Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor
Korisničko ime
Lozinka

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.07.2009., 19:38   #1
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Kućna proizvodnja piva

Pozdrav pivopijama!
Iz znatiželje sam pokušao prije godinu dana proizvesti pivo doma.Sad ne mogu zamisliti da bi popio neko drugo pivo osim domaćega.Googlao sam i naišao na dosta poučnih filmića na You Tube ( home beer brewing).Nabaviti sirovine je bilo malo teže,ali se može.Uglavnom,proizvodnja piva nije puno zahtjevnija od proizvodnje vina.
(A tu smo velemajtori...čak i grožđe koristimo.)
Poznajem nekolicinu entuzijasta s kojima razmjenjujem iskustva i sirovine. Ako nas bude više možda se olakša nabava sirovina.
To je i svrha ove teme.
U Americi,Engleskoj,Njemačkoj,Češkoj...kućna proizvodnja piva nije ništa neobično.Njima je vinarstvo egzotika.
Živjeli !
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2009., 20:20   #2
marion56
Stiropor fasade
 
marion56 Avatar
 
Registracija: Sep 2008.
Postova: 1,195
pajdo, nemože to tako, namamiš nas i onda staneš...

slušamo

šta, kako, od čega, s kim, s čim, gdje, kolko?
daj ukratko...
marion56 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2009., 20:45   #3
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Nisam želio biti naporan odmah na početku.
Ukratko:koristim ječmeni slad,hmelj,pivski kvasac i vodu.
Variranjem količina i tipova tih sastojaka dobivam vrlo različite vrste piva.
Količine su 5 galona(18.9 lit) jer je to dobro za početak dok se uči na greškama.I svi su recepti za tu količinu.
Trenutno radim Ale vste piva,jer ih nema za kupiti kod nas po normalnim cijenama.
Neki bi to pivo pogrešno nazvali "Belgijsko".
Mi smo pod Češko-Njemačkim "lager" utjecajem,i zato pijemo loše kopije lagera načinjene uglavnom od kuruze.
Probajte Vukovarsko pivo.Taj okus je prilično blizak onome što možete sami napraviti doma.
Ili neke od "Medvedgrad" piva.
Za recepte pročitajte malo http://beerrecipes.org/
A za postupke pogledajte you tube
Lakše mi je odgovarati na konkretna pitanja vezana uz temu.
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2009., 20:55   #4
lee_chan
Registrirani korisnik
 
lee_chan Avatar
 
Registracija: Jan 2009.
Postova: 1,936
Quote:
ferdofantastiko kaže: Pogledaj post

Lakše mi je odgovarati na konkretna pitanja vezana uz temu.
ok,onda konkretno!

kakva oprema mi treba za proizvodnju pive i koliko košta?

koliko traje vremenski da dobijem pivu kada krenem sa proizvodnjom?

koliko me ne kraju košta 1 l pive kada stvar bude gotova?
lee_chan is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 07.07.2009., 21:02   #5
user zoki
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2008.
Lokacija: Samobor
Postova: 496
Možda si i ovo ti, možda nisi ..nadam se da ovo (modovi) ne doživljavate kao reklamu drugog foruma
http://poljoprivredni-forum.com/osta...piva-tema2224/
user zoki is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2009., 21:23   #6
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Ja sam počeo s loncem od 20 lit,
plastičnom kantom s poklopcem koji dobro brtvi,
flaširao sam u plastične dvolitrene PET boce.
Za početak to je to,malo gaze za cjeđenje i varikine za dezinfekciju nije nikakav trošak.
Trošak po pivu(1/2 lit) varira prema tome što si stavio u pivovinu.A kreće se oko 3 Kn,što za vrhunsko pivo nije puno.
I meni je u početku bila presudna cijena ,sad je to kvaliteta.
Od dana kuhanja do prve konzumacije prođe 2-3 mjeseca.
Može se i ubrzati na 20-ak dana...ali to ne radim.Odležavanje čini pivo puno kvalitetnijim.Meni pivo sada sazrijeva u staklenim bocama zatvorenim krunskim čepovima.Klasična metoda.Možete nakon druge fermentacije pivo staviti u čeličnu bačvu-keg-i umjetno nadrukati CO2 -probao sam i to...ali ipak sam za klasiku.
Nisam ni na kakvom poljuprivrednom forumu,hvala za link,prošnjofati ću ima li što korisno...
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2009., 21:55   #7
user zoki
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2008.
Lokacija: Samobor
Postova: 496
E da mi je sada pola litre te tvoje "šabese".
user zoki is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2009., 14:08   #8
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Quote:
user zoki kaže: Pogledaj post
E da mi je sada pola litre te tvoje "šabese".
Vidim da si Sanoborec.
Imamo kuću u Domaslovcu.
Ako postaneš proizvođač piva lako dogovorimo degustacije.
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2009., 20:38   #9
morino
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 1,986
Quote:
ferdofantastiko kaže: Pogledaj post
Nisam želio biti naporan odmah na početku.
Ukratko:koristim ječmeni slad,hmelj,pivski kvasac i vodu.
Variranjem količina i tipova tih sastojaka dobivam vrlo različite vrste piva.
Količine su 5 galona(18.9 lit) jer je to dobro za početak dok se uči na greškama.I svi su recepti za tu količinu.
Trenutno radim Ale vste piva,jer ih nema za kupiti kod nas po normalnim cijenama.
Neki bi to pivo pogrešno nazvali "Belgijsko".
Mi smo pod Češko-Njemačkim "lager" utjecajem,i zato pijemo loše kopije lagera načinjene uglavnom od kuruze.
Probajte Vukovarsko pivo.Taj okus je prilično blizak onome što možete sami napraviti doma.
Ili neke od "Medvedgrad" piva.
Za recepte pročitajte malo http://beerrecipes.org/
A za postupke pogledajte you tube
Lakše mi je odgovarati na konkretna pitanja vezana uz temu.
daj nam recept
znači omjere i koja se količina pive dobije.
još jedno pitanje mjehurići u pivi se dobe vrenjem ili ?
morino is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2009., 21:33   #10
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Osnovni recept od ječmenog ekstrakta:
U 10-12 lit tople vode dodati cca 3 kg tekućeg sladnog ekstrakta.
Zagrijavati do vrenja.
Dodati 20 g hmelja(gorčina)
Nakon 40 min.vrenja dodati 10g hmelja(tijelo)
Nakon 55 min od početka vrenja dodati još 10g hmelja(aroma)
Sat vremena od početka vrenja procjediti i brzo hladiti na 20-25 C ,nadopuniti vodom do 19-20 lit
dodati pivski kvasac, namjestiti vrelnjaču...
vrenje u primarnom fermentoru 7 dana (na temp 12-20 C)
pretok u sekundarni fermentor -vrenje 14 dana
Flaširanje u čiste boce vršim uz dodavanje 10 g šećera po litri(mala žličica na 1/2 litre)
Odležavanjem se pivo stabilizira ,bistri i karbonizira.
Nastanak 5 mm taloga na dnu bece je dokaz prirodnog postupka.(paulaner) Možete ga piti i ne morate -po ukusu.
Napominjem da je ovo najosnovniji recept s kojim sam i sam počeo.
Sad prilikom kuhanja dodajem npr.
ječmeni slad pržen na višim temp za tamniju boju i karamel okus(kneip),
med -u količini od 1 kg na 50 lit.,
čokoladu -ne zajebavam se-
začinsko bilje(lovor-ružmarin-limun)itd.
Nemate pojma što sve u svijetu rade a ja samo prepisujem...i ne mogu se načuditi zašto škvadra pije žuju?

postupak "od zrna" je nešto dugotrajniji ali je rezultat spektakularan!
Pogledajte na you tube,ima 8 nastavaka
http://www.youtube.com/watch?v=eIGrsGPVA_Y

Zadnje uređivanje ferdofantastiko : 08.07.2009. at 21:56.
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2009., 23:11   #11
marion56
Stiropor fasade
 
marion56 Avatar
 
Registracija: Sep 2008.
Postova: 1,195
Quote:
ferdofantastiko kaže: Pogledaj post
Probajte Vukovarsko pivo.Taj okus je prilično blizak onome što možete sami napraviti doma.
Kad si već spomenuo, baš sam neki dan probao, prijatelj mi radi za njih pa dao jednu probnu, neznam, vidi se da je drugačije, prirodna, samo treba malo da se navikne čovjek, navikli na ove žuje, karlovac, panove i to, a ovo je ipak prirodna piva (vukovarska) bez konservansa, onih pasterizacija i tih gluposti, rok 30 dana, kažem, samo se treba naviknuti i biće dobro....
marion56 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2009., 10:12   #12
deri valdez
Registrirani korisnik
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 796
a daj mi reci

koju vodu koristis iz vodovoda il neku drugu.iz nekih reklama dalo se naslutit da je voda najbitnija
deri valdez is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2009., 10:16   #13
tom_tom
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2009.
Postova: 22
Quote:
ferdofantastiko kaže: Pogledaj post
Nabaviti sirovine je bilo malo teže,ali se može.
E, da. Kad si nas već napalio, daj napiši i gdje nabavljaš te sirovine.
Tenks.
tom_tom is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2009., 16:22   #14
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Vodu možete koristiti bilo koju ako je pitka,tj zdravstveno ispravna.
Frendovi koriste Zagrebačku Bandićevu vodu (samo je predhodno prokuhaju da ishlapi klor), ja imam sreću pa mogu birati između gradske vode i vode iz vlastitog bunara.
I s vodom se može poigravati.Neki profiltriraju kroz britu,neki miješaju kišnicu s vodom koju imaju 50%+50%
Voda je bitna ali ne toliko koliko naglašavaju u reklamama!

Sirovine kupujemo posvuda.
Slad Tekući (Back ekstrakt,15 kg,312kn) kupujemo u Ireks aromi
Imaju i slad u zrnu,pakiran u vreće od 50 kg(ovisno o tipu cijena se kreće od 7-12 kn za kg).
Dobro je za početak pronaći dva tri kompića pa podjeliti troškove jer vam sigurno u početku neće trebati toliko sirovina.

Hmelj uzgajam sam,prva godina,tek čekam prvi urod.
Neki divlji,nije sorta, baš me zanima kako će ispasti.
Do tad koristim hmelj kupljen preko E-Bay trgovine.
(napišite u tražilicu "Hops")
S dostavom hmelj sam platio cca 70 kn za100g(Northen Brerwer,Goldings,Saaz)
(Svatko 'ko "ima" portira u zagrebačkoj-karlovačkoj-osječkoj pivovari moj je prijatelj.)

Kvasac je slična priča.
Postoji puno trgovina s opremom za pivare...u Njemačkoj,Engleskoj...
Jel' mi vjerujete da sam prvi suhi kvasac uspio kupiti preko E-Bay-a čak u Australiji! (Ale kvasac, Coppers)
Ovisno o izlicitiranoj cijeni i troškovima poštarine kvasac me košta od 15-30 Kn po vrećici od 7 g.
Dobra stvar je što se nakon prvog fermentora talog može spremiti u čiste staklenke i koristiti više puta.
Uspio sam koristiti isti kvasac u 4 fermentacije a onda se usmrdio.Ponovnim korištenjem se inficira divljim kvascima i bakterijama iz zraka,te ostaje bez svojih odlika.
Ponovno korištenje kvasca preporučam samo ako znate što radite.
Pivski kvasac iz DM-a je mrtav-neaktivan.
Javite ako imate mogućnosti doći do jeftinijih sirovina.
Npr.sad će žetva,ako netko ima nekoga na selu da uzgaja dvoredni pivski ječam zainteresiran sam za 100 kg jer želim pokušati sam proizvesti slad.
Imam nešto kvasca i hmelja viška pa se možemo dogovoriti za zamjenu.
Ili, ako kupujete slad u Ireks aromi možemo se trampiti ionako moram uskoro u nabavku.
Tako sam došao do lager kvasca.Imao sam Ale a kolega je nabavio Lager.
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2009., 17:53   #15
user zoki
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2008.
Lokacija: Samobor
Postova: 496
Quote:
ferdofantastiko kaže: Pogledaj post
Vidim da si Sanoborec.
Imamo kuću u Domaslovcu.
Ako postaneš proizvođač piva lako dogovorimo degustacije.
Kada nađem crva u boci , počionjemo trampati ....do tada pridonosim uvozno /izvotnoj nestabilnosti države .
Svaka čast , divim ti se ..
Pitam se samo ...koliko ima takvih kao ti ? Kaj imate neki svoj forum ili sl.?
user zoki is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2009., 20:20   #16
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Quote:
user zoki kaže: Pogledaj post
Kada nađem crva u boci , počionjemo trampati ....do tada pridonosim uvozno /izvotnoj nestabilnosti države .
Svaka čast , divim ti se ..
Pitam se samo ...koliko ima takvih kao ti ? Kaj imate neki svoj forum ili sl.?
Osobmo poznajem desetak home brewera.
Ima nas još, ali nismo organizirani.
Malo proguglaj ,naći ćeš nekoliko stranica s pivskim sadržajem na kojima se okupljaju istomišljenici.
Otvaranjem ove teme sam želio ponukati ljude na bavljenje tim hobijem iako nisu sami došli na tu ideju.
Moja ekipa na poslu je poludila kad sam donio par boca za degustaciju,svi su hvalili, neki žele kupiti,interisira ih postupak proizvodnje...i tu stane. Malo tko se odlučuje na početak vlastite proizvodnje.Pripisujem to strahu od nepoznatog a ne lijenosti.
Samo je jedan mlađi kolega iz Dubrave počeo kuhati, za sad uz moju asistenciju, i napreduje.
Njegova kvartovska ekipa ga nagovara da poveća proizvodnju,obećavaju da će oni dati lovu za sirovine neka on samo kuha...
Slično je i tu na forumu, mali broj ljudi će se odvažiti na taj korak.

Što se crva tiče njega možda nađeš u tekili.
U kupovnoj pivi nećeš naći ništa ,čak ništa korisno.
Svi misle da ispijanjem piva u organizam unose B kompleks vitamina.
B vitamin se nalazi u kvascu koji je odstranjen filtracijom i ubijen pasterizacijom.
U prirodnom pivu ima taloga živog kvasca punog B vitamina( koji ima neku važnu ulogu u metabolizmu razgradnje alkohola u jetri) i zato kad se nacugamo prave pive nema mamurluka.Fakat.
Svi znamo da je pivski mamurluk najdugotrajniji, sad znam da je to istina samo ako se pije industrijska piva.

Zadnje uređivanje ferdofantastiko : 09.07.2009. at 20:58.
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2009., 07:24   #17
buky1
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2007.
Lokacija: Slavonski Brod
Postova: 338
Joj baš sam juče u Medvedgradu (Zlatnom Medi) pio i svijetlo i crno i rezano i razmišljao kako bi bilo dobro piti takvo pivo svaki dan (budući sam i Sl. Broda pa nemogu u Medu svaki dan) i sad otvorim forum i paf! Sirovinu cu nekako naći, izvor imam 2 kn od kuće sa super vodom, posude cemo riješiti... Ekipu za degustiranje ću još morat štapom tjerat kolko ce ih se skupit ... Dakle, piši me za stalnog posjetitelja ove teme( i diskutanta) jesi razmišljao da se pokrene forum o homemade pivu?
__________________
Budućnost je nemoguće predvidjeti, svatko je sebi stvara...
buky1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2009., 09:34   #18
Lee Champa
Lee
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Sisak
Postova: 7,568
Na par mjesta u Vukomeričkim goricama, našao sam hmelj, onaj divlji!
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2009., 13:57   #19
buky1
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2007.
Lokacija: Slavonski Brod
Postova: 338
Upravo sam naručio:



http://www.gastro.hr/index.php/hr/kn...stitog_podruma

Izdavač je: ITD Gaudeamus

Cijena je 80,00 kn i šalju pouzećem
__________________
Budućnost je nemoguće predvidjeti, svatko je sebi stvara...
buky1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2009., 17:00   #20
ferdofantastiko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 125
Quote:
buky1 kaže: Pogledaj post
Joj baš sam juče u Medvedgradu (Zlatnom Medi) pio i svijetlo i crno i rezano i razmišljao kako bi bilo dobro piti takvo pivo svaki dan (budući sam i Sl. Broda pa nemogu u Medu svaki dan) i sad otvorim forum i paf! Sirovinu cu nekako naći, izvor imam 2 kn od kuće sa super vodom, posude cemo riješiti... Ekipu za degustiranje ću još morat štapom tjerat kolko ce ih se skupit ... Dakle, piši me za stalnog posjetitelja ove teme( i diskutanta) jesi razmišljao da se pokrene forum o homemade pivu?
Nema slučajnosti!
Ti si odlučio napraviti pivo i uspjeti ćeš.
Tu smo da si međusobno pomognemo oko sirovina
ferdofantastiko is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 00:45.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger