poz. na kraju mjeraća ulja ( mijerne šipke ), znaći dio šipke koji se nalazi u bloku motora je pukao, danas izvućem šipku da provjerim razinu ulja i primjetim da taj dio plastike na kojem se nalazila i mjerna skala min. - max.... da je nema, odnoso pukla je i pala u motor. zanima me šta bi bilo najbolje napraviti, promjeniti ulje i filter, pa možda taj komad plastike ispadne na karter ?
Moguće je da tu plastiku ulje 'povuče' dok se pri izmjeni bude slivalo, al ako je komad plastike duži od 2 cm ne virujem da ćeš uspit na taj način. Probaj tako, a ako ne, onda je skidanje kartera, čini mi se, jedino rješenje.
poz. na kraju mjeraća ulja ( mijerne šipke ), znaći dio šipke koji se nalazi u bloku motora je pukao, danas izvućem šipku da provjerim razinu ulja i primjetim da taj dio plastike na kojem se nalazila i mjerna skala min. - max.... da je nema, odnoso pukla je i pala u motor. zanima me šta bi bilo najbolje napraviti, promjeniti ulje i filter, pa možda taj komad plastike ispadne na karter ?
po gasu koliko ide da ga klipovi samelju, nek plati ceh sto je pukao
razgovarao sam s majstorom, komad je pao u karter i ne može se ništa dogodit, pumpa na sebi ima sito tako da ga ne može povući u glavu niti zaćepit neki kanal ili oštetit karike..... uskoro ionako mijenjam ulje pa ćemo ako sa uljem ne iscuri, skinut karter i riješit problem.
raskopaj, prije nego li bude neke štete u automobilu...
odmah traži novu brtvu kartera, jer stara neće dugo durati, kada je se jednom skine...
ako je pod garancijom, daj im auto i nek je izvade...obavezno traži nek ti je pokažu, kada je izvade!
zato jer može zapeti između radilice i klipnjače, zato jer se može smrviti u manje dijelove, povuče ga pumpa ulja, zablokira preljevni ventil, dijelovi zapnu između klipa i cilindra.....
ima 100 razloga zašto bi to trebalo izvaditi, a nijedan (osim lijenosti) da se ostavi
nemoze biti bas nista. taj komadic plastike je ostao u metalnoj cijevi koja ide u korito ulja i nemoze nikud odtuda osim sto smeta novoj sipki da legne do kraja.
taj auto nema brtvu i skidanje kartera nije nikakav problem. kupi novi sipku stavi ju a na mijenjanju ulja skini karter i izvuci plastiku van.
a kak da stavi novu šipku ako je puknuti komad plastike u cijevi?
i kad ga izgura van, u karter, onda je to jako dobra stvar za motor da komad plastike luta okolo?
vidiš, trebal bi ja u svoj auto nagurati par komada plastike u karter. sigurno bude manje trošil i duže trajal.
je li netko shvaća, kako taj dio pliva na ulju, odmah ispod radilice...i kada u zavoj se zapeljaš, kako ulje ode na lijevu ili desnu stranu motora? i onda lako može pokupiti tu plastiku i negdje u prignječiti...zablokirati nešto na radilici ili samu radilicu...
vadi to van što prije...ostavi komociju za kasnije!
imati ćeš miran san...
Ja ti imam P-307. I meni se to dogodilo jos negdje 2003. godine (auto je 2001.). Gurno sam sipku i pukla je cijela plastika na vrhu sipke (cijeli mjerni dio, dug cca. 4-5 cm). Tada je imao oko 30 000 km. Sada ima 145 000 i nista se nije dogodilo. Nisam skidao karter. Koliko se meni cini, ulje i tako prolazi kroz filter ulja pa plastikica moze ostati samo u karteru. Mozda grijesim. Mozda je vec i tijekom mijenjanja ulja do sada negdje ispala (mijenjam ulje svakih 10 000km), nemam blage veze. Uglavnom, zaboravio sam vec na tu plastikicu pa ste me dobro podsjetili.
je li netko shvaća, kako taj dio pliva na ulju, odmah ispod radilice...i kada u zavoj se zapeljaš, kako ulje ode na lijevu ili desnu stranu motora? i onda lako može pokupiti tu plastiku i negdje u prignječiti...zablokirati nešto na radilici ili samu radilicu...
vadi to van što prije...ostavi komociju za kasnije!
imati ćeš miran san...
A zašto misliš da plastika PLIVA? Zašto nebi POTONULA na dno i tu ostala do sudnjeg dana?