Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Ostale umjetnosti > Kreativni nered

Kreativni nered Forumaški atelje...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.04.2004., 13:04   #1
Rad sa glinom

Situacija je slijedeća: Kupila se glina, navodno baš za male sitne skulpturice, vremena se nema puno, volje se ima napretek. Problem je što nemam ni P od pojma o radu sa glinom. Cilj mi je napraviti figuricu ili dvije, no kako sve to ide? kako ide priprema gline za rad? treba li ju čuvati na nekakav poseban način, da se ne stvrdne ili propadne. Kad je stvar gotova, postoji li nekakva obrada figurice koja bi osigurala njenu trajnost? sva i ta i druga pitanja naći ćete u mojoj glavi. nažalost. help? anyone?
el Duderino is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 21:21   #2
Glinu moraš čuvati u vlažnoj krpi i paziti da uvijek bude vlažna. Zato je dobro da je umotaš u vlažnu krpu pa spremiš u najlonsku vrećicu.

Kad želiš nešto raditi, otkineš komadić gline - koliko ti već treba - pa je dobro izmijesiš dodajući vrlo malo vode. Kad postane podatna, oblikuješ je kako želiš i staviš sušiti na prozračno mjesto.

Prirodno osušena ostane krta. Rješenje je ispeći je u keramičarskoj peći. Kako je ti nemaš, pronađi nekoga tko je ima pa zamoli da ti ispeku te skulpturice.

Možda je bolje da uzmeš glinamol - podatniji je, ne treba mu pečenje, a osušen je čvršći i otporniji.
deni is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 21:35   #3
glinu moraš pripremiti ... prvo moraš izvaditi sve nečistoće iz nje - male vapnene kamenčiće koje osjetiš pod prstima kad je gnječiš ... nakon toga komad gline koji hoćeš obraditi treba dobro izlupati o drvenu podlogu da iz nje istisneš zrak ... onda je zamotaš u vlažnu krpu i pustiš da odstoji - recimo tjedan dana to bi bilo razumno vrijeme ... tek sad je glina dobra za modeliranje.

što se modeliranja tiče, savjetujem ti da se upišeš na tečaj keramike na Rokovom perivoju (Centar za likovno obrazovanje) ... tu negdje na forumu sam svojedobno vidjela njihov baner ... tamo te dalje sve lijepo postupno nauče - od tehnika modeliranja, pečenja, glaziranja ... jedino rad na grnčarskom kolu tamo baš ne naučiš, za to je bolje obratiti se nekom grnčaru iz Zagorja.

S glinom je inače jako zgodno raditi ... kad se naučiš na to da ti prsti moraju biti blatnjavi i kad te to prestane smetati, onda ćeš vidjeti da je to jako dobro za opuštanje od stresa

sretno
allegra is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 21:49   #4
sad sam tek vidjela da se radi o relativno kratkom roku za figurice ... znači tečaj od 4 semestra na Rokovom perivoju bi ti bio predug

probat' ću malo pomoći

kad je glina pripremljena izmodeliraj figuricu. Računaj na to da figurica mora biti šuplja i da stijenke moraju biti podjednako debele na svim stranama. Kad je gotova stavi je na sušenje ... Sušiti se mora polako (nikako ne kraj peći ili suncu), a dobro je da je prvih par dana sušenja pokriješ vlažnom krpom. Sušiti bi se trebala minimalno tjedan dana.
Kad je osušena onda možeš stijenke lagano prebrusiti finim brusnim papirom, tako da budu glatke.

Figuricu pečeš u peći za glinu na otprilike 650 stupnjeva. Nađi nekog tko će ti peći iz usluge, jer su peći za glinu jako skupe i trebaju poseban priključak. Pečenje nije baš jednostavan posao, temperatura se postupno povisuje (u protivnom glina puca) i traje dosta dugo (minimalno 6 sati). Nijedan od ovih postupaka se ne može raditi na brzinu ... u tom slučaju veliki je rizik od pucanja.

Kad je prvo pečenje gotovo imaš terakotu. Ukoliko je želiš obojati (zemljanim bojama) ili glazirati, onda je potrebno još i drugo pečenje na 900-1200 stupnjeva (ovisi o glazuri).
Glazure i zemljane boje kupuješ u specijaliziranim trgovinama (ima jedna u Dežmanovom prolazu u Zagrebu).

