Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo
Korisničko ime
Lozinka

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.04.2004., 23:53   #1
Maui_High
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2004.
Rješenje problema negativne trgovinske bilance

Vidim da je slicni topic vec bio o izvozu ali ja se ne bih htio orijentirati na plakanje i zaljenje jer takvim stavom nitko nije uspio nego bih zelio diskutirati o konkretnim problemima i mogucim rjesenjima problema velikog uvoza i nedostatnog izvoza. Mislim cak da ovoliki uvoz nije los nego jednostavno nesposobnost prodaje hrv. produkta strancima. I svake godine je sve gore. Naravno da bi se u projekt poticanja izvoza trebala ukljuciti i drzava (vec cini neke nezamjetne korake) ali takodjer i narod koji cini mi se daleko zaostaje u edukaciji i jos uvijek zivi u nekakvom socijalistickom uvjerenju da drzava mora skrbiti za njih.
Evo nekoliko kurioziteta nad kojima sam se sokirao. Poznajem jednog poduzetnika koji se bavi proizvodnjom preparata od ljekovitog bilja. Rekao mi je da mi uvozimo 20t koprive godisnje.
Slijedecu informaciju koju sam dobio je da mi uvozimo sjeno!! a cuo sam isto da seljaci pale sjeno po slavoniji nakon sjetve.
Bio sam na placu neki dan i kupio krumpir uvezen sa Cipra! Sramota. Ja bih rekao da mi imamo drzavu 2 sa 2 i sam krs, ali ovo je previse. Najlakse je uvoziti, otvoris predstavnistvo neke strane firme kod nas i zaradjujes na jadnim hrvatima. dolje kapa onima koji otvaraju hrv. predstavnistva vani i zaradjuju na bogatom zapadu.

Istina da drzava ne pomaze dovoljno (tj. uopce ne pomaze) povecanju izvoza, ali ovakve nebulozne korake koje poduzimaju neki "poduzetnici" je sramotno. To je nehrvatstvo, a ne oni koji kazu da su i hrvati radili sranja u ratu.
Dobro, ne bih htio politizirati temu nego ajmo neki konstruktivni brainstorming pa se mozda nesto i pokrene.
Maui_High is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2004., 10:53   #2
Vojky
Supermoderator

Vojky Avatar

Registracija: Apr 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Vojky
Re: Rješenje problema negativne trgovinske bilance

Quote:
Maui_High kaže:
Istina da drzava ne pomaze dovoljno (tj. uopce ne pomaze) povecanju izvoza, ali ovakve nebulozne korake koje poduzimaju neki "poduzetnici" je sramotno. To je nehrvatstvo, a ne oni koji kazu da su i hrvati radili sranja u ratu.
Nema ti to veze s nehrvatstvom... Trgovac kupuje tamo gdje mu je jeftinije, jer inače neće moći prodati robu i onda će on i njegovi radnici postati socijalni slučajevi.

No, evo ti ovaj slučaj. Prije par godina, negdje oko Županje. Jedan od prirodno vrlo bogatih dijelova Hrvatske - a živi sama sirotinja, nezaposlenost i sve pripadajuće:

- Mala je otkupna cijena pšenice.
- Jest, ali pšenice imamo previše, a kada se uvozi još je jeftinija. Nego, zašto vi ne sadite paprike, ja u Zagrebu plaćam paprike 28 kn/kg.
- A, pa paprike treba obrađivat, radit skoro u blatu...

Dakle, imamo par problema: 1. država koja se ne bavi podizanjem infrastrukture u širem smislu (od sustava navodnjavanja do rada sudova koji bi omogućili da mali poljoprivrednik ili obrtinik uspješno i brzo može naplatiti svoja potraživanja), 2. ljude koji misle da im netko drugi, a pogotovo država moraju riješiti SVE njihove probleme i po mogućnosti naći posao. 3. Ogroman dio vanjskog duga su zaduženja za automobile i slična dobra.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2004., 11:19   #3
Maui_High
Registrirani korisnik

Quote:
Nema ti to veze s nehrvatstvom... Trgovac kupuje tamo gdje mu je jeftinije, jer inače neće moći prodati robu i onda će on i njegovi radnici postati socijalni slučajevi.
Ne, u redu je sve to. trgovina je bazirana na tom principlu kupi jeftinije, prodaj skuplje. ja samo kazem da poduzetnici koji se bave uvozom-izvozom, isli linijom manjeg otpora. Nije samo u hrani nego kompletno cijeli niz proizvoda koji su se pametnjakovici sjetili, vish, vish, ja imam strica, ujka, mamu, tatu u njemackoj, italiji, austriji i oni bi me povezali sa proizvodjacem toga i toga i sad cu ja postati zastupnik. ma super sve to, al nitko nije zasukao rukave i upregnuo mozak i krenuo u izradu hrvatskog prizvoda koji ce namiriti prvo nase potrebe a viskovi bi se strebali izvoziti. to je koncept uvoz-izvoz. uvoziti cega ti fali-nama hvala bogu hrane ne fali ali opet jeftinija je uvozna, a izvoziti sto imas viska. Mi nemamo viska mlijeka koje zato uvozimo, ali isto tako dio izvozimo!! pa cemu komplicirat zivot?
A to sto je strana hrana jeftinija, mozda ali pitaj boga kaj je sve u untra i koje je to kvalitete. pa radije cu kupiti domace lijepe rumene jabuke po par kuna skupljoj cijeni nego one poljske koje 2 dana godisnje provedu pod suncem.
Ljudi su se previse brinuli za svoje interese i to kratkorocno, svi su izigravali velike poduzetnike i trgovce, pljackali su male ljude, a nisu gledali da ce im se sve to mozda obiti o glavu dugorocno.
Maui_High is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2004., 11:33   #4
Maui_High
Registrirani korisnik

Quote:
Dakle, imamo par problema: 1. država koja se ne bavi podizanjem infrastrukture u širem smislu (od sustava navodnjavanja do rada sudova koji bi omogućili da mali poljoprivrednik ili obrtinik uspješno i brzo može naplatiti svoja potraživanja), 2. ljude koji misle da im netko drugi, a pogotovo država moraju riješiti SVE njihove probleme i po mogućnosti naći posao. 3. Ogroman dio vanjskog duga su zaduženja za automobile i slična dobra.
1. Ajde obecali su pa bumo vidjeli. Nikad nisam bio za ove ali ako uspiju izgurat taj projekt, kapa dolje.
2. E, tu je kvaka!! Pa cak i da drzava pocne sudjelovati u projektu navodnjavanja i efikasnije sredi pravni sustav, male ljude treba obrazovat. kaj onaj seljak u zupanji kaj kopa cijeli dan zna o pravnoj drzavi. on zna samo da ak mu susjed ukrade kravu da ak ga tuzi da bu jos i on platio. dakle treba utuviti ljudima u glavu da je vrijeme socijalizma proslo i da moraju zasuci rukave.
3. Da to je isto problem mentaliteta. To je lijepo objasnio kaskader u topicu stock market vs. nekretnine. ljudi ce radije baciti brdo para na pilu od auta koja ce im pomoci da zbare koji komad ali imati za kruh i to je istina. takodjer se nadam da kaskader ima pravo kad kaze da ce to proci kroz jedno 5-10 g. kada ljudi shvate jer kao nece se opeci dvaput. dobro, ja sam optimistican, ali isto tako znam ljude kojima je placa 9000 kn a mjesecna im je kartica mastercard 16 000kn. i oni tak zive vec 10 g. KAKO? nemam pojma. samo znam da su me sad trazili 10 000 EUR da im posudim da otplate dugove. i nisam im dao jer, je prije 3 g. bilo daj posudi mi 2000 DM da se rijesim dugova i te novce nikad nisam dobio natrag.
dakle neki ljudi nikako da nauce.
Maui_High is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 17.04.2004., 12:53   #5
Magor
Registrirani korisnik

Magor Avatar

Registracija: Jan 2004.
Prvi: devalvirati kunu!
Drugi: devalvirati kunu!!
I treći: devalvirati kunu!!!
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2004., 21:12   #6
Commodus
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2003.
Magor!

1.pogrešno
2.pogrešno
3.katastrofalna pogreška!

ako uhvatim vremena elaborirati, mada nisam stručnjak, jednog dana hoću...

Vojky dobar post: imam ja rodbine koji na primjedbu kako ne trebaju sijati pšenicu kažu, pa oko drugoga se treba naraditi (pšenica traži, s traktorom, oko 6 sati godišnje po hektaru!!!!; za to dobiju 4700kn poticaja i za 3 tone još oko 3000 kuna otkup... repromaterijal košta 2000 kuna, gorivo i ostalo još možda 1000 - čak i amortizacija traktora, a da ne govorim da što će traktor čovjeku koji obrađuje 3 ha? - zarada oko 100 eura po radnom satu... NETTO!)
Old 18.04.2004., 00:35   #7
Maui_High
Registrirani korisnik

Quote:
Prvi: devalvirati kunu!
Drugi: devalvirati kunu!!
I treći: devalvirati kunu!!!

Dakle koje su posljedice devalvacije kune?
Devalvacija valute cini uvezene proizode i usluge skuplje na domacem drzistu. Domaci proizvodjaci bi mogli prenijeti troskove vecih cijena uvezenih dobara na konzumente. To uzrokuje dodatnu "cost-push" inflaciju. Kao posljedice toga bi mogle porasti place. Koliko devalvacija utjece na inflaciju ovisi o tome koliko su proizvodjaci ovisni o uvoznom materijalu i njihova volja da odredjuju cijenu prema trzistu i da troskove prenesu na konzumente. U recesiji potraznja za mnogim dobrima je elasticna i slabija kuna bi imala mali efekt na retail price inflation.

Izvoznicima bi koristila slabija kuna jer je cijena hrv. dobara preracunata u strane valute. Medjutim, potraznja za izvozom bi rasla ako je potraznja za dobrima u hrv. elasticna.

Potraznja za uvozom bi pala jer uvoz postaje skuplji. ALI, neka uvezena dobra su neophodna za proizvodnju ili ne mogu biti proizvedena na hrv. trzistu i imaju neelasticnu potraznju. Rezultat je veca cijena istih i kratkorocno to uzrokuje imbalance of payments (krivulja J).

(Sorry zbog termina na engleskom, ali studirao sam na engleskom pa su mi neki teski za prevest)

Djelomicno zbog vece inflacije i pada realnih prihoda, place bi mogle porasti. Ali to opet ovisi u kojem je stadiju razvoj ekonomije. Kada je velika nezaposlenost, radnici nemaju previse povjerenja da ce njihovi zahtjevi o placama biti odobreni.

Sve u svemu ne bih se bas slozio da je devalvacija kune nesto pogresno. Da ako se provede neovisno, ali ako se provede u paketu sa brojnim drugim mjerama mogli bi biti postignuti gore navedeni efekti. Problem Hrvatske je sto uvozimo 2 i pol puta vise nego izvozimo i devalvacija bi dovela do toga da bi poskupio gotovo svaki proizvod za bilo koju namjenu. Dakle tome bi se trebalo pristupiti vrlo oprezno i odgovorno jer bi moglo dovesti do nezeljenih posljedica.
Maui_High is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.04.2004., 00:50   #8
Maui_High
Registrirani korisnik

Quote:
Vojky dobar post: imam ja rodbine koji na primjedbu kako ne trebaju sijati pšenicu kažu, pa oko drugoga se treba naraditi (pšenica traži, s traktorom, oko 6 sati godišnje po hektaru!!!!; za to dobiju 4700kn poticaja i za 3 tone još oko 3000 kuna otkup... repromaterijal košta 2000 kuna, gorivo i ostalo još možda 1000 - čak i amortizacija traktora, a da ne govorim da što će traktor čovjeku koji obrađuje 3 ha? - zarada oko 100 eura po radnom satu... NETTO!)
No, pa prav im budi, koliko rade neka se nis ne zale. Jos i poticaje dobivaju za to. mazge lijene, ali su im onda svi krivi kad im susa unisti ljetinu jer se nisu znali osigurat i ulozit u sustav za navodnjavanje
Maui_High is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja