Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.04.2004., 14:19   #1
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,315
Bosanska kuhinja

spojene teme. tc

Ajmo bosanke ovdje pisite omiljena jela, sta pravite za praznike i ono svakodnevno, ajd da naucimo ove zapadnjake kako se kuha

Znam da vec ima puno tema o baklavama i pitama, ali ajd da pisemo o najljepsim i najboljim jelima koja se prave u BiH (stavicemo i Hercegovinu iako se kod njih vec zna jedino jelo, rastika sa janjetinom )

Bilo bi lijepo da neko napise recimo pravilan recept za bosanski lonac (Clea, evo prilike da se dokazes ) znate ono, papir i ti fazoni

Takodje i da neko pise malo o toplom i hladnom pacetu, razlici izmedju bureka i buredzika, sta je uckur a sta slagana pita, sta je coravi burek i kako prepoznati pravi Vlasicki sir.

Kako se pravi kadaif

Pravite li ovih dana pitu od mlade zare, tj koprive. Sta je masiraca

Prica se da su bosanke najbolje kuharice (kofol ) pa da vidimo.

Zadnje uređivanje tough_cookie : 10.08.2008. at 23:36.
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 14:36   #2
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
ja od svega pravim samo sogan dolmu i od 'nako vishe Hercegovacke kuhinje sarmu od rashtike

jebiga mama mi je slavonka pa vishe znam slavonsku kuhinju

margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 14:45   #3
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,315
Nemoj zezat, i moja mama je sa mamine strane Slavonka porijeklom, tj baka je iz Osijeka.

Moram ti reci da je njihova hrana dosta nezdrava, ali imaju jako prakticne nacine kuhanja.

Ti sigurno tamo kuhas neke kanadske specijalitete hehe ono, hrastov zir na Londonski nacin
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 14:52   #4
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Quote:
Vanjushka kaže:
Nemoj zezat, i moja mama je sa mamine strane Slavonka porijeklom, tj baka je iz Osijeka.

Moram ti reci da je njihova hrana dosta nezdrava, ali imaju jako prakticne nacine kuhanja.

Ti sigurno tamo kuhas neke kanadske specijalitete hehe ono, hrastov zir na Londonski nacin
hahah cuj hrastov zir

ma meni je mama rodjena u Slavoniji i u Sarajevo dosla sa 19 godina

ja ti uglavnom pravim kolace (a slavonci imaju najbolje kolace na svijetu - becki i njemacki uticaj) a dragi veli da je svirku (on je imao blues band kad je bio mladji) zamijenio kreativnoscu u kuhinji pa i kad uzmem da napravim nesto osim kolaca visi mi nad glavom i daje "savjete" (ja to ovako, e trebas to ovako )

mislim da je definitivno pogrijesio karijeru kao politolog i da bi trebao biti shef u kuhinji
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 28.04.2004., 14:53   #5
iggix
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Utrecht
Postova: 1,179
Re: Bosanska kuhinja

Quote:
Vanjushka kaže:

Sta je masiraca

Prica se da su bosanke najbolje kuharice (kofol ) pa da vidimo.
Ovako: masiraca je tikva od koje Bosanci prave slanu pitu. Neki tu pitu zovu i zenska pita ili pita bez jaja.


A za ovo drugo:

Pitaj mog dragog.

Ok, znam kolace praviti.
iggix is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 17:45   #6
violent_femmes9
havana
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 4,300
ja bih htjela da mi netko napise dobar recept za kadaif, to ne znam napraviti. i ako itko zna gdje u zagrebu mogu kupiti tanku oklagiju, sramota me teglit iz sarajeva

malo je off topic, buduci da se ne radi o tredicionalnoj kuhinji, no ipak: neki dan sam radila tortu havanu, skroz je dobra ispala, cak sam uspjela rekonstruirati izgled (cini mi se da se kupovala u hotelu Evropa, ispravite me ako grijesim).
__________________
blijedi je Mjesec zamisljeno gleda
violent_femmes9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 17:48   #7
T@nja
Ho-ho-ho
 
T@nja Avatar
 
Registracija: Jul 2003.
Lokacija: Zagreb
Postova: 14,327
Quote:
violent_femmes9 kaže:
ako itko zna gdje u zagrebu mogu kupiti tanku oklagiju, sramota me teglit iz sarajeva

Jel' mislis ovu ?

Imas u velkim ducanima, tipa Metro, Ipercoop, mislim da sam vidla i u Mercatoru.
T@nja is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 17:50   #8
violent_femmes9
havana
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 4,300
naravno da ne mislim na tu

ova o kojoj govorim bi virila iz gepeka
__________________
blijedi je Mjesec zamisljeno gleda
violent_femmes9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2004., 20:38   #9
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Quote:
violent_femmes9 kaže:
naravno da ne mislim na tu

ova o kojoj govorim bi virila iz gepeka
kupi metlu i odsjeci drsku

salim se - ovdje zene idu u trgovine sa gradjevinskim materijalom i kupe si debljinu i duzinu koju hoce

ja jufke znam samo na rukama razvijati - kao sto rekoh mater slavonka

margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2004., 14:20   #10
Rajna
na tockovima
 
Rajna Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Promjenjiva kategorija
Postova: 7,847
Quote:
margarita kaže:
sarmu od rashtike
To ti se zove japrak. I super je i ja ga cesto pravim za dva dana, ponedjeljak i utorak, kad donesem fine rastike iz Mostara. Bude super.

A bosanski lonac nikad ne pravim, ne volimo to. (Kakvi smo mi Bosanci onda? )

Kad malo razmislim, u mojoj se kuci jede malo toga sto je prava bosanska kuhinja, narocito djeca slabo to jedu. Napravim ja sogan-dolmu, i to pored luka stavim i punjene suhe paprike, i to u sredinu (svekrva osusi u Mostaru krajem ljeta, pa se to onda tako cuva), ali to mi djeca ne jedu, pa sam onda na problemu. Obozavam bamlju, ali to niko osim mene u kuci ne voli, pa se radije "priselembetim" komsinici kad ona svojima napravi. Zna zena da volim pa me zovne na jedan tanjur.
Rajna is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2004., 14:27   #11
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,315
A kuha li svekrva cesto rastiku sa janjetinom ili bez nje

Nego, da li je istina da je bamija najbolja ako se u nju stavi vise vrsta mesa, ono junetina - teletina mijesano.
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 07:58   #12
Flemming
Förumäš, koji plijeni
 
Flemming Avatar
 
Registracija: Jul 2003.
Lokacija: Andorra i europski đet-set
Postova: 2,129
Post Kadaif...

400 grama tankih rezanaca, 150 grama margarina, 300 grama šećera, 200 grama oraha, 50 grama grožđica, 1 limun... Na lim staviti polovicu rezanaca, poprskati rastopljenim margarinom, posutu samljevenim orasima i grožđicama...Prekriti drugom polovicom rezanaca, poprskati margarinom i peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta...Skuhati šerbet sa 2 dl vode, nacijediti limon i preliti...
Kadifa...
__________________
"This shampoo is too strong!" "I'll give you my strawberry for your appricot!"
Flemming is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 08:20   #13
violent_femmes9
havana
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 4,300
zahvaljujem. s tim da cu ja staviti puter umjesto margarina, naravno
__________________
blijedi je Mjesec zamisljeno gleda
violent_femmes9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 11:40   #14
Cruela
Registrirani korisnik
 
Cruela Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: ha?
Postova: 586
a pita poljevusa.
ono sa piletinom i tijestom kao za palacinke.
jel zna netko recept
Cruela is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 13:29   #15
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,315
Re: Kadaif...

Quote:
Flemming kaže:
Kadifa...
Ja sam kao mali to zvao Kadifa

Pita poljevusa, mislis kljukusa ili kako vec?

Jeo sam to, kod jedne zene iz Cazina je ona rodom. Krajisnici to prave, koliko znam.
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 13:42   #16
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,315
Quote:
ezop kaže:
a pita poljevusa.
ono sa piletinom i tijestom kao za palacinke.
jel zna netko recept
Ne znam recept za ovo, ali znam za drugu, sa krompirom ono.

Narendas tri ili cetiri srednje velika krompira, ogulis ga prethodno naravno hehe, stavis malo sitno sjeckanog crvenog luka, malo bibera, prasak za pecivo, posolis i vrlo malo brasna. Sto manje brasna, da ne bude gnjecava ili tvrda, ali dovoljno da uveze masu.

Izlijes u tepsiju i preces dok ne porumeni, prelijes sa klasicnim preljevom za pite, od kajmaka i mlijeka.

Mozes staviti i jaje u smjesu, ako nemas praska za pecivo.
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 21:00   #17
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Quote:
Vanjushka kaže:
Ne znam recept za ovo, ali znam za drugu, sa krompirom ono.

Narendas tri ili cetiri srednje velika krompira, ogulis ga prethodno naravno hehe, stavis malo sitno sjeckanog crvenog luka, malo bibera, prasak za pecivo, posolis i vrlo malo brasna. Sto manje brasna, da ne bude gnjecava ili tvrda, ali dovoljno da uveze masu.

Izlijes u tepsiju i preces dok ne porumeni, prelijes sa klasicnim preljevom za pite, od kajmaka i mlijeka.

Mozes staviti i jaje u smjesu, ako nemas praska za pecivo.
joj mi to zovemo u mojoj porodici - krumpjerak (od moje prabake ime ostalo) samo sto se krompir sjecka a ne renda

a kljukushu mi pravimo bez dodataka krompira i jede se uz salatu od crvenog luka ili uz jogurt sa bijelim lukom mljaccc
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 21:11   #18
heureka
Registrirani korisnik
 
heureka Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: sarajevo, kristalna sjecanja....
Postova: 738
Quote:
ezop kaže:
a pita poljevusa.
ono sa piletinom i tijestom kao za palacinke.
jel zna netko recept
e ovoje jedna od stvari koje ne pravim po receptu, nego kako mi kad naleti..
piletinu isprzis u tavi .. (moze na maaaalo aleve paprike, da bude crvena)
umjesis tijesto ko za palacinke.. brasno, mlijeko, jaja, so.. izlijes u tepsiju i na to nabacas isprzenu piletinu (isjecenu na komade velicine pola dlana.. ) e ja to pospem sa malo kumine, al to nije dio bosanskog recepta, nego eto ja to tako volim
i da ovo se zove kljukusa..

umjesto piletine moze se nabacati i drugo meso.. npr teletina, janjetina.. il cak i fasirana junetina, samo sto se onda ona malo preprzi sa lukom pa se tako grudvice te smjese raspodjele u tepsiju...


tek sad vidjeh temu i da vanja, bamija je navodno ukusnija ako se mjesto pomjesa, mada ja bas i ne osjetim razliku.. cak sta vise ako pomjesam teletinu i janjetinu, cini mi se da samo janjetinu jedem (zbog mirisa... ) tako da ja ne praktikujem nikakve mixove.. pogotovo ne s janjetinom il bravetinom....
__________________
Bil'in, my love...
heureka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 21:16   #19
heureka
Registrirani korisnik
 
heureka Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: sarajevo, kristalna sjecanja....
Postova: 738
e kad vec pisemo o raznoraznim uljevacima, razljevacima..etc.etc.. evo jednog sezonskog recepta.. ako idete na izlet u divljinu, mozete ponijeti gumene rukavice i nabrati nesto zare (koprive, ne znam koja je hr varijanta)..

dakle za ovo vam jelo treba mlada nezegadena zara, jaje, kukuruzno brasno (po mogucnosti iz vodenice, a ne palenta), so, malo mlijeka, mladoh sira i malo ulja..
sve se to izmjesa.. (ja to ubacim u mixer.. mrsko mi rezuckati zaru) i razlije u tepsiju.. i pece.. kako to dobro mirise... mmm.. jesti sa kefirom, il ako nema kefira, i jogurt prolazi... il ako ni toga nema u blizini, onda se ovo premaze kajmakom ili povlakom i jede..
ja cu sutra na izlet nositi gumene rukavice
__________________
Bil'in, my love...
heureka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 22:22   #20
shator
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: Österreichs heimliche Liebe...
Postova: 64
heureka, moja stara to pravi i sa bundevom i mi to zovemo "pleska" ili "pljeska"... Mljac.

Zadnje uređivanje shator : 30.04.2004. at 22:56.
shator is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:33.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger