Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.05.2009., 16:46   #1
kupovina stana

Unaprijed izvinjenje ukoliko je ova tema već ranije otvorena.
Naime, preko agencije sam se odlučila na kupovinu stana. Obzirom da prodavac ne živi u gradu u kojem se nalazi stan, agencija insistira na kapari od EUR 2.000, da se osigura od rizika odustajanja od kupovine.
Cijena stana iznosi EUR 63.000, od čega bi se cca EUR 40.000 finaniralo bankarskim kreditom (stan bi naravno isao pod hipoteku).
Moje dileme su slijedeće:
- da li da odmah idem na zaljucivanje ugovora (sa klauzulom validnosti ugovora nakon isplate sredstava), ili je bolje da se ide na opciju predugovora?
- razmisljala sam o varijanti da ugovor zakljucim na nizu cijenu (jer imam vezu u komisiji za procjene, koja bi mi izasla u susret u cilju nizeg poreza), ali kako da to ucinim da i prodavac pristane na to
- nakon zakazivanja postupka o uknjizbi hipoteke, koje su dalje procedure?
Svi savjeti su dobro dosli
thorn-birds is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2009., 18:24   #2
Evo ti par cinjenica :

-Agencija zeli proviziju, tako je njima 2000 Eur tvoje kapare garancija da oni sebe naplate u slucaju da odustanes ili dodes direktno do vlanika - koji taj stan mozda prodaje i za manje novaca.

-Ukoliko prodaju za nekog i u necije ime, za to moraju imati punomoc vlasnika.

-Predugovor je defakto samo namjera kupnje i bitan je potpis prodavatelja,ne i tvoj (tj agencije ukoliko ima punomoc ili vlasnika stana ako je agencija nema)
S predugovorom se ide u banku po kredit

Nakon procjene (procjena mora biti u skladu s uvjetom hipoteke, neznam jel tebi 1:1 (vjerovatno nije) ili 1:1.5 ili 1:2 ili nesto izmedu), skupljanja papirologije, i odobrenja......

Potpisuje se ugovor - u kojemu pise koliko si love dala, koliko jos dugujes....
na osnovu cifre u ugovoru se ide na poreznu i placa porez na nekretnine 5% (ili manje/nist ukoliko je prva nekretnina u pitanju) a stavi se i klauzula tipa
"Prodavatelj ce ovlastiti kupca danom potpune isplate kupoprodajne cijene da moze bez njegovog daljnjeg sudjelovanja i pristanka zatraziti i postici uknjizbu prava vlasnistva kupljene nekretnine na svoje ime u zemljisnim knjigama za k.o. XYZ."

Po izvrsenoj isplati prodavatelju (najbolje na racun prodavatelju - nepobitni dokaz u slucaju spora) ode se u JB gdje prodavac napise da je stan isplacen te da se na isti imas pravo uknjiziti bez nazocnosti prodavatelja.

Banka hipoteku upisuje prije finalne isplate, koliko se sjecam.

Iduci potez ti je zatraziti vlasnicki list - s upisanim teretom naravno.

Eto to je to koliko se sjecam, neka me netko ispravi ako sam negdje zabuca.

Sto se snizene ugovorne cijene tice - o tome se moras dogovoriti s prodavacem - i pazi na odnos potreban kredit/ugovorna cijena, zbog gore navedenih odnosa hipoteke 1:1.....1:2, jer bi banka mogla za vrijednost stanja uzet manju vrijednost (sto je manje -njihova procjena ili ugovorena cijena)

Porezna ce naravno uzet vecu vrijednost od dvije (cijena na ugovoru ili njihova procjena)
Offshore is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:03.