Možeš koristiti i hladno bojanje nitrolakovima (isto ima dosta dobar izbor).

Sve u svemu keramika je dosta zahtjevan i skup hobi ... ako misliš napraviti samo dvije figurice, onda ne znam da li ti se to baš isplati ... ali ako te to zarazi pa nastaviš dalje, onda ima smisla ulaziti u investicije
allegra is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 21:54   #5
Hvala na savjetima, kad se nema nimalo iskustva, svaki je mali detaljčić dobrodošao. jedino imam jedan problem a to je da skulptura mora biti gotova za cca 10 dana. to bi reklo.... 7 dana sušenja kao što ste rekli, modeliranje... pečenje... bit će nekako na knap. Što se tiče peći, u slučaju da ne budem imao pristup pravoj keramičkoj peći - postoji li alternativa? da li je bolje išta nego ništa, odnosno obićna pećnica ili ne? ako da, koliko stupnjeva, kako dugo se peče? (za figuricu npr čovjeka, 10ak cm visoku)
Hvala...
el Duderino is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 21:55   #6
poklon?
Lydia Vance is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 22:00   #7
tek sad vidjeh tvoj novi post, allegra. Još jednom hvala na svemu iako sam sada pomalo obeshrabren. To ti je kad se ide 'lako ćemo' pristupom. U biti, u čemu je stvar - mislio ja da bi bilo fora da jednoj osobi, za poklon, napravim figuricu. Ne kuži se ta osoba u rad s glinom tako da bi se tu radilo većinom o priznavanju truda no svejedno, trebalo bi to ličiti na nešto. Barem da se figura ne raspadne nakon mjesec dana.
jel netko radi figurice po narudžbi za bagatelu? ))))
el Duderino is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 22:04   #8
u običnoj pećnici nikako ne možeš ispeći terakotu (obična pećnica razvija maksimalnu temperaturu od 250 stupnjeva, a to je premalo).
ako ne možeš naći nikog da ti ispeče glinu u pravoj peći, može se probati ispeći u otvorenom kaminu, jer se u unotrašnjosti kamina razvija visoka temperatura ... međutim takva terakota neće imati lijepu boju, nego će biti dijelom pougljenjena ... osim toga, ne možeš kontrolirati temperaturu, pa se može dogoditi da ti jedan dio figurice bude pečen, a drugi ne.

općenito gledajući, 10 dana je prekratko vrijeme za dobru terakotu ... kvalitetna i lijepa keramika ovisi i o vremenu stajanja gline ... što duže odstoji modeliranje je lakše (glina je podatnija) a konačan rezultat je kvalitetniji.

Ilustracije radi, najkvalitetniji porculan (što je isto podvrsta keramike) se radi u jednoj kineskoj pokrajini u obiteljskom obrtu ... tamo jedna generacija (recimo otac) pripremi glinu za modeliranje koja onda godinama vlažna stoji, a tek sin modelira i peče glinu ... i tako već generacijama
Ovo svakako nije preporuka za tebe, ali tek ilustracija koliko je važno da glina odstoji prije modeliranja
allegra is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2004., 22:56   #9
e a di se može kupiti gline?
:::bouz::: is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2004., 23:43   #10
Kad ja radim s glinom skulpture onda je odsjecem iz bloka koliko mislim da ce mi trebati i pocnem modelirat.Uopce ne mjesim bas jer je iz bloka sasvim ok i nema mjehura. Ako je iz ostataka onda je treba mjesit zbog zraka. Ako mi treba kakva ploca onda je izvaljam i pogledam di su mjehurici zraka pa to sredim.
Kad radim s glinom gotovo uopce ne koristim vodu, a cuvam je zamotanu u najlon.
Xyz is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 21:56   #11
malo sam kasno uocio topic ali ako nekoga zanima jeftin rad s glinom nekacita:

potrebno: glina, daska, zica, gips, cigla, piljevina, lim (moze i od limenka za cugu)

- glinu kupimo npr. u tapikeru (postoje razlicite vrste glina, ovisno o kolicini samota, kaolina itd. tako da mogu biti vise masne za modeliranje ili za raku itd. ali o tome razmisljamo ako se totalno zagrijemo, ovako uzmeno glinu vulgaris... npr. za modeliranje od koje mozemo dobiti sasvim pristojnu "pecenu zemlju")

- ja nikako ne bi preporucao drzanje gline u najlonu i krpama jer to zna dovesti do razvoja gljivica, vec nabaviti plasticnu kantu s poklopcem u koju cemo prebaciti kupljenu glinu i ako je prilikom prebacivanje cijelu "propustimo" kroz ruke tj. mjesimo do nivoa da nije ni blatnjava, a ni suha, vec da ja vlazna, a ne ljepi se za prste napravili smo posao... u kanti glinu je potrebno tu i tamo promjesati i dodati joj vode i to ce biti ok

- za npr. figuru covjeka, prvo je potrebno napraviti tzv. gerist... uzmeno dasku, u nju zabijemo zicu kolika ce nam biti figura, a onda od druge zice napravimo ruke, noge, glavu i tijelo koje vezemo za zicu nabijenu u dasku... naravno da to mora biti samo otprilike, jer ta nam zica koristi samo kao armatura koja ce drzati glinu... nesto kao kostur
(zavisno o velicini figure treba nam debljina zice, a ako se radi o vecem komadu treba napraviti i drvene krizice koje vezemo za osnovnu armatura, ali otom potom)

- sad uzmemo glinu i na nasem geristu (koji je naravno svinut i polozaju koji trebamo) izmodeliramo figuru... prvu glinu koju nabacujemo na gerist potrebno je dobro stisnuti uz nj. jer ako modeliramo vise dana glinu cemo naravno zaljevati vodom (najbolje je imati prskalicu za cvijece) te riskiramo da voda ude izmedu gline i zice i sve nam padne

- kad smo gotovi s modeliranjem izrezemo lim na pravokutnike cca 3 x 5 cm i tu dolazimo da zeznutog dijela jer moramo odrediti liniju na nasoj foguri da ju dobijemo u dva, tri ili vise konusnih oblika... po toj liniji zabijemo limice da cine kao neki zidic na toj liniji (pozeljno je da se limici preklapaju inace bi mogli imati problema, naravno da limice mozemo krojiti prema potrebama)

- sada izmjesamo gips i nabacimo ga na figuru u debljini 2 do 3 cm uvjek pazeci da vidimo i ocistimo liniju lima (prvi sloj gipsa neka bude rijedi tako da smo sigurni da je gips prekrio cijelu figuru)... (za velike figure gips je potrebno armirati npr. kudelj, platno, a ponekad + letve)

- kad je gips stisnuo uz malo vode, noza ili spahtle odvojimo gips od figure po liniji lima i dobili smo negativ nase figure (svaki dio negativa nazvat cemo kapa)... kape uvjek susiti tako da ih spojimo da ne bi doslo do deformacije negativa

- kad gips odsusi uzmemo opet glinu (manje vlazna nego kakvu smo koristili za modeliranje) stavimo je u centar kape i palcima ju razvlaciti prema rubu, a ako nam pofali gline novu uvjek dodajemo na staru)... debljina neka bude cca 0,5 cm (to se zove kvecanje), (ako je figura velika potrebno je napraviti mrezu s glinom na vec kvecanu glinu ali bla bla)

- prije odvojimo malo gline koju posusimo i zdrobimo u prah, a sasa taj prah razmutimo u vodi i on nam sluzi kao medi koji ce spojiti izkvecanu glinu kad spojimo kape skupa...(prije spajanja kapa rubove izkvecane gline premazemo... i do 0,3 -0,5 cm debljine)

- pustimo da se glina posusi, ali ne do kraja da ju lakse izvadimo iz negativa i onda neka se susi koliko joj volja, te tako nastancamo figura koliko nas volja

- a sad zidanje... slozimo red cigli tako da od cigle do cigle bude razmak od pola cigle i tako izidamo kvadar jedno metar visok... dobili smo neki supljikav kvadar u koji do cetvrtine stavimo piljevinu, pa nase figurice na piljevinu, pa opet piljevinu, pa red figura, pa piljevinu.. sendvic ne... (zadnje mora biti piljevina)

- onda na vrhu zapalimo piljevinu i poklopimo necim da nema pristupa zraka s gornje strane (najbolje neki lim) i odemo doma popit pivu, gledat telku ili kaj vec

- kad je sva piljevina izgorila mi smo nasli i da je nasa glina pecena!!!

- temp. koja se razvija dovoljna je i za glazure, ali bitno je da piljevina bude sto finija i od sto tvrdeg drveta... ne ocekujte cuda od hoblovine npr. jelke!!!

...ak' sam kaj izostavil sorkac
__________________
isn't that gun a little big for a girl?! c'mon use my .45
LoveJoy is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2004., 23:31   #12
čekaj
kaj stvarno sagorijevanjem piljevine dobivaš temperaturu veću od 600 stupnjeva?

Nemrem vjerovati
allegra is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 14:34   #13
...nisam ni ja dok nisam tak i sam ispekao biskvit i to od gline za raku, a zatim sam na taj nacin napravio neki eksperimentic s glazurom... i radi

ps. zaboravih reci da obavezno izbusiti malu rupu na vrhu skulpture ili ju okrenuti naopacke (donja rupa prema gore) ili bi moglo biti eksplozija (ali to ipnako vrijedi za svako pecenje)
__________________
isn't that gun a little big for a girl?! c'mon use my .45
LoveJoy is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 19:37   #14
a koju glazuru si uspio ispeći u piljevini ... tak' da znam otprilike koja je temperatura (ako probam, da znam reć' vatrogascima )
i baš si nešto mislim, koliko ti piljevine za to treba - 1 kubik? Gdje nađeš toliku piljevinu?

Inače, sad sam se sjetila jednog zagorskog recepta za galzuricu iz kućne radinosti ... staviš predmet od pečene gline u pećnicu na 150 stupnjeva i pošteno ga ugriješ (minimalno 2 sata da svi slojevi budu jednako vrući) ... za to vrijeme rastopiš pčelinji vosak u rajngli ... onda vruću terakotu mažeš rastopljenim voskom (najbolje je upotrijebiti kist za premazivanje) ... premazuje se toliko dugo dok terakota upija ... rezultat je tamno smeđa patinasta mat glazura, malo vuče na broncu ... zanimljivo ispadne ... kažu da je to najbolja glazura za šalice za kavu jer kava navodno ima puno bolji okus iz njih ... ja baš to ne bih koristila u takve svrhe, jer nisam sigurna da se na toj temperaturi može napraviti glazura koja ne propušta olovo iz gline ... ali za kipiće i bižuteriju nije loše
allegra is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2004., 10:21   #15
...pa treba ti cca pola kubika piljevine, a sa sitnom hrastovom pilj. mozes doci i prek soma, ali tada bi svakako trebalo samotnu ciglu koja je skupla (ja sam na biskvit nacrtal nekaj sa engobama, pa preko toga lagano prozirna glazura)

piljevinu nadeš kao otpad u pilanama ili kod stolara npr.

olovne su glazure, a ne glina i to su ti glazure kaj se tope od 600- 850 stupnjeva C (po sastavu meka lakotopiva stakla, Pb stakla, Pb-B-stakla + neki bojitelj)
__________________
isn't that gun a little big for a girl?! c'mon use my .45
LoveJoy is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2010., 18:35   #16
A gdje mogu kupit glinu, jedrno 5 kila u Zagrebu?
Scan is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2012., 16:29   #17
Tema je poprilično stara ali svejedno se možda javi neki ljubitelj keramike
Zanima me gdje ste počeli raditi s glinom, da li na radionicama, tečajevima ili samostalno? I gdje nabavljate glinu (osim u Tapikeru) ?
__________________
Lie to a liar, for lies are his coin; Steal from a thief, for that is easy; lay a trap for a trickster and catch him at first attempt, but beware of an honest man”

piligrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2013., 16:08   #18
Glina prodaja

Lijep pozdrav!Gdje bih mogao kupiti jedno 5-10kg gline za obradu.Hvala.
feldgrau is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2013., 17:57   #19
probaj Tapiker ili Bosio
turok1712 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2013., 10:14   #20
Napravio sam brojeve za zgradu od glinamola i sad me zanima (nakon što sam ih osušio kroz cca 10 dana) kako ih ofarbati, čime ih zaštititi, tako da budu otporni na kišu? Ili sam fulao što nisam kupio gotove plastične brojeve?

Thnx na odgovoru
BabarogaXXL is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 03:00.