Poslije faksa ukrcaš se ka asistent. Godinu dana si asistent,poslje polažeš bravete (ispite ) ovisi na kojim ceš brodovima ploviti.
Vancivanje, odnosno napredovanje ovisi samo o tvome znanju,nekad su igrale veze,ali danas te nitko nece držati ako ne znaš svoj posao.
Najveci problem je našeg školstva kako i sam vidiš,da uciš,a pojma nemaš što te ceka poslje,da ne kažem da ti pune glavu podacima koji ti nikada u životu nece trebati.Na putničkim brodovima ima puno više struje nego na teretnima,a samim time i više posla.
Sretno !
hvala, imam osjecaj da ce mi trebat
pa to mene najvise i brine. sta ucimo masu toga sto mi poslije nikad nece trebat niti cu ikad vise cut za to. I najvise mi smeta sta nemamo nikakvu praksu... imam osjecaj da cu uletit na brod ko neki telac, bez ikakve ideje di je prova a di krma
hvala, imam osjecaj da ce mi trebat
pa to mene najvise i brine. sta ucimo masu toga sto mi poslije nikad nece trebat niti cu ikad vise cut za to. I najvise mi smeta sta nemamo nikakvu praksu... imam osjecaj da cu uletit na brod ko neki telac, bez ikakve ideje di je prova a di krma
Tako nekako !
Ali malo je ružno za cuti da uciš za nešto što ti nece trebati,ali je tako,jedino ti može koristiti ako budeš na nekom Kvizu.
Zato uci !
A kada dođeš na brod,najvažnije je biti dobar s ljudima,ne povuci se u kabinu i mudrovati,slušaj druge,pitaj što ti nije jasno,ako si dobar s ljudima i oni te zavole sve ce ti pokazati,jer su svi oni isto prošli.
Znaci biti dobar s svima od čistača do barbe.
Kada se radi,radi ,kada se pije,bumbi i ti ,kada se ide vani,idi za njima i neceš faliti .Ako si u društvu cjeli dan,mjeseci ti prolete i uvjek nešto nauciš,a ako se povuceš u osamu,prolupaš za misec dana i onda je gotovo.
Pozdrav!
Radio sam na putničkim brodovima 5 god, otprilike znam kako stvari funkcioniraju na brodu. ove god. bih upisao pom. fax u Rijeci, smjer nautika. Stvar je u tome što imam 33 god. i malo me brine nisam li možda prestar???
Dobri ljudi, dajte koju sugestiju, savjet
Pozdrav!
Radio sam na putničkim brodovima 5 god, otprilike znam kako stvari funkcioniraju na brodu. ove god. bih upisao pom. fax u Rijeci, smjer nautika. Stvar je u tome što imam 33 god. i malo me brine nisam li možda prestar???
Dobri ljudi, dajte koju sugestiju, savjet
Nisi prestar za studiranje, a pogotovo ne za pomorski (kadetura je već drugi problem). Na fakseve se upisuju i ljudi od 40, samo ne znam kako sada sa državnom maturom.... Također u Rijeci se ima par godina studira po tzv. "Novom pravilniku o studiranju" na razini sveučilišta koji je nekakva Ultra-bolonja i ljudi puno lakše padaju godinu i gube studentska prava nego prije.....
Moje iskustvo od prije 15stak god , kad sam bil na kadeturi je OK. Pomorski zivot se jos tad uspio podnositi ali danasss''''?????!!! MALO je puno teze!Naravno ovisi i o brodu ,
ali .....ako si na tankeru si kao u przunu , nema ti kopna ,nema nista , nestignes niti spavati u portu.zivot je ekstremno tezak!! Ja sam na kadeturi bio u komadu godinu dana
sto se rijetki odlucuju na takvo nesto. meni je bilo OK , bio je general cargo , super danima u lici , provodi zene , zajebancija... ali se i radilo !!! dozivio sm ljude sa zavrsenim faksevima , dodu na kadeturu izdrze 2 -3 mj i traze iskrcaj , naprosto PUKNU , zajebali su profesiju , uzalud potrosili vrijeme na faksu i nemaju vise nikakvo
zanimanje . e to , je dakle teska tragedija! Place su ok , kao chief imas oko 7000usd , na tankeru , barba do 10 000usd. ali neki put nije niti brod tezak , nego su ljudi na brodu TESKI!!! Brodovi nose toliko budala da je to za nevjerovat , pa tu bude svakakvih natezanja i netrepeljivosti , tako da covjek moze naprosto izludit i poludit!
nije to neki put vrijedno te pare , pogotovo kad navigas godinama i na kraju saznas da ti se zena kara okolo , a nije valjda da ce tebe cekat!!!
Nisi prestar za studiranje, a pogotovo ne za pomorski (kadetura je već drugi problem). Na fakseve se upisuju i ljudi od 40, samo ne znam kako sada sa državnom maturom.... Također u Rijeci se ima par godina studira po tzv. "Novom pravilniku o studiranju" na razini sveučilišta koji je nekakva Ultra-bolonja i ljudi puno lakše padaju godinu i gube studentska prava nego prije.....
Thanks na sugestiji. Na izvanredne studije će primati jedan dio studenata i bez državne mature. Uvjet je da su iznad 26 god. starosti. Reci mi molim te na sto mislis (kadetura je drugi problem). Mislis na problem gdje odraditi kadeturu ili...teskoće pri ukrcaju...???
Thanks na sugestiji. Na izvanredne studije će primati jedan dio studenata i bez državne mature. Uvjet je da su iznad 26 god. starosti. Reci mi molim te na sto mislis (kadetura je drugi problem). Mislis na problem gdje odraditi kadeturu ili...teskoće pri ukrcaju...???
Nema ti problema za kadeturu.
Zavrsi faks i neboj se za posao,ako si spreman raditi taj posao.
Kvalitetnog kadra uvjek fali.
Koliko godina imas,jer nitko nece ukrcati kadeta s 5-6 banki.
Na kakvim si putnickim brodovima naviga i u kojoj funkciji ?
Nema ti problema za kadeturu.
Zavrsi faks i neboj se za posao,ako si spreman raditi taj posao.
Kvalitetnog kadra uvjek fali.
Koliko godina imas,jer nitko nece ukrcati kadeta s 5-6 banki.
Na kakvim si putnickim brodovima naviga i u kojoj funkciji ?
Imam 33 god. ako sve rijesim na vrijeme, na kadeturi ce biti 35 god. Tribalo mi je neko vrijeme da shvatim sto zelim i sada sam siguran...svidio mi se život na brodovima (iz moje perspektive) i zelim to opet raditi. Radio sam na cruiserima, na 2 nase kompanije i na 2 strane (jedna rijecni brodovi ali to je bilo jako kratko). Funkcije:voditelj skladišta, voditelj duty free shopa, recepcionar, asst. housekeeping manager, skladištar, mornar.
Aj man, thanks jos jednom, svaki pozitivan savjet mi puno znači
Imam 33 god. ako sve rijesim na vrijeme, na kadeturi ce biti 35 god. Tribalo mi je neko vrijeme da shvatim sto zelim i sada sam siguran...svidio mi se život na brodovima (iz moje perspektive) i zelim to opet raditi. Radio sam na cruiserima, na 2 nase kompanije i na 2 strane (jedna rijecni brodovi ali to je bilo jako kratko). Funkcije:voditelj skladišta, voditelj duty free shopa, recepcionar, asst. housekeeping manager, skladištar, mornar.
Aj man, thanks jos jednom, svaki pozitivan savjet mi puno znači
A ja mislio da imas preko 5 banki kad si rekao da si star.
Nema beda kaj bi rekli,zavrsi skulu, a ostalo ces odraditi bez problema.
Na kojim brodovima mislis navigati teretni ili putnicki tj cruseri?
A ja mislio da imas preko 5 banki kad si rekao da si star.
Nema beda kaj bi rekli,zavrsi skulu, a ostalo ces odraditi bez problema.
Na kojim brodovima mislis navigati teretni ili putnicki tj cruseri?
A daleko mi je to jos, prvo treba rijesiti skolu, ne znam, nemam iskustva sa teretnima...mislim da bih se snasao...ma najvaznije se ukrcati negdje, steći iskustvo...
A daleko mi je to jos, prvo treba rijesiti skolu, ne znam, nemam iskustva sa teretnima...mislim da bih se snasao...ma najvaznije se ukrcati negdje, steći iskustvo...
Može još jedno mišljenje? Pomorska nautika za žene???
Da li da kćer odgovaram od tog fakulteta ili da je podržim?
Jako jako teško pitanje ,a odgovora nema !
Sve ovisi o kceri koliko je zagrizla za to,koliko je u tome,što želi u životu,kakvi su joj planovi....................zna li kakav je to posao..............
ja osobno iako volim more, nautiku, valove... ne bi nikad htio da moja buduca djeca budu pomorci...
lijepo je to, naucis puno... preporodis se... ali je i tesko i fizicki i psihicki...
kako je Fary vec rekao... tesko ti moze netko konkretno savjetovati.
Jako jako teško pitanje ,a odgovora nema !
Sve ovisi o kceri koliko je zagrizla za to,koliko je u tome,što želi u životu,kakvi su joj planovi....................zna li kakav je to posao..............
Čitajući forum, mislim da je to jako teško za muškarce, a posebno za ženu..Mislim da faks i nije tako teško završiti (bitno je učiti i biti uporan, kao i na svakom fakultetu) no nema nikakvog života niti budućnosti za žensku osobu...
Molila bi da mi objasnite detaljnije mogućnosti tog zapošljavanja, kakve su plaće itd.
A moje mišljenje je da ona nema pojma kakav je to posao pa bi zbog toga htjela da mi detaljno objasnite sve (ipak živimo na kopnu, a more vidimo samo ljeti)
Čitajući forum, mislim da je to jako teško za muškarce, a posebno za ženu..Mislim da faks i nije tako teško završiti (bitno je učiti i biti uporan, kao i na svakom fakultetu) no nema nikakvog života niti budućnosti za žensku osobu...
Molila bi da mi objasnite detaljnije mogućnosti tog zapošljavanja, kakve su plaće itd.
A moje mišljenje je da ona nema pojma kakav je to posao pa bi zbog toga htjela da mi detaljno objasnite sve (ipak živimo na kopnu, a more vidimo samo ljeti)
Au.............
Ovo za završiti faks je istina.
Ostalo je teško za razjasniti.
Na moru si 24 sata,isto toliko se i radi,vecinom nema izlazaka van i ekskurzija,sam donosiš odluke i to brzo,za posljedice odgovaraš,nema kao kod nas nisam znao,nisam ja.....................
Za odlikaše nema problema za posao..........
Placa ? Najbolja je poslovica: nije sretan onaj tko puno ima nego onaj kome malo treba !
Znam ljude koji imaju preko 10 000 E mjesecno i opet im malo,njihov standard je visok i kolikogod da imaš uvjek je malo,tako da ti placa ne bude zvjezda vodilja.
Au.............
Ovo za završiti faks je istina.
Ostalo je teško za razjasniti.
Na moru si 24 sata,isto toliko se i radi,vecinom nema izlazaka van i ekskurzija,sam donosiš odluke i to brzo,za posljedice odgovaraš,nema kao kod nas nisam znao,nisam ja.....................
Za odlikaše nema problema za posao..........
Placa ? Najbolja je poslovica: nije sretan onaj tko puno ima nego onaj kome malo treba !
Znam ljude koji imaju preko 10 000 E mjesecno i opet im malo,njihov standard je visok i kolikogod da imaš uvjek je malo,tako da ti placa ne bude zvjezda vodilja.
Zašto baš taj faks ?
Amen. Stojim iza svega rečenog.
Sa mnom na faksu je bilo cura, od upisanih 70ak studenata tada, mozda 10ak kolegica. Što se tiče zapošljavanja, osim ukrcanja na brod, tu su raznorazne mogućnosti, npr znam da su se neke zaposlile (sto se tice struke) u pomorskim agencijama, lučka uprava, inspektorat, kapetanija... znači, ima mogućnosti.
Sa mnom na faksu je bilo cura, od upisanih 70ak studenata tada, mozda 10ak kolegica. Što se tiče zapošljavanja, osim ukrcanja na brod, tu su raznorazne mogućnosti, npr znam da su se neke zaposlile (sto se tice struke) u pomorskim agencijama, lučka uprava, inspektorat, kapetanija... znači, ima
mogućnosti.
Za zaposliti se na državna jasla dobro je poznato kakve kvalifikacije treba imati ! Ako ima te "kvalifikacije" onda joj faks i ne treba,platit cemo joj mi poslje kada se ukmeti u neku od instituciju i faks i doktorat !
Ostalih 90 % živi na kraju i nemaju ništa manje od ovih koji plove osim što su ovi propustili 80 posto svog života,veselja i radosti,tuge, a dica ih ne poznaju kada dođu kuci.
Zivot je da se uziva, zivi; zasto gledati samo na novac.
da ti pojasnim moja je placa 10.000 E mjesecno, da javljam ti se s broda.
savjet, i bez puno slova da ti napisem, odluciti ces po svome, jer uvod govori dosta, ako ti opstane brak, ako imas uopce djecu.
No moje misljenje kani se tog zanimanja, jer za biti pomorac potrebno je imati brodove, da ima ih dosta po svijetu, no ne zaboravi Filipinac radi za 3000$, Kinezi za 1000$, ma koga danas briga dali sam ja bolji i dali sam uopce bolji,
Sinko bez truda nista u zivotu,
Treba raditi ono sto covjeku stvara zadovoljstvo, za sto ima smisla
Volio sam pomorstvo, no od pomorstva je ostao samo slovo P, a sada sto da radim.
Novci se potrose, za ove ili one stvari, no zivot prodje, od moje generacije cca 120 ostalo nas je 4, tko zna dali se moze kazati "ostali"...
Ostalih 90 % živi na kraju i nemaju ništa manje od ovih koji plove osim što su ovi propustili 80 posto svog života,veselja i radosti,tuge, a dica ih ne poznaju kada dođu kuci.
Zivot je da se uziva, zivi; zasto gledati samo na novac.
da ti pojasnim moja je placa 10.000 E mjesecno, da javljam ti se s broda.
savjet, i bez puno slova da ti napisem, odluciti ces po svome, jer uvod govori dosta, ako ti opstane brak, ako imas uopce djecu.
No moje misljenje kani se tog zanimanja, jer za biti pomorac potrebno je imati brodove, da ima ih dosta po svijetu, no ne zaboravi Filipinac radi za 3000$, Kinezi za 1000$, ma koga danas briga dali sam ja bolji i dali sam uopce bolji,
Sinko bez truda nista u zivotu,
Treba raditi ono sto covjeku stvara zadovoljstvo, za sto ima smisla
Volio sam pomorstvo, no od pomorstva je ostao samo slovo P, a sada sto da radim.
Novci se potrose, za ove ili one stvari, no zivot prodje, od moje generacije cca 120 ostalo nas je 4, tko zna dali se moze kazati "ostali"...