Ukoliko postoje 4 nasljeditelja kuce i troje zele prodati kucu, dok cetvrti koji ima i najmanji udio ne zeli prodati. Moze li se ikako sudskim putem njega natjerati da proda svoj udio u toj kuci?
Ukoliko postoje 4 nasljeditelja kuce i troje zele prodati kucu, dok cetvrti koji ima i najmanji udio ne zeli prodati. Moze li se ikako sudskim putem njega natjerati da proda svoj udio u toj kuci?
Da, ako se dogovor ne može postići, sudskim putem se može ići na prodaju kuće i raspodjelu novca.
Suvlasnik sam stana i 1/2 dijela sa bratom (vlasništvo je upisano u gruntovne knjige). On je u posjedu stana, a ja sam podstanar. Pristao je na prodaju, jer me ne može isplatiti (kao ni ja njega), ali po nekim naznakama - opstruirat će prodaju, već samom činjenicom da mi odbija predati ključ od stana, ne želi potpisati ugovor s agencijom za prodaju i sudjelovati u oglašavanju prodaje. Odbija mi dogovorno useljenje i stupanje u suposjed.
Kakve su moje mogućnosti za stupanje u suposjed?
Hvala
Suvlasnik sam stana i 1/2 dijela sa bratom (vlasništvo je upisano u gruntovne knjige). On je u posjedu stana, a ja sam podstanar. Pristao je na prodaju, jer me ne može isplatiti (kao ni ja njega), ali po nekim naznakama - opstruirat će prodaju, već samom činjenicom da mi odbija predati ključ od stana, ne želi potpisati ugovor s agencijom za prodaju i sudjelovati u oglašavanju prodaje. Odbija mi dogovorno useljenje i stupanje u suposjed.
Kakve su moje mogućnosti za stupanje u suposjed?
Hvala
U međuvremenu, dok nagovaraš brata digni tužbu za naknadu zbog korištenja tvoje imovine, kad mu obračunaš komercijalnu najamninu za polovicu stana, pa još tri godine unazad, pa zakonska kamata, možda dobiješ mukte onu drugu polovicu.
Ovako ide moja priča...
Nakon smrti jednog člana obitelji podijelila se imovina,točnije zemljište sa kućom.
Ja sam vlasnik 1/3.Drugi vlasnik ne želi prodati svoj dio.Problem je u tome što je parcela uska i dugačka,tako da svoj dio ne mogu prodati tj. kupac ne može graditi jer mu je parcela preuska.
Zemljište za sada nije parcelizirano,odnosno ne zna se koji je dio čiji.
Što u ovakvoj situaciji uopće mogu?Možda barem hipotekarni kredit?Da li i za to moram imati njegovu suglasnost?
Iako bih ja najrađe prodala,ali evo već 10g to zemljište stoji.
U zakonu piše da je za razvrgnuće potreban osobito ozbiljan razlog .Koliko god sam tražila nisam uspjela naći i pojasniti si koji bi to osobito ozbiljan razlog bio.Ako netko ima saznanje koristilo bi mi vezano za zemljište.
U zakonu piše da je za razvrgnuće potreban osobito ozbiljan razlog .Koliko god sam tražila nisam uspjela naći i pojasniti si koji bi to osobito ozbiljan razlog bio.Ako netko ima saznanje koristilo bi mi vezano za zemljište.
Meni bi pasalo kad bi bilo razvrgnuće isplatom,ali mi zakon nije jasan.Zakon kaže da če sud dopustiti razvrgnuće isplatom ako postoji osobito ozbiljan razlog. Šta je za sud osobito ozbiljan razlog ?
recimo ako si ti suvlasnik poljoprivrednog zemljišta i baviš se poljoprivredom. no ovdje bi išla geometrijska dioba.
ili ako živiš u kući u kojoj si suvlasnik, a ostali suvlasnici ne žive.
recimo ako si ti suvlasnik poljoprivrednog zemljišta i baviš se poljoprivredom. no ovdje bi išla geometrijska dioba.
ili ako živiš u kući u kojoj si suvlasnik, a ostali suvlasnici ne žive.
Kod mene se radi o susjedovih 7 kvadrata koji se nalaze na našem dvorištu.Ti kvadrati su na zasebnoj čestici na kojoj i mi imamo isto 7 kvadrata.Pošto nam nije prvi susjed nemožemo pripojit te kvadrate njegopvoj zemlji.Čovjek je agresivan i htio bi koristit tu zemlju u našem dvorištu.Dali je to dovoljan razlog za sud da dozvoli razvrgnuće sa isplatom,jer mi ne vidimo kako se ta situacija može razriješiti ?