| Duhovnost Slobodnim stilom... |
 |
|
16.07.2009., 21:11
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Intuicija
Zanima me sve o intuiciji. Da li to svjesno ili nesvjesno pokazivanje kojim putem trebamo ići?
Kako objasniti situacije kada neznamo na koji način ali znamo da će se nešto dogoditi jer tako osjećamo.
Treba li se uvijek povoditi za njom,čak i u ekstremnim situacijama?
Možete malo raspraviti o tome,iznjeti iskustva.
(neznam dal je takva tema već bila)
|
|
|
17.07.2009., 05:36
|
|
|
Balkanac domesticus
Registracija: Feb 2009.
|
Intuitivno osjećam da je, ali ne da mi se tražiti.
|
|
|
17.07.2009., 17:24
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pavaogc kaže:
Intuitivno osjećam da je, ali ne da mi se tražiti.
|
Može li se intuicija "vježbati"?
|
|
|
18.07.2009., 12:32
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
Može li se intuicija "vježbati"?
|
Svakako je treba razvijati. Probaj naći korisne informacije u knjizi A.P.Kezele : ' Intuicija - mudrost pravog izbora'.
|
20.07.2009., 09:04
|
|
|
.
Registracija: Apr 2007.
|
Intuicija je nesvjesno zaključivanje.
Ovako to ide, pratiš uzorke situacije/ponašanja (itd.) i na temelju njih odlučuješ - samo, tokom intuicije - uviđaš i odlučuješ nesvjesno.
Želiš li to postići svjesno, potrebno je uvježbati - koji su to uzorci koji se prate, kako se oni prate, što znače u okruženju u kojem se nalaze - te odlučiti o njima.
...to bi bilo to ukratko... više kad se vratim...
|
|
|
20.07.2009., 10:49
|
|
|
Moderator
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
Zanima me sve o intuiciji. Da li to svjesno ili nesvjesno pokazivanje kojim putem trebamo ići?
Kako objasniti situacije kada neznamo na koji način ali znamo da će se nešto dogoditi jer tako osjećamo.
Treba li se uvijek povoditi za njom,čak i u ekstremnim situacijama?
Možete malo raspraviti o tome,iznjeti iskustva.
(neznam dal je takva tema već bila)
|

Bilo je već više tema takvog sadržaja na Alternativi.I puno odgovora.
A da potražiš tamo,odnosno da mod odluči da temu premjesti? 
|
|
20.07.2009., 16:50
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
VeronikaN kaže:

Bilo je već više tema takvog sadržaja na Alternativi.I puno odgovora.
A da potražiš tamo,odnosno da mod odluči da temu premjesti? 
|
Može,nema problema što se mene tiče. Baš me zanima tema. 
|
|
|
22.07.2009., 14:33
|
|
|
Banned
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
Zanima me sve o intuiciji.
|
Prenapuhani podsvjesni mehanizam. Ljudi lijeni umom, najčešće nju veličaju i to im je neka vrsta kompenzacije. Tipa: možda nisam pametan, možda nemam znanje, e al' imam intuiciju.
Intuicija griješi jednako kao i svi drugi mehanizmi. Sve ostalo su samozavaravanja.
|
|
|
22.07.2009., 21:29
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Bandridge kaže:
Prenapuhani podsvjesni mehanizam. Ljudi lijeni umom, najčešće nju veličaju i to im je neka vrsta kompenzacije. Tipa: možda nisam pametan, možda nemam znanje, e al' imam intuiciju.
Intuicija griješi jednako kao i svi drugi mehanizmi. Sve ostalo su samozavaravanja.
|
Jesi li se zaista zabavio istraživanjem intuicije da bi to mogao tvrditi?
|
|
|
22.07.2009., 21:35
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
PashkoPata'q kaže:
Intuicija je nesvjesno zaključivanje.
Ovako to ide, pratiš uzorke situacije/ponašanja (itd.) i na temelju njih odlučuješ - samo, tokom intuicije - uviđaš i odlučuješ nesvjesno.
Želiš li to postići svjesno, potrebno je uvježbati - koji su to uzorci koji se prate, kako se oni prate, što znače u okruženju u kojem se nalaze - te odlučiti o njima.
...to bi bilo to ukratko... više kad se vratim...
|
Može primjer? Lakše je za shvatit.
Kako objasniti ovaj fenomen. Neki osjećaj unutra tjerao me da napravim određenu akciju iako je potpuno oprečena zdravom razumu?
Meni se to dogodilo prošle godine. Toliko me to gušilo da sam usprkos svemu,napravila to i ....na kraju je ispalo da je to jedan od boljih poteza mojeg života 
|
|
|
23.07.2009., 01:17
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Dobar kriminalista ne moze bez intuicije, koja se objasnjava kao skup podsvijesnih znanja i iskustava, okrunjen predosjecajima i razmisljanjem, a javljaju se u blicevima. Tako nekako definicija bi isla iz knjige o kriminalistici. Ali ima raznih objasnjenja. Dal' se moze vjezbati? Nisam sigurna da je to upitanju vjezba ili svojevrstan talent. Ono sto svakako onemogucava preciznost intuicije je "visak razmisljanja" (ili bolje receno razuma), kao i osjecaja. To bi otprilike bilo nesto "izmedju". Cesto zbog toga nam se i tesko o nju oslanjati, jer dovodimo ju u sumnju. Kada se sumnja javlja, tada se osjecaji, pogotovo negativni mnoze, pa pribjegavamo razumu (koji isto toliko zna grijesiti, koliko i osjecaji). Covijek je sam po sebi vec "rizik". I sva nasa umovanje smo razvili iz raznih "podloga" (tu dodajem i osjecaje, koji nas i upucuju na razmisljanja). Uzdati se u nesto od tih mehanizama stvorenih za zivljenje je uvijek kotac srece. Mozda bi uvijek trebalo imati na umu nacelo "ne nanosenja zla drugome", koje je izrazito zahtijevno nacelo i trazi prije svega poznavanje samoga sebe. Iz svoga iskustva mogu reci da jedino mir, mirnoca zna dovesti do "najboljeg" rijesenja. Medjutim cesto nam je to ne moguce zbog ne dovoljne slike o necemu. Osjecaji koji naviru, nisu dosli bez razloga...svakako ih treba nastojati ne racionalizirati, vec analizirati. S druge strane analiza je iscrpljujuca i cesto se s njome pada u zacarani rug. Zato mehanizam osjecaja, pomjesan i s razumom (koji ipak treba biti "otvoren" za nove spoznaje) treba uzeti za zivot kao nacin olaksavanja istoga. I osjecaja i misli koji se javljaju. Mozemo li to onda nazvati intuicijom, zaista ne znam, ali svakako pomaze.
|
|
|
23.07.2009., 07:00
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Ubacujem se na ovu temu jer mi je želja reći svoje mišljenje o tome što je intuicija.Intuicija je inteligencija.Da,ima ljudi koji mogu reći:možda nisam pametan jer ne učim,ali sam inteligentan i mogu previdjeti neka događanja na osnovu nekih iskustava i prema njima djelovati prema vlastitoj inteligenciji.Na svijetu ima puno neukih ljudi koji imaju veliki kvocijent inteligencije i uspijevaju u životu.Nažalost,neki od njih su išli krivim putem jer nisu imali savjesti.Isto tako na svijetu ima učenih ljudi sa niskim kvocijentom inteligencije i mi ih danas globalno svrstavamo u onu grupu "podobnih" koji trebaju nekog sa intuicijom pa makar on bio i neobrazovan jer takvi vode ovaj svijet.Obrazovanje i nije toliko bitno,bitna je inteligencija(intuicija) ,dobra savjest i ispravni motivi.Evo vam primjer Keruma.Samouk, vrlo inteligentan, intuitivan i koliko je obrazovanih uvlakača oko njega?Ima ih.Dakle intuicija,inteligencija, je najveća čovjekova vrlina i dar od Boga koji sam sebe naziva "Inteligentnim"a ne pametnim, tako da,nažalost,kad čovjek nema inteligencije,prave intuicije,a želi se istaknuti ostaje mu samo knjiga.Dobro je Dino rekao  vatko ima svoj fakultet u životu pa makar to bila i škola".
|
|
|
23.07.2009., 11:35
|
|
|
chic heretique
Registracija: Aug 2006.
|
vjerujem da je intuicija je nadsvjesno zaključivanje. naš mozak radi na nesvjesnom nadsvjesnom nivou brže i bolje nego što radi na svjesnom, barata s puno više informacija i svijesti, na puno više okretaja, nego što barata naše svjesno razmišljanje. rezultat te kalkulacije dobivamo kao intuitivnu misao. pametni ljudi nauče vjerovati vlastitoj intuiciji, pa čak i tuđoj. da li se može vježbati? svakako. za početak, osvješćivanjem i uzdanjem u nju. više od toga ne bih znao ali siguran sam da postoje tehnike, poput meditativnih
|
23.07.2009., 11:41
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zed_alive kaže:
vjerujem da je intuicija je nadsvjesno zaključivanje. naš mozak radi na nesvjesnom nadsvjesnom nivou brže i bolje nego što radi na svjesnom, barata s puno više informacija i svijesti, na puno više okretaja, nego što barata naše svjesno razmišljanje. rezultat te kalkulacije dobivamo kao intuitivnu misao. pametni ljudi nauče vjerovati vlastitoj intuiciji, pa čak i tuđoj. da li se može vježbati? svakako. za početak, osvješćivanjem i uzdanjem u nju. više od toga ne bih znao ali siguran sam da postoje tehnike, poput meditativnih
|
Zanimljivo Zed. Vidis kako ti definicije, skolske...ogranice razmisljanje. Ja sam ju uzela kao skup podsvijesnih znanja, ali prije bih se sada slozila s tobom, da se radi o nadsvijesti. Stavise, nesto mi je "kliknulo". I da, meditativne tehnike, svakako.
Zed, Thanx, ovo mi je pomoglo! 
|
|
|
23.07.2009., 12:49
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zed_alive kaže:
|
Da li to ima veze sa osjećajima i emocijama?
|
|
|
23.07.2009., 13:09
|
|
|
chic heretique
|
Quote:
lilaamrit kaže:
Zanimljivo Zed. Vidis kako ti definicije, skolske...ogranice razmisljanje. Ja sam ju uzela kao skup podsvijesnih znanja, ali prije bih se sada slozila s tobom, da se radi o nadsvijesti. Stavise, nesto mi je "kliknulo". I da, meditativne tehnike, svakako.
Zed, Thanx, ovo mi je pomoglo! 
|
toplo mi je oko srca 
|
23.07.2009., 13:19
|
|
|
chic heretique
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
|
rekao bih, definitivno da, jer jezik kojim govori intuicija je upravo jezik nekakvih osjećaja - govori se o predosjećaju, zar ne?
evo recimo, imali žena i ja peseka, nije bio sasvim naš, al nebitno za štoriju, osim u smislu da smo ga išli prošetati a nismo imali uzice za njega. i sad, ja predložim da s glavne ceste skrenemo desnu, uz brijeg. u jednom trenutku žena kaže, nemojmo više ići gore, ajmo se okrenut. neracionalno, čemu, tek smo zamakli? ja isforsiram i mi odemo gore. i što se dogodi. gore iz jednog dvorišta izleti njemački ovčar i ugrize našu malu pesicu  jedva sam ga otjerao tako da sam se postavio između i zaderao na njega. veli meni žena, zašto me nisi slušao, zašto me nikad ne slušaš? eto, i to je intuicija  inače, samo jedan primjer, iz njene replike je jasno da to nije prvi put da se događalo da nisam slušao ženinu intuiciju  al da mi je bar govorila da se radi o intuiciji...
sad, ako analiziramo ovaj primjer, dolazimo do toga da je ženina intuicija vidjela malo neposredno u budućnost. ako je to istina, tada budućnost uopće nije onako linearna kako je mi percipiramo. postoji određeni tok informacija koji preskače našu percepciju vremena. ilitiga: vrijeme nije ono što mi smatramo da jest, skokovi informacija su mogući. time intuicija, zapravo dobiva još više na značaju, jer naša svijest nema informacija iz budućnosti (osim ako pretpostavimo da su neka predskazanja kojih smo svjesni, točna)!
enivej, nazad na emocije, predosjećaje...mislim da se u tom svijetu kriju zapravo naši potencijali komunikacije i povezanosti s višim stupnjevima naše svijesti, ali i ne samo to, već i puno više. barem za nas koji smo hendikepirani u smislu neke jače misaone komunikacije s našom nadsvijesti 
|
23.07.2009., 13:40
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zed_alive kaže:
rekao bih, definitivno da, jer jezik kojim govori intuicija je upravo jezik nekakvih osjećaja - govori se o predosjećaju, zar ne?
evo recimo, imali žena i ja peseka, nije bio sasvim naš, al nebitno za štoriju, osim u smislu da smo ga išli prošetati a nismo imali uzice za njega. i sad, ja predložim da s glavne ceste skrenemo desnu, uz brijeg. u jednom trenutku žena kaže, nemojmo više ići gore, ajmo se okrenut. neracionalno, čemu, tek smo zamakli? ja isforsiram i mi odemo gore. i što se dogodi. gore iz jednog dvorišta izleti njemački ovčar i ugrize našu malu pesicu  jedva sam ga otjerao tako da sam se postavio između i zaderao na njega. veli meni žena, zašto me nisi slušao, zašto me nikad ne slušaš? eto, i to je intuicija  inače, samo jedan primjer, iz njene replike je jasno da to nije prvi put da se događalo da nisam slušao ženinu intuiciju  al da mi je bar govorila da se radi o intuiciji...
sad, ako analiziramo ovaj primjer, dolazimo do toga da je ženina intuicija vidjela malo neposredno u budućnost. ako je to istina, tada budućnost uopće nije onako linearna kako je mi percipiramo. postoji određeni tok informacija koji preskače našu percepciju vremena. ilitiga: vrijeme nije ono što mi smatramo da jest, skokovi informacija su mogući. time intuicija, zapravo dobiva još više na značaju, jer naša svijest nema informacija iz budućnosti (osim ako pretpostavimo da su neka predskazanja kojih smo svjesni, točna)!
enivej, nazad na emocije, predosjećaje...mislim da se u tom svijetu kriju zapravo naši potencijali komunikacije i povezanosti s višim stupnjevima naše svijesti, ali i ne samo to, već i puno više. barem za nas koji smo hendikepirani u smislu neke jače misaone komunikacije s našom nadsvijesti 
|
Super primjer.
A može li se utjecati na intuiciju...tipa malo autosugestije. Što mislite da li su naše želje povezane sa intuicijom? Tipa želim nešto jer osjećam da je to već moje ili da će to biti moje.
|
|
|
23.07.2009., 13:55
|
|
|
chic heretique
|
new age ostvarivanje putem misli? ili misliš baš da su želje refleksija našeg osjećaja da nešto dobivamo u budućnosti?
|
23.07.2009., 14:33
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zed_alive kaže:
new age ostvarivanje putem misli? ili misliš baš da su želje refleksija našeg osjećaja da nešto dobivamo u budućnosti?
|
Nisam upućena što je new age. Recimo želim nešto i svjesno utječem an to da se ostvari i stvorim takav predosjećaj 
|
|
|
23.07.2009., 15:02
|
|
|
chic heretique
|
probaj. igraj se. pokušaj učiniti da se ostvari nešto doista dobro
|
23.07.2009., 20:57
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zed_alive kaže:
|
Dobro ti je objasnjenje. Vrlo jasno.  Mozad ti jedino primjer nije dovoljno konkretan, ali ajde mogu ja pokusati jedan staviti; otprilike pouzdanje u neku osobu da ce nesto napraviti. Projekat je u pitanju. Znamo da osoba nije pouzdana za njegovo izvrsenje zbog saznanja da niti prije nije izvrsavala takve zadatke. Ipak, trebamo joj dati taj projekat (iz nekoga razloga). Imamo dakle i cinjenice, ali imamo i sam karakter neke osobe, koji ju uveliko predodredjuje. S druge strane znamo kakve je ta osoba poslove radila, kako je izrazavala svoju kreativnost, kakav ukus ima... Slozit ces se samnom, da bi mogli vec sada presumirati kako bi stvari oko tog projekta mogle zavrsiti. Dal' vec to mozemo nazvati intuicijom ili idemo jos dalje... dane okolnosti u kojima se projekt radi, neke specificnosti, ljudi koji su indirektno u projekt ukljuceni itd. I tu mozemo "nanjusiti" vec sliku, kako bi nesto, sada, vrlo vjerojatno moglo izgledati. Sta mislis o ovome, jel' bi to bio put intuicije kako si ju ti objasnio?
Zadnje uređivanje lilaamrit : 23.07.2009. at 21:09.
|
|
|
23.07.2009., 21:18
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislim da sam se ipak zapetljala, ta kriminalisticka ili poduzetnicka intuicija mi je pred ocima, ali zapravo shvacam tvoj primjer. Iako bi se mogao ovaj moj primjer uklopiti u tvoje objasnjenje. S tim da si ti u svoj dodao malo misterije, a mozda se zeni zapravo samo nije dalo ici tim smijerom, jer joj se nije svidjao put iz nekog trivijalnijeg razloga.  Ne znam sad sam se previse zapetljala. Puno informacija. Jer opet, podsvijest, svijest, nadsvijest bi trebale zapravo sve skupa davati tu informaciju iskazanu kao intuicija. Hm? Nastavim li ovako, ubit cu svoju intuiciju. 
Zadnje uređivanje lilaamrit : 23.07.2009. at 21:34.
|
|
|
24.07.2009., 08:59
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
|
Osjećaji ( bolje reći e-mocije jer smo svi umreženi) su sredstva komunikacije, samo što se koriste kao sredstva nasilja i kontrole. Recimo, ljudi u kontaktu jedni s drugima , ne moraš ništa reći, kontakt se odvije u prvim sekundama susreta, 3 sekunde je dovoljno za tvoj daljnji stav u komunikaciji sa nekom osobom. Verbalizacija samo još dodatno komplicira komunikaciju ako odstupa od istine, tj. od raspoloženja osobe. Svatko recimo može točno osjetiti da li netko laže. Ili, kada u nekoj situaciji jednostavno osjetiš da ne, da to nije dobro za tebe... itd. Osjećaje bi trebalo kultivirati u tom smislu da smo ih svjesni a ne da ih negiramo ili susprežemo. Svi stresovi su zapravo blokiranje osjećaja.
|
24.07.2009., 10:01
|
|
|
תֹ֙הוּ֙ וָבֹ֔הוּ
Registracija: Jun 2007.
|
Znanstvenici kažu da je intuicija povezana sa osjetilom njuha, te da je uz sam njuh ono 'čulo' (7?) koje je naše pretke čuvalo od opasnosti.
Smatram intuiciju jednim od najvažnijih obrambenih mehanizama čovjeka, zapravo neprocjenjivo blago u usporedbi sa racionaliziranjem koje se povodi za umjetno stvorenim tokom misli.
Intuicija je šapat prirode u nama i zaslužila je da ju slijedimo.
|
24.07.2009., 11:19
|
|
|
chic heretique
|
Quote:
lilaamrit kaže:
Dobro ti je objasnjenje. Vrlo jasno.  Mozad ti jedino primjer nije dovoljno konkretan, ali ajde mogu ja pokusati jedan staviti; otprilike pouzdanje u neku osobu da ce nesto napraviti. Projekat je u pitanju. Znamo da osoba nije pouzdana za njegovo izvrsenje zbog saznanja da niti prije nije izvrsavala takve zadatke. Ipak, trebamo joj dati taj projekat (iz nekoga razloga). Imamo dakle i cinjenice, ali imamo i sam karakter neke osobe, koji ju uveliko predodredjuje. S druge strane znamo kakve je ta osoba poslove radila, kako je izrazavala svoju kreativnost, kakav ukus ima... Slozit ces se samnom, da bi mogli vec sada presumirati kako bi stvari oko tog projekta mogle zavrsiti. Dal' vec to mozemo nazvati intuicijom ili idemo jos dalje... dane okolnosti u kojima se projekt radi, neke specificnosti, ljudi koji su indirektno u projekt ukljuceni itd. I tu mozemo "nanjusiti" vec sliku, kako bi nesto, sada, vrlo vjerojatno moglo izgledati. Sta mislis o ovome, jel' bi to bio put intuicije kako si ju ti objasnio?
|
fala  ne bih ovo nazvao intuicijom, prije bih to nazvao svjesnom ekstrapolacijom i očekivanjem rezultata bazirano na iskustvima s osobom i poznavanju iste
znaš da je intuicija kad nemaš iskustva, ili imaš suprotna iskustva, pa svejedno imaš osjećaj kako će nešto ići. recimo, da tebi sad osjećaj kaže da će ovaj projekt ići bez greške, mada ti iskustva govore da trebaš očekivati da će biti sr***...e, to bi bila nesumnjivo intuicija
da se razumijemo, ne mora značiti da u tvom primjeru nema intuicije. jednostavno, teško ju je detektirati i odvojiti, jer i razumsko zaključivanje ide u istom smjeru
|
24.07.2009., 11:36
|
|
|
chic heretique
|
Quote:
lilaamrit kaže:
Mislim da sam se ipak zapetljala, ta kriminalisticka ili poduzetnicka intuicija mi je pred ocima, ali zapravo shvacam tvoj primjer. Iako bi se mogao ovaj moj primjer uklopiti u tvoje objasnjenje. S tim da si ti u svoj dodao malo misterije, a mozda se zeni zapravo samo nije dalo ici tim smijerom, jer joj se nije svidjao put iz nekog trivijalnijeg razloga.  Ne znam sad sam se previse zapetljala. Puno informacija. Jer opet, podsvijest, svijest, nadsvijest bi trebale zapravo sve skupa davati tu informaciju iskazanu kao intuicija. Hm? Nastavim li ovako, ubit cu svoju intuiciju. 
|
intuicija je čudna stvar...
jedna bivša mi cura...prekinuli smo, ali osjećao sam njenu ljubav, stalno, čitavo vrijeme. ona nije željela, ali osjećala je, voljeli smo se i dalje. svaki dan sam ju osjećao
jednog jutra sam se probudio, i njene ljubavi nije bilo. nisam je osjećao. moja je i dalje bila tu...njenu više nisam osjećao. ona je tada bila na studijskom putovanju u njemačkoj
kad se vratila, pričao sam s njom, i ona je nešto spomenula, a ne sjećam se točno što je to bilo...ali kad je to nešto izgovorila, samo su me prostrijelile misli...
...ona je spavala s nekim tamo...
...ona je spavala s nekim tamo, i napravila je to da me makne iz svojih misli...
... napravila je to one noći pred ono jutro, kad sam prestao osjećati njenu ljubav...
reagirao sam verbalno naglo, ona je nekako htjela demantirati tu formulaciju, učinilo mi se da je osjetila da sam ja osjetio, i ona je bila intuitivno biće...
sad, ja ne mogu ništa od toga dokazati, jer nemam informacije. to je intuicija rekla. jel točno ili nije, Bog će ga znati
osobno i nemam nekih bitno boljih primjera vezanih uz sebe. znam neka iskustva od drugih koja su puno jača. recimo, pričala mi je prijateljica da je osjetila da mora obići dedu. doputovala je taj dan navečer, a kad je legla, osjetila je da će deda drugi dan umrijeti. makar deda nije bio bolestan. tako se i dogodilo. poslije su je pitali neki, zar si ti došla dedi na sprovod?
intuicija, empatska povezanost, pa i snovi, su zastrašujuće područje
|
24.07.2009., 12:14
|
|
|
ježić
Registracija: Feb 2007.
|
iskustva su nam slična. miris. miris kojeg možeš osjetiti makar bila udaljenost kilometrima. nemisaoni, neverbaliziran fluid koji te prožima, i prije nego postaneš svjestan. ponašaš se kao životinja, vrpoljiš se i njuškaš oko sebe, pazeći da se ne odaš. čak niti to, prepustiš se, ne znaš ni čemu, ni kud će te to odvesti, nema tu misli, pojmova, intelektualne raščlambe. čak ni osjećaja. i ako se ne prepustiš, ako ideš tražiti semafore koji žmirkaju crveno ili zeleno, ako te strah preduhitri jer si naučio na strah, gotov si!
|
|
26.07.2009., 09:49
|
|
|
.
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
Može primjer? Lakše je za shvatit.
|
Iz knjige o neverbalnom ponašanju (govor tijela).
We say someone is 'perceptive' or 'intuitive' about
people, we are unknowingly referring to their ability to read
another person's body language and to compare these cues
with verbal signals. In other words, when we say that we have
a 'hunch' or 'gut feeling' that someone has told us a lie, we
usually mean that their body language and their spoken words
don't agree. This is also what speakers call audience awareness,
or relating to a group. For example, if an audience were
sitting back in their seats with their chins down and arms
crossed on their chest, a 'perceptive' speaker would get a
hunch or feeling that his delivery was not going across well. He
would realise that he needed to take a different approach to
gain audience involvement. Likewise, a speaker who was not
'perceptive' would blunder on regardless.
Being 'perceptive' means being able to spot the contradictions
between someone's words and their body language.
Overall, women are far more perceptive than men, and this has
given rise to what is commonly referred to as 'women's intuition'.
Women have an innate ability to pick up and decipher
non-verbal signals, as well as having an accurate eye for small
details. This is why few husbands can lie to their wives and get
away with it and why, conversely, most women can pull the
wool over a man's eyes without his realising it.
The definitive book of body language - Barbara Pease
Quote:
Kako objasniti ovaj fenomen. Neki osjećaj unutra tjerao me da napravim određenu akciju iako je potpuno oprečena zdravom razumu?
Meni se to dogodilo prošle godine. Toliko me to gušilo da sam usprkos svemu,napravila to i ....na kraju je ispalo da je to jedan od boljih poteza mojeg života
|
Moglo bi se i reći kako je intuicija zaključivanje neopterećeno svjesnim promišljanjem.
U tvom slučaju, pretpostavljam samo, možda si unatoč nekom strahu napravila tu stvar i ona je ispala dobra - jer si znala/osjetila na podsvjesnoj razini da je strah kočnica.
A zašto kažem osjetila? Jer se mi sporazumijevamo osjećajima - riječi i pokreti tijela su simboli koji u skupu ili samostalno objašnjavaju drugima naše osjećaje.
|
|
|
26.07.2009., 12:23
|
|
|
Moderator
|
Nebih se u podpunosti složila s tobom(da ne prenosim ovaj dugi post iznad).
Intuicija nije samo zaključivanje na osnovi nesvjesnog.
Intuicija predviđa i zbivanja koja se ne mogu unaprijed ničim odrediti.A najmanje govorom tijela!
O kojima također ne postoje predhodna iskustva.
Čak se može ustvrditi da nedostaje i telepatski faktor kojeg se često povezuje s intuicijom.
Jedna od najizraženijih intuicija je tkz. materinski instinkt!
Mislim da nema majke koja to nije osjetila.
Dijete vam je napr. odrastao čovjek,udaljeno od vas možda i stotinama km,nemate nikakvog razloga biti zabrinuti,a onda odjednom nastupi intuicija kao grom iz vedra neba,slutite,bolje rečeno znate vašem djetetu prijeti opasnost.
I obično se uskoro ispostavi da je točno tako bilo!
|
|
26.07.2009., 12:28
|
|
|
Moderator
|
Quote:
zed_alive kaže:
intuicija je čudna stvar...
jedna bivša mi cura...prekinuli smo, ali osjećao sam njenu ljubav, stalno, čitavo vrijeme. ona nije željela, ali osjećala je, voljeli smo se i dalje. svaki dan sam ju osjećao
jednog jutra sam se probudio, i njene ljubavi nije bilo. nisam je osjećao. moja je i dalje bila tu...njenu više nisam osjećao. ona je tada bila na studijskom putovanju u njemačkoj
kad se vratila, pričao sam s njom, i ona je nešto spomenula, a ne sjećam se točno što je to bilo...ali kad je to nešto izgovorila, samo su me prostrijelile misli...
...ona je spavala s nekim tamo...
...ona je spavala s nekim tamo, i napravila je to da me makne iz svojih misli...
...napravila je to one noći pred ono jutro, kad sam prestao osjećati njenu ljubav...
reagirao sam verbalno naglo, ona je nekako htjela demantirati tu formulaciju, učinilo mi se da je osjetila da sam ja osjetio, i ona je bila intuitivno biće...
sad, ja ne mogu ništa od toga dokazati, jer nemam informacije. to je intuicija rekla. jel točno ili nije, Bog će ga znati
osobno i nemam nekih bitno boljih primjera vezanih uz sebe. znam neka iskustva od drugih koja su puno jača. recimo, pričala mi je prijateljica da je osjetila da mora obići dedu. doputovala je taj dan navečer, a kad je legla, osjetila je da će deda drugi dan umrijeti. makar deda nije bio bolestan. tako se i dogodilo. poslije su je pitali neki, zar si ti došla dedi na sprovod?
intuicija, empatska povezanost, pa i snovi, su zastrašujuće područje
|
Jesu!
Neobjašnjiva a ipak postojeća.
A naučno ne(dovoljno)istražena!
Ipak mislim da ih se ne treba bojati.
Jednostavno treba ih prihvatiti i uvijek osluhnuti poruke koje nam šalju!
|
|
26.07.2009., 12:46
|
|
|
剣士
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
lilaamrit kaže:
Ono sto svakako onemogucava preciznost intuicije je "visak razmisljanja" (ili bolje receno razuma), kao i osjecaja. To bi otprilike bilo nesto "izmedju".
|
Sto tebi znaci visak razuma? Koliko je to dosta, a koliko je to previse razuma? Pitam jer takva izjava zavarava. Ljudima je razum prepreka samo zato jer o tome nisu razmisljali vec su prihvacali slicne parole zdravo za gotovo.
|
26.07.2009., 14:49
|
|
|
Banned
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
zed_alive kaže:
|
Yesss! Intuicija je govor onoga što je u nama najbolje i savršeno - možda čak i božansko, gledajući na panteistički način.
|
|
|
26.07.2009., 15:12
|
|
|
divlja i dobroćudna
|
ja sam stalno intuitivna 
ali sam strašno tjeskobna,vrlo mi je to slično.
|
26.07.2009., 16:43
|
|
|
.
|
Quote:
VeronikaN kaže:
Nebih se u podpunosti složila s tobom(da ne prenosim ovaj dugi post iznad).
Intuicija nije samo zaključivanje na osnovi nesvjesnog.
Intuicija predviđa i zbivanja koja se ne mogu unaprijed ničim odrediti.A najmanje govorom tijela!
O kojima također ne postoje predhodna iskustva.
Čak se može ustvrditi da nedostaje i telepatski faktor kojeg se često povezuje s intuicijom.
Jedna od najizraženijih intuicija je tkz. materinski instinkt!
Mislim da nema majke koja to nije osjetila.
Dijete vam je napr. odrastao čovjek,udaljeno od vas možda i stotinama km,nemate nikakvog razloga biti zabrinuti,a onda odjednom nastupi intuicija kao grom iz vedra neba,slutite,bolje rečeno znate vašem djetetu prijeti opasnost.
I obično se uskoro ispostavi da je točno tako bilo!
|
Ovaj primjer iz knjige se tiče samo govora tijela. Mislio sam da je to jasno, no ipak, ponovno naglašavam. To je jedan konkretan primjer u jednom području života, jer sam u postu iznad naveo općenitu formulu.
I da, to dijete, koje je kilometrima udaljeno, može svaki dan imati neku nezgodu ili patiti zbog nečega i eto vjerojatnosti ti to "osjetiš", a on zaista ima nezgodu ili pati i eto samoispunjavajućeg proročanstva koje se potvrđuje jer njegov prorok to i želi.
Izgleda da "gdje ima dima, ima i vatre". Također, gdje ima neznanja ima i praznovjerja.
Što se tiče "majčinskog instikta" - to je dio primjera ovog što sam naveo. Jer je naslov bio - Why Women are More Perceptive.
A zašto su žene intuitivnije - jer tu sposobnost razvijaju od ranije dobi, tj. dulje nego muškarci. Mislim da je ovo logično/očito svakome tko razmisli - dulje su uz dijete s kojim komuniciraju u početku preko govora tijela i zvukova. (također primjer za govor tijela, iako općenita formula ima primjenu i na ostale vidove života)
I tako, na kraju kažeš, nekad je, a nekad nije točna intuicija.
Dolazi se do pitanja zašto intuicija nekada polučuje krive zaključke? Odgovor je, nije do intuicije. Onda je nešto krivo u čovjeku koji zaključuje jer svojim nedostatkom znanja smatra netočno točnim.
|
|
|
26.07.2009., 19:00
|
|
|
spaljevina na kvadrat :)
Registracija: Nov 2007.
|
haha...mene moja intuicija nikad nije prevarila...pardon...kod muškog spola se radi dogmi i stereotipova to naziva instinktom...
ženska intuicija i muški instinkt su jedno te isto...sa stajališta znanosti je to nekaj bezveze...ali znanost ionako osporava i zasere sve lijepo na ovom svijetu tako da mi se neda raspravljati u tom smislu o instinktima
|
|
|
29.07.2009., 20:06
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Može li se utjecati na intuiciju? Npr. osjećam se super i sama si stvorim feeling da će mi se nešto super dogoditi..i onda se to dogodi.
|
|
|
30.07.2009., 08:32
|
|
|
剣士
|
Evo razmisljanja sa filozofije, po meni mozda najkonkretnijeg..
Quote:
nitko i ništa kaže:
Intuicija je neposredna spoznaja.
Neposredna znači ne-posredovana jezikom i pamćenjem. To znači da je ta spoznaja i jednostavna: ona koja nije zasnovana na sastavljanju i rastavljanju riječi (ili slika, predodžbi...) nego je ne-složena, jedinstvena.
Intuicija za razliku od jezikom posredovanog znanja nije nešto prošlo, nije zasnovana na pamćenju - ona je bitno sadašnja, u ovom trenutku.
Intuicija je neposredni trenutni dodir stvarnosti.
|
Quote:
_Golubica_ kaže:
Može li se utjecati na intuiciju?
|
Mislim da ne, jer nema onog koji bi utjecao. Dok god postojis ti mislioc koji je odvojen od misli, nema govora o intuiciji.
|
30.07.2009., 08:41
|
|
|
ježić
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
r0nin kaže:
Evo razmisljanja sa filozofije, po meni mozda najkonkretnijeg..
Mislim da ne, jer nema onog koji bi utjecao. Dok god postojis ti mislioc koji je odvojen od misli, nema govora o intuiciji.
|
da, pogotovo se ne radi o odsutnosti pamćenja! sve ono što uopće imamo pohranjeno u mozgu, ono čime se, svjesno ili nesvjesno služimo u preživljavanju, ono što nam je po defaultu zapisano u dna, ono što se producira u stanicu i okolicu, bez obzira je li inducirano genetikom ili vanjskim podražajem, većina toga ostaje zapisano, negdje u ladicama neurona, i aktivira se automatski, kad dođe do situacije poklapanja i prepoznavanja određene kemijske supstance. to aktivira daljnji tok sinaptičke komunikacije, kaskadni sistem uključivanja obrazaca i produkcije novih procesa. ne zaboravimo, ipak smo zarobljeni u fizičkom tijelu, i filozofija s time nema nikakve veze.
|
|
30.07.2009., 08:53
|
|
|
剣士
|
Quote:
maher18 kaže:
ne zaboravimo, ipak smo zarobljeni u fizičkom tijelu, i filozofija s time nema nikakve veze.
|
Ma tko ti je to rekao? Tko je zarobljen u fizickom tijelu? Ako stvarno tako mislis baci svoje fizicko tijelo pod autobus i oslobodi se, pa se javi na forum i reci kako je.  Rijesit ces mnoge dileme.
|
| Tematski alati |
|
|
| Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Pravila postanja
|