Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika
Korisničko ime
Lozinka

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Lokalni i europski izbori 2013., Svijet, Blisko politici

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.07.2012., 14:20   #901
#kocar#
Registrirani korisnik

#kocar# Avatar

Registracija: Jan 2009.
Quote:
babkonj5 kaže: Pogledaj post
Gospodo seljaci, zašto bismo vam plaćail i jednu kunu, za nešto što nam ne treba?

A zašto bi mi plaćali nekog kom su stranački i ostali partikularni interesi - iznad svega (obraza i države...)?

http://i50.tinypic.com/osg4cg.jpg

http://i50.tinypic.com/15rd0zm.jpg

http://i47.tinypic.com/k2cy0z.jpg
Quote:
teta-elza kaže: Pogledaj post
čekam kocara da se očituje na ovo ovo je njegova oblast. ja lijepo mantram da ništa nećemo postići dok se svi ne ujedinimo i ne počnemo složno kukurikati. tek onda će nas poslušati i saslušati.

kocar?
Mogu se samo složiti sa udrugama, jer su moja saznanja vrlo slična.

Dolaskom Mire Kučića ojačali su lobiji (koje je on uvijek zastupao) i sve je usmjereno da se malog ribara eliminira.
Informacije dolaze na kapaljku(skoro da i ne dolaze) i ništa dobrog se ne čuje iz "visokih krugova ribarstva"

M.Kučić oduvijek je bio izuzetno interesan (a poznam ga godinama) i navlačio vodu na svoj mlin svim sredstvima o Jakovini malo znam a Čobi i Božanić bit će veliki "dobrotvori" u odnosu na sadašnju vrhušku-

Obrtnička komora je odavbno izgubila legimitet i podržava je tek mali broj ribara, koji iz toga izvlače svoje interese.

A. Soldo je jedan od rijetkih stručnjaka , koji nije pao pod utjecaj vlasti, nego branio interese ribara i ribarstva.

Sve u svemu nikad gore stanje i neizvjesnost koja vlada u ribarstvu i među ribarima.
Nije isplaćena ni lipa poticaja, obećane kompezacije i subvencije cijene goriva, diše se na škrge, atmosfera usijana, po mom sudu zatišje pred nevrijeme i bit će dovoljna jedna iskra da se ribari pokrenu i reagiraju na sebi svojstven način.

Ono što smo do sada od našeg dičnog pomočnika ministra čuli je da nas je proglasio lopovima i želi uvesti porezne kase.
A to nije razmišljanje i reagiranje čovjeka koji želi napredak i uspješnost nekog resora, nego onog koji niti ima viziju niti razumijevanja za teškoće u kojim je najveći broj ribara.
Mogu samo dodati da mi se na takve ljude i što više čujem "novosti" sve sam uvjereniji u to.

Mogao bi ući u detalje i prenijeti neke izjave, razmišljanja i teške riječi pojedinih ribara, no siguran sam da će kroz kratko vrijeme to biti dostupno javnosti i iz drugih izvora.

Ocjena stanja u ribarstvu : nikad gore od ovog sada
#kocar# is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 14:37   #902
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

Registracija: Nov 2007.
kocar, hvala na upisu. koliko vidim, bit će veselo, kako na kopnu, tako i na moru.
Old 06.07.2012., 14:44   #903
#kocar#
Registrirani korisnik

#kocar# Avatar

Quote:
kocar, hvala na upisu. koliko vidim, bit će veselo, kako na kopnu, tako i na moru.
Nisam više aktivan kao nekad ali nadam se da će dečki uspjeti spojiti "plavu i zelenu njivu" jer sve je više potrebno da "bude veselo"

Kad se pokrenu neću se skriti pod "godine" nego im pomoći , makar savjetom i iskustvom jer mislim da je vrijeme da i mlađi nešto pokrenu ili nek pokrepaju.
#kocar# is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 15:23   #904
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

Quote:
#kocar# kaže: Pogledaj post
Nisam više aktivan kao nekad ali nadam se da će dečki uspjeti spojiti "plavu i zelenu njivu" jer sve je više potrebno da "bude veselo"

Kad se pokrenu neću se skriti pod "godine" nego im pomoći , makar savjetom i iskustvom jer mislim da je vrijeme da i mlađi nešto pokrenu ili nek pokrepaju.
pojasni to gosponu đuri. moramo se zazeleniti i zaplaviti. kakvo skrivanje iza godina? mladi ako neće slušati nek pokrepaju. tu se slažem s tobom u potpunosti.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 06.07.2012., 17:57   #905
Đuro Japaric
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2012.
Quote:
pojasni to gosponu đuri. moramo se zazeleniti i zaplaviti. kakvo skrivanje iza godina? mladi ako neće slušati nek pokrepaju. tu se slažem s tobom u potpunosti.
teta - elza , vlasnici zemlje i ribari , na prosvjednom skupu dijela radnika i seljaka Hrvatske , ispred Ministarstva poljoprivrede ,a potom i ispred Sabora , neki ljudi ( da ih ne otkrivam ) rekli su ; ljudi ne vrijedi vam na prosvjed izlaziti sa nekoliko stotina , mora Vas izaći više desetaka tisuća , tada će političari reagirati itd .

Ljudi to što ste rekli nama je poznato ! Isto tako nam je poznato da su političari instalirali svoje ljude u udruge , sindikate sa ciljem da razbijaju prosvjede i borbu za definirani cilj !

Moramo pomodriti od ljutnje ! Za ribare je problem ZERP i ostalo , za kopno zemljišni zakoni , proizvodnja sa pogledom u nebo bez navodnjavanja , uvoz hrane koju možemo kvalitetno proizvesti !

Neki će pitati a po kojoj cijeni ? To ovisi o ulaznim troškovima koje ne diktiraju seljaci , već Vlada ( gorivo , plin , gnojivo ) i ostali proizvođači opreme i repromaterijala koji služi u poljoprivredi ali i u ribarstvu !

Za ZERP i ZEMLJIŠNE ZAKONE , možemo sakupiti 10 % potpisa birača i natjerati Sabor da raspiše referendum za prijedlog Zakona !

Poslao sam prijedlog da se u tom smislu ide ; Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ; Hrvatskom seljačkom savezu , Savezu poljoprivrednih udruga Istarske županije , Hrvatskoj voćarskoj zajednici , Zajednici udruga seljaka Slavonije i Baranje , Koordinaciji seljačkih udruga , sindikatu seljaka , još na adrese nekih udruga čija imena točne ne znam , HUP -odjel prehrambene industrije !

Da li će se primjeniti ; šutnja je zlato - novac ! Ili će se ići u aktivnosti širih razmjera to sada ovisi o drugima ! Napisao sam im da samostalno ići u neke aktivnosti nema efekta !

Da li su u Ministarstvu za pljačku mora i uništavanje hrvatske poljoprivrede , već dogovorili sa kojim će ljudima pregovarati u slučaju bune nije mi poznato ?
Vrijeme će pokazati !
Đuro Japaric is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 18:32   #906
#kocar#
Registrirani korisnik

#kocar# Avatar

Quote:
Đuro Japaric kaže: Pogledaj post

Moramo pomodriti od ljutnje ! Za ribare je problem ZERP i ostalo , za kopno zemljišni zakoni , proizvodnja sa pogledom u nebo bez navodnjavanja , uvoz hrane koju možemo kvalitetno proizvesti !

Neki će pitati a po kojoj cijeni ? To ovisi o ulaznim troškovima koje ne diktiraju seljaci , već Vlada ( gorivo , plin , gnojivo ) i ostali proizvođači opreme i repromaterijala koji služi u poljoprivredi ali i u ribarstvu !

Za ZERP i ZEMLJIŠNE ZAKONE , možemo sakupiti 10 % potpisa birača i natjerati Sabor da raspiše referendum za prijedlog Zakona !

Vrijeme će pokazati !
Zerp je samo jedno od rješenja problema u ribarstvu nastalih nestručnim i neznalačkimk upravljanjem ribarstvom.

Za njega je direktno zainteresiran samo dio ribara iako ga svi podržavaju.

Najglasniji u zahtjevu za proglešenju Zerpa bili su pojedini ribari (među njima i sadašnji pomoćnik ministra M. Kučić) koji su temeljem toga zahtjeva i programa izgradnje ribarske flote za njegovo korištenje, izgradili ribarske brodove pod povoljnim uvjetima(što je i učinila firma na kojoj je na čelu bio sadašnji pomoćnik).

Osnovni problem najvećeg broja ribara je neisplativost obavljanja djelatnosti zbog evidetnog i istraživanje stanja resursa dokazanim prijelovom, t. j. smanjenjem ulova jedinke u ribolovu (pojedinog ribarskog broda)

Naravno da su troškovi poslovanja (gorivo, davanja, repromaterijal idr.) rasli a vrijednmost ulova padala.
trenutno je velik broj rib. brodova vezan jer je izlazak u ribolov neisplativ i nemože se pokriti troškove.
I mnoge druge zemlje ubrajajući i zemlje EUsu se našle pred istim problemom zbog pogrešne politike ribarstva, tj. upravljanja resursom.
Tu činjenicu i pogrešku u dva navrata su javno priznali čelnici Evropske komisije za ribarstvo. Poduzeli su određene mjere, koje još uvijek daju polovične rezultate.

Mi u tom smjeru nismo učinili skoro ništa i ribarsk apolitika se manje više odvija i provodiji stihijski i u interesu pojedinih lobija, zavisno koji trenutno ima veći utjecaj na aktualnu vlast i čiji interes je politički prihvcatljiviji toj vlasti.
Trenutno očekujemo mnoge promjene zbog pristupanja u EU, potpisanih predpristupnih ugovora i njihove primjene u praksi.

Informacije dolaze na kapaljku i sve što je poznato široj javnosti je tek dio onog što nas očekuje i to najviše načelne a ne detaljne odredbe.

Pomalo vlada apatija i nadanje da stanje nemože biti gore, što mislim da nije točno i da će uvođenje tih odrednica izazvati reakciju ribara.
Predpostavljam da će ih uvoditi postupno i za pojedine kategorije ribara, sa ciljenm da se ne izazove veći otpor i ujedinjenje ribara oko zajedničkih interesa.
Vidljivo je da će ova vlast imati daleko čvršći stav od prijašnje i da će teško popustiti pod ikakvim pritiskom(kao što je bio slučaj sa mljekarima) i bez ujedinjenja večeg broja ribara i seljaka i oštrijih mjerara otpora, teško će se nešto promijeniti.

Preživjet će tek manji broj učesnika u ribolovu a ostali završiti u traženju nekog drugog posla, mizernoj mirovini ili nekom drugom osobnom rješenju.
Druge zemlje su to rješavale (i rješavaju) uz mnoge socijalne mjere i utroškom nemalih sredstava,. Znajući stanje finacija u Hr to se teško može očekivati osim u slučaju da sredstva dođu iz namjenskih fondova EU a i u tom slućaju mnogi neće moći ispuniti uvjete , za koje predpostavljam da će biti slićni kao i do sada(teško ispunjivi), i završiti kao socijalni slučajevi.

Kao što kažete vrijeme će pokazati a ja se usrdno nadam da nisam u pravu
#kocar# is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2012., 18:22   #907
Đuro Japaric
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2012.
Seljaci i vlasnici zemlje , Ministarstvo poljoprivrede napisalo je prijedlog izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ! Na napisani prijedlog možete uložiti primjedbe putem interneta i stranica Ministarstva do 19. 08.

Za državnu zemlju napisano je u interesu Todorića i nekoliko njemu sličnih , a na štetu obiteljskih gospodarstava , koja se nigdje ne spominju !

Prijedlozi raspolaganja za privatnu zemlju putem Agencije , za zakup i prodaju , znače gubljenje vremana i novaca !

Mogućnost davanja neobrađene zemlje u zakup do 10 godina i davanje mogućnosti vlasniku da već nakon 1 godine može zatražiti raskid ugovora znači moguće svađe i sudske sporove !

Pripremajte se za bunu sakupljanjem 10 % potpisa birača kojim možemo natjerati Sabor da raspiše referendum o prijedlogu Zakona !

Prvi puta u povijesti možemo biti ZA ili PROTIV !
Đuro Japaric is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 12.08.2012., 17:36   #908
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

bome bi moglo biti veselo ako se ovo obistini. a otkud lova bem te državo?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/d...de/631088.aspx
Old 12.08.2012., 19:33   #909
My Name Is...
private bitch

My Name Is... Avatar

Registracija: Dec 2009.
vidjela sam na nekoj temi da ti, teta, navodnjavaš svoje povrće. ja sam poljoprivredni laik. ali zar je stvarno moguće da će i ove godine država biti 100%tni krivac zbog suše svim seljacima? smatraš li da bi se seljaci trebali sami pobrinuti i osigurati navodnjavanje svojih nasada?
Odgovori s citatom
Old 12.08.2012., 22:24   #910
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

Quote:
My Name Is... kaže: Pogledaj post
vidjela sam na nekoj temi da ti, teta, navodnjavaš svoje povrće. ja sam poljoprivredni laik. ali zar je stvarno moguće da će i ove godine država biti 100%tni krivac zbog suše svim seljacima? smatraš li da bi se seljaci trebali sami pobrinuti i osigurati navodnjavanje svojih nasada?
da, ja imam 10 ha pod navodnjavanjem. digla sam kredit prije 100 godina, iskopala bunare i uvela sustav za navodnjavanje. nije išlo sve odjednom, kako sam sadila ( fala bankama) tako sam širila i navodnjavanje. sagradila kreditom hladnjaču, uveo se povrat pdv-a, tu sam spušila jer je hladnjača prije donošenja zakona o pdv-u već bila sagrađena a kad sam pitala frenda čobija mogu li dobiti retroaktivno povrat pdv-a pošto je u pitanju ogromna hala prijeko potrebna za čuvanje voća, uvalio mi je papir o plaćanju koncesije za drugi bunar.

naravno, bila sam izvrgnuta podsmjehivanju šire i daljnje okoline, blesača koja ima love na bacanje, godine su bile kišovite i o navodnjavanju se nije razmišljalo.

onda su krenuli povrati kapitalnih ulaganja, tu je bilo uključeno i navodnjavanje, malo njih je reagiralo. investicija je ogromna ali kad izračunaš povrat pdv-a+povrat kapitalnih ulaganja, može se. jebiga i tu sam ispušila jer sam navodnjavanje već imala. sad mi je ostalo navodnjavanje i krediti. u kapitalna ulaganja su išle i pumpe za navodnjavanje i kompletni repromaterijal. to kaj se ekipi nije radilo-e to je već njihov problem.

žao mi je ljudi. kad sam micala sustav za navodnjavanje sa jagoda, nisam znala kud ću s njim. nitko ga nije htio kupiti a prodavala sam ga za smiješnu lovu. spalila sam sve jer mi cijevi nisu odgovarale za jabuke. moglo se. nije se. ja navodnjavam. nekako vraćam kredite, malo me zblokira porezna, ali tu sam di sam. čekam jesen i molim boga da mi ne pošalje tuču jer za protugradne mreže nemam love. i ne želim više ulagati, dosta je bilo.

proglašene su elementarne nepogode. seljaci očekuju pomoć od države. država nema novaca. jedan od moderatora je bio kod mene u posjeti i može ti potvrditi da 0.68 ha navodnjavam iz vodovoda. iz obične pipe preko šlaufa. ja kao žensko sama osmislila što i kako. i napravila sustav sa 2 žene i jednim radnikom za manje od 2 dana. država je pomagala. kapitalna ulaganja iz 2009. godine dobit ću do 6. mjeseca 2013. zadnji zajeb prijatelja čobankovića. ko će koga, hehe. preživjet ću ja nekako.
Old 12.08.2012., 22:29   #911
Vojky
Supermoderator

Vojky Avatar

Registracija: Apr 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Vojky
I ja ću dodati - žitarice, kojima se bavi većina naših poljoprivrednika, u pravilu se ne navodnjavaju. Nije isplativo. A većina se u biti ne želi baviti ničim drugim, jer s voćem ili povrćem je bitno više posla. Dakle, nije samo do države.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.08.2012., 23:44   #912
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
I ja ću dodati - žitarice, kojima se bavi većina naših poljoprivrednika, u pravilu se ne navodnjavaju. Nije isplativo. A većina se u biti ne želi baviti ničim drugim, jer s voćem ili povrćem je bitno više posla. Dakle, nije samo do države.
šefe, pa nije problem raspeljati cijevi sa ugrađenim kapaljkama po redovima kukuruza. al moraš kupiti cijevi, skopati zdenac, kupiti pumpu, odraditi krvavi posao, kupiti naftu. na suncokret ista stvar, po redovima. kupiš najjeftinije cijevi, još dobiš popust na količinu i mijenjaš po sekcijama. na pšenicu raspališ rasprščivače. na travu također. bacaju vodu u promjeru 10 m. i isplativo je. investicija se vrati kroz par godina. cijevi naravno prije zime spremiti a i to je posao. treba delati a ne fantazirati. evropa navodnjava djetelinu, to se zna. i travu. e pa sad oni pametni a mi glupi.

u načelu, slažem se s tobom. najlakše je jamrati.
Old 13.08.2012., 00:42   #913
zbunjenixx
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2009.
je, a što sada kad i bušotne presušuju?
radim sa čovjekom koji ima bušotinu na cca 35m, standardno je crpio 100l/min, u zadnje 40tak l, a mislim da mu je ovih dana izdašnost jako pala, pa u pola dana jedva iscrpi 10m3. razmišlja čak da kupi od prevoznika nekoliko cisterni vode od 15m3, samo da spasi nasad.

bude li dugotrajnih suši kao ovih godina, nema ni navodnjavanja, bit će ko u bibliji, 7 gladnih godina.
Old 13.08.2012., 00:43   #914
zbunjenixx
Registrirani korisnik

Quote:
šefe, pa nije problem raspeljati cijevi sa ugrađenim kapaljkama po redovima kukuruza.
je, a kolko km crijeva ti treba za recimo 20ha kukuruza??
i odakle toliko vode?
ne zaboravimo, nema svugdje podzemne vode u velikim količinama.
Old 13.08.2012., 00:52   #915
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

zbunjeni znam. i napisala sam da imam sreće što imam dovoljno vode. koštalo je bušenje, ne brini.

20 ha kažeš? s kuruzom nisam doma. koliki je razmak međureda?ako je gusto zasađen možeš sa jednom cijevi zaljevati 2 reda. koliko je njiva dugačka? da li je u 1 komadu tih 20 ha ili je rascjepkano? ja sam u startu prenašala cijevi za navodnjavanje po redovima i snalazila se samo da zalijem. kalkulator u ruke i računaj. imaš navodnjavanje u kukuruzu, posadi visoki grah i eto ti love. samo se pazi noćnih berača graha. žao mi je, tu nisam doma, muž spava, nemam koga pitati za savjet te vrste. pričekaj do sutra a dotle mi pošalji pm sa podacima koje sam tražila. ( moj 1 red je dugačak 200 m. i opće mi nije bilo teško izvlačiti s curama cijevi i prebacivati ih). fala bogu, to je iza mene.
Old 13.08.2012., 00:58   #916
zbunjenixx
Registrirani korisnik

ne bavim se ja kukuruzom, samo kažem, na papiru je sve jednostavno, život uživo izgleda mrvicu drugačije.
vjerujem da ti nije bilo teško, jer ili prebacivati cijevi ili nema berbe.
Old 13.08.2012., 02:16   #917
teta-elza
Moderator

teta-elza Avatar

Quote:
zbunjenixx kaže: Pogledaj post
ne bavim se ja kukuruzom, samo kažem, na papiru je sve jednostavno, život uživo izgleda mrvicu drugačije.
vjerujem da ti nije bilo teško, jer ili prebacivati cijevi ili nema berbe.
ma bilo je super. trebao si mi vidjeti ruke na kaj su ličile. o raspoloženju nakon veselog radnog dana koji je trajao 2 smjene ne bih. al, isplatilo se.
Old 13.08.2012., 08:42   #918
My Name Is...
private bitch

My Name Is... Avatar

Registracija: Dec 2009.
Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
A ne bi li bilo isplativo navodnjavati žitarice da više nikad nemaš štetu od suše? pa ono, vratiti uloženo kroz nekoliko godina, ali nešto napraviti po tom pitanju. ja, kao zaposlenik javnog sektora, moram shvatiti da para nema, seljak ne mora. on će traktor parkirati nasred podravske i čekat da mu netko obeća pare koje ne postoje. ne znam, kažem, laik sam na tom polju, ali odbijam vjerovati da u dvajstprvom stoljeću kad čovjek planira otić u penziju na Mars poljoprivrednici nemaju adekvatno rješenje za sušne godine
Odgovori s citatom
Old 13.08.2012., 09:10   #919
Garofeeder
Registrirani korisnik

Garofeeder Avatar

Registracija: Jul 2009.
Quote:
bome bi moglo biti veselo ako se ovo obistini. a otkud lova bem te državo?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/d...de/631088.aspx
Kakva vrazja odsteta? Pa jel drzava kriva za susu? To nije odsteta, nego pomoc, sto li vec...

Mogla bi se i turizmu isplacivati odsteta za kisne periode, kad se razbjeze turisti...

Odsteta se dobije od osiguravajuceg drustva
Garofeeder is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2012., 09:11   #920
patak360
Registrirani korisnik

patak360 Avatar

Registracija: Sep 2010.
Evo kad pametan čovjek navodnjava svoju zemlju nema problema sa sušom i sve mu rodi:

http://www.vecernji.hr/vijesti/kad-v...-clanak-440644
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja