čovjek vidi što je u njemu, a često i ono što želi
svejedno ne kužim zašto se ti, bilo tko zamara onim što ga se ne tiče, što prezire, što mu je glupo... nije fraza, fakat ne razumijem do kraja... imam neke predodžbe o tome, ali što to čovjeka goni da ide propovijedati svoje 'nevjerovanje' tupeći drugome kako mu je Sveta knjiga glupa... i 'dokazujući' tralala
svejedno ne kužim zašto se ti, bilo tko zamara onim što ga se ne tiče, što prezire, što mu je glupo... nije fraza, fakat ne razumijem do kraja... imam neke predodžbe o tome, ali što to čovjeka goni da ide propovijedati svoje 'nevjerovanje' tupeći drugome kako mu je Sveta knjiga glupa... i 'dokazujući' tralala
Smatram svojom dužnošću spasiti što je moguće više ljudi iz ralja religijskog ludila, i mene su spasili, pa imam obavezu. Ako spasim samo jednog, odlično...
A i usput se borim protiv gluposti, praznovjerja, primitivizma, nazadnjaštva, shizofrenih halucinacija, poneki put se i odvalim od smijeha, prođe mi vrijeme...
I da li si ostavio barem negdje duboko u sebi nekakvu mogucnost, da otvoreno saslusas argumente o Kur'anu, o imanu? Ne govorim o slici Allaha koju si sebi "kreirao", nego o imanu i Jednoci?
Ako jesi, zasto? A ako nisi, zasto? Eto, samo to odgovori, ako nije problem, sto krace mozes da ne zatrpavamo ovu temu...
i mene su spasili
i-s-l-a-m-i-c kaže:
I da li si ostavio barem negdje duboko u sebi nekakvu mogucnost, da otvoreno saslusas argumente o Kur'anu, o imanu? Ne govorim o slici Allaha koju si sebi "kreirao", nego o imanu i Jednoci?
Naravno da jesam, zapravo, jedan od mojih ciljeva sudjelovanja na ovom pdf-u, na samo na ovom forumu, je pokušaj pronalaska onog nečeg što bi mi upalilo lampicu, ajmo to tako nazvati, nešto što bi me ponukalo da velim: e vidiš, ima tu nečega...
Naravno, u mojih skoro 38 ljeta, još nisam naišao na ništa, osim budalaština, praznovjerja, neobrazovanosti, neinformiranosti, propagande, pomalo se prestajem nadati, čak mislim odustati od potrage...
Quote:
i-s-l-a-m-i-c kaže:
Ako jesi, zasto? A ako nisi, zasto? Eto, samo to odgovori, ako nije problem, sto krace mozes da ne zatrpavamo ovu temu...
Eto, odgovorio sam ti i prije nego si pitao, ajd' da onda i malo proširim, kad si već pitao.
Kako sam relativno dobro obrazovan, shvatio sam da je ljudsko znanje nepotpuno i puno je pitanja na koja treba odgovoriti, pa zašto ne dati šansu i jednom masovnom fenomenu kao što je religija. No, kako čovjek dublje ulazi u problematiku, sve više izranja potpuna nekompetentnost religije u odgovaranju na bilo koje pitanje, osim bacanja magle i šišanja ovaca, i figurativno i doslovno, na svim razinama 'šišanja'...
Šta zapravo tražim? Tražim jedan jedini logični, provjerljiv, ponovljiv, suvisao, razuman, smislen, dokaziv argument u prilog religijskim tvrdnjama.
Nisam još našao nijedan, naprotiv, religije tonu sve dublje i dublje, nije tu islam nikakva iznimka. Jedini 'sveti tekst' kojeg bi možda mogao prožvakati na nekakvoj filozofskoj razini je Gita, ono, možda...
Šta ću kad sam skeptičan... Ima jedan tvoj kolega musliman koji je, po vlastitom svjedočenju, postao musliman jer je našao da je Kuran bio ispred svog vremena, pa je našao recimo da se prsa stežu kad se uspinješ na visinu. Jadan čovjek ne shvaća da se dizanjem u visinu smanjuje vanjski tlak, pa se prsa zapravo šire, a kad se vanjski tlak povećava, recimo kod ronjenja, prsa se stežu. No, njemu, tako blaženom u neznanju, ovo je bio argument koji je prevagnuo u korist islama, a samo je trebao pogledati recimo simptome visinske bolesti i malo nešto znati o tlakovima, gradivo srednje škole. The horror...
Jasno, njega neće biti moguće uvjeriti da griješi, jer će se pozivati na prijevod, moju zlonamjernost, činjenicu da se krvne žile ustvari zbilja sužavaju kako bi povećale tlak krvi, itd, itd... Ključan razlog njegove vjere je obična zabluda...
Evo, meni bi bilo drago da i ja mogu naći kakav argument, no, kako nisam baš sklon vjerovanju bez nekakve analize, nijedan argument zasad nije izdržao kritičku provjeru, a naprovjeravao sam se svega i svačega...
Po islamskom vjerovanju on je umro i ustao iz mrtvih i onda je bio u miru."I neka je mir nada mnom na dan kad sam se rodio i na dan kad budem umro i na dan kad budem iz mrtvih ustao!".Kad je to on umro a kad je iz mrtvih ustao ?.
Ovo su za mene preteška pitanja. Ne bih se upuštala puno jer su mišljenja upučenijih od mene podjeljena. Ti nastavi tražiti i naći ćeš. Važno je da uzmeš u obzir više mogučnosti i da sagledaš ajete u kontekstu, naročito ove sure.
Može biti da se ovo odnosi njegovu konačnu smrt, dakle nakon što ubije Dedždžala i uspostavi red na zemlji?
U 15. ajetu istog poglavlja govori se o Jahja a.s. ovim riječima:
I neka je mir njemu na dan kada se rodio i na Dan kada je umro i na dan kad bude iz mrtvih ustao!
Ovo su za mene preteška pitanja. Ne bih se upuštala puno jer su mišljenja upučenijih od mene podjeljena. Ti nastavi tražiti i naći ćeš. Važno je da uzmeš u obzir više mogučnosti i da sagledaš ajete u kontekstu, naročito ove sure.
Može biti da se ovo odnosi njegovu konačnu smrt, dakle nakon što ubije Dedždžala i uspostavi red na zemlji?
U 15. ajetu istog poglavlja govori se o Jahja a.s. ovim riječima:
I neka je mir njemu na dan kada se rodio i na Dan kada je umro i na dan kad bude iz mrtvih ustao!
Kuku i priko kuku ovo ja nađe: Vojnici nadjose Jahja’a kako klanja u mihrabu i ubise ga. Odsjekose mu glavu i na sahanu je kralju donesose. Vladar ponudi sahan sa glavom Jahja’a i to bi mehr ovog bludnog braka.Imaš pravo Zehra ovo su sve teška pitanja neka to rasprave oni koji se time bave samo ta podjeljenost već dugo traje.Kad će više zasijati to Sunce.Tako mi Sunca i svjetla njegova.
Ti radiš grešku jer ne uključuješ mozak kod čitanja vijesti, to ti je tvoja greška. Znači, ako je objavljeno u medijima, onda je istina? Jel' uviđaš kako je takav stav naivnost par excellence? Zaista, kažem vam, vjernici su k'o djeca...
Da li su ovu vijest objavili oni isti mediji koje se redovito optužuje da su islamofobični?
I ja sam jedno vrijeme koketirala s islamom, ali sam se opametila.
Stalno slušam o pravima žene u islamu, a onda gle čuda žena muslimanka ne može postati ženom jednom kršćaninu ili Židovu. Budistu pogotovo.
I mora samo jednog muža imati. A muškarac kao pijetao može biti sretan sa 4 žene.
Istina muškarcu jest otvorena mogućnost da ima do 4 žene,
s jedne strane to mu jest dozvoljeno, ako će prema njima biti pravedan
s druge strane preporuka je da ima jednu.
Muškarac i žena su različitih priroda i metodi odgoja su različiti.
žena jest odlikovana od strane Boga- to valjda vidiš iz iskustva, dok su muškarci velikom većinom kao razmažena djeca.
Ipak, žena sa stvorenjima koja ih okružuju stvara posebnu vezu. stvara vezu sa mužem a pogotovo sa djecom...
vidiš nisam žena ako nastavim iznosit ću pretpostavke a to je odmah bakrsuz
"Ja se ne bojim onih koje vi Njemu pridružujete, biće samo ono što Gospodar moj bude htio. Gospodar moj znanjem Svojim obuhvaća sve. Zašto se ne urazumite?"...6:80
Jedna stvar me posebno muči; stih o ''desnoj ruci'' i zarobljenim ženama. Zašto Allah nije rekao vjernicima ''pustite žene iz neprijateljskog plemena da se vrate svojim domovima''?
Jedna stvar me posebno muči; stih o ''desnoj ruci'' i zarobljenim ženama. Zašto Allah nije rekao vjernicima ''pustite žene iz neprijateljskog plemena da se vrate svojim domovima''?
Da li su ovu vijest objavili oni isti mediji koje se redovito optužuje da su islamofobični?
Ne sjećam se više o čemu je uopće bilo riječ...
Quote:
Blue van Mount kaže:
Zato jer je Alah bog koji dijeli ratni plijen, a žene su ratni plijen...
Quote:
MukaFFa kaže:
žena jest odlikovana od strane Boga- to valjda vidiš iz iskustva, dok su muškarci velikom većinom kao razmažena djeca.
Pa ja ne znam otkud čupaš ovakve generalizacije? I šta bi to trebalo značiti? Da se žene moraju brinuti za muškarce ili šta?
Koji su to muškarci kao razmažena djeca? Muslimani možda? U mojoj familiji su svi muškarci oni koji se brinu za obitelj, i bore se kako umiju i znaju za boljitak svoje djece, to je valjda samo kod tebe da su muškarci k'o razmažena djeca...
Kad ovako malo čitam upise... gdje je tu altruizam kojim se busate u prsa, a sva je istina da želite ubosti nekoga u srce. Nažalost, često vam to i uspije, jer čovjek je biće koje voli, a kada mu se dirne u nešto što voli, postaje jako ranjiv.
Žao mi je što na to ljudi nasjedaju i bivaju jako, jako potreseni.