Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.09.2009., 22:23   #1
Exclamation Pravila ponašanja i knjiga žalbe II OBAVEZNO_pročitajte_prvi_i_drugi_post!

Uloga moderatora je održavanje foruma kao medija namijenjenog anonimnoj izmjeni ideja i informacija, javnoj raspravi, te zabavi i razonodi. Kako bi njegova funkcija, na nivou zajednice koja broji do stotinjak tisuća korisnika, bila moguća po svim gore navedenim točkama, neophodno je reguliranje protoka informacija i odnosa među članovima.

Prilikom provođenja takve regulacije, težimo sljedećim ciljevima:
 1. Osiguravanje nesmetane izmjene informacija među korisnicima
 2. Održavanje atmosfere pogodne za razvoj konstruktivne diskusije
 3. Čuvanje ravnopravnosti i poštovanje osobnosti svakog člana koji svojim ponašanjem ne djeluje protivno osnovnim načelima foruma
 4. Ostvarivanje civilizacijskih i zakonskih normi ponašanja
 5. Garantiranje anonimnosti svih korisnika
Općenito, sva se pravila mogu izvesti iz dužnosti svakog člana da svojim ponašanjem ne narušava niti jednu od gore navedenih točaka.Neka, ali ne i sva konkretna pravila koja iz toga proizlaze su:

1) Teme koje se otvaraju moraju odgovarati forumu u kojem su otvorene, a postovi temi u kojoj su napisani.
 • Offtopic teme i postovi (postovi koji ne odgovaraju temi) bit će premješteni ili obrisani.
 • Naravno, sterilizacija od bilokakvog međusobnog druženja i humora nikome nije u interesu. Neće se dizati galamu oko poneke ubačene dosjetke. Međutim, sve što se protegne na više od 2-3 posta je destruktivno za temu i ne prolazi.
 • Grubo, učestalo ili obilno skretanje s teme bit će kažnjeno kartonom "offtopic".

2) Postovi moraju odgovarati načinu komunikacije Za koji je forum predviđen.
 • Dakle, držanje predavanja, propovijedi ili monologa, slaganje linkova ili bilo čega drugoga što ne ostavlja mjesta daljnjoj raspravi nije dozvoljeno osim ako se ne radi o odgovoru na nečiji direktni upit.
 • Ovo pravilo posebno vrijedi za uvodne postove tema. Kada otvarate novu temu, potrudite se što bolje objasniti i obrazložiti tematiku o kojoj želite raspravljati, navedite svoja polazna stajališta, stavite naslov koji opisuje temu... Teme započete kvalitetnim postom u pravilu rezultiraju puno kvalitetnijom raspravom.
 • U uvodnom postu teme treba naznačiti okvire i smijernice unutar kojih bi se tema trebala razvijati. Općenito definirane teme teško je moderirati i vrlo lako postanu potpuno nekonstruktivne.
 • Teme započete po shemi: LINK+"Što mislite o ovome", ili teme u kojima u uvodnom postu nije definirano o čemu bi se trebalo raspravljati, automatski se brišu.

3) Zabranjeno je zatrpavanje tema nepotrebno velikom količinom podataka bilo koje vrste (flood).
 • Tu spada nepotrebno citiranje dugačkih postova drugih forumaša, prepisivanje dugačkih citata umjesto stavljanja linka na isti, pisanje više postova u nizu umjesto jednog...
 • Ako citirate dugi post drugog forumaša, nepotrebne dijelove zamijenite oznakom poput *cut*, *snip* ili nečim sličnim. Citate iz drugih izvora nastojte zamijeniti linkom.
 • Citiranje posta od pola stranice radi komentara tipa "potpisujem" ili samo stavljanje smajlija je posebno iritantan fenomen za koji vrlo rado nagrađujemo kartonom.
 • Kada otvarate novu temu, pogledajte poslijednje dvije stranice i uvjerite se da nije otvorena slična tema.
 • Mrtve teme, (teme u kojima već dugo nitko nije ništa pisao) dozvoljeno je vračati u koliko na prve dvije stranice ne postoji slična tema. Pri tome napomenite da dižete umrlu temu, napravite ponovo nekakav uvod, ne nastavljajte kao da se radi o temi od jučer.
 • Postovi prelomljeni u više njih u svrhu zaobilaženja ograničenja od 10000 znakova po postu brišu se bez obzira na sadržaj.

4) Postovi moraju biti napisani čitko i razumljivo, hrvatskim jezikom i pismom.
 • Ako se citira ili linka na tekst na stranom jeziku, obavezno je napisati i prijevod na hrvatski. Duže tekstove nije potrebno prevoditi od riječi do riječi, ali je nužno barem napisati sažetak u kojem su dane informacije bitne za raspravu.
 • Dio teksta može se naglasiti s bold, citira s "quote". Pisanje velikim slovom se smatra vikanjem, što se tolerira samo u vrlo malim kolićinama. Vikanje koje se otegne na više od jedne rečenice bit će sankcionirano kartonom "deranje". Pravilo jedne rečenice ne vrijedi u slučaju da se radi o rečenici koja ima više od 20 riječi ili zauzima više od 20 posto čitavog teksta.
 • Dulje tekstove razlomite u odlomke kako bi se lakše čitali. Nakon točke ili zareza stavljajte razmak.
 • Oko pravopisa nitko ne cjepidlači, ali ipak, potrudite se biti barem razumljivi.
 • Prostačenje nije poželjno. Ne traži se kultura na razini HRT dnevnika, ali ne pretjerujte.
 • Nije dopušteno pisanje pod više različitih nickova (kloniranje).

5) Zabranjeno je svjesno plasiranje neistinitih ili neprovjerenih informacija kao točnih i dokazanih.
 • Ovo se posebno odnosi na informacije koje mogu imati utjecaja na donošenje odluka vezanih za rješavanje zdravstvenih problema. Dozvoljeno je recimo pisati o raznim alternativnim metodama liječenja, ali nužno uz odmak da se radi o neprovjerenim metodama koje ne smiju predstavljati zamjenu priznatoj medicini.

6) Zabranjeno je mijenjanje tekstova koji se citiraju.
 • Pri korištenju opcije quote, poželjno je skratiti tekst izbacivanjem nepotrebnih dijelova uz naznaku tipa *cut*. Međutim, nikakve izmjene na samom tekstu nisu dopuštene. Dakle, u tekstu označenim kao quote ne smije stajati ništa što forumaš kojeg se quota nije napisao.
 • Kršenje ovog pravila kažnjava se kartonom "nedozvoljeno editiranje citata".

7) Poželjno je raspravu održavati na nivou zanimljivom što većem broju forumaša. Svođenje teme na osobni nivo nikako nije poželjno.
 • Stavove se trudite što bolje argumentirati. Inteligentni i argumentirani postovi mnogo će prije biti tolerirani ako se negdje malo kose s drugim pravilima.
 • Malo poticajne provokacije može biti čak i poželjno, ali konstantno poticanje svađe smatra se trollanjem. Naročito je nepoželjnno provociranje na osobnom nivou, ili provociranje nacionalnih, vjerskih i sličnih sukoba.
 • Osobne analize i posebno otvaranje tema o drugim forumašima nije dopušteno.
 • Kršenje ovog pravila kanjava se kartonom "trollanje".

8) Zabranjen je bilo kakav oblik vrijeđanja, omalovažavanja ili diskriminacije članova foruma na osobnom nivou.

9) STROGO je zabranjen bilo kakav oblik izražavanja koji nije dopušten zakonom Republike Hrvatske.
 • Tu se podrazumjeva pozivanje na nasilje ili izvršenje drugih krivičnih djela, diskriminaciju i slično; veličanje nasilja, zločina i zločinačkih režima; svjesno plasiranje lažnih informacija u svrhu ostvarivanja materijalne koristi, kleveta...

10) Objavljivanje bilo kakvih osobnih podataka o drugom korisniku smatrat će se iznimno teškim prekršajem (tu spada i javno objavljivanje sadržaja PM-a).


11) Ometanje rada moderatora (ignoriranje upozorenja, vraćanje izbrisanih tekstova...) može biti kažnjeno i direktnim banom.[*]Žalbe na rad moderatora napisane izvan teme za žalbe, ili zatrpavanje teme za žalbe, smatrat će se ometanjem rada moderatora.[*]Zbog ograničenog mjesta i preglednosti foruma, nisu dopuštene žalbe na specifične postupke moderatora prema drugim forumašima. Ovo naročito vrijedi za forumaše pod banom.

12) Reklamiranje komercijalnih proizvoda i usluga nije dopušteno. Ako se želite reklamirati na forumu, obratite se na marketing monitora.
 • Reklamiranje raznih predavanja i seminara za koje se plaća ulaz također spada u ovu kategoriju.
 • Reklamiranje nekomercijalnih sadržaja vrlo lako postaje spam. Ako imate želju obavijestiti forumaše o nekom događaju, manifestaciji, akciji... najbolje kontaktirajte nakoga od moderatora i dogovorite kako to učiniti na najbolji način.
 • Kršenje ovog pravila kažnjava se kartonom "reklamiranje"

13) Na PDF-u Religija dozvoljeno je koristiti ISKLJUČIVO jedan identitet (nick).
 • Korištenje dvaju (ili više) identiteta istovremeno, pa čak i ako niti jedan nije baniran, NIJE dozvoljeno (kako na istoj, tako ni na različitim temama). Takva praksa predstavlja kršenje pravila, te će se tako i tretirati.
 • Korisnici su slobodni napraviti PROMJENU identiteta (nicka), te odlučiti koristiti novi identitet (nick) za potrebe ovog PDF-a, o čemu su DUŽNI obavijestiti moderatore.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji

Zadnje uređivanje Meadow : 19.04.2017. at 22:13. Reason: dodatak
Ego is offline  
Old 13.09.2009., 23:02   #2
Pravila pisanja na temi "knjiga žalbi":

1) Ovo je tema namijenjena ISKLJUĆIVO komunikaciji forumaša s moderatorima. Međusobno komentiranje, raspravljanje, objašnjavanje, svađanje... bit će kažnjeno.

2) Na ovoj temi možete uputiti pitanja, prijedloge ili žalbe vezane uz rad moderatora. Sve što ne spada u tu kategoriju je offtopic i smatrat će se spamom.

3) Postovi moraju biti pisani jasno i konstruktivno. Ako mislite da ste negdje zakinuti, obrazložite to, priložite linkove i potrudite se biti razumljivi i pristojni. Optužbe za urote, uvrjedljive insinuacije i slične komentare smatrat će se spamom.

4) Dopuštene su samo žalbe na moderatorske radnje koje se tiću forumaša koji žalbu piše. Dakle, žalbu može pisati samo forumaš koji se osjeća oštečeno. Žalbe na tuđe kartone, obrisane teme i slično smatrat će se spamom.

5) Podnositelj žalbe ili prijedloga ima pravo na jednu repliku na odgovor moderatora. Dakle, samo na prvi dobiveni odgovor se smije davati dodatno pojašnjenje. Beskonačne rasprave bi zakrčile temu i smatrat će se spamom.

6) Moderatori nemaju obavezu odgovarati na postove koje smatraju da su neutemeljeni.


NAPOMENE:
 • Više informacija o kartonima može se pronači ovdje.
 • Pravila za oblikovanje potpisa su ovdje.
 • Moderatori imaju pravo po potrebi nadopunjavati ili mijenjati navedena pravila.
 • Moderatori imaju pravo po potrebi djelovati i izvan okvira ovih pravila.
 • Moderatori imaju pravo po potrebi mijenjati sadržaj vaših postova, uređivati naslove, spajati teme ili ih razdvajati, s čime ste se složili već prilikom registracije na forum. Ako negdje iskrsne tema pod vašim imenom, a niste je vi otvorili, vjerojatno se radi o postovima odvojenima s neke druge teme.
 • Teme se najčešće zatvaraju privremeno, kako bi se počistile od neprikladnog sadržaja. Ako vam je tema zatvorena bez objašnjenja, pričekajte, najvjerojatnije će biti ponovo otvorena.
 • Top teme o pojedinim svjetskim vjerama zamišljene su kao mjesto gdje bi pripadnici navedenih religija na civiliziraniji način govorili o svojoj vjeri, odgovarali na pitanja drugih... S toga su posebno zaštičene od provociranja, misionarenja, svađa i sličnog. Potrudite se tamo biti posebno kulturni.
 • Osim pravila ponašanja koja zahtjeva forum, obavezni ste se pridržavati i općenitih pravila ponašanja na internetu, koje od vas zahtjevaju internet provideri (T-com abuse).
 • Moguće nesuglasice ili nejasnoće možete pokušati riješiti i privatnom porukom nekom od moderatora ovog foruma. Ukoliko i dalje ne uspijete riješiti probleme, možete se žaliti na forumu "žalbe". Žalbe koje se svode na vrijeđanje moderatora, optuživanje istih za urote i slično ignorira se. Potrudite se biti točni, argumentirati i uljudni. Navedite točno na što se žalite i zašto mislite da je to trebalo drugačije biti riješeno. Kršenje pravila ponašanja ne može se opravdati tuđim kršenjem istih, "on je mene prvi vrijeđao" ili "pa i drugi su pisali velikim slovima" nije argument.
 • Opcija "prijavi nepoćudan post" sad normalno funkcionira i može se koristiti za prijavu bilo kakvog uočenog kršenja pravila ponašanja. Dapaće, zahvalni smo na svim prijavama jer nam time pomažete uočiti probleme koje bi možda inače previdjeli.
 • Ako ste u dilemi smijete li nešto učiniti, pošaljite PM nekome od moderatora.
 • Ova pravila možda se u nekim stvarima razlikuju od pravila na drugim forumima.
 • U principu ne brišemo na zahtjev postove na koje je već netko odgovorio. Prije nego stisnete "pošalji", razmislite o posljedicama.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji

Zadnje uređivanje Ego : 14.09.2009. at 19:06.
Ego is offline  
Old 25.08.2010., 13:38   #3
Zajednicka odluka moderatora religija:


Kako je u zadnje vrijeme ucestala pojava analize sugovornika i javne prozivke, umjesto analize onoga sto sugovornik pise (sto samo po sebi predstavlja argumentum ad hominem), odlucli smo svaki takav nacin komunikacije kazniti sa 100 kaznenih bodova i trodnevnim banom, a sve u nadi da cemo uspjeti iskorijeniti ovakav stil medusobnoga 'dijaloga', rezultat kojeg je iskljucivo stvaranje nepotrebnih tenzija te pdf religija ponovo uciniti ugodnim mjestom za komunikaciju.
__________________
If you think this Universe is bad, you should see some of the others./Philip K. Dick
blue bird is offline  
Old 22.10.2010., 23:27   #4
Obavijest svim forumašima!
Odredbom administracije sve teme koje su prešle 10 000 postova,zatvaraju se i otvaraju se novi nastavci.
Moderatori će prebacivati zadnje postove zatvorenih tema,no obzirom na teh. probleme i potrebno vrijeme,to će potrajati .
Molimo za razumijevanje i strpljenje!
__________________
Kamo vodi plovidba ne ovisi o tome kamo puše vjetar, već kako su postavljena jedra.

Stara njemačka uzrečica

Zadnje uređivanje VeronikaN : 22.10.2010. at 23:36.
VeronikaN is offline  
Old 09.10.2011., 09:48   #5
Obavijest svim forumašima ovog pdf-a!
Sve češće nam stižu prijavci i pp zahtjevi,da se neke stare teme ili pojedinačni postovi unutar istih brišu.
Ako nije riječ o previđenim kršenjima pravila foruma, stare teme i postove ne brišemo!
Takvi,kakvi jesu dio su povijesti foruma i pdf-a!
Ljudi,mišljenja i saznanja se mijenjaju...uvažimo to!
__________________
Kamo vodi plovidba ne ovisi o tome kamo puše vjetar, već kako su postavljena jedra.

Stara njemačka uzrečica
VeronikaN is offline  
Old 05.03.2012., 18:59   #6
Gdje je nestala moja tema "Krunica Božanskog Milosrđa" ?
Keva is offline  
Old 06.03.2012., 20:50   #7
Quote:
Keva kaže: Pogledaj post
Gdje je nestala moja tema "Krunica Božanskog Milosrđa" ?
Izbrisana!
Nije postavljena po standardu ovog pdf-a već je čisti blog modus,koji ne ostavlja mjestu nikakvom dijalogu.
__________________
Kamo vodi plovidba ne ovisi o tome kamo puše vjetar, već kako su postavljena jedra.

Stara njemačka uzrečica
VeronikaN is offline  
Old 08.03.2012., 17:15   #8
Quote:
VeronikaN kaže: Pogledaj post
Izbrisana!
Nije postavljena po standardu ovog pdf-a već je čisti blog modus,koji ne ostavlja mjestu nikakvom dijalogu.

Keva is offline  
Old 10.03.2012., 00:45   #9
Obzirom da ti je namjera bila stvoriti udruženje za moljenje krunice,ovaj bijes Bob Rocka nije u skladu s tom namjerom...
__________________
Kamo vodi plovidba ne ovisi o tome kamo puše vjetar, već kako su postavljena jedra.

Stara njemačka uzrečica
VeronikaN is offline  
Old 12.03.2012., 19:17   #10
Dali je Ok ako bih zamolio za jednu stvar????
Da se ta top temi Zidovstvo pregledaju zadnji 10-tak posta i da se sve sta nije u skladu teme obrise?
hvala
__________________
Pitanje za trinitarijance Isus je Bog??Lakše je napadati tuđu neg branit svoju osobnost,vjeru,naciju,....
haArec is offline  
Old 13.03.2012., 12:39   #11
Quote:
haArec kaže: Pogledaj post
Dali je Ok ako bih zamolio za jednu stvar????
Da se ta top temi Zidovstvo pregledaju zadnji 10-tak posta i da se sve sta nije u skladu teme obrise?
hvala
HaArec,kako ovdje prisutni ne vladaju znanjem jezika(osim iznimaka) potrebnim za čitanje originala,zastranjenje u temi po pitanju prevoda,neda se izbječi,no ode li predaleko biti će izbrisano..
ostalo je obrisano.
__________________
Kamo vodi plovidba ne ovisi o tome kamo puše vjetar, već kako su postavljena jedra.

Stara njemačka uzrečica
VeronikaN is offline  
Old 15.03.2012., 20:58   #12
Quote:
VeronikaN kaže: Pogledaj post
HaArec,kako ovdje prisutni ne vladaju znanjem jezika(osim iznimaka) potrebnim za čitanje originala,zastranjenje u temi po pitanju prevoda,neda se izbječi,no ode li predaleko biti će izbrisano..
ostalo je obrisano.
Mislio sam na:
pisanje of topic i
odgovori od strane nezidova na pitanja za zidove
ali sada je sve OK posto je izbrisano "ostalo" -zahvaljujem.
__________________
Pitanje za trinitarijance Isus je Bog??Lakše je napadati tuđu neg branit svoju osobnost,vjeru,naciju,....
haArec is offline  
Old 16.03.2012., 22:27   #13
Top tema kršćanstva ima 'spama'.
bumbar is offline  
Old 23.03.2012., 20:53   #14
Jedna Molba u vezi dva forumasa: EliEliLama i Domenik01 oftipicaraju i spamaju svuda rjedom gdje god stignu , a stignu dosta toga (ociti iz dosade), jasno mije da je forum za sve i svakoga, te da je ljepo ako teme ne zaumiraju ali ovi zaista prjetjeraju ....
__________________
Pitanje za trinitarijance Isus je Bog??Lakše je napadati tuđu neg branit svoju osobnost,vjeru,naciju,....
haArec is offline  
Old 23.03.2012., 23:12   #15
Zanima me u slučaju prijave nekog forumasa mogu očekivati nagradu. Bodove, čokoladice, bombone! Ne mislim nikog cinkat. Samo radoznalost.
__________________
xyz....
....http://youtu.be/OfevmwBEW3o .
dominik01 is offline  
Old 24.03.2012., 00:14   #16
Quote:
dominik01 kaže: Pogledaj post
Zanima me u slučaju prijave nekog forumasa mogu očekivati nagradu. Bodove, čokoladice, bombone! Ne mislim nikog cinkat. Samo radoznalost.
Ja ne priljavjujem forumase kao clanove vec nihove postove ako su of topic, spam ili protu pravila foruma hr. sacuvaj Boze da bih imao nesto protiv vasu osobnost, cak stovise svaki clan je dobrodoso i vjedan sirenju i "odrzavanju" foruma, al brate mili vi ste prjetjerali svaku temu......
Mnostvo sam vasih postova prijavio al toliko spama ima da nemogu sve postici da prijavim. Nemam snage vise prijavjivati vase spamove i of topice zato i ova molba. Moderatora je znatno manje od forumusa nije fer da im pravimo bespotrebno poso radi nekih nasih postova.
I da se djele neke nagrade, cemu mi to vrjedi ako se PDF i dalje spama?
Pozdrav.

P.s ostavimo prostor za Moderatore neka oni odluce -bilo kako bilo....
__________________
Pitanje za trinitarijance Isus je Bog??Lakše je napadati tuđu neg branit svoju osobnost,vjeru,naciju,....
haArec is offline  
Old 26.03.2012., 01:37   #17
Kad cete otkljucati ovu temu?

http://www.forum.hr/showthread.php?t=713280

son of a gun is offline  
Old 26.03.2012., 16:57   #18
Quote:
son of a gun kaže: Pogledaj post
Kad cete otkljucati ovu temu?

http://www.forum.hr/showthread.php?t=713280

Moderator je rekao da moram preurediti uvodni post jer je predugačak. I to je u redu, no ne znam što bih izbacila skrativsi post jer ukoliko nešto izbacim gubi se smisao i poanta. No, neka moderatori odluče.
__________________
Newman: Hello, Jerry!
Jerry: Hello, Newman!
Disticha is offline  
Old 26.03.2012., 17:26   #19
Molio bih moderatore i autoricu teme : TA TVOJA MALA BARKA PUŠTA NA SVE STRANE da se dogovore i tema krene. Iako izrazito zadire u moje religijske osjećaje, moram priznati da se autorica svojski potrudila pisući uvodni post. Naziv teme u meni budi prelijepe uspomene, najfinije osjećaje sto nam u ovom "bremenitom" zivotu često nedostaje!
__________________
xyz....
....http://youtu.be/OfevmwBEW3o .
dominik01 is offline  
Old 26.03.2012., 22:48   #20
Autorica teme je očito žensko, a tekst je logično onda ukraden sa bloga kojeg piše muškarac- što se može vidjet u uvodu bloga. Dovoljno je upisati u Google dio teksta- lako je pronaci blog.

Uz sve to naravno tema se temelji na iskrivljenom i laznom tumacenju početnog teksta stoga je u samoj svojoj srži nevaljana.

Tema je trebala odmah biti obrisana jer tu nije postavljeno nesto za diskusiju nego je obično antiteistička propovjed.

Čitava tema se kosi sa nekoliko pravila gore navedenih od strane osoblja:

Dakle, držanje predavanja, propovijedi ili monologa, slaganje linkova ili bilo čega drugoga što ne ostavlja mjesta daljnjoj raspravi nije dozvoljeno osim ako se ne radi o odgovoru na nečiji direktni upit.

Zabranjeno je zatrpavanje tema nepotrebno velikom količinom podataka bilo koje vrste (flood).
Tu spada nepotrebno citiranje dugačkih postova drugih forumaša, prepisivanje dugačkih citata umjesto stavljanja linka na isti, pisanje više postova u nizu umjesto jednog...


Postovi prelomljeni u više njih u svrhu zaobilaženja ograničenja od 10000 znakova po postu brišu se bez obzira na sadržaj.
Prekršaji na ovom području sankcioniraju se kartonom flood.


Zabranjeno je svjesno plasiranje neistinitih ili neprovjerenih informacija kao točnih i dokazanih.


Mislim da se na osnovi ovog moze trazit brisanje teme a ne pravo na nekakvo preuredjenje ili koznastavec koje je dano na neznam kojim osnovama.


eto toliko od mene.
Lijepi pozdrav osoblju
__________________
Omnia Ad Majorem Dei Gloriam †.:: Don't be so humble - you are not that great.::.
.:: Right is right even if no one is doing it; wrong is wrong even if everyone is doing it::.
.::čega je srce puno, o tom usta govore::..::Ne boj se, nego govori i ne daj se ušutkati::.
Agica is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:33.