Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.04.2004., 20:28   #1
el_mariachi
feminist
 
el_mariachi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 14,376
Pravljenje sireva u domacoj radinosti ?

Ima li neko dobar recept kako napraviti sir doma od produkata koje se mogu kupiti u ducanu ?

Nema veze koji sir samo da probam...
/Unaprijed zahvalan
__________________
Djeco, budite dobra!
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2004., 15:03   #2
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,469
hmmm mislim da za pravit sir nije bas nabolje koristit mliko iz ducana. ako imas mogucnosti kupi nepasterizirano mliko (kozje) i od njega pravi sir.

e kako se pravi sir to neman blage
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2004., 01:22   #3
Rita
Neozbiljan *****as
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Maroon Bells
Postova: 4,321
JA imam recept od moje kumice koja radi kravlji sir i vrhnje,pa kad sam se selila u ameriku molila sam je da me nauci.
Ovak idealno je imat nepasterizirano mlijeko(4-5 litara) masno koje ce se fino skiseliti u plicoj rajngli,kad se skiseli(dva ,tri dana) pokupis vrhnje s vrha i narezes kiselo mlijeko na listice(mrezu) i stavis kuhat na lagano( u drugoj rangli s vodom). Moze i u pecnicu na 100stupnjeva(sat vremena). Voda se odvoji od sira i sir se onak fino u listicima izvuce iz rajngle i poslaze u cjedilku. Tak od stoji stavis u hladnjak i eto ti sira.Ako ti nije bitno kak izgleda ,nemoras rezat na listice, to ja tak samo volim. Mozes ga samo istrest i iscjedit u cjedilki onda ce bit onak u mrvljen.
Mislim da je sistem za trajnije sireve isti samo se duze suse, na zraku i kaj ja znam.
Posto ja tu nemam normalnog mlijeka sad pokusavam skiselit tak da u prokuhano punomasno stavim zlicu vrnja i pustim par dana da se kiseli.Vidjet cu kak ce to ici.
__________________
sretno dijete sretnih roditelja
Rita is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2004., 09:19   #4
Juraj
Registrirani korisnik
 
Juraj Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,227
Cool

Hehe... vidim nitko tu nije sa sela

Dakle, evo dvije metode.

1. Uzmi par litara punomasnog pasteriziranog (3,6% +) ( ne trajno, sterilizirano) mlijeka, ulij u lonac, dodaj jedno kiselo mlijeko, promijesaj, pokrij lonac i ostavi na toplom mjestu cca 24 sata. Do tada bi mlijeko trebalo skisnuti. Poberi vrhnje s vrha, a lonac s mlijekom polako zagrijavaj ali da ne zakipi. To ce dovesti do odvajanja sirne mase od sirutke. Kad se sir odvoji uzmi cjediljku, stavi preko nje duplu gazu koja prelazi rubove cjediljke, stavi nad neki veci lonac i izli sir i sirutku u cjediljku. Sacekaj par minuta, zatim skupi krajeve gaze i svezi u cvor. Odigni od cjediljke i pusti da se iscijedi do kraja bar pola sata. Mozes to objesiti na kuhacu koja je oslonjena na cjediljku da ne drzis u rukama. Ovisno o zeljama cijedi dulje ili krace pa ces dobiti suhlji ili mokriji sir. Ovo je osnovni sir kako se radi u sjevernim krajevima. Sirutku ne bacaj nego ohladi, sjajna cuga za utaziti zedj

Varijacije na temu:
- umjesto kiselog mlijeka uzmi jogurt ili kefir kao stimulatorkiseljenja, rezultat moze biti zanimljiv
- prije cijedjenja posoli sirnu masu, promijesaj i tek tada cijedi
- prije cijedjenja ubaci zacinske trave i malo krupno mljevenog papra te posoli sir pa cijedi

2. skuhaj mlijeko, izli ga u plicu zdjelu i sacekaj da se ohladi na cca 40 celzijevaca, skini vrhnje/kožicu, tj mladi kajmak/ ubaci sirilo ( tekucina za sirenje, vidio sam ga u jednom kiosku na tresnjevackom placu, ali trebalo bi ga biti i u trgovinama zacinima) , promjesaj i sacekaj da se usiri, posoli, izrezi dugim nozem na kockice, grubo promjesaj, balgo zagrij da se sir odvoji od sirutke, ocijedi kao u prethodnom slucaju, ubaci u "kalup", pritisni necime i ostavi par sati. Dobio si "licki" sir. Mozes ga staviti u slanu vodu, podimiti, osusiti etc.

3. Skuhaj mlijeko, ohladi do cca 40 stupnjeva, skini vrhnje, ubaci pol deci vinskog octa, mijesaj i pusti da skisne, ponovo zagrij da se odvoji sir, procijedi i imas sir vrlo specificnog okusa Osim vinskog octa moze posluziti limunov sok

Svjezi sir mozes oplemeniti zacinskim travama, slatkom paprikom,dimiti, susiti etc. Meni su zanimljive "prgice". Svjezi sir posolis, dodas crvene slatke paprike, dobro promijesas, oblikujes stosce i ostavis da se osusi. Neki ih i dime, ali ja vise volim nedimljene.
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Advertisement

Old 01.05.2004., 18:55   #5
traxdata
Registrirani korisnik
 
traxdata Avatar
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 3,599
juraj, bravo
samo jedno pitanje: koliko litara mlijeka treba za 1 kg sira?
traxdata is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2004., 19:34   #6
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
ja ne znam kak se dela sir, al sam morala napisati da moja baka dela najboljeg na svijetu

Samo znam da joj metoda vise slici Ritinoj a nema nikakvog visnkog octa. Baka koristi domace mlijeko
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2004., 00:36   #7
Juraj
Registrirani korisnik
 
Juraj Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,227
Quote:
traxdata kaže:
juraj, bravo
samo jedno pitanje: koliko litara mlijeka treba za 1 kg sira?
Nemam pojma, valjda 3-4 za meki sir ili 7-8 za tvrdi. Nisam nikad vagao.
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2004., 00:44   #8
Juraj
Registrirani korisnik
 
Juraj Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,227
Quote:
Winona kaže:
ja ne znam kak se dela sir, al sam morala napisati da moja baka dela najboljeg na svijetu

Samo znam da joj metoda vise slici Ritinoj a nema nikakvog visnkog octa. Baka koristi domace mlijeko
Tvoja baka dela sir od nepasteriziranog mlijeka, a posto ga mi nemozemo nabaviti ( uglavnom) onda varamo s malo vrhnja ili kiselog mlijeka kao fitilj za pocetak kiseljenja. Kod nepasteriziranog mlijeka u njemu ima dovoljno bakterija kiseljenja.

Ova treca metoda s vinskim octom (ili limunom) se koristi za dobivanje sireva vrlo specificnog okusa. Nemres od njega napraviti strudlu ili bucnicu. Ricotta se dobiva slicnom metodom.
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2004., 00:46   #9
traxdata
Registrirani korisnik
 
traxdata Avatar
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 3,599
3-4 litre mlijeka nije puno..bas bum pokusala napraviti..nisam nikad delala sama..
traxdata is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2004., 05:38   #10
Rita
Neozbiljan *****as
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Maroon Bells
Postova: 4,321
Juraj ono sto sam ja napisala je kak se radi svijezi kravlji sir u Zagorju kod moje kumice. A ovi suhi,paski,licki to fakat nemam pojma,posto se nitko nije javio ja napisala kaj znam. A da nisam sa sela,jebiga nisam ali se trudim
__________________
sretno dijete sretnih roditelja
Rita is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2004., 08:43   #11
Lilly
_______
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: Amsterdam
Postova: 917
Moja mama je jedan period pravila sir i ako volis onaj mladi, kao zagrebacki onda kiselo mlijeko NE zagrijavati prije cjedenja. Bude puno puno bolji jer se od zagrijavanja previse vode odvoji i sir bude 'suh', onako malo davi kad ga jedes.

Isto tako, mlijeko ne bi trebalo biti rashladeno kad ga kupis. Nije da nece uspjeti ako jeste rashladeno ali je sir bolji ako nije.

Dodavati jogurt ili kakve druge stvari ne treba. Kad imas iskustva i 'proizvodnju' skroz skuzis, prilagodis temperaturu prostorije u kojoj drzis mlijeko, mlijeko se samo fino kiseli.

Ovo sve vazi za mladi sir.
Lilly is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2004., 03:13   #12
Rita
Neozbiljan *****as
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Maroon Bells
Postova: 4,321
Lilly,hello nase mlijeko koje kupujes u ducanu je pasterizirano i ne ce se skiselit, nego se pokvari. Tak da zato moras mjesat sa kiselisemm
__________________
sretno dijete sretnih roditelja
Rita is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2004., 04:21   #13
goga
Registrirani korisnik
 
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: london
Postova: 406
Quote:
Lilly kaže:
Moja mama je jedan period pravila sir i ako volis onaj mladi, kao zagrebacki onda kiselo mlijeko NE zagrijavati prije cjedenja. Bude puno puno bolji jer se od zagrijavanja previse vode odvoji i sir bude 'suh', onako malo davi kad ga jedes.

Isto tako, mlijeko ne bi trebalo biti rashladeno kad ga kupis. Nije da nece uspjeti ako jeste rashladeno ali je sir bolji ako nije.

Dodavati jogurt ili kakve druge stvari ne treba. Kad imas iskustva i 'proizvodnju' skroz skuzis, prilagodis temperaturu prostorije u kojoj drzis mlijeko, mlijeko se samo fino kiseli.

Ovo sve vazi za mladi sir.
Lilly, to si bila ti ...kad si pisala kako vas mama (tebe i brata valjda, ne sjecam se tacno) tjera da idete na biciklima kupit mljeko...u subotu u jutro .....bas je bilo stosno

a o sirevima u domacoj radinosti mislim da ima na dijaspori
goga is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2004., 08:53   #14
Lilly
_______
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: Amsterdam
Postova: 917
Goga, da...
Mi smo isli na farmu, tu je mlijeko na pocetku bilo super, ne bi cak bilo previse ni rashladeno. Poslije su mu nesto radili pa nije bilo tako dobro te se mama pocela navikavati na holandske sireve a manje ceznuti za njenim domacim.

Za vikend smo bili u selu u kojem smo tada zivjeli i biciklima svaku subotu trosili na putu kuca-farma-kuca, po vjetru i po kisi. Par mjesta u selu sam pokazala kao 'mjesta gdje bih uvijek pomislila da ce mi uspjeti stici do kuce'.

Rita, znam to, dobro da si napisala jer sad ja mogu dodati da se moja prica odnosila na poptpuno svjeze mlijeko kojem nista nije uradeno, cak bi najbolje bilo da nije ni rashladeno.
Lilly is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2004., 15:28   #15
rambi
cionist
 
rambi Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: ציון
Postova: 10,451
Recepata (i to uspjesnih) ima i ovdje (Dijaspora).
__________________
Islam dozvoljava da se prekine zadana riječ ako se pojavi nešto korisnije i bolje od toga. (c) Derviš aka Musliman.hr / Izrael 101
Kadija te tuži, kadija ti sudi / Case study / Legitimna kritika izraelske fiskalne politike / Izrael i UN / Arapsko-izraelski sukob
rambi is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2008., 00:36   #16
May555
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2008.
Postova: 6
domači sir

Moram se pohvaliti da sam s Dukatovim mlijekom(najmasnijim) uspijela dobit PREFINI sir iz kućne radinosti
dakle, slušajući vas koji imate iskustva s postupkom dobivanja-od sad sama radim sir!
Ne može bit jednostavnije a rezultat-za prste polizat!
May555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2008., 02:57   #17
celica maja
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2004.
Postova: 126
Quote:
May555 kaže: Pogledaj post
Moram se pohvaliti da sam s Dukatovim mlijekom(najmasnijim) uspijela dobit PREFINI sir iz kućne radinosti
dakle, slušajući vas koji imate iskustva s postupkom dobivanja-od sad sama radim sir!
Ne može bit jednostavnije a rezultat-za prste polizat!
Prosljedi recepat!
celica maja is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2008., 16:11   #18
Derek Trotter
Rodneyev stariji brat
 
Derek Trotter Avatar
 
Registracija: Apr 2007.
Lokacija: općina Peckham
Postova: 552
Našao sam dosta recepata za izradu mladog sira tj. svježeg. Ali ima li gdje recept za polutvrdi tipa goude?
__________________
Tvoja fabula je toliko neafirmistična da je u krajnjoj konsekvenci morbidno govoriti o tvojoj budućoj psihodijalektici?!
Derek Trotter is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2012., 21:16   #19
tonciii
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2010.
Lokacija: Split
Postova: 18
Thumbs up

Quote:
Derek Trotter kaže: Pogledaj post
Našao sam dosta recepata za izradu mladog sira tj. svježeg. Ali ima li gdje recept za polutvrdi tipa goude?
Malo znam, ali sam pronaša
http://www.youtube.com/watch?v=5nYlsV0p8uU

Zadnje uređivanje Nica : 21.12.2012. at 08:08. Reason: Q
tonciii is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2012., 01:16   #20
MalaMulica
civil mod - Pošićni frik
 
MalaMulica Avatar
 
Registracija: Mar 2009.
Lokacija: tamo gdje nema Grofice krave :rolajz:
Postova: 15,637
http://bite-my-cake.blogspot.com/201...home.html#more
http://agoodappetite.blogspot.com/20...e-cheddar.html
http://www.coolinarika.com/recept/domaci-tvrdi-sir/
http://www.coolinarika.com/recept/skuta/ - ovoga sam pravila. jednostavna priprema, dobije se polumekani sir, blagog okusa. ja sam ga pravila s ružmarinom!
__________________
Ne zanima me kakav mi novčanik ima dragi - ja nisam površna i vanjština mi nije tako bitna, važno mi je ono unutra. :o :D (© Nica)
Kad narastem, bit ću moderator! :lux:
MalaMulica is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:34.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger