Radno, socijalno i obiteljsko pravoUgovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.
Nedavno sam upoznala ljude za koje sam saznala da su mi rođaci i sada me zanimaju u kojem smo koljenu. Moja mama i njihov tata su bratić i sestrična, znači djeca dva brata. Istraživala sam po internetu,e sad ako računamo po Computatio naturali po pobočnoj liniji i ako sam dobro izračunala onda smo u petom koljenu a ako računam po Computatio civilis ma tu sam se izgubila, uglavnom zanima me Computatio naturali jer crkva računa po tome..
hehema ne, nego smo mi počeli pričati tako o rodbinskim vezama i potekla priča o koljenima pa me čisto zanima... (a u pitanju su i sestrične ne samo bratići) a dotičnog bratića sam namjenila najboljoj prijateljici pa tko zna jednog dana
Zar nitko ne zna? dajte ljudi pomozite
Prema computatio civilis stupanj srodstva računa se prema pravlu: kolko poroda, toliko stupnjeva. Kod pobočnog srodstva uzimaju se u obzir obje linije, osim rođenja zajedničkog pretka. Dakle, prema computatio civilis, vi ste u 6. stupnju srodstva.
Prema computatio naturalis, stupanj srodstva u pobočnoj linji računa se uzimajući u obzir porode u samo jednoj liniji, a, ukoliko linje nisu jednake, računa se broj poroda u dužoj liniji. Znači, prema computatio naturalis, vi ste u 3. stupnju srodstva.
__________________ A te che sei, semplicemente sei...
Računanje krvnog srodstva (lat. computatio) je razvrstavanje krvnih srodnika po linijama (lozama) i stupnjevima. U našem pravu primjenjuje se tzv. computatio civilis, i ono se razlikuje od „narodskog“ računanja srodstva.
Postoje dvije linije:
a) uspravna (linea recta), osobe koje potječu jedna od druge , npr.u 1.st.srodstva su roditelj i dijete, u 2.stupnju srodstva su djed/baka i unuk, te
b) pobočna linija (linea transversa) – imaju zajedničkog pretka ; ovdje ne postoji 1.stupanj srodstva, pa su braća i sestre u 2.st. srodstva, nećak i stric u trećem, bratići u četvrtom itd.
Čini mi se da je granica za stupanje u brak 4.stupanj pobočne linije -bratić i sestrična- nakon toga ne postoji zapreka za sklapanje braka.
Ali, netko tko se bavi obiteljskim pitanjima će ti znati bolje odgovoriti.
Računanje krvnog srodstva (lat. computatio) je razvrstavanje krvnih srodnika po linijama (lozama) i stupnjevima. U našem pravu primjenjuje se tzv. computatio civilis, i ono se razlikuje od „narodskog“ računanja srodstva.
Postoje dvije linije:
a) uspravna (linea recta), osobe koje potječu jedna od druge , npr.u 1.st.srodstva su roditelj i dijete, u 2.stupnju srodstva su djed/baka i unuk, te
b) pobočna linija (linea transversa) – imaju zajedničkog pretka ; ovdje ne postoji 1.stupanj srodstva, pa su braća i sestre u 2.st. srodstva, nećak i stric u trećem, bratići u četvrtom itd.
Čini mi se da je granica za stupanje u brak 4.stupanj pobočne linije -bratić i sestrična- nakon toga ne postoji zapreka za sklapanje braka.
Ali, netko tko se bavi obiteljskim pitanjima će ti znati bolje odgovoriti.
onda su oni meni 4 stupanj, da je 4 stupanj granica,e sad se pitam da li računaju i 4 stupanj da se nesmije ili ne?
BRAT - SESTRA - 2. stupanj
STRIC - NEĆAK - 3. stupanj
BRATIĆ - SESTRIČNA - 4. stupanj
BRATIĆ - SESTRIČNINA DJECA - 5. stupanj
BRATIĆEVA DJECA - SESTRIČNINA DJECA - 6.stupanj
itd.
COMPUTATIO NATURALIS
BRAT - SESTRA - 1. stupanj
STRIC - NEĆAK - 2. stupanj
BRATIĆ - SESTRIČNA - 2. stupanj
BRATIĆ - SESTRIČNINA DJECA - 3. stupanj
BRATIĆEVA DJECA - SESTRIČNINA DJECA - 3. stupanj
itd.
Brak među srodnicima nije dozvoljen do zaključno 4. stupnja srodstva. Naše pravo primjenjuje computatio civilis, dakle, ako sam dobro razumila, vi ste u 6. stupnju srodstva i nema zapreka za brak. Što se tiče crkvenog sklapanja braka, nisam upućena.
__________________ A te che sei, semplicemente sei...
Zadnje uređivanje Kumpirić : 07.07.2009. at 21:12.
Članak 28.
(1) Brak ne mogu međusobno sklopiti krvni srodnici u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi sestra i brat, polusestra i polubrat, dijete sa sestrom ili polusestrom ili bratom ili polubratom svojega roditelja, djeca sestara i braće te polusestara i polubraće.