Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.10.2009., 12:57   #1
Peći za centralno grijanje na kruto gorivo

Zanimaju me peći/štednjaci na kruto gorivo za centralno grijanje. Dakle one peći koje imaju mogućnost kuhanja, pečenja i grijanja vode za centralno grijanje.
Je l tko ima iskustva s takvim pećima i je l zna štogod o tvrtki Senko?
Kurtzius Kuro is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2009., 15:33   #2
Takva peć je malog kapaciteta zagrijavanja prostora, a i ako zadovoljava kapacitetom, treba stalno ubacivati drva jer je ložište malo
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2009., 00:56   #3
Već si postavio istu temu, nekoliko dana ranije!!!
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2009., 17:29   #4
Jesam. Ali tada sam pitao samo za peć Senko. A sada me zanimaju sva iskustva za peći toga tipa. Uostalom nisam tamo dobio nikakav odgovor pa sam i stoga proširio upit.
Kurtzius Kuro is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2009., 12:59   #5
Ja imam kod kuće Senko štednjak C-30-P sa dodatkom...nije loša grije samo moraš se s njom naučiti baratati...kad to naučiš OK... ako te zanima prodajem ju
almaminjo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2009., 22:16   #6
Postoji ti etažna pec od Centrometala Eko-Ck koja ima mogučnost kuhanja grijanja i pečenja u pečnici. Idu do snage 29 kw. Što je za normalnu veličinu kuće sasvim dosta. Samo obavezno raditi po projektu što su naveli u svojim knjižicama! Znači ugraditi TERMIĆKU ZAŠTITU KOTLA. To je najvažnije ako želiš da ti radi dobro!
Serviser is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2009., 23:03   #7
sporet je sporet a centralno je centralno kombinacije nikad ne valjaju jer su kompromis dviju stvari

kaj se senka tice kvaliteta solidna iskoristenje slabo potrazuju jako dobar dimnjak ako imas doma nekog ko ce tovarit pec dobra stvar (to vredi za sve etazne peci )

serviser
nej se ljutit al se razbacujes sa pojmovima koji su prosjecnom puku nerazumljivi ako zelis pomoc onda to objasni da svatko moze razumet
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2009., 11:21   #8
Majstor koji je kod mene montirao centralno grijanje (dosta davno), je također montirao tako nešto u svojoj kuhinji. Ali brzo se razočarao, pa je kasnije preinačavao sistem, i stavio kotao ipak u kotlovnicu.

Kotao za CG nije šporet za kuhanje, njega treba daleko obilnije ložiti, bez obzira dali se grije sa drvima, ugljenom ili briketom. Ima tu i dima na početku, i raznih "miomirisa", i pepela i čađe, i smeća koje se rasipa po podu... Najpraktičniji su dovoljno veliki sanduci za drva ili ugljen, u neposrednoj blizini kotla. Ništa od toga ne bih želio imati u kuhinji.
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2009., 15:08   #9
Tko god je imao obični šporet na drva i navikao se na „tradicionalno“ nalaganje, svakako će se oduševiti pri grijanju kotlom za etažno grijanje. Osnovni preduslov za dobro funkcionisanje kotla je pravilno dimenzionisan i kvalitetno napravljen dimnjak. Ako to ne možete ispuniti, ili ne želite rekonstruisati stari dimnjak, onda nemojte uopće razmišljati o ovoj opciji, jer ćete imati velikih problema s kotlom i prostorijom u kojoj se nalazi.
Pošto se kotao i kompletna instalacija grijanja nalaze unutar kuće, jedini gubici su praktično samo ono što izađe na vrhu dimnjaka (i sam dimnjak po malo grije kroz kuću), tako da ti kotlovi imaju nešto bolju iskoristivost, nego standardni kotlovi u kotlovnicama.
Već petu sezonu imam ugrađen Centrometalov EKO-CET od 23kW i iskustva s njim su do sada odlična. Kad dimnjak dobro funkcioniše, tu nema nikakvog dimljenja, ni na početku, ni u toku rada kotla, kao ni nikakvog nepoželjnog mirisa (osim mirisa drva u sanduku, ako to kome smeta). Na ovom kotlu se ne može kuhati, jer kad se voda zagrije na određenu temperaturu, zatvara se dovod zraka u kotao čime se smanjuje vatra i gornja ploča je topla samo za toliko da se može nešto evn. podgrijavati.
Svakodnevno, pri prvom nalaganju, napunimo ložište do vrha drvima i ta količina sagori u roku 2-3 sata. Nakon toga svaki sat do sat i pol ubacujemo po malo drva, pazeći samo da ima barem malo žara, kako nebi trebali ponovo podpaljivati. Kotao bi se mogao napuniti i do vrha, tako bi mogao da gori i više od 3 sata, ali je u tom slučaju povećano stvaranje katrana i to rijetko praktikujemo.
Najveći problem je kod generalnog čišćenja kotla i dimnjaka, koje se mora napraviti jednom godišnje, jer se pri struganju i čišćenju dimovodnog kanala unutar kotla, stvara fina crna prašina koja prekrije sve u kuhinji. Ne vidi se na oko, ali kad se povuče prstom, ostaje crno. S tim smo se pomirili, tako da nakon čišćenja kotla dolazi na red brisanje kuhinje, koje se i onako povremeno mora napraviti da se skine obična prašina sa stvari.
Eto u kratko iskustva sa etažnim kotlom.
pesek1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 12:47   #10
cek 23

Poštovani !

Vlasnik sam etažne peći Centrometa CEK 23B, sa kojom grijem jednu etažu kuće već 5 godina i peć isto odrađuje odlični (sobne temperature su od 24 - 28 stupnjeva). Dimnjak mi je promjera 14 i visine cca 7 metara.

Kada otvorim vrata ložišta da bi naložio (kroz vrata ložišta) skoro svaki put mi izlazi velika količina gustog dima, isto se izbjegne, nije pravilo, kada je u peći ostalo samo žara. Također kada palim peć ne smijem otvoriti donja vratašca da uđe više zraka jer počinje dimiti na sve strane (iz gornje ploče i vrata ložišta). Dimnjak moram čistiti svakih 10 - 15 dana, kao i peć (napravi se talog "suhog" materijala između ložišta i završne ploče). Što se tiče dimnjaka na istome nemam nikakav završetak - samo viri keramički element schiedel, te se na visini od cca 1 metar napravi toliko gareži da se skoro zatvori skroz otvor dimnjaka. Termostat je spojen tako da otvara kada se temperatura u kotlu podigne do 65 stupnjema i inaće peć grije odlično.

Da li mi netko može pomoći svojim iskustvom. Unaprijed zahvaljujem
plavi1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 15:21   #11
CEK 23B je isti po karakteristikama kao moj EKO CET i trebao bi imati iste parametre za dimenzionisanje dimnjaka, što znači da bi za navedenu visinu unutrašnji promjer morao biti najmanje 160mm, ako je još loše napravljen, onda nije čudno da dimi( provjeri jesu li ti dobro zadihtovana vratanca za čišćenje dimnjaka i ima li kakvih vidljivih pukotina na njemu).
Isto tako što je manja razlika između vanjske i unutrašnje temperature, svaki dimnjak nešto slabije vuče, što se može odnositi na tebe pošto si iz primorja.
Što se tiče velike gareži u dimovodnim kanalima i dimnjaku, uzrok su uglavnom nedovoljno osušena drva, ponekad i vrsta drveta koja se nalaže. I naravno što je veći garež u dimnjaku, to se smanjuje njegov unutrašnji presjek i otežava prolaz dima. U dokumentaciji o atestu moje peći sam čitao da se atestiranje vršilo suhim bukovim drvima, inače sam probao nalagati s drugim vrstama drveta, ali se bukva ipak pokazala najbolja (i najjeftinija), zbog nešto manje količine gareži i katrana na kraju sezone.
Ako misliš na termostat vodene pumpe, možeš smanjiti temperaturu na 55-60C ( mislim da ti u uputstvu stoji do 50C).
pesek1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 15:52   #12
Quote:
Kurtzius Kuro kaže: Pogledaj post
Zanimaju me peći/štednjaci na kruto gorivo za centralno grijanje. Dakle one peći koje imaju mogućnost kuhanja, pečenja i grijanja vode za centralno grijanje.
Je l tko ima iskustva s takvim pećima i je l zna štogod o tvrtki Senko?
Ako si se odlučio za štednjak za kuhanje, pečenje i grijanje svakako ti prepiručam SENKO jer su u kvaliteti i estetici daleko ispred svih ostalih proizvođača prisutnih na našem tržištu.
Ja koristim Senko C-35 več treću szonu i mogu ti reči da sam prezadovoljan njime.
Možeš se obratiti u tvrtku Hm TERMO iz Varaždina (Tel. 042 300 288), oni su ti njihov distributer. Mislim da ti daju popusz od nekih 18% na tvorničku cijenu i imaš besplatnu dostavu na području cijele države.
dmarti81 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 19:36   #13
Quote:
almaminjo kaže: Pogledaj post
Ja imam kod kuće Senko štednjak C-30-P sa dodatkom...nije loša grije samo moraš se s njom naučiti baratati...kad to naučiš OK... ako te zanima prodajem ju
Bogdaj, mene zanima štednjak. Može na PP telefon i lokacija pa možda štogod i dogovorimo
jawahell is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 21:45   #14
Što se tiće dimnjaka isti je sazidan uredno (nema nikakvih pukotina i vratašca dobro dihtaju), znam da je promjer mali.

Termostat pumpe je prije bio naštiman da otvara na 50-60 stupnjeva (temperatura u kotlu peći), ali kada sam kontaktirao sa tehnologom "Centrometala" isti mi je preporučio da se postavi termostat na način da otvara kada temperatura u kotlu bude 65 stupnjeva i da se održava radna temperatura na 75 stupnjeva kako bi se smanjilo taloženje i curenje (čega se i sada pridržavam).

Prijašnjih sezaona sam uglavnom koristio suha drva - bukvu (prošlogodišnja), ali ove godine sam dobio sirova drva i od tada mi je krenulo jako dimljenje. Isto se pojavljuje i kada očistim dimnjak i peć (ne mogu ostaviti otvorena donja vratašca od peći za veću količinu zraka) i kada punim peć u prostoriju mi uđe velika količina dima. Prilikom čišćenja peći i dimnjaka izvadim jednu kantu od Jupola oko 15 kg.
plavi1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 23:22   #15
Quote:
plavi1 kaže: Pogledaj post
plavi1
Tehnolog Centrometala ti je dao savjet da održavaš temperaturu kotla od 75C vjerovatno nakon što je upoznat sa dimenzijama tvog dimnjaka. Da ti je propisno dimenzionisan (160-180mm zavisno od visine, što ovi u Centrometalu dobro znaju), mogao bi održavati radnu temperaturu od 60C, što se uobičajeno preporučuje kao najniže, pa do 90C što je max. radna temperatura kotla. Za to i služi regulator propuha i zato ti je toliko visoka temperatura u prostorijama.
Kad se regulator propuha našteluje na približno 60C, vrlo brzo se zatvara (zavisi i od ukupne snage radijatora) i propušta samo toliko zraka da drva cmilje. Pri tome se stvara puno dima, koji mora imati dovoljno prostora i propuha u dimnjaku da bi mogao izaći van. Ako se uz to kotao napuni do vrha, onda ima i nešto više katrana za čišćenje, pa zato punimo češće po manje drva, osim ponekad pred spavanje ako je hladnije vani. Zadnje zime su kod nas nenormalno tople s puno kiše, tako da mi kotao često radi na minimumu.
Razmisli o tome da nekako povećaš unutrašnji promjer dimnjaka, bolje ćeš regulisati temperaturu prostorija i trošiti ćeš manje drva.
Ovo sve važi pod uslovom da su suha drva, ako su sirova onda imaš problem kao što si opisao i ima da čistiš kotao i dimnjak do iznemoglosti, zato gledaj već sad da obezbijediš drva za narednu sezonu. Ja za cijelu sezonu izvadim gareži iz dimnjaka, cijevi i kotla nešto oko jedne i pol kante od Jupola.
Što se tiče termostata pumpe, meni je tvornički bio naštelovan kao na 60C, ali kad je instalacija postigla radnu temperaturu, otvarao se nekad i preko 75C pa sam ga malo preštelovao. Sad se pri startovanju otvara na 45C i kad se sve zagrije ide oko 60C.
pesek1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2010., 23:36   #16
Quote:
plavi1 kaže: Pogledaj post
Poštovani !

Vlasnik sam etažne peći Centrometa CEK 23B, sa kojom grijem jednu etažu kuće već 5 godina i peć isto odrađuje odlični (sobne temperature su od 24 - 28 stupnjeva). Dimnjak mi je promjera 14 i visine cca 7 metara.

Kada otvorim vrata ložišta da bi naložio (kroz vrata ložišta) skoro svaki put mi izlazi velika količina gustog dima, isto se izbjegne, nije pravilo, kada je u peći ostalo samo žara. Također kada palim peć ne smijem otvoriti donja vratašca da uđe više zraka jer počinje dimiti na sve strane (iz gornje ploče i vrata ložišta). Dimnjak moram čistiti svakih 10 - 15 dana, kao i peć (napravi se talog "suhog" materijala između ložišta i završne ploče). Što se tiče dimnjaka na istome nemam nikakav završetak - samo viri keramički element schiedel, te se na visini od cca 1 metar napravi toliko gareži da se skoro zatvori skroz otvor dimnjaka. Termostat je spojen tako da otvara kada se temperatura u kotlu podigne do 65 stupnjema i inaće peć grije odlično.

Da li mi netko može pomoći svojim iskustvom. Unaprijed zahvaljujem
Ja ove jeseni radio CG, imam dimnjak zidan ciglom jedinkom promjera 15x30 dužine 5.2m cca. Imam isti problem kad naložim prvih pola sata se hoće dosta dimiti iz peći, jeli to zbog drva? Drva su ovogodišnja rušena u 8mjesecu.
Sreća pa mi je kotlovnica prostorija do garaže pa se ne dimi unutra.
lovro2008 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2010., 08:38   #17
Angry

Quote:
lovro2008 kaže: Pogledaj post
Ja ove jeseni radio CG, imam dimnjak zidan ciglom jedinkom promjera 15x30 dužine 5.2m cca. Imam isti problem kad naložim prvih pola sata se hoće dosta dimiti iz peći, jeli to zbog drva? Drva su ovogodišnja rušena u 8mjesecu.
Sreća pa mi je kotlovnica prostorija do garaže pa se ne dimi unutra.
Moji roditelji imaju etažnu peć na drva, neku slovensku FE-MA central, mislim da ih sad ima u Termo-komercu za kupit, uglavnom ta peć ima neku klapnu koju otvoriš prilikom loženja, i onda dim ide direktno u dimnjak, nejde preko izmjenjivača, tako da nema nikakvog dima, kasnjije se ta klapna zatvori kad se vatra razgori i to je to, nema dima.
dimnjakl je obični od pune cigle zidan 14x14cm unutarnji promjer.
Zer is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2010., 08:52   #18
Quote:
Zer kaže: Pogledaj post
Moji roditelji imaju etažnu peć na drva, neku slovensku FE-MA central, mislim da ih sad ima u Termo-komercu za kupit, uglavnom ta peć ima neku klapnu koju otvoriš prilikom loženja, i onda dim ide direktno u dimnjak, nejde preko izmjenjivača, tako da nema nikakvog dima, kasnjije se ta klapna zatvori kad se vatra razgori i to je to, nema dima.
dimnjakl je obični od pune cigle zidan 14x14cm unutarnji promjer.
Ta klapna ti je za prebacivanje režima rada ljeto/zima I TO IMA SVAKI TAKAV KOTAO.
dmarti81 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2010., 11:18   #19
Quote:
dmarti81 kaže: Pogledaj post
Ta klapna ti je za prebacivanje režima rada ljeto/zima I TO IMA SVAKI TAKAV KOTAO.
I???? Prebaciš klapnu na režim ljeto (dimni plinovi idu direktno u dimnjak) a kad se peć razgori dobro prebaciš na režim zima!!!!
I nema dima u kući
Zer is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2010., 13:05   #20
Quote:
dmarti81 kaže: Pogledaj post
Ta klapna ti je za prebacivanje režima rada ljeto/zima I TO IMA SVAKI TAKAV KOTAO.
Ta klapna se otvara, dimni plinovi idu direktno u dimnjak, samo prilikom loženja!
Bilo "kad pališ šibicom" ili kad ubacuješ drva.
Uglavnom kad "pališ šibicom" držiš klapnu otvorenu dok plamen ne zahvati drva - tada ju zatvoriš jer je zrak u dimnjaku već zagrijan i struji prema gore-nastao podtlak u peći, a kad ubacuješ drva - da ćim više dima povuče dimnjak.
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:47.