Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.07.2009., 07:04   #1
sumartin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2009.
Postova: 1
Omekšavanje tvrdog i žilavog mesa - govedina

Zrela govedina je po meni jedno od najukusnijih mesa međutim uvijek je problematična njegova tvrdoća. Rijetko da sam kada , osim bifteka (file) ,jeo meku govedinu.
Zanimaju me načini na koji se mogu omekšati ovi djelovi goveđeg mesa:

-ramstek
-meka strana buta ("meka" je samo naziv i ništa više)

Umakanje u ulju sam pokušao sa junetinom i daje rezultate , ali junetina je sama po sebi meka. Batinanje goveđeg mesa (ramsteka )nije mi se učinilo nešto uspješnim. Čuo sam za umakanje u mlijeku samo mi to nalikuje kao neka zafrkancija.

Kakva su vaša iskustva?
sumartin is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 07:57   #2
europe2seoul
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2008.
Postova: 1,837
Quote:
sumartin kaže: Pogledaj post
Zrela govedina je po meni jedno od najukusnijih mesa međutim uvijek je problematična njegova tvrdoća. Rijetko da sam kada , osim bifteka (file) ,jeo meku govedinu.
Zanimaju me načini na koji se mogu omekšati ovi djelovi goveđeg mesa:

-ramstek
-meka strana buta ("meka" je samo naziv i ništa više)

Umakanje u ulju sam pokušao sa junetinom i daje rezultate , ali junetina je sama po sebi meka. Batinanje goveđeg mesa (ramsteka )nije mi se učinilo nešto uspješnim. Čuo sam za umakanje u mlijeku samo mi to nalikuje kao neka zafrkancija.

Kakva su vaša iskustva?
Zrela govedina nikada nije tvrda. Postoji suho i mokro zrenje (dry i wet aging) gdje enzimi raspadaju meso....imas kupiti "maturo" govedinu odnosno junetinu takvu u ducanu tipa Konzum. Radi je PIK Vrbovec. Ali u principu stara krava (govedina) nece biti meka kao junetina - zasto ne kupis junetinu?
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 08:08   #3
Dlapek
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 19,981
Quote:
sumartin kaže: Pogledaj post
Zrela govedina je po meni jedno od najukusnijih mesa međutim uvijek je problematična njegova tvrdoća. Rijetko da sam kada , osim bifteka (file) ,jeo meku govedinu.
Zanimaju me načini na koji se mogu omekšati ovi djelovi goveđeg mesa:

-ramstek
-meka strana buta ("meka" je samo naziv i ništa više)

Umakanje u ulju sam pokušao sa junetinom i daje rezultate , ali junetina je sama po sebi meka. Batinanje goveđeg mesa (ramsteka )nije mi se učinilo nešto uspješnim. Čuo sam za umakanje u mlijeku samo mi to nalikuje kao neka zafrkancija.

Kakva su vaša iskustva?
Umakanje u mlijeko nije zafrkancija- doista omekšava meso,iako su meni draže klasične marinade.To nije niš novo.
Dlapek is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 10:01   #4
Deedy
miris borova
 
Deedy Avatar
 
Registracija: Sep 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 20,061
Quote:
dlap1307 kaže: Pogledaj post
Umakanje u mlijeko nije zafrkancija- doista omekšava meso, iako su meni draže klasične marinade.To nije niš novo.
Što nas dovodi do meni zanimljivog dijela teme:

marinade, pogotovo one za beefsteake.
Mnogi od nas su bili po tim stake house- ovima... Mnogi su i zapričavali konobare (guess who)
i ispitivali ih o marinadama u kojima drže meso, s obzirom da je ono često meko poput teletine.

Neki steakovi se drže u marinadi danima, a neki i tjednima.
Kako si doma priuštiti takvu ekskluzivu- kako napacati i koliko držati meso u pacu, kako bi bilo barem u steakehouse wannabe stanju, nakon iznošenja na stol?

Pitam- sastav paca i dužina pacanja.

Meso- govedina!
(event. junetina)....

(morat ću opet tamo, sve sam pozaboravljao, eto kad je čovjek škrt, pa ne želi uložiti u diktafon!)
Deedy is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 14.07.2009., 10:06   #5
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist
 
grogo bolger Avatar
 
Registracija: Mar 2004.
Lokacija: shire
Postova: 19,195
@d.d. kume imaš diktafon na mobištelu 100%

meni i dalje nije jasno kako ulje omekša meso?

znam za mlijeko (ubije mirise) i vino (alkohol omekša proteine), bijo mi jedam kemičar objasnio, ali sam zaboravio

ot.

di u zg ima za kupit govedine?
__________________
This charming man
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 10:16   #6
Deedy
miris borova
 
Deedy Avatar
 
Registracija: Sep 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 20,061
Quote:
grogo bolger kaže: Pogledaj post
@d.d. kume imaš diktafon na mobištelu 100%

meni i dalje nije jasno kako ulje omekša meso?

znam za mlijeko (ubije mirise) i vino (alkohol omekša proteine), bijo mi jedam kemičar objasnio, ali sam zaboravio


ot.

di u zg ima za kupit govedine?
Jedva da i tipke imam na mobitelima...

A ovo boldano.... a zamolit ću majdana da objasni, što drugo...
Deedy is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 10:24   #7
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist
 
grogo bolger Avatar
 
Registracija: Mar 2004.
Lokacija: shire
Postova: 19,195
@ d.d. šta furaš se na old skul

fakat bilo bi lijepo ako bi majdan onako fino napisao djelovanje kemije vs. goveđine

mada kad je govedina nakraju mehka ko' putar, zašto odma u startu ne jesti teletinu?
__________________
This charming man
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 10:57   #8
ljubaznagospodja
Registrirani korisnik
 
ljubaznagospodja Avatar
 
Registracija: Sep 2004.
Postova: 371
u mom frižideru se upravo odvija pokus na tu temu...
ramstek smo kupili u četvrtak i stavili u ulje i papar - primam i druge prijedloge
nekako smo uspjeli izdržati do jučer da ga probamo, a rezultati su bili iznenađujuće dobri, meso je bilo super sočno, naravno imali smo šta za žvakati, ali nije bilo ni približno tvrdo ili žilavo.

priznajem da su odresci bili samo debljine prsta, što vjerojatno umanjuje umjetnost, ali cilj je zadovoljen.

do sada sam bila skeptična, čak mi ni govedina/junetina narezana na trakice ne bi uspjela dovoljno omekšati, bojim se da je ovo neka početnička sreća, ali barem imam novi hobi
ljubaznagospodja is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 11:01   #9
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,295
Quote:
grogo bolger kaže: Pogledaj post

mada kad je govedina nakraju mehka ko' putar, zašto odma u startu ne jesti teletinu?
ja ne baš volim okus teletine, a govedo mi je
uspješno je pacanje u maslinovom ulju, reće to neljubiteljica maslinovog
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 11:29   #10
Dlapek
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 19,981
ja vako:
nekoliko većih žlica maslinovog ulja ( može i suncokretovo),grubo mljeven papar,krupna morska sol,nekoliko kapi plavca,ostali začini po željama (kadulja,ružmarin,tučena ljuta paprika,smrekova boba).
Time se natrljaju odresci ,zatvore u posudu ili još bolje ( savjet Tome Špičeka) zamotati u pamučnu mokru slanu krpu. Ovisno o vrsti mesa držati u frižideru od 24 sata do 24 dana.
Dlapek is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2009., 20:37   #11
panorama
ima izać'
 
panorama Avatar
 
Registracija: May 2007.
Postova: 2,331
Prst-dva debele odreske od buta ( ne tučene ) potopiti u ulje da potpuno prekrije meso ( radim to u Tupperware posudi ) te opteretiti nekim tanjurom da ne izviri iz ulja pa u hladnjak. Bez začina i bez soli ! Trajanje : od dva do tri tjedna. Važno je povremeno provjeriti da meso ne izviri iz ulja i ocijediti eventualnu sukrvicu koja se skupi na dnu posude. Prije pripreme na roštilju ili u tavi izvaditi 3-4 sata na sobnu temperaturu te začiniti netom prije pripremanja. Meso se može umjesto pripreme smrznuti te u razumnom roku utrošiti.
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:02.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger