Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.06.2009., 00:23   #1
agent
Banned
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 4,042
Svinjska mast vs. maslac / margarin

prije 50 godina nije ni bilo ulja i sve se radilo na masti!
ja jedino danas pečem jaja na masti!

Vi?
agent is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.06.2009., 07:11   #2
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist
 
grogo bolger Avatar
 
Registracija: Mar 2004.
Lokacija: shire
Postova: 19,536
imam teglicu masti u frižideru ali je ne koristim
__________________
This charming man
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.06.2009., 07:41   #3
štemajzl
BMK
 
štemajzl Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Lokacija: Bogenšperk
Postova: 8,864
Koristim je za čušpajze, paprikaše, gulaše i slično.
__________________

Japan mi je tek na trećem mjestu . . .
štemajzl is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.06.2009., 08:06   #4
Martinn
User awaiting e-mail confirmation
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Zagreb
Postova: 926
Uglavnom za jaja (kajgana), pomfrit i namazat na kruh sa češnjakom!
Martinn is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 16.06.2009., 08:44   #5
sveti živorad
Registrirani korisnik
 
sveti živorad Avatar
 
Registracija: May 2009.
Lokacija: Djakovice
Postova: 133
u nedostatku čiste guščće masti koristim svinjsku. najčešće za gulaše, naime pravi gulaš nemere da bidne dobar na ulje
sveti živorad is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2009., 14:44   #6
Dlapek
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 19,801
Nabavila sam pravu svinjsku mast u Lici.
Koristim je za sarmu,gulaše i jaja pečenac.
Imam doma nekoliko starih kuharica tamo se samo mast koristi ,osim u jelima od morske ribe.
A količine?
Pet,šest žlica minimum.
Dlapek is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 10:15   #7
spyker22
piciginaš
 
spyker22 Avatar
 
Registracija: Jul 2007.
Lokacija: u prančioku
Postova: 8,376
Ko dica mazali bi svinjsku mast na kruv, posuli šećerom i to nam je bila...lino lada
__________________
Nema pravde ni nasuprot
spyker22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:04   #8
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,280
to mi je bilo nezamislivo
ali kruh/mast/češnjak/sol/sjeckani peršunov list
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:22   #9
b'elana
Planinska zmija
 
b'elana Avatar
 
Registracija: Mar 2007.
Postova: 6,132
Quote:
agent kaže: Pogledaj post
prije 50 godina nije ni bilo ulja i sve se radilo na masti!
ja jedino danas pečem jaja na masti!

Vi?
Prije 50 godina je itekako bilo ulja......
Mast se koristila samo za tijesto za kolače i žlica masti u njoke.

Sad niti to.
__________________
Guzica u mom avataru služi kako bi plitki ljudi imali gdje prilijepiti etiketu.
b'elana is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:31   #10
Gipsyqueen
*ZlikovLičanka*
 
Gipsyqueen Avatar
 
Registracija: Oct 2006.
Lokacija: Smitten in the kitchen
Postova: 18,285
Quote:
spyker22 kaže: Pogledaj post
Ko dica mazali bi svinjsku mast na kruv, posuli šećerom i to nam je bila...lino lada
Meni se više sviđa slana verzija. Nikad nisam voljela mast i šećer.

Što se masti in general tiče, jaja pečena na masti su mi među najdražim jelima.
__________________
...all those moments will be lost in time like tears in rain..
Moj blog <3
Gipsyqueen is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:41   #11
Dlapek
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 19,801
Quote:
b'elana kaže: Pogledaj post
Prije 50 godina je itekako bilo ulja......
Mast se koristila samo za tijesto za kolače i žlica masti u njoke.

Sad niti to.
Znam da je ulja bilo ,ali je bilo skupo.
Vjerojatno je to razlog da su u nekoliko starih kuharica koje imam ( godine izdanja su od 1912- 1952.) naveli isključivo svinjsku mast u slanim jelima.
Za kolače se koristi putar,a za morsku ribu maslinovo ulje.
Dlapek is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:50   #12
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist
 
grogo bolger Avatar
 
Registracija: Mar 2004.
Lokacija: shire
Postova: 19,536
još jedan glas za ovaj slatki sengvič od masti
bolje od linolade bilo

ova verzija sa soli i paprikom nije bila nešto
__________________
This charming man
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 13:45   #13
štemajzl
BMK
 
štemajzl Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Lokacija: Bogenšperk
Postova: 8,864
Još jedan glas za slanu verziju.

A pravim blagom smatram onu tamnu slanu sluz koja nakon pečenja ostaje na dnu lima, dobro skrivena ispod masti.
__________________

Japan mi je tek na trećem mjestu . . .
štemajzl is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 13:47   #14
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,280
Quote:
štemajzl kaže: Pogledaj post
A pravim blagom smatram onu tamnu slanu sluz koja nakon pečenja ostaje na dnu lima, dobro skrivena ispod masti.
i još topli miješani kuružnjak
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 13:50   #15
Dlapek
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 19,801
Quote:
štemajzl kaže: Pogledaj post
Još jedan glas za slanu verziju.

A pravim blagom smatram onu tamnu slanu sluz koja nakon pečenja ostaje na dnu lima, dobro skrivena ispod masti.
Joooj kaj je to bilo fino na kruhuuuuuu.....
Dlapek is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2009., 13:45   #16
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,470
svinjsku mast koristim samo za sirnice. i za kiflice. a za vecinu druge spize maslinovo ulje. navika...
__________________
kuvanje i kuzinavanje
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2009., 21:13   #17
mujsapujsa
vita jela
 
mujsapujsa Avatar
 
Registracija: May 2005.
Lokacija: Zgb
Postova: 9,586
Quote:
štemajzl kaže: Pogledaj post
Još jedan glas za slanu verziju.

A pravim blagom smatram onu tamnu slanu sluz koja nakon pečenja ostaje na dnu lima, dobro skrivena ispod masti.
Mljac to nisam valjda od djetinjstva
Nedavno bacih dobivenu teglicu masti iz frižidera jer je dobila miris,nemam je uopće naviku koristiti,zločesti nutricionisti su mi ubili (nepravedno) volju i želju za mašću
__________________
Kako mi je sladak.Presladak.
mujsapujsa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2009., 22:27   #18
agent
Banned
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 4,042
Quote:
mujsapujsa kaže: Pogledaj post
Mljac to nisam valjda od djetinjstva
Nedavno bacih dobivenu teglicu masti iz frižidera jer je dobila miris,nemam je uopće naviku koristiti,zločesti nutricionisti su mi ubili (nepravedno) volju i želju za mašću
pa ja sam napisao da koristim kod pečenja jaja i tu i tam! nemoj sad mene krivit!
agent is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2009., 01:12   #19
krpica
u službi 16-23
 
krpica Avatar
 
Registracija: Mar 2005.
Lokacija: Turopoljska metropola
Postova: 1,989
Uvijek imam masti u frižu...domaće slavonske. koristim uglavnom za pečenja i za kotlovinu ili gulaš.
__________________
ah..i dalje...ah
krpica is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2009., 13:36   #20
Kladi
L.baka
 
Kladi Avatar
 
Registracija: Jan 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 22,023
Quote:
krpica kaže: Pogledaj post
Uvijek imam masti u frižu...domaće slavonske. koristim uglavnom za pečenja i za kotlovinu ili gulaš.
i ja! al domaću zagorsku

ni jedno meso ne peče se bolje nego na masti! a i zdravi je je.
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Kladi is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 00:35.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger