Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Programiranje
Korisničko ime
Lozinka

Programiranje Za programere i one koji to žele postati ...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.04.2004., 23:24   #1
Mlaen
No Limits!

Mlaen Avatar

Registracija: Apr 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Mlaen
Zašto je još C toliko bitan?

Ovdje na programiranju se dosta o tome piše a i čitao sam prilikom zaposlenja, zašto toliko gnjave oko C-a ako znaš recimo C++. Šta nije ovo drugo bolje...
Ko će prije dobit posao onaj ko zna C ili C++ (zanemarimo ono da se traži znanje više jezika)?
Mlaen is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2004., 23:40   #2
Shadowman
Mladić

Shadowman Avatar

Registracija: Nov 2002.
Pa C++, naravno. C++ sadrži skoro sav C.
Old 09.04.2004., 09:55   #3
fastcode
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2003.
Posao ćeš vjerojatno prije dobiti ako znaš c++
fastcode is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2004., 10:25   #4
Mlaen
No Limits!

Mlaen Avatar

Registracija: Apr 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Mlaen
Pa to mi se i čini logičkim, ali mi se čini da sam negdje pročitao da se više traže C programeri ili da oni imaju nekakvu prednost ili tako nešto
Mlaen is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 09.04.2004., 10:54   #5
TomK
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2002.
Ipak postoje situacije gdje je detaljno poznavanje C-a, kao i znacajno iskustvo u proceduralnom programiranju vaznije nego znanje C++-a i OOP-a. Prije neki dan smo bili u posjeti Danskom odjelu Nokia-e, gdje se pravi software za jedan dio Noikia telefona. Tamo su nam objasnili da je software u njihovim telefonima napisan iskljucivo u C-u, i to zbog hardverskih ogranicenja koje tako mali aparat namece. Jer, iako ne koristimo niti jedan dio C++-a u programu (dakle code je cisti C), ipak ce svaki C++ kompajler proizvesti veci izvrsni file.
Druga stvar je da za jedan veliki dio procesora ne postoji C++ kompajler, dok C kompajler postoji. Takva je situacija u industriji, gdje procesori upravljaju automatizacijskim procesima.
Ipak, kao sto je netko rekao, C++ sadrzi sve sto i sam C sadrzi, pa bi u teoriji svatko tko je savladao C++ zapravo savladao i C. No pitanje je ovo: Koliko je moguce biti dobar programer u proceduralnom programiranju, ako smo od samog pocetka naucili razmisljati OO, koristiti OO osobine, tehnike, prednosti?
Ja na to pitanje ne mogu odgovoriti jer sam najprije naucio C, a potom C++. I mislim da je dobro da je redosljed bio takav. Mozda netko ima obrnuto iskustvo koje moze podijeliti s nama?

Lijepi pozdravi,
TomK is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2004., 11:08   #6
banderas
jetra na mukama

banderas Avatar

bas me zanima kako se moze znati C++ ako se ne zna C
banderas is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2004., 12:06   #7
borut
Registrirani korisnik

borut Avatar

Registracija: Feb 2003.
Da - to je kao da kazes: "Znam trčati, ali neznam hodati"
borut is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2004., 12:22   #8
TomK
Registrirani korisnik

Quote:
Ako mislis na sintaksu jezika (koji je samo manji dio onoga sto programer mora znati), onda su doista ta dva jezika gotovo identicna (kazem "gotovo", zbog prosirenja koje C++ uvodi). No kada pricamo o nivou apstrakcije koji je moguce primjeniti koristeci jedan ili drugi jezik, stvari su bitno razlicite, i vjerovatno se ne mogu svesti u nekoliko recenica ili bizarnih komentara.

Lijepi pozdravi,
TomK is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2004., 12:42   #9
Outcast
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2003.
Ima smisla prvo znati c, a zatim učiti c++, ali to može biti dvosjekli mač.

Oni koji najprije nauče c, s vremenom će veliku većinu svojih budućih vještina orijentirati na pointere. C je kao strukturirano orijentirani programski jezik idealan da se dobro nauče i shvate pointeri. Zapravo, usporedite li bilo koji drugi koncept sa konceptom pointera, izgleda da su pointeri daleko teži za shvatiti od npr. struktura, enumeracija ili cast operatora. Programeri u c-u čak ne trebaju razmišljati o scope-u, jer su pravila jako dobro definirana.

C++ kao što kažu koristi pointere, ali za razliku od c-a sam koncept je daleko kompliciraniji (OO) od c-ovog koncepta. To bi moglo biti ozbiljno ograničenje za nove programere, jer bi se daleko više usredotočili na neke druge koncepte, a ne na pointere, koji su najvjerojatnije najčešći uzročnici pojave bugova.

S druge strane, ljudi koji su prethodno dosta programirali u c-u imaju tendenciju preslikavati koncepte specifične za strukturirano programiranje u novu OO C++ okolinu, zato jer su na taj način naučeni razmišljati, ali isto tako zato jer im C++ to dopušta.

Vrlo nezgodna situacija.

Pozdravljeni!
Outcast is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2004., 00:03   #10
Rick23
Registrirani korisnik

Rick23 Avatar

Registracija: Jan 2004.
Quote:
Ja na to pitanje ne mogu odgovoriti jer sam najprije naucio C, a potom C++. I mislim da je dobro da je redosljed bio takav.
Ko da sam ja reko.

Quote:
Ko da sam ja reko.

Quote:
Da - to je kao da kazes: "Znam trčati, ali neznam hodati"
Ko da sam ja reko.

Kako da covjek shvati zasto enkapsulirati entitete i logike kad nikad drugacije nije ni vidio ? Kako objasniti klasu kad covjek jos nezna sto je struct ?
Odgovori s citatom
Old 10.04.2004., 22:07   #11
Basta
Pacijent

Često poželim da je bilo obratno, da sam prije naučio C++ pa onda C.

Odgovori s citatom
Old 11.04.2004., 17:27   #12
lijencina
Registrirani korisnik

lijencina Avatar

Registracija: Feb 2004.
Quote:
TomK kaže:
Ipak postoje situacije gdje je detaljno poznavanje C-a, kao i znacajno iskustvo u proceduralnom programiranju vaznije nego znanje C++-a i OOP-a. Prije neki dan smo bili u posjeti Danskom odjelu Nokia-e, gdje se pravi software za jedan dio Noikia telefona. Tamo su nam objasnili da je software u njihovim telefonima napisan iskljucivo u C-u, i to zbog hardverskih ogranicenja koje tako mali aparat namece. Jer, iako ne koristimo niti jedan dio C++-a u programu (dakle code je cisti C), ipak ce svaki C++ kompajler proizvesti veci izvrsni file.
Druga stvar je da za jedan veliki dio procesora ne postoji C++ kompajler, dok C kompajler postoji. Takva je situacija u industriji, gdje procesori upravljaju automatizacijskim procesima.
Ipak, kao sto je netko rekao, C++ sadrzi sve sto i sam C sadrzi, pa bi u teoriji svatko tko je savladao C++ zapravo savladao i C. No pitanje je ovo: Koliko je moguce biti dobar programer u proceduralnom programiranju, ako smo od samog pocetka naucili razmisljati OO, koristiti OO osobine, tehnike, prednosti?
Ja na to pitanje ne mogu odgovoriti jer sam najprije naucio C, a potom C++. I mislim da je dobro da je redosljed bio takav. Mozda netko ima obrnuto iskustvo koje moze podijeliti s nama?

Lijepi pozdravi,
Uvijek se moze C++ kod propustiti kroz cross-compiler i na taj nacin generirati C kod. Tako da bi trebalo biti moguce koristiti C++ za bilo koji procesor koji ima C kompajler. To sam licno izveo svojedobno na jednome DSP procesoru.

A ima i jedna druga stvar. Stariji inzinjeri obicno ne znaju C++ a ne da im se nauciti, pa cesto prodaju managementu price kako je nemoguce. Osjetio sam i to par puta.

Zadnje uređivanje lijencina : 11.04.2004. at 21:47.
lijencina is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2004., 00:55   #13
TomK
Registrirani korisnik

Quote:
Uvijek se moze C++ kod propustiti kroz cross-compiler i na taj nacin generirati C kod. Tako da bi trebalo biti moguce koristiti C++ za bilo koji procesor koji ima C kompajler.
Potpuno se slazem.

Jedino pitanje koje ostaje je koliko je code koji generira cross-compiler optimiziran za odredjeni procesor!

Mozda imas nekakva iskustva vezana za to?

Lijepi pozdravi,
TomK is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2004., 02:40   #14
Lopuza
placem dakle suze postoje

Lopuza Avatar

C++ se moze nauciti bez znanja C-a! samo zamislite da prije C++ nema nista. kao sto mozete nauciti windows 32-bitni bez rada na 16-bitnom.
Old 12.04.2004., 02:59   #15
Shadowman
Mladić

Shadowman Avatar

Registracija: Nov 2002.
Zar je netko rekao da nije?
Old 12.04.2004., 07:40   #16
lijencina
Registrirani korisnik

lijencina Avatar

Registracija: Feb 2004.
Quote:
TomK kaže:
Potpuno se slazem.

Jedino pitanje koje ostaje je koliko je code koji generira cross-compiler optimiziran za odredjeni procesor!

Mozda imas nekakva iskustva vezana za to?

Lijepi pozdravi,
Bas u tome DSP slucaju se C++ neefikasnost pokazala kao mit. I to sta se tice i velicine koda i brzine.

U vecini slucajeva C i C++ kod su slicni. Npr for, do, while, else itd. ce se preslikati u C kod gotovo besz izmjena. CC(cross-compiler) ce napraviti trivijalne promijene kao sto su promjene naziva varijabli i funkcija. Takodjer ako odredjeni objekt ima konstruktor onda naravno kada se objekt inicijalizira (npr. MojaKlasa A; ) tada ce naravno u C kodu postojati explicitni poziv toga konstruktora. Ali to nije neefikasnost C++ jer bi ti tu funkcionalnost u konstruktoru explicitno kodirao kada bi koristio C umjesto C++ pa bi nakraju dobio istu stvar. Isto vrijedi i za destruktore, i overloaded operatore. Ako zbog optimizacija trebas koristiti posebne pragme na odredjenim mjestima u C kodu, koliko se sjecam CC ima odredjenu pragmu koja to omogucava.

Jedine stvari koje se ne mogu trivijalno preslikati iz C++ u C su vtable, template i exceptions.

Vtables su trivijalne. One postaju jednostavne table pointera funkcija. Klasa (struktura u C) kao prvi clan dobije pointer na svoju tablu. Ali to bi slicno bilo izvedeno i ako bi u C koristio pointere na funkcije. Tako da tu isto nema bas neke neefikasnosti.

Template i exceptions ne moras koristi ako neces. To su jedine stvari kad CC treba ozbiljno raditi i koje se ne mogu trivijalno preslikati iz C++ u C. I tu kvaliteta generiranoga C koda ovisi o kvaliteti CC kompajlera.

U mojem DSP slucaju sve gore navedeno se pokazalo i u praksi. Kriticni dijelovi koda u C++ su se jednostavno preslikali u C. Radilo se o for petlji sa nekim DSP algoritmom unutra. Mnostvo zbrajanja i mnozenja. I ona je izgledala jako slicno nakon sto je prevedena iz C++ u C tako da tu nije bilo neke neefikasnosti nego je kvaliteta konacnog asm koda je ovisila o C kompajleru a ne o C++. Kasnije sam taj (jako mali)dijelic koda ionako napisao u asembleru zbog dodatnog ubrzanja 2-3X.

Tako da sto se brzine tice, nije bilo nikakovih problema. A niti sto se velicine tice. Cak ako se dobro sjecam koristio sam STL library, i nije bilo problema (nisam vise siguran za STL jer je bilo par godina). U svakom slucaju uspjesan projekt.
lijencina is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.04.2004., 01:47   #17
The_Equilibrist
Registrirani korisnik

The_Equilibrist Avatar

Registracija: May 2003.
Mobiteli su sitne stvarcice, sa sasvim specificnim software-skim potrebama i malom ili nikakvom potrebom mijenjanja software-a. Jos do prije par godina sav se kod pisao u asembleru. Sada naravno svi novi mobiteli podrzavaju Javu ili tako nesto. Ali istina je da se radi o jako jednostavnim stvarima gdje ne treba previse apstrahirati i u obicnom C kodu je lakse nazrijeti tok instrukcija procesora.

No, naravno, dobar kompajler ce dati savrsene nule i jedinice i za C++ i za C
The_Equilibrist is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja