro da nije ni bilo do dolaska Turaka pa kako onda da budu Kosače Srbi. Srbi su u BIH došli za otomanskim kopitom. O tome se uopće nema šta raspravljat.
Grešiš u startu!! , nije papa ovlastio Savu za krunisanje?! , kraljevske oznake od pape jeste dobio Prvoenčani prvotno , ali kruna se priznaje od Sv.Save,tj. njegovog hirontisanja u srpskog arhiepiskopa od nikejskog patrijarha čime je svojim dobijenim arhiepiskopstvom mogao krunisati kraljeve!!
Čuj, nije mi do srpsko-hrvatskog nadjebavanja. Meni je, jednostavno, čudno da netko iz pravoslavne sfere u vrijeme dok su anateme još friške priznaje bilo kakav autoritet pape (i očekuje da će njegova okolica to priznavati).
Bilo bi mi prirodno da je tražio krunu od, što ja znam, carigradskog patrijarha. Činjenica je da je kruna tražena i dobivena od pape i da je njome sveti Sava okrunio svog brata.
Također, kako to da je Katarina umrla u Rimu i da ju je beatificirala Katolička crkva?
Quote:
joe enter kaže:
Katoličanstvo nije kao danas postojalo , tada je to bio čist namet latina na slovenske vladare koji su uglavnom bili ćiriličari i trudili se biti svoji koliko su nesretnici mogli!
Misliš, katoličanstvo nije postojalo u današnjoj Srbiji ili....? Ne mislimo valjda ovdje raspravljati o tome jesu li bosanski franjevci, npr., (došli 1291.) bili, u stvari, pravoslavni "sveštenici"....
Quote:
joe enter kaže:
Šćepan je mogao da posveti sebe i svoju državu bilo kome svehrišćanskom svecu što bi bilo uobičajno?! , ali nije! , on je baš to učinio sa sv.Savom koji je već bio pokojni 200godina , a Nemanjići već izumrli preko 80 godina!
E sad zašto bi to on učinio?! , koja je to politika ovog "proverenog patarena i katolika" mogla naterati da se loži na izumrle?! , pa jedna jedina , PRECI SRPSKI!!
Ili teritorijalne ambicije i feudalna želja za kićenjem titulama?
Quote:
joe enter kaže:
Ajde dragi forumašići da se konačno sagleda realno !! , obe tvorevine imenima Bosna i Hercegovina su nastale u nasleđu Nemanjića i pozivanje na njih!!
Znači , tvrtko kralj Srbljem , a Stipica je vojvoda od sv.Save!!
Je, pogledaj popis titula habsburškog cara. Dakle, Habsburgovci su bili Hrvati?
Zadnje uređivanje Lucky Jim : 27.04.2009. at 09:30.
Zar ne bi vladara Duklje/Zete bilo logičnije nazvati pripadajućim pridjevom-dukljanski ili zetski.
ili pak u najmanju ruku, slavenski, kako ga je i sam papa oslovljavao titulom rex Sclavorum.
Članak započinje riječima Mihailo Vojisavljević je bio prvi srpski (slovenski) kralj....i sama logika pobija stručnost autora.
Quote:
Lucky Jim kaže:
Bilo bi mi prirodno da je tražio krunu od, što ja znam, carigradskog patrijarha. Činjenica je da je kruna tražena i dobivena od pape i da je njome sveti Sava okrunio svog brata.
Također, kako to da je Katarina umrla u Rimu i da ju je beatificirala Katolička crkva?
Politika, čista srednjovjekovna politika...priklanjaš se onom tko ti više nude, "koliko para toliko muzike".
Da je tražio krunu iz Carigrada pokopao bi svoje vladarske ambicije jer bi time priznao gospodstvo nemilog susjeda. Zato je Papa bio bolji izbor, ili iz vladareve perspektive, manje zlo.
Znači , tvrtko kralj Srbljem , a Stipica je vojvoda od sv.Save
Ponavljas se stoti put, a ja cu ti 101. put odgovoriti.. Dusan car Grkom.. Jel Grk??
Vojvoda od SV Save.. Zar ti ne kontas da je tada bio fazon sebi naditi neki zvucan pridjev..
Djordje polazi, kao i svaki pravi velikosrbin, od stavke Srbi nebeski narod svi i svuda.. Od njih sve i postalo tako da ga ja ne uzimam bas za nekog relevantnog sugovornika pogotovo kad lupa bez veze i s nikakvim il tankim argumentima.
Ponavljas se stoti put, a ja cu ti 101. put odgovoriti.. Dusan car Grkom.. Jel Grk??
Vojvoda od SV Save.. Zar ti ne kontas da je tada bio fazon sebi naditi neki zvucan pridjev..
Djordje polazi, kao i svaki pravi velikosrbin, od stavke Srbi nebeski narod svi i svuda.. Od njih sve i postalo tako da ga ja ne uzimam bas za nekog relevantnog sugovornika pogotovo kad lupa bez veze i s nikakvim il tankim argumentima.
Pa nije Grk već je Srbin!! , šta se praviš blesav , kad mu je titula car Srbljem i Grkom!!
Znači prvo Srbljem , ono šta jeste i šta predstavlja zapravo!! , pa tek onda Grkom ono što je osvojio i pridodo!!
A što je nedanuo zvučni pridev jednog šizmatičkog sveca?! , koji je mrtav odavno , a Nemanjići već izumrli! , ako je Stjepan Hrvat ili Bošnjak-pataren što bi se time kitio nečim "stranim" što je odavno u istoriju ošlo?!
Quote:
Lucky Jim@
Šta izvrćeš i mlatiš?! , papa je dao kraljevske oznake Stefanu Prvovenčanom , ali čim je crkva i sv.Sava uzdignut na nivo arhiepiskopa(autokefalija) od strane Vizantinaca on sam kruniše svoga brata jer po svojem dostojanstvu to može!
Zbog toga i jeste bitan sv.Sava i njegova politika , konačno se po zakonu crkvene samostalnosti koje je priznala Vizantija moglo krunisati svoje sopstvene kraljeve!!
Papa sa krunom koju su nosili Nemanjići nema veze , jer srpska država i narod ima svoga arhiepiskopa da po zakonu kruniše svoje kraljeve!!
Quote:
Tuklaš@
Pa ovo je argument!!! , to je lična karta Hercegova i Tvrtkova , oni su zapravo velikosrbi jer se pozivaju na njih i posvećuju se njima , ja ih nisam terao a ni ti , sami sebe su kitili velikosrspkom pričom!!
Tada je to već bila velikosrspka mitomanija jer su Nemanjići bili izumrli!
Ti meni govoriš da sam mitoman i da nemam argumenata?! , pa ja jedino i argumente i iznosim ovde , a to su činjenice koje su SAMI ŠĆEPAN I TVRTKO SEBE TAKO NAZIVALI I ZAPISIVALI!!
A koji je tvoj argument da je Šćepan Hrvat?? , gde piše to??
Shvati da je Tvrtko Srbin koliko i Dusan Grk..
Da li ce buduca kraljica recimo Nizozemske Maxima, prestati biti Argentinka??? Iako ce joj stajati pored imena tj. prije imena kraljica Nizozemske
Shvati da je Tvrtko Srbin koliko i Dusan Grk..
Da li ce buduca kraljica recimo Nizozemske Maxima, prestati biti Argentinka??? Iako ce joj stajati pored imena tj. prije imena kraljica Nizozemske
Ma nije bitno , pa nek' Tvrtka napravio bantu crnac!!
On sam sebe zove kralj Srbljem u tituli!! , znači prvo u naslovu!! , a tek onda dolazi Bosna(druga po redu) i to kao zemlja(teritorija) a ne kao etnonim!!
Dušan je car Srbljem u tituli , pa tek onda Grkom jer ovo prvo predstavlja njega samog , a Grkom je osvojeno i pridodano!!
E sad ti pitaj Tvrtka što je stavio sebi prvo Srbljem a ne "Bošnjem"?! , ako je već samo osvojio i pripalo mu po lozi!
Valjda je mogao biti šta je hteo i da se predstavlja onako kako hoće ako je već neki kraljevski nježnik!!