Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nasljeđivanje

Nasljeđivanje Oporuke, nužni dio, ostavinske rasprave

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.06.2007., 12:16   #1
Ostavinska rasprava

Zanima me kako se određuje cijena provedbe ostavinske rasprave kod javnog bilježnika?
bananarama is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2007., 12:21   #2
Quote:
bananarama kaže: Pogledaj post
Zanima me kako se određuje cijena provedbe ostavinske rasprave kod javnog bilježnika?
prema vrijednosti ostavine
Vespazijan is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2007., 12:24   #3
Postoji neki postotak ili?
bananarama is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2007., 12:47   #4
evo tu ti sve pise

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/2000.htm
Vespazijan is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2007., 12:57   #5
Puno ti hvala!!!
bananarama is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2009., 22:13   #6
Naknada javnom biljezniku kod ostavinske rasprave

unajmila sam javnog biljeznika za ostavinski postupak. u tarifi pise da se nagrada odredjuje prema vrijednosti predmeta sluzbene radnje. moje pitanje je kako se odredjuje vrijednost predmeta? preko telefona mi je biljeznik rekao iznos koji trazi i prema tarifi vidim da je izabrao najvisi razred za odredjivanje (350.000,01-4000.000,00 kuna) sto predstavlja nagradu od 3000 kuna. moja imovina toliko ne vrijedi. kakva su vasa iskustva?
titli is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2009., 22:20   #7
kako unajmila? umjesto odvjetnika?
Gromka is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2009., 22:37   #8
Sve koje znam platili su troškove ostavinske rasprave 3500 kn.
Lapulapu is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2009., 22:59   #9
To je posve uobičajena tarifa, ako se nasljeđuju nekretnine...

Btw.javnog bilježnika sigurno nisi unajmila...
File is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2009., 15:03   #10
Nagrada javnom bilježniku

Unaprijed se ispričavam na duljini posta... citirala sam neke dijelove zakona pa...

U dopunskom rješenju o naknadno utvrđenoj ostavini, javna bilježnica poziva me da platim trošak ostavinskog postupka u iznosu od 932,69 kn.

Trošak u iznosu od 3.050,00 kn (2.500,00 kn + pdv), temeljem čl.7. Pravilnika o visini nagrade, podmiren je u ostavinskom postupku 2003. godine. Za ovaj zahtjev za plaćanjem dodatnog troška, ja ne nalazim osnove niti u Zakonu o nasljeđivanju, a niti u Pravilniku.


ZAKON O NASLJEĐIVANJU

Naknadno pronađena imovina

Članak 234.
(1) Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe imovina koja nije obuhvaćena tim rješenjem, sud neće ponovno provoditi ostavinsku
raspravu, nego će ovu imovinu novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju, osim ako se neki od nasljednika odrekao nasljedstva ili svoj nasljedni dio ustupio sunasljedniku.

III. Nagrada i troškovi javnog bilježnika kao sudskog povjerenika

Nagrada i troškovi

Članak 251.

(1) Nagrada i troškovi javnog bilježnika kao povjerenika sudske vlasti u provođenju ostavinskog postupka određuju se tako da se
jedna nagrada u pravilu odnosi na sve radnje javnog bilježnika u pojedinom ostavinskom postupku.

(2) Pravilnikom o nagradi za provođenje ostavinskog postupka propisat će se za koje radnje javni bilježnik ima pravo na posebnu nagradu (popis ostavine i sl.).

(3) Kad u ostavinskom postupku javni bilježnik postupa kao povjerenik suda, ne plaća se javnobilježnička pristojba.

Pravilnik

Članak 252.

(1) Visinu nagrade i naknade troškova za radnje iz prethodnog članka propisat će ministar nadležan za poslove pravosuđa po pribavljenom mišljenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Hrvatske javnobilježničke komore.

(2) Javni bilježnik smije za službene radnje koje je proveo u ostavinskom postupku kao povjerenik suda računati i naplaćivati samo nagradu po propisanoj tarifi. Zabranjeno je javnom bilježniku sklapanje pogodbe sa strankama o plaćanju nagrade i troškova drukčije nego je propisano tarifom.PRAVILNIK O VISINI NAGRADE I NAKNADE TROŠKOVA JAVNOG BILJEŽNIKA KAO POVJERENIKA SUDA U OSTAVINSKOM POSTUPKU


Članak 2.
Javnom bilježniku u provođenju pojedinog ostavinskog postupka, u pravilu, za sve radnje u tom postupku pripada jedna nagrada i određuje se prema vrijednosti ostavine.

Članak 3.
Za pojedine radnje u ostavinskom postupku javni bilježnik ima pravo i na posebnu nagradu, samo u slučajevima određenim u daljnjim odredbama ovog Pravilnika.


II. ODREĐIVANJE NAGRADE PREMA VRIJEDNOSTI OSTAVINE

Članak 7.
Za radnje javnog bilježnika oko pozivanja nasljednika na ročište za raspravu, za provođenje ostavinske rasprave te donošenja i otpravka rješenja o nasljeđivanju, kao i za druge radnje za koje ovim Pravilnikom nije određena posebna nagrada, javnom bilježniku pripada nagrada u neto iznosu prema vrijednosti ostavine, i to:
iznad kuna do kuna kuna
0 1.000,00 30,00
1.000,00 2.500,00 50,00
2.500,00 25.000,00 90,00
25.000,00 35.000,00 150,00
35.000,00 60.000,00 200,00

Ako vrijednost ostavine prelazi iznos od 60.000,00 kuna, pored iznosa nagrade od 200,00 kuna, plaća se još i po 100,00 kuna za svakih započetih 10.000,00 kuna vrijednosti ostavine,
ali ne više od 2.500,00 kuna.
Ako nastupe uvjeti za prekid postupka za do tada obavljene javnobilježničke radnje, javnom bilježniku pripada nagrada od 50% nagrade iz stavka 1. i 2. ovog članka i naknada svih do tada nastalih troškova postupka.
Ako se po okončanju prekida ostavinskog postupka ponovno povjeri javnom bilježniku dovršenje ostavinskog postupka, pripada mu nagrada do punog iznosa nagrade po st. 1. i 2. ovog članka i nastali troškovi.
Za dopunsko rješenje o naknadno utvrđenoj ostavini nagrada se plaća prema naknadno utvrđenoj vrijednosti tog dijela ostavine.
(Ova rečenica je dvojbena - no ako se protumači kao da se radi o posebnoj nagradi, u koliziji je s ostalim odredbama pravilnika.)
Za legat, plaća se nagrada prema vrijednosti legata.


III. ODREĐIVANJE POSEBNE NAGRADE ZA POJEDINE RADNJE

Članak 8.
Ako javni bilježnik provodi pojedine radnje popisa i pečaćenja ostaviteljeve imovine u pokrenutom ostavinskom postupku ili provodi prethodne radnje u povjerenom mu poslu prije pokretanja ostavinskog postupka, ima pravo i na posebnu nagradu u visini 75% nagrade iz članka 7. ovog Pravilnika.
U svakom slučaju, bez obzira na broj obavljenih pojedinih radnji iz prethodnog stavka, visina posebne nagrade ne može prijeći iznos koji javnom bilježniku pripada po članku 7. ovog Pravilnika.
U spomenutom Pravilniku stoji da za sve radnje (pa i izdavanje dopunskog rješenja) za koje Pravilnikom nije određena posebna nagrada (čl.8.), javnom bilježniku pripada jedna nagrada, u neto iznosu prema vrijednosti ostavine, ali ne više od 2.500,00 kuna. Vrijednost naknadno utvrđene ostavine prema tome bi trebala proizvoditi povećanje iznosa nagrade samo onda, kad je taj iznos prethodno bio manji od najvećeg predviđenog iznosa nagrade (što kod mene nije slučaj).

Također, moram se osvrnuti na činjenicu da se ovdje ne radi doslovno o naknadno pronađenoj imovini, nego o imovini za koju u vrijeme provođenja ostavinskog postupka nisu postojali "uredni papiri" i to zato jer su zemljišne knjige za to područje (od posebne državne skrbi) tada bile nedostupne organima RH (odbjegli Srbi su ih odnijeli sa sobom nakon Oluje). Ta imovina, s urednim posjedovnim i vlasničkim dokumentima na ime pokojnice, izdanim od bivše SFRJ, bila je odlukom javne bilježnice, koja je vodila ostavinski postupak, izostavljena s popisa imovine, upravo iz razloga da naknadni postupak ionako neće utjecati na visinu nagrade, koja je već dosegnula maksimalnu vrijednost.

Dakle, kad bi bilo istinito da dodatni troškovi imaju uporište u Pravilniku, onda je javna bilježnica postupila na štetu stranke propustivši dio ostavine unijeti u popis ostavine. Čim su zemljišne knjige vraćene u Hrvatsku, ja sam bez problema dobila nove vlasničke dokumente na ime pokojnice - jer nije bilo nikakvih nesređenih papira - zašto ih se nije moglo barem zabilježiti u prvobitnom rješenju o nasljeđivanju?

I sad, budući da mi dotična persona prijeti ovrhom (BTW, opomena pred ovrhu, ako ne platim u roku od 8 dana, poslana je redovnom poštom i ubačena u poštanski sandučić!), bojim se da ću morati platiti nešto za što je (barem meni) očito da nisam dužna platiti...

P.S Zvala sam HJK, dobila sam privatno mišljenje jedne kompetentne osobe da je moje tumačenje Pravilnika ispravno... no da je praksa mnogih (većine?) javnih bilježnika tumačiti rečenicu o naknadno pronađenoj imovini na način koji im donosi prihod.

Uglavnom... STRAŠNO!
VelmaX is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2009., 20:35   #11
Da, najviše volim tu njihovu kolegijalnost
Ne daj se ni slučajno zastrašit, jer osim što si u pravu, nemože bilježnica samo tako provesti ovrhu nad tvojim prihodima jer je ona to tak odlučila
Koliko ja vidim to je čisto hvatanje na galamu. Ti jednostavno to nemoj platiti i reci joj da ak misli da ima osnovu nek da to na sud, pa ćeš vidjet kako će promjeniti priču.

A btw- reci ti da možeš i ti njoj malo zagorčat život... za te ti stvari gospodarska komora ima sudove časti.
I za divno čudo funkcioniraju
kiss me is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 11:52   #12
Quote:
kiss me kaže: Pogledaj post
Da, najviše volim tu njihovu kolegijalnost
Ne daj se ni slučajno zastrašit, jer osim što si u pravu, nemože bilježnica samo tako provesti ovrhu nad tvojim prihodima jer je ona to tak odlučila
Koliko ja vidim to je čisto hvatanje na galamu. Ti jednostavno to nemoj platiti i reci joj da ak misli da ima osnovu nek da to na sud, pa ćeš vidjet kako će promjeniti priču.

A btw- reci ti da možeš i ti njoj malo zagorčat život... za te ti stvari gospodarska komora ima sudove časti.
I za divno čudo funkcioniraju
Hvala na podršci...

Ipak, već jesam "zastrašena", budući da mi ovrhom ne prijeti susjed Pero ili netko neutralan, već "stručnjak" iz sustava, koji valjda bolje od mene poznaje zakone i pravilnike - tako da, ako postoji konsenzus oko tumačenja one gore istaknute rečenice - koliko god to meni izgledalo nelogično i kontradiktorno s ostatkom odredbi, tko sam ja da dajem tumačenje? Nitko i ništa. "Bogata nasljednica" kojoj je žao platiti nešto što, doduše, ne bi trebala platiti, ali neću propasti ako mi razbojnik otme 900 kuna.

Ono što me ljuti je bezakonje, nepoštenje, nestručnost i bezobrazluk... no nisam rekla ništa novoga.

Platit ću, bojim se problema, no voljela bih čuti mišljenje nekoga tko je dovoljno kompetentan za čitanje Pravilnika i zakona. (Ne znam za tebe, kiss me, prvi put te susrećem, jesi li pravnica? )

Bilo bi mi drago kad bi Vojky ovo prokomentirao.
VelmaX is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 12:26   #13
velma , a da nazoves odvjenicku komoru??
druga varijanta je da platis i onda das slucaj na sud casti
ZgSash is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 13:31   #14
Mogu pokušati, sash... ali sama pomisao da trebam gubiti vrijeme (ili novac) zbog nečeg što uopće nije moja greška.... grrrrr
VelmaX is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 13:33   #15
a pricaj mi ...
vjerojatno cu sutra i ja otvoriti temu , dosta slicnu ovoj tvojoj
ZgSash is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 14:33   #16
Ne cini mi se toliko spornim iznos nagrade za dopunsko rjesenje jer za to postoji temelj po pravilniku (iako nije posebna radnja, ali navedeno je odvojeno od radnji za koje se dobije jedna nagrada), koliko cinjenica da je ona isla na stetu neuke stranke (laika) kako bi sebi povecala nagradu. Svakako nesto sto treba prijaviti Komori.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 14:56   #17
SOLEMIZACIJA

sličan ili bar malo sličan slučaj kod mene, uglavnom fantomska SOLEMIZACIJA ugovora....naknada JB pozamašna za istu radnju, ali se kod JB-ce to svelo na potpis ugovora u njezinom uredu i ovjeru istoga.. na moj upit: ZA OVO TOLIKO NOVACA??? odgovara mi: NE ZA TO, ZA SOLEMIZACIJU ALI I TO U PAKETU. ja ću: A SOLEMIZACIJA JE ŠTA??.. e sad dolazimo u bit stvari tj. JB-ca mi od slova do slova čita ugovor , btw šalje poglede pune prezira /za moj novac/, ja na pojedine stavke istoga postavljam podpitanja na razini osnovnoškolca, ...potrajalo to cca 35 minuta. eto, to je SOLEMIZACIJA
__________________
every step I take..every move I make..every single day..every time I pray..I'll be missing you..

Zadnje uređivanje Katrin : 26.10.2009. at 15:13.
girling is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 15:12   #18
Zapravo se kaze solemnizacija. Postupak kojim jb potvrdjuje da ugovor odgovara propisanoj formi i upucuje stranke u smisao i posljedice odredbi ugovora. Ne znam sto bi ti vise
I ne koristi caps ubuduce, smatra se deranjem.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 16:00   #19
Quote:
girling kaže: Pogledaj post
sličan ili bar malo sličan slučaj kod mene, uglavnom fantomska SOLEMIZACIJA ugovora....naknada JB pozamašna za istu radnju, ali se kod JB-ce to svelo na potpis ugovora u njezinom uredu i ovjeru istoga.. na moj upit: ZA OVO TOLIKO NOVACA??? odgovara mi: NE ZA TO, ZA SOLEMIZACIJU ALI I TO U PAKETU. ja ću: A SOLEMIZACIJA JE ŠTA??.. e sad dolazimo u bit stvari tj. JB-ca mi od slova do slova čita ugovor , btw šalje poglede pune prezira /za moj novac/, ja na pojedine stavke istoga postavljam podpitanja na razini osnovnoškolca, ...potrajalo to cca 35 minuta. eto, to je SOLEMIZACIJA
Ovo me podsjeća na situaciju sa mojom susjedom. Žena ima vrt, kokoše...pa kad uzmem glavicu kupusa/kilo pomidora/par jaja...žena kaže cijenu, ja platim. I nakupi se toga s vremenom.
E sad, kad sam ja njoj napisao nekakav prigovor (koji je btw usvojen, te je na račun mog prigovora uštedila soldne novce) pa sam joj rekao da bi to koštalo nekih 500 kuna, onda se nasmijala i nije joj palo na pamet da bi zaista platila(nisam joj mislio naplatiti, niti bi joj uzeo novce da je ponudila, nego sam onako napomenuo, iz zajebancije).
Slična priča sa poznanikom koji drži kafić, di ja uredno platim svoje piće, ali kad sam mu sastavio žalbu koja je prošla na sudu, naravno, niti sam naplatio, niti sam bio pitan koliko košta.
Samo da napomenem, nisam odvjetnik.


Hoću reći, intelektualne usluge prosjećan puk ne cijeni, jer tu nema velikog fizičkog truda. Ako nisi dobija dva žulja na ruci i nije ti izbio znoj na čelo, kako mi možeš nešto toliko naplatiti!?
__________________
Vratite nam krvopiju!!!
palj is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2009., 16:48   #20
možda niste shvatili bit, ne žalim se na formu ali me sadržaj razočarao, tj. solemnizacija je kod iste završila sa ovjerom potpisa i da se nisam potiho pobunio tako bi ostalo...mislim da sam bio u pravu šta sam tražio pojašnjenje pojedinih članova ugovora.
__________________
every step I take..every move I make..every single day..every time I pray..I'll be missing you..
girling is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:52